İnegöl’de Oylat Kaplıcaları’nda keyifli bir gün geçirip, şifalı sularında rahatlayabilir, ardından tarihi bölgede camileri, medreseleri ve İshak Paşa Külliyesi’ni gezebilir, Tarihi İnegöl Çarşısı’nda yerel halkın el işçiliği ürünlerini satın alabilir, yöresel tatları deneyimleyebilir, dilersen de Kıran Köy’de yer alan Kıran Şelalesini ve Dokuzlar Şelalesini’nde trekking yapabilirsin. Hadi Bursa’nın en güzel ilçelerinden İnegöl’de gezilecek yerleri keşfetmeye ve İnegöl’de gezmek için çok sorulan sorulara yanıt vermeye başlayalım.

İnegöl kaç günde gezilir?

Bölgenin doğal güzelliklerini yakından keşfetmek, kaplıcalarında keyifli vakit geçirmek için 2 gün ayırman yeterli olacak.

İstanbul-İnegöl arası kaç saat sürüyor?

Özel aracınla İstanbul’dan yaklaşık 3 saat gibi bir sürede İnegöl’de olabilirsin. Eğer Bursa gibi yakın bir bölgeden burayı gelmeyi planlıyorsan yaklaşık 45 dakikalık bir yolculukla İnegöl’e ulaşabilirsin.

İnegöl’de ne yenir?

Buraya geldiğinde mutlaka tatman gereken lezzetlerde ilk sırada meşhur İnegöl köftesi var. Köftenin yanında ikram edilen üzüm şırası ve sütlü kadayıf ise denemen gereken lezzetlerden.

1. Kent Müzesi

Inegol Kent Muzesi 56868

Bursa’nın en büyük müzelerinden Kent Müzesi, şehir merkezine 1,5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Geniş bir alanın içerisinde kurulu olan müzede, birçok farklı eser sergileniyor. Kent Müzesi, “Uygarlıklar Kenti Bursa” ve “Çağdaş Bursa” olarak 2 galeriden oluşuyor. Kronolojik olarak Bursa’nın tarihinden, Bursa ve çevresinde oluşan ilk uygarlıklardan, Osmanlı Dönemi’ne ve Kurtuluş Savaşı yıllarına uzanan Bursa tarihi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Müzenin 1. katında “Yaşam ve Kültürüyle Bursa” adlı galeride Bursa’nın gelenek ve görenekleri, yörenin alışkanlıkları anlatılıyor. Müzenin bodrum katında ise “EL Sanatları Çarşısı, İpek Kenti Bursa ve Üreten Bursa” bölümleri bulunuyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • Her gün 24 saat açık

2. İshak Paşa Camii

Ishak Pasa Camii 56869

15. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan İshak Paşa Camii, Fatih Sultan Mehmed ve II. Bayezid dönemi devlet adamlarından İshak Paşa tarafından yaptırılıyor. İnegöl çarşısında yer alan camii, külliye yapılı bir cami. Caminin dışında İshak Paşa’nın ve II. Murad Han’ın eşi Tacünnisa Sultan’ın türbesi yer alıyor. İç ve dış mimarisi görülmeye layık olan bu yapının içinde bir de kütüphane bulunuyor.

Konum Linki

3. Yıldırım Camii

Yildirim Camii Bursa 56870

İnegöl’ün en eski camisi olarak bilinen Yıldırım Camii, I. Bayezid tarafından 1398- 1402 yılları arasında yaptırılıyor. Daha sonra yıkılan camii, II. Abdülhamid devrinde yeniden inşaa ediliyor ve 1895 yılında tekrar ibadete açılıyor. Halk arasında “Cuma Camii” olarak da bilinen cami Evliya Çelebi’nin notlarında da yer alıyor.

Konum Linki

4. Oylat Mağarası

Oylat Magarasi 35533

İnegöl ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Oylat Mağarası, sessiz sakin doğanın içinde bir kaçış noktası. Türkiye’nin en büyük ikinci mağarası Oylat Mağarası, 750 metre uzunluğa, 95 metre genişliğe sahip, sıcaklık ise yaz-kış hep 18 derece.

Günümüzde yalnızca 700 metrelik bir kısmı halka açık olan mağara, 2 katmandan oluşuyor. Kristal ve buz parçalarının en güzeli halini görebileceğin bu doğa harikasında rehberli gezi turları düzenleniyor. 30-60 dakika arasında gezebileceğin mağara harika fotoğraflar yakalamak için de oldukça ideal.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 15 TL

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.00-21.00

5. Oylat Kaplıcaları

Oylat Kaplicasi 41289

İnegöl’ün en önemli turistik merkezlerinden olan Oylat Kaplıcaları, İnegöl merkeze 16 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Günümüzde aktif olarak faaliyet gösteren kaplıca büyük bir termal zenginliğe sahip. Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen kaplıcalarda kür tedavisi yapabilir, yemyeşil ormanın içinde keyifli yürüyüşler yapabilir, Oylat Pazarı’nda yerel halkın ürettiği nefis ürünleri satın alabilirsin.

Yılın dört mevsimi açık olan bu şifa merkezi kendini zinde hissedip, dinlenebileceğin bir kaçış noktası. İstanbul’a 215, Bursa’ya 72 kilometre uzaklıkta olana Oylat Kaplıcaları, mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Konum Linki

6. Oylat Şelalesi

Oylat Selalesi 56872

İnegöl merkeze 21 kilometre uzaklıkta bulunan Oylat Şelalesi, mutlaka görülmesi gereken bir doğa harikası. Kıvrımlı yolları takip ederek ulaştığın şelale, tertemiz havası ve sessizliğiyle kafa dinlemek için oldukça ideal. Doğanın tadını doyasıya çıkaracağın bu özel nokta, kimsenin olmadığı sakin bir yer. Gerçek doğa tutkunlarının vazgeçilmez kaçış noktlarından olacak Oylat’ta trekking yapabilir, serin şelalesinde serinleyebilir, eğer hazırlıklı geldiysen yemyeşil doğanın eşliğinde nefis bir mangal yapabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 7,5 TL.

