Masmavi göklere uzanan dağları ve uçsuz bucaksız yeşillikleri tek karede buluşturan Ihlara Vadisi, Türkiye’nin turistik doğal oluşumları arasında giderek daha da popüler hale geliyor. Bu meşhur vadi, adını her duyduğunda sende de daha fazla merak uyandırmaya başlamış olmalı. Öyleyse Ihlara Vadisi’nin hikayesi nedir ve bu nefes kesici manzaralar nasıl oluşmuş hemen anlatmaya başlayalım!

Türkiye’nin doğal hazinelerini keşfetmek istiyorsan ilk fırsatta yola çıkıp Ihlara Vadisi’ni mutlaka görmelisin. Anadolu’nun bu gizemli köşesi, masal diyarı Kapadokya’yı doğal zenginlikler açısından daha da cazip kılıyor. Bu bölgedeki eski manastırları ziyaret ederek tarihte yolculuk yapabilir, yürüyüş yollarında doğanın tadını çıkarabilir ve vadinin ortasından akan Melendiz Nehri’nin kenarında dinlenirken kuşların cıvıltısına kulak verebilirsin. Tabii önce Ihlara Vadisi nerede ve nasıl gidilir sorularının yanıtını öğrenmen gerek. Hadi, Ihlara Vadisi turumuz başlasın!

Ihlara Vadisi Nerede?

Aksaray sınırları içerisinde yer alan Ihlara Vadisi aynı zamanda Nevşehir’e de yakın bir noktada konumlanıyor. Vadi; Aksaray il merkezine 40-50 kilometre ve Nevşehir il merkezine 80-90 kilometre mesafede yer alıyor. Ihlara Vadisi bulunduğu konum itibarıyla ağırlıklı olarak Kapadokya’nın doğal güzellikleri arasında gösteriliyor. Nitekim Kapadokya bölgesi Nevşehir, Aksaray, Kayseri ve Niğde illerine uzanan toprakların bir kısmını kapsıyor.Ihlara Vadisi Gezi Rehberi 6

Ihlara Vadisi Nasıl Bir Yer?

Ihlara Vadisi, Hasandağı volkanı tarafından püskürtülen lavların akarsuların etkisiyle aşındırılması sonucu ortaya çıkan bir kanyon vadi. Melendiz Çayı’nın milyonlarca yıllık çalışması sonucunda oluşan Ihlara Vadisi günümüzde bir hayli popüler. Özellikle Kapadokya turlarında Ihlara Vadisi’ne de sık sık yer veriliyor.

Ihlara Vadisi Gezi Rehberi 9

Ihlara Vadisi’nin Özellikleri Nelerdir?

Melendiz Çayı sayesinde oluşan Ihlara Vadisi 14 kilometre uzunluğunda. Vadinin yüksekliği ise 110 metreye kadar ulaşıyor. Vadi, Aksaray’ın Güzelyurt ilçesine bağlı Ihlara beldesinden başlayıp Selime beldesinde sona eriyor. Ihlara Vadisi boyunca kayalara oyulmuş barınaklar, manastırlar, kiliseler ve mezarlarla karşılaşman mümkün. Araştırmalara göre Ihlara Vadisi’ndeki kiliselerin süslemelerinin 6’ncı yüzyıla dayandığı söyleniyor. Bu süslemeler 13’üncü yüzyıla kadar devam ediyor. Ayrıca bazı barınaklar ve kiliseler tünellerle birbirine bağlanıyor.

Ihlara Vadisi Gezi Rehberi 8

Ihlara Vadisi’ne Nasıl Gidilir?

Bölgeye başka bir şehirden uçakla geleceksen Nevşehir Havalimanı’na iniş yapıp taksi veya kiralık araçlarla Ihlara Vadisi’ne ulaşabilirsin. Nevşehir il merkezinden Ihlara Vadisi’ne kalkan otobüsler de bulunuyor. Aksaray Merkez’den ise yaklaşık 50 dakikalık bir araba yolculuğuyla Ihlara Vadisi’ne ulaşabilirsin. Özel aracınla yola çıkacaksan navigasyonu açabilir veya bölgedeki yerlilerden Ihlara Vadisi yol tarifi için yardım alabilirsin. Şimdiden aklında dönüp duran Ihlara Vadisi ücretli mi ve Ihlara Vadisi’nde MüzeKart geçerli mi sorularını da hemen yanıtlayalım:

Ihlara Vadisi Giriş Ücreti 2024’te Ne Kadar?

2024 Ekim ayına ait güncel bilgilere göre Ihlara Vadisi güncel giriş ücreti 330 TL. Eğer MüzeKart’ın varsa Ihlara Vadisi’ne ekstra ücret ödemeden giriş yapabilirsin.

Ihlara Vadisi Gezi Rehberi 10

Ihlara Vadisi’nde Ne Yapılır?

Doğa Yürüyüşüne Çık

Ihlara Vadisi’ndeki yürüyüş rotaları, doğal güzellikleri görmