İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Bünyesindeki İstanbul’un Bizans, Osmanlı, Atatürk Ve Cumhuriyet Araştırmaları Bölümlerine Ve “İstanbul Ve Müzik” Araştırma Programı’na İlişkin Çalışmalar Yapan Araştırmacılara, Farklı Burs Tipleriyle Maddi Destek Sağlıyor.
Burs Başvurusu Türkçe Veya İngilizce Olarak Hazırlanabilir.

Verilecek Burs Türleri
Doktora Adayları İçin Araştırma Ve Yazma Bursları
Araştırmacılara Seyahat Bursu
Akademik Etkinlik Bursu

Başvuru Nasıl Yapılır
Burs Başvurusu Online Başvuru Formunun Doldurulmasıyla Alınır.

Burs Süresi Miktarı
Doktora Adayları İçin Araştırma Ve Yazma Bursu 75 Bin Türk Lirası
Seyahat Bursu 12 Bin Türk Lirası
Akademik Etkinlik Bursu 12 Bin Türk Lirası

Burs Başvuru Şartları

Doktora Adayları İçin Araştırma Ve Yazma Bursları
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, her sene, İstanbul araştırmaları alanında yenilikçi çalışmaları desteklemek için, yeterliliğini almış (doktora adayı) 1 doktora öğrencisine araştırma ve yazma bursu verir. Bu burs, doktora tezi için gereken saha/arşiv araştırması için kullanılabileceği gibi, tez yazım safhasını desteklemek için de kullanılabilir. 2024-2025 akademik yılı için burs miktarı 75.000 TL olarak belirlenmiştir. Bu miktar, bursiyerin araştırma/yazma takvimine göre belirlenecek taksitlerle ödenir.

Başvuru Koşulları

1. Türkiye veya yurt dışındaki üniversitelerin sosyal ve beşeri bilimler bölümlerinden birinde bir doktora programına kayıtlı olup, yeterlilik sınavını vermiş olmak.

2. Önceki yıllarda İstanbul Araştırmaları Enstitüsü bursları almış olan adaylar, bir önceki bursiyerlik döneminin üzerinden 5 yıl geçtiğinde başka bir burs alabilir.

Gerekli Belgeler

• Başvuru formu

• Detaylı özgeçmiş

• Araştırmanın amaç, yöntem ve kapsamını ortaya koyan en fazla 3000 kelimelik bir metin. Konuyla ilgili temel kaynakça

• Bursun kullanılacağı süre için hazırlanmış araştırma/yazma takvimi

• Doktora yeterlilik sınavını verdiğini gösteren belge/transkript

• Araştırmacının tez danışmanı tarafından doldurulacak referans mektubu formu. Tez danışmanı forma bu linkten ulaşabilir. Referans mektubu, yalnızca verilen formun doldurulması yoluyla kabul edilecektir.

• SVİKV Bursiyer Aydınlatma ve Açık Rıza Metni

Tüm belgeler (formlar dışında), ayrı dosyalar halinde .doc, .docx veya .pdf formatında [email protected] adresine gönderilmelidir.

Seyahat Bursu

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, her sene, İstanbul araştırmaları alanında yenilikçi çalışmaları desteklemek için, 5 araştırmacıya kısa süreli seyahat bursu verir. Bu burs, belirli bir araştırma için gerekli arşiv ya da saha çalışmasını desteklemek için kullanılır, başka ihtiyaçları (harç ödemek, donanım satın almak, konferans katılımı, vb.) karşılamak için kullanılamaz. Destek verilen seyahatin İstanbul’a olma zorunluluğu yoktur.

2024-2025 akademik yılı için burs miktarı 12.000 TL olarak belirlenmiştir.

Başvuru Koşulları

1. İstanbul’la ilgili, ileri seviye bir araştırma için (yüksek lisans, doktora, doktora sonrası, makale, kitap, vb. için), başka bir şehri kısa süreli ziyaret etmek.

2. Adayların İstanbul’a seyahati İstanbul’da yerleşik değillerse mümkündür.

3. Araştırma yapılan şehirde başka bir bursun desteğiyle bulunan araştırmacılar bu burstan faydalanamaz.

4. Önceki yıllarda İstanbul Araştırmaları Enstitüsü bursları almış olan adaylar, bir önceki bursiyerlik döneminin üzerinden 5 yıl geçtiğinde başka bir burs alabilir.

Gerekli Belgeler

• Başvuru formu

• Detaylı özgeçmiş

• Arşiv/saha araştırmasının amacını ortaya koyan, ziyaret edilecek spesifik arşiv ve sahaları, planlanan ziyaret süresiyle birlikte belirten, en fazla 500 kelimelik bir metin

• SVİKV Bursiyer Aydınlatma ve Açık Rıza Metni

• Tüm belgeler, ayrı dosyalar halinde .doc, .docx veya .pdf formatında [email protected] adresine gönderilmelidir.

Akademik Etkinlik Bursu
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, her sene, İstanbul araştırmaları alanında yenilikçi çalışmaları desteklemek için, 5 yüksek lisans, doktora öğrencisi ya da bağımsız araştırmacıya, yurtdışındaki konferans/sempozyum/atölye çalışmalarında tebliğ sunmak ya da konferansta panel düzenlemek için akademik etkinlik bursu verir. Bu burs, belirli bir araştırma için gerekli arşiv ya da saha çalışmasını desteklemek, başka ihtiyaçları (harç ödemek, donanım satın almak, vb.) karşılamak için kullanılamaz.

2024-2025 akademik yılı için burs miktarı 12.000 TL olarak belirlenmiştir.

Başvuru Koşulları

1. Türkiye dışında düzenlenen bir konferans/sempozyum/atölye ya da benzeri bir akademik etkinlikte İstanbul araştırmaları alanında tebliğ sunmak YA DA Türkiye dışında düzenlenen bir konferans/sempozyum/atölye ya da benzeri bir akademik etkinlikte panel organize etmek

2. Türkiye’deki üniversitelerin sosyal ve beşeri bilimler bölümlerinden birinde bir doktora ya da yüksek lisans programına kayıtlı olmak, YA DA, Türkiye’de yaşayan ve ileri seviye araştırmalar yürüten bir bağımsız araştırmacı olmak, YA DA, Türk vatandaşı olup Türkiye dışındaki üniversitelerin sosyal ve beşeri bilimler bölümlerinden birinde bir doktora ya da yüksek lisans programına kayıtlı olmak.

3. Konferans çevrimiçiyse, katılım ücreti gerektirmesi.

4. Önceki yıllarda İstanbul Araştırmaları Enstitüsü bursları almış olan adaylar, bir önceki bursiyerlik döneminin üzerinden 5 yıl geçtiğinde başka bir burs alabilir.

Gerekli Belgeler

• Başvuru formu

• Detaylı özgeçmiş

• Yüksek lisans ve doktora öğrencileri için öğrenci belgesi/transkript

• Etkinliğe kabul edilen tebliğ/panel özeti

• Etkinliğe kabul mektubu

• SVİKV Bursiyer Aydınlatma ve Açık Rıza Metni

• Tüm belgeler (başvuru formu dışında), ayrı dosyalar halinde .doc, .docx veya .pdf formatında [email protected] adresine gönderilmelidir.

Başvuru Tarihleri
2024-2025 Eğitim Öğretim Döneminde Burs Başvuruları 2 Mayıs 2024 İle 1 Temmuz 2024 Tarihleri Arasında Yapılacak.

Kaynak: Haber Merkezi