Instagram’a Erişim Kısıtlamaları ve VPN Kullanımının Tehlikeleri

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sefer Darıcı, Instagram’a erişim kısıtlamaları sonrası yaşanan gelişmeler ve VPN kullanımının potansiyel tehlikeleri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Darıcı, Instagram’ın erişime kapatılmasının ardından birçok kullanıcının VPN gibi yöntemlere başvurduğunu, ancak bu durumun uzun vadede ciddi güvenlik riskleri taşıdığını vurguladı.

"Instagram’a Erişeyim Derken Hesaplarınızdan Olmayın"
Darıcı, güvenilmeyen uygulamaların hesapları ele geçirebileceğini belirtti ve şunları söyledi: "İnsanlar kısıtlamanın ardından VPN yoluyla veya farklı yöntemler kullanarak Instagram’a erişmeye çalışıyor. Bu, ilk etapta erişimi sağlasa da ilerleyen süreçte ciddi sıkıntılar yaratabilir. Kimi VPN uygulamaları, sadece yasaklı sitelere erişimi değil, aynı zamanda telefonunuzdaki şifreleri çalıp, ekran görüntüleri alarak gizli bilgileri ele geçirebilir. Instagram’a erişeyim derken hesaplarınızdan olmayın."

"Bütün Bilgilerinizi Farklı Bir Yerde Bir Anda Görebilirsiniz"
Darıcı, Instagram’a erişmek için farklı alternatifler aramaya çalışmanın, kişileri ummadıkları durumların içine sokabileceğini ifade ederek, "VPN erişimi kolaylaştıran bir program gibi görünse de arka planda banka hesaplarını boşaltan veya kredi kart bilgilerinize ulaşmaya çalışan bir yapı olabilir. Banka hesapları ve kredi kartları gibi önemli bilgilerin yanı sıra, bu tür programlar terör organizasyonları tarafından da kullanılabilir. İsminizi ve bilgilerinizi farklı bir yerde bir anda görebilirsiniz," diye konuştu.

Erişim Kısıtlaması Tatil Organizasyonlarını İptal Ettirdi
Darıcı, Instagram erişiminin kısıtlanmasından sonra insanların tatil organizasyonlarını iptal ettiklerini belirtti. "İnsanlar günlük paylaşımlar yaparken, aslında kendi çevrelerine beğenilme arzularını da doyuruyorlardı. Instagram’ın kapatılması, bu beğenilme arzusunun kötüleşmesine ve insanların mutsuz olmasına sebep oldu. Bu nedenle tatil organizasyonlarını iptal edenler bile oldu. Gerçeklik algısı değişen insanlar için, Instagram paylaşımları yaşamlarında büyük bir yer kaplıyor," dedi.

Kaynak: Haber Merkezi