Genel

Isparta’da Gezilecek En Güzel Yerler 2024

Abone Ol

Türkiye’nin gülleri ile ünlü şehri olan Isparta bu özelliğiyle yalnızca Türkiye’de değil, dünyada da popüler bir şehirdir. Bulunduğu konum sebebiyle bereketli topraklara sahip olan Isparta asırlar boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Isparta turistik açıdan keyifli seyahatler için oldukça ideal bir noktadır. Bu sebeple dört mevsim boyunca ziyaret edilse de özellikle ilkbahar ve yaz aylarında oldukça kalabalık turist gruplarına ev sahipliği yapar. Özellikle Kuyucak Köyü Lavanta Tarlaları etrafında konaklayabileceğiniz Isparta otelleri de bulunuyor. 

Isparta’da gezilecek yerler:

  1. Eğirdir Gölü
  2. Yazılı Kanyon Tabiat Parkı
  3. Pınargözü Mağarası
  4. Pisidia Antiokheia Antik Kenti
  5. Kovada Gölü Milli Parkı
  6. Aksu Zindan Mağarası
  7. Eğirdir Kalesi
  8. Gölcük Tabiat Parkı
  9. Kuyucak Köyü Lavanta Tarlaları
  10. Kapıkaya Harabesi

Şehirde ziyaret edilmesi gereken yerler elbette bu listeyle sınırlı değil. Turistik ve tarihi açıdan kıymetli pek çok lokasyona sahip olan Isparta hem doğal güzellikleri hem de kültürel yerleri ile ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor.

Isparta’ya dört mevsim boyunca gerçekleşen seyahatler bulunuyor. Fakat iklim şartları göz önünde bulundurulduğunda turistik açıdan keyifli bir gezi düzenlemek için en ideal aralık ilk bahar ayları olan nisan ve mayıs aylarıdır.

Şehre ulaşım için havayolu, karayolu veya demiryolunu kullanabilirsiniz. Her şehirden direkt gerçekleşen otobüs seferleri ile ulaşabilir ya da ulaşım için şahsi aracınızı tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte Göller Ekspresi ile demiryolunu ya da Süleyman Demirel Havalimanı ile havayolunu kullanabilirsiniz.

1.Eğirdir Gölü

Eğirdir Gölü Türkiye’nin ve dünyanın en zengin biyolojik çeşitliliğe sahip göllerinden biridir. Bu sebeple uluslararası bir popülerliğe sahip olduğunu söylemek mümkün. 225 farklı kuş çeşidine ev sahipliği yapan Eğirdir Gölü bununla birlikte içerisinde bir doğal içme suyu havzası da bulundurur. Doğa severler, macera düşkünleri, kuş gözlemcileri ve fotoğrafçılar tarafından yoğun ilgi gören Eğirdir Gölü doğanın tadını çıkartmak ve sakin ambiyansta keyifli vakit geçirmek için en ideal yerlerden biridir.

Eğirdir Gölü’nün suyu her zaman temizdir. Günübirlik seyahatler için ideal olan bu lokasyonda kamp yapabileceğiniz alanlar da bulunur. Bununla birlikte etrafında yeme, içme ve konaklama hizmeti veren tesisler de yer alıyor.

”Eğirdir Gölü konum için tıklayın”

2.Yazılı Kanyon Tabiat Parkı

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Türkiye’nin gizli kalmış cennetlerinden biridir. 1989 yılında milli park ilan edilen Yazılı Kanyon temiz havası, yürüyüş yolları ve eşsiz manzarası ile Isparta’da keyifli bir gün geçirmek için oldukça ideal lokasyonlardan biridir.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nda vakit geçirirken sevdikleriniz ile piknik yapabilir, doğa ile iç içe muhteşem bir gün geçirebilir ya da trekking veya yürüyüşlere katılabilirsiniz. Bitki çeşitliliği bakımından önemli bir zenginliğe sahip olan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı bu özelliği ile botanik severlerin de dikkatini çekmeyi başarıyor.