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.00-21.00

7. Şehir Parkı

Şehrin merkezinde yeşilliğin binbir tonunu görebileceğin, 7’den 70’e herkesin uğrak noktası olan İnegöl Şehir Parkı, şehrin kalabalığından uzaklaşmak biraz olsun huzur bulmak için şehrin içinde bir kaçamak noktası. Dilersen kamp ve piknik yapabileceğin parkta, zaman zaman konser ve karaoke gibi müzik etkinlikleri de gerçekleşiyor. Oldukça merkezi bir noktada bulunan İnegöl Şehir Parkı’na yürüyerek rahatça ulaşabilir, şehrin stresinden kısa süreliğine uzaklaşabilirsin.

Konum Linki

8. Hikmet Şahin Kültür Parkı

İnegöl merkeze 2.5 kilometre uzaklıkta yer alan park, şehrin içerisinde bir kaçış noktası. Hikmet Şahin Kültür Parkı, yeşilliklerin arasında ailenizle keyifle vakit geçirebileceğin aktivitelerle dolu bir mekan. Yaz ve bahar aylarında cıvıl cıvıl olan kültür parkında canlı müziğe denk gelebilir, yeşilliklerin arasında keyifle piknik yapabilirsin. Gün boyu yorucua aktivitelerin ardından karnın acıktığında parkın içinde bulunan restoran ve kafelerde uygun fiyatlara yemek yiyebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • Her gün 24 saat açık

9. Ayçiçeği Masal Parkı

İnegöl merkeze 2 kilometre uzaklıkta bulunan Ayçiçeği Masal Parkı, bölgeyi ziyarete gelenlerin sıklıkla geldiği noktalar arasında yer alıyor. 1.000 metrekarelik bir alanda kurulu olan parkta, önemli Türk değerlerinden esinlenerek oyun alanları oluşturulmuş. Çocukların oldukça keyifli vakit geçirebileceği masal parkında, ailelerin çocukları bekleyebileceği oturma ve yeme-içme alanları bulunan park, yaz ve bahar aylarında ailelerin favorisi olacak.

Konum Linki

10. Çandır Deresi

Doğal güzelliğiyle misafirlerini büyüleyen Çandır Deresi, İnegöl merkeze 16 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Çamların, sedirlerin ve kestane ağaçlarının içinde dağcılık ve kampçılık başta olmak üzere birçok doğa sporu yapılabilir. Derinliği ortalama 0.5 ile 1 metre arasında değişen derede rafting yapabilirsin. 25 kilometre uzunluğundaki derenin kenarında piknik alanları ve yürüyüş parkurları bulunuyor.

Konum Linki

11. Mezit Deresi

İnegöl’de görülmesi gereken bir diğer doğa harikası Mezit Deresi. İnegöl merkeze 18 kilometre uzaklıkta yer alan dere yol kenarında ve ulaşımın oldukça kolay aldığı bir noktada yer alıyor. Yemyeşil doğa harikası derenin içinde piknik ve kampçılık başta olmak üzere doğa yürüyüşleri yapabilir, doğanın keyfini çıkarabilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu: İstersen buraya hazılıklı gelerek piknik alanlarında mangal yapabilir istersen de derenin hemen içerisinde yer alan Yeşil Bahçe’de yüzen kazlar eşliğinde leziz bir köy kahvaltısı yapabilirsin.

12. Kıran Şelalesi

İnegöl merkeze 19 kilometre uzaklıkta yer alan Kıran Şelalesi, Kıran Köyü’nde yer alıyor. Köye ulaştıktan sonra, şelaleye ulaşmak için 5 kilometre daha gitmen gerekiyor. 20 metre yükseklikten aşağı dökülen suların kaynağı Uludağ’ın eteklerinde bulunan Ayı Dağı’ndan geliyor.

Konum Linki

İpucu: Bu rota için araç kiralamak iyi bir fikir! Ekonomik, lüks, aile boyu araçları günlük, haftalık, aylık veya uzun dönem kiralayabilirsin. ENUYGUN’un avantajlı araç kiralama seçenekleri için tıkla!

13. Dokuzlar Şelalesi

Dokuzlar Şelalesi de Kıran Köyü’nde yer alıyor. Kıran Şelalesi’nden sonra 5 kilometre kadar daha gidildikten sonra Bıçkıdüzü mevkiinden şelaleye ulaşılıyor. Kuzyatağı ve Balaban Yaylaları’ndan inen kar sularının beslediği Dokuzlar Şelalesi, ağaç köprünün hemen ardından akarak dereye karışıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Oldukça etkileyici bir manzaraya sahip şelaleye ulaşmak için yürümek gerek, bu yüzden yaz ve bahar ayları buraya gelmek için oldukça ideal. Kış döneminde kardan kapanan yollar dolayısıyla ulaşım zor olabilir.

14. Mobilyacılar Çarşısı

İnegöl denilince mobilyanın aklımıza gelmesi oldukça normal. Özellikle ağaç malzemeden üretilen mobilyaları ile ünlü İnegöl’de mobilyacılar çarşısını gezmek isteyebilirsin. Belki ihtiyaç belki de mobilyacılığı yerinde görmek ya da birkaç ufak eşya almak için listene ekle.

Konum Linki

Kaynak: Haber Merkezi