Genel

IŞIK VE GÜNEŞİN DİYARI FETHİYE VE SEYDİKEMER

Huzurlu bir tatil arayanların ya da ekstrem sporların peşinde olanların ortak noktası haline gelen Muğla’nın Fethiye ilçesi, her istek ve ihtiyacı karşılayabilecek kadar geniş olanaklara sahip. Doğa ile iç içe ancak eğlenceli ve bunun yanı sıra huzurlu bir tatil yapmak isteyenlerin tercihi olan Fethiye’de birbirinden çok güzel gezilecek yerler var.

Abone Ol

Muğla’nın Fethiye ilçesi tarihi o kadar eskiye dayanıyor ki, adının Telmessos olduğu antik dönemlerde bile modern bir şehir olarak biliniyor. Doğası harika, denizi süper. Daha şehir içine girer girmez karşınıza Amnitas Kaya Mezarları karşınıza çıkıyor. Kent merkezindeki yat limanından günlük tekne turları düzenleniyor. Dünya çapında bilinen Ölüdeniz ve Kelebekler Vadisi’ne de ev sahipliği yapan ilçe, yamaç paraşütünden rüzgar sörfüne kadar pek çok spor için de en çok tercih edilen yerler arasında.

KAYAKÖY

14. Yüzyılda Antik Likya uygarlığının Karmylassos kalıntıları üzerine kurulu, Rum yerleşimi ve taş evlerden oluşuyor. Eski adı Levissi. 1922'de nüfus mübadelesiyle Batı Trakya ve Yunan Adalarından getirilen Türklerin yerleştiği Kayaköy'de setler üzerindeki evler bir diğerinin güneşini kesmeyecek şekilde yapılmış. Ölüdeniz’e yürüme mesafesinde olması ise özellikle yaz aylarında kalabalık turist gruplarına ev sahipliği yapıyor. Deniz seviyesinden 400 metre yükseklikte inşa edilen Af Kule Manastırı ile ilgi gören alan, hem endemik bitki türleri ile doğası hem de panoramik deniz manzaraları ile ünlü.

KELEBEKLER VADİSİ – FARALYA KÖYÜ

Doğa güzelliği ile büyüleyen vadi, el değmemiş bir doğaya sahip. Adını Temmuz ve Eylül ayları arasında görülen "Jarsey Tiger" adlı kelebeklerden alıyor. Birinci derece doğal sit alanı olarak koruma altında. Tırmanış, tüplü dalış ve yamaç paraşütü gibi ekstrem sporlar yapılabiliyor.  
Faralya Köyü, Roma ve Likya kalıntıları ile süslenmiş, Türkiye’nin gizli cenneti olarak da anılıyor. Kekikten ada çayına, çam ağaçlarından turunçgillere kadar pek çok farklı bitki türüne ev sahipliği yapıyor.

ÖLÜDENİZ- BELCEKIZ- KIDRAK

Dünyanın en iyi plajları listesindeki Ölüdeniz ile birbirine göz kırpan Belcekız Plajı, Fethiye’de mutlaka görülmesi gereken plajların arasında. Eskilerde buradan geçen tekne ve gemilerin su almak için kıyıya çıktıkları yer. Rivayete göre su almak için kıyıya çıkan kaptanlardan birinin oğlu Bence kızı görerek aşık olur. Bu aşk her fırsatta buluşmalarına neden olsa da denizde çıkan şiddetli bir fırtına kaptanı ve oğlunu öldürür. Bunun üstüne deniz Ölüdeniz olarak adlandırılır ve plaja da Belcekız Plajı adı verilir.
Kıdrak Plajı, nefis kumsal, turkuaz renkli denize sahip. Kumsalın arkası ağaçlık. Büfe, restoran, mangal ve piknik masaları, duş ve tuvaletler var. Denizi dalgasız ve sığ.

KABAK, KATRANCI VE GEMİLE KOYU

Muhteşem denizi ve unutulmaz manzaralar sunan Kabak Koyu, Faralya Köyü sınırları içerisinde. Son zamanlarda bölgeye yapılan otel, villa ve apartlarla dikkat çekiyor. Yeşil ve mavinin her tonunun görüldüğü koy dalgalı bir denize sahip olsa da temizliği ile dikkat çekiyor.

Katrancı hem eğlenceli hem de huzurlu bir tatil yeri olup şehir hayatının kaotik havasından uzaklaşmanıza yardımcı olur.

Gemile Adası ve koyunda tekne ve yat gezileriyle keşfe çıkılabiliyor. Koyun hemen karşısında da aynı isimli ada, Aya Nikola Adası olarak da biliniyor.