”Yazılı Kanyon Tabiat Parkı konum için tıklayın”

3.Pınargözü Mağarası

Pınargözü Mağarası Türkiye’nin en uzun geçidi unvanına ve en soğuk suyuna sahiptir. Bugüne kadar yalnızca 16 kilometrelik kısmına ulaşılabilen Pınargözü Mağarası yalnızca Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da en uzun mağarası kabul edilmiştir. Mağaranın 16 kilometreden daha uzun olduğu tahmin ediliyor. 

Mağara içerisinde bulunan su Çaydere Ormanları’nın içerisine dökülür. Pınargözü Mağarası içerisinde görenleri kendine hayran bırakacak damla taş havuzları, şelaleler ve gölcükler yer alır. 4 mevsim boyunca şehre gelen turistler tarafından en çok ziyaret edilen doğal yerden biri Pınargözü Mağarası’dır. Mağaraya özel aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz. 

”Pınargözü Mağarası konum için tıklayın”

4.Pisidia Antiokheia Antik Kenti

Meyilli ve kısmen kayalıklı bir arazi üzerine kurulmuş olan Pisidia Antiokheia Antik Kenti geçmiş yıllarda kullanılmış bir yerleşim yeridir. Pisidia Antiokheia Antik Kenti kuzey ve batısından Hisarardı Yolu, güneydoğusundan ise Hisarardı Çayı geçer.

Pisidia Antiokheia Antik Kenti yamuk planlı bir yerleşim yeridir. Antik kentte bugüne dek gerçekleştirilen çalışmalar Roma ve Bizans dönemine ait yapı kalıntılarının bulunmasını sağlamıştır. Hangi medeniyet tarafından kurulduğu tam olarak bilinmese de bugüne dek pek çok medeniyet tarafından kullanıldığı biliniyor. Antik kente şahsi aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

”Pisidia Antiokheia Antik Kenti konum için tıklayın”

5.Kovada Gölü Milli Parkı

4 mevsim boyunca şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri Kovada Gölü Milli Parkı oluyor. Etrafını farklı ağaçların oluşturduğu ormanlar ile çevrili bir göl olan Kovada Gölü, milli park kategorisine dahil edilen zengin bir flora yapısına ve yaban hayatı çeşitliliğine de ev sahipliği yapıyor. Özellikle sonbahar aylarında rengarenk bir görünüme bürünen Kovada Gölü Milli Parkı şehirdeki diğer göllere oranla daha sığ bir yapıdadır.

Kamp, trekking, fotoğrafçılık ve kuş gözlemciliği gibi aktiviteler için ideal bir yer olan Kovada Gölü Milli Parkı iyi düzenlenmiş yürüyüş yollarına sahiptir. Doğanın keyfini çıkartmak için ziyaret edebileceğiniz Kovada Gölü Milli Parkı yılın her mevsimi oldukça kalabalık olan yerlerden biridir. 

6.Aksu Zindan Mağarası

Aksu Zindan Mağarası Roma medeniyetlerinden kalıntılar bulunan ve bu sebeple kutsal kabul edilen bir mağaradır. Isparta ev sahipliği yaptığı pek çok yapı ile ziyaretçilerini etkilemeyi başaran bir şehirdir. Ziyaretçileri tarafından yoğun ilgi gören ve yalnızca yerli değil, yabancı turistlerin de ilgisini çekmeyi başaran yapıların arasında Aksu Zindan Mağarası bulunur.

Toplamda 765 metre uzunluğunda olan Aksu Zindan Mağarası oldukça farklı bir yapıdır. Mağara içerisinin düzenlenmesi ve içerisine aydınlatma yerleştirilmesi turistik açıdan da ziyaret edilebilecek bir yer haline gelmesini sağlamıştır. Asma köprüler ile desteklenen Aksu Zindan Mağarası seyahat esnasında zorlanmayacağınız ve keyifli bir gezi deneyimi yaşayabileceğiniz mağaralar arasındadır.

7.Eğirdir Kalesi

Eğirdir Gölü’ne uzanan yarımada üzerinde konumlanmış olan Eğirdir Kalesi, Isparta’nın sembolik yapılarından biridir. Kuzey güney doğrultusunda yarımada boyunca uzanan sur duvarları ve sur duvarları üzerinde konutlar yer alır. 

Eğirdir Kalesi iç ve dış kaleden oluşur. İnşa tarihi hakkında araştırmalar devam etse de ulaşılmış net bir bilgi bulunmuyor. Fakat kalede yapılan çalışmalar bugünkü kalıntıların Bizans dönemine ait olduğunu gösteriyor.

Bugüne dek Isparta’ya egemenlik yapmış milletler tarafından kullanılan ve çeşitli restorasyon çalışmalarına tabi tutulan Eğirdir Kalesi, kültür turizmi adına önemli bir yapıdır. Eğirdir bölgesinde yer alan kaleye merkezden kalkan toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

”Eğirdir Kalesi konum için tıklayın”

8.Gölcük Tabiat Parkı

Gölcük Gölünün kıyısında yer alan Gölcük Tabiat Parkı haftanın her günü ziyarete açıktır. İçerisinde meşe, akasya, sedir, kızılçam ve karaçam gibi pek çok bitkiye yer veriyor. Bununla birlikte kaplumbağa, tilki, tavşan ve sincap gibi canlı türlerine de ev sahipliği yapıyor. 

Doğa harikası bir yer olan Gölcük Tabiat Parkı Isparta’nın en çok ziyaret edilen doğal yerlerinden biridir. Gölcük Tabiat Parkı etrafında bulunan 150 ile 300 metre arasında değişen volkanik küllü tepeler ile de dikkat çekiyor. Volkanik olaylar sonucu meydana gelen Gölcük Krater Gölü etrafında piknik yapabilir, doğa yürüyüşlerine katılabilir ya da restoran kısmında yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Haftanın her günü 08.00 ile 22.00 arasında açık olan Gölcük Tabiat Parkı’na giriş yapmak için araba ile 60 TL, motor ile 40 TL ücret ödemeniz gerekiyor.

”Gölcük Tabiat Parkı konum için tıklayın”

9.Kuyucak Köyü Lavanta Tarlaları

Isparta denildiğinde pek çok kişinin aklına gül bahçeleri geliyor olsa da şehrin yalnızca gülleri ile değil, lavantalarıyla da ünlü olduğunu söylemek gerekiyor. Her sene milyonlarca ziyaretçinin adeta akınına uğrayan Kuyucak Köyü Lavanta Tarlaları şehir merkezine 47 km uzaklıkta yer alıyor. 

Türkiye’de lavanta üretiminin yaklaşık olarak yüzde 93’lük kısmını karşılayan Kuyucak Köyü Lavanta Tarlaları fotoğraflar çekebileceğiniz ve yürüyüş yapabileceğiniz yollar bulunduruyor. Bununla birlikte tarla içerisinde kamp yapabileceğiniz alanlar ve bisiklet sürebileceğiniz yerler de bulunuyor.

Seyahatinizi bu sayede uzatabilir, doğal güzellikler ile keyifli bir gezi gerçekleştirebilirsiniz. Lavanta sezonu haziran ortasında başlıyor ve temmuz sonuna kadar devam ediyor. Seyahatinizi bu tarihlerde planlamanızı öneriyoruz.

10.Kapıkaya Harabesi

Kapıkaya Harabesi hakkında yapılan çalışmalar halen devam ediyor olsa da harabelerin hangi egemenliğe ait olduğu henüz tam olarak bilinmiyor. Sandallion, Minassos, Tityassos gibi kentlerden birine ait olduğu tahmin edilen Kapıkaya Harabesi eğimli bir arazide yer alıyor. 