Büyük Boncuklu Koyu ve Küçük Boncuklu Koyu, Cennet, Çalış Plajı, Kumburnu Plajı, 12 Adalar, Karataş Akmaz Plajı, Karaot Plajı, Kalemya Koyu, Şövalye Adası, Günlüklü Koyu, Kızılada, Soğuk Su Koyu, İnlice Plajı ve Gizlikent Şelalesi gezilecek önemli yerler arasında.

Mavi tur tutkunlarının vazgeçemediği rota üzerindeki Göcek birbirinden güzel koylara sahip. Aslında birbirleriyle yan yana olmaları nedeniyle Dalaman koyları da Göcek koyları olarak biliniyor. Göcek merkezin karşısındaki Göcek Adası ve plajı, bölgenin en popüleri Taşyaka, diğer adıyla Bedri Rahmi Koyu, Killebükü, Sıralıbük, Akvaryum ve Cennet koylarının yanı sıra Domuz, Tersane ve Yassıca Adaları gezilmeli. Yine Dalaman koylarından Kleopatra Hamamı, Boynuzbükü, Merdivenli, Kille, Göbün, Yavansu (Martı), küçük ve büyük Sarsala koyları unutulmamalı.   

BABADAĞ YAMAÇ PARAŞÜTÜ

 Fethiye dünyanın en iyi yamaç paraşütü parkurları arasında. 2 bin 100 metrelik Babadağ'daki bin 700 metre yükseklikte bulunan pist, Babadağ’daki 3 tane pistten birisi. Her sene geleneksel paraşüt şenliklerine onlarca ülkeden yüzlerce pilot katılıyor. Teleferikle çıkılan dağdaki tesislerde her türlü konfor mevcut.

LİKYA YOLU

Tarihin bir gezi yaparken günlük spor ihtiyacının kolaylıkla karşılanabileceği, 535 kilometre uzunluğuna sahip dünyanın en iyi 10 yürüyüş yolundan biri. Muğla Ovacık bölgesinden başlayan ve Antalya’daki Geyikbayırı Köyü’nde sonlanan Likya Yolu özellikle nisan ve haziran arasında kalabalık turist gruplarının gözdesi halinde. 25 ile 45 gün arasında tamamlanabilen yol boyunca Patara, Gelidonya, Kaş, Kalkan, Demre, Adrasan ve Çıralı gibi 50'ye yakın antik kent sıralanıyor Yürüyüşler için en ideal zaman aralıkları ise ilkbahar ve sonbahar ayları.

ANTİK KENTLER

Seydikemer’deki Tlos Antik Kenti rivayete göre ismini Apollon’un oğlu Telmessos’tan almış. Şehrin kuruluşu M.Ö. 3000’li yıllara uzanıyor.

Fethiye ve Kaş arasındaki Sidyma Antik Kenti, 2000 yıllık uzun tarihi ve etkileyici yapılarıyla ziyaretçilerini büyülüyor. 35 metre uzunluk ve 3 metre yükseklikteki surlarla çevrili.

Likya Federe Birliği'nin dini merkezi Letoon Antik Kenti, Şair Ovidius'un anlattığı öyküye göre kent, Zeus'tan hamile kalan Leto'nun adına kurulmuş. Tanrıça Leto, Tanrıça Artemis ve Tanrıça Apollon'a adanmış 3 tapınağı ile ünlü olan Letoon, 1988'de kültürel miras olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındı.

SAKLIKENT MİLLİ PARKI, YAKAPARK

Seydikemer’deki Saklıkent Milli Parkı ya da bilinen adıyla Saklıkent Kanyonu18 km uzunluğa ve 200 m yüksekliğe sahip. En dar yeri 2 metre. Büyüleyici kaya oluşumları ve doğa güzellikleri arasında ilerleyen görkemli kanyon, iki dağ arasında uzanan dar ve yüksek geçitleriyle ünlü. Serinliği ve görüntüsü nedeniyle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor.

Sıcak yaz günlerinde tatilcilerin uğrak yeri Yakapark, merkeze 32 kilometre uzaklıktaki Yaka Köyü sınırları içinde yer alıyor.  

YEŞİLÜZÜMLÜ DASTARI DÜNYACA ÜNLENDİ
Fethiye'nin Yeşilüzümlü Mahallesi’nde dokunan ve "Dastar" adı verilen dokumaların ünü Avrupa’ya kadar ulaştı. Geleneksel yöntemlerle dokunan Dastar, pamuk, yün ya da ipek iplikler kullanılarak yapılıyor. Yöreye has bir dokuma tekniğiyle elde edilen, çeşitli nakışlar ve desenlerle el gücü ile dokunan, çeşitli alanlarda, çeşitli amaçlarla kullanılan kumaş türünün dokunan her parçası birbirinden farklı olup bir ikinci eşi daha yoktur.