Kentin güney tarafı surlarla, kuzey tarafı ise yüksek bir kayalıkla çevrilidir. Tapınak olduğu tahmin edilen bir yapıya ve haç planlı bir şapele yer veren Kapıkaya Harabesi, heykeller ve lahit gibi sanat eserlerinin yakından izlenebileceği bir alandır. Kutsal bir alan olarak değerlendirilen bir mağaraya yer veren Kapıkaya Harabesi Güneyce ve Çukur köyleri arasında yer alıyor. Harabelere şahsi aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

”Kapıkaya Harabesi konum için tıklayın”

11.Uluborlu Kalesi

Uluborlu Kalesi’nin M.Ö. IV. yüzyılda şehrin kuruluş döneminde inşa edildiği düşünülüyor. Bu özelliği ile kültürel seyahatleri sevenlerin favorisi olmayı başaran Uluborlu Kalesi her yıl binlerce turist tarafından ilgi görüyor. Kapıdağ’ın eteklerinde ve etrafı kayalıklarla çevrili bir bölgede yükselen Uluborlu Kalesi, zaman içerisinde tahrip olsa da bugüne dek pek çok egemenlik tarafından kullanılmıştır. Kalenin Bizans döneminde Roma dönemi malzemeleri kullanılarak yeniden inşa edildiği ve bugünkü haline ulaştığı biliniyor. Uluborlu mevkiinde yer alan ve kültür turizmi adına şehir için önemli bir rol oynayan Uluborlu Kalesi’ne bölgeye giden toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

”Uluborlu Kalesi konum için tıklayın”

12.Yaka Kanyonu

Yaka Kanyonu ismini bulunduğu köyden alıyor. Derinliğinin 30 ila 100 metre arasında olduğu tahmin edilen ve toplamda 2,5 metrelik genişliğe sahip olan Yaka Kanyonu zengin bir bitki örtüsüne, kuş türlerine ve rengarenk kelebeklere ev sahipliği yapıyor.

Yaka Kanyonu’nu ziyaret edeceğiniz zaman ayağınıza rahat ve kaymanıza neden olmayacak ayakkabılar giymelisiniz. Bir noktaya kadar özel aracınız ile seyahat edebilirsiniz ancak kanyona ulaşmak için uzun bir yolculuk yapmanız gerekir. Kendine hayran bırakan bir güzelliğe sahip olan ve Isparta seyahati esnasında ziyaret etmenizi önerdiğimiz Yaka Kanyonu, şehrin doğa harikalarından biridir.

”Yaka Kanyonu konum için tıklayın”

13.Can Ada

1933 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün Eğirdir ziyareti esnasında belediye encümenleri kararıyla Atatürk’e hediye edilen Can Ada, günümüzde Isparta’nın en önemli turistik yerlerinden biridir. Atatürk’ün vefatından sonra Eğirdir Belediyesine devredilen Can Ada, kamp ve karavan severlerin gözdesidir. 

Piknik severler tarafından da ziyaret edilen ve hem günübirlik geziler hem de kamp yaparak konaklamak isteyenlerin tercihi olan Can Ada, yeme içme ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz kafeteryalara da yer veriyor. Sıcak yaz günlerinde bile akşam saatlerinde serinliğini korumayı başaran Can Ada, Isparta’nın en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden biridir.

”Can Ada konum için tıklayın”

14.Akpınar Köyü Seyir Terası

Akpınar Köyü Seyir Terası ziyaretçilerini kendine hayran bırakacak bir manzaraya sahiptir. Şehri tepeden izlemeniz konusunda sizlere yardımcı olan Akpınar Köyü Seyir Terası Yeşil ve Can Adaları’nın muhteşem manzarasına ev sahipliği yapıyor. 

Akpınar Köyü Seyir Terası’nda vakit geçirdikten sonra kısa bir yolculuk ile Prostanna Antik Kenti’ne gidebilirsiniz. Böylelikle aynı gün içerisinde birden fazla turistik yere seyahat etmeniz konusunda sizlere imkan sağlar. Ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz Akpınar Köyü Seyir Terası merkezden kalkan toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınız ile ulaşabileceğiniz bir konumda yer alıyor.  Seyir terası 4 mevsim ziyaret ediliyor olsa da özellikle yaz aylarında çok daha yoğun bir ilgi ile karşılaşıyor.

15.Karacaören Barajı

1989 yılında enerji üretimi için aktif hale getirilen Karacaören Barajı, Aksu Çayı üzerinde bulunuyor. Enerji üretimi ile şehrin ihtiyacının büyük bir bölümünü tek başına karşılayan Karacaören Barajı bununla birlikte bölgede sulama ihtiyacına da yanıt veriyor. 

Isparta ile Burdur sınırları içerisinde yer alan Karacaören Barajı, görenleri hayran bırakacak bir manzaraya sahip olduğu için turistler tarafından ilgi görüyor. Özellikle gün doğumu ve gün batımı saatlerinde en kalabalık zamanlarını yaşıyor. 

Karacaören Barajı etrafında keyifli akşam yemekleri yiyebileceğimiz balık restoranları bulunuyor. Karacaören Barajı’na ulaşım için özel aracınızı ya da toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz.

”Karacaören Barajı konum için tıklayın”

16.Aya Stefanos (Yeşilada) Kilisesi

Eğirdir ilçesinde, Yeşilada içerisinde konumlanan Aya Stefanos (Yeşilada) Kilisesi doğu batı yönünde uzanan bir yapıdır. Bulunduğu konum sebebiyle Aya Stefanos ya da Yeşilada Kilisesi ismi ile anılır. Yapılan çalışmalar kilisenin yapım tarihini XIX. yüzyılın ikinci yarısı olduğunu gösteriyor.

Yan duvarları moloz taşı ile örülü olan ve mimari açıdan da dikkat çeken Aya Stefanos (Yeşilada) Kilisesi şehre gerçekleşen kültür ve inanç seyahatlerinin vazgeçilmez adresleri arasındadır. Bugüne dek sağlam kalabilmeyi başaran bir yapı olduğu için de dikkat çeken Aya Stefanos (Yeşilada) Kilisesi çeşitli restorasyon çalışmalarına uğramış olsa da orijinal yapısı bozulmamıştır.

”Aya Stefanos (Yeşilada) Kilisesi konum için tıklayın”

17.Mada Adası (Kazak Adası)

Mada ya da Kaza Adası, Isparta’da yer alan en önemli adalardan biridir. 8220 hektar büyüklüğünde bir ada olan Mada Adası (Kazak Adası) Beyşehir Gölü üzerinde yer alır. Göl üzerinde bulunan 32 adanın en büyüğü olan Mada Adası (Kazak Adası), 2022 itibariyle Kumluca Mahallesi olarak isimlendirilmiştir. 2022 yılında adada yaşayan 180 kişi olduğu tespit edilmiştir. 

Mada Adası (Kazak Adası)’nda ilk yerleşimin 1507 yılına ait olduğu görülür. Günümüzde turistik açıdan önemli bir yer olan Mada Adası Isparta’nın meşhur yemeklerini yiyebileceğiniz ve vakit geçirebileceğiniz işletmelere de yer veriyor. 

Adaya ulaşmak için şehirden kalkan turları tercih edebilir ya da tek başınıza ulaşım sağlayabilirsiniz. Bulunduğu bölgenin en büyük adası olma özelliği taşıyan ve bu sebeple turistik açıdan da dikkat çeken Mada Adası özellikle yaz aylarında kalabalık turist gruplarına ev sahipliği yapıyor.

”Mada Adası konum için tıklayın”

18.Davraz Kayak Merkezi

2635 metre yüksekliğe sahip olan Davraz Dağı’nın eteklerine kurulmuş Davraz Kayak Merkezi, Isparta’nın kış aylarında ziyaretçileri kendine çekmesini sağlayan en önemli yerlerden biridir. Eğirdir ve Kovada Göllerinin etrafını saran ve 1995 yılından beri turizm için açık olan Davraz Kayak Merkezi, kayakla birlikte pek çok doğa sporu yapma imkanı sunan olanaklara sahiptir. 

Davraz Kayak Merkezi şehir merkezine yalnızca 25 km uzaklıkta bulunuyor. Merkezden kalkan toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınız ile kolaylıkla ulaşabileceğiniz Davraz Kayak Merkezi etrafında konaklama sürenizi uzatacağınız kayak otelleri, kayak ekipmanları kiralayacağınız ya da kayak dersleri alacağınız işletmeler ve yeme içme ihtiyacınızı karşılayacağınız tesisler bulunuyor.

”Davraz Kayak Merkezi konum için tıklayın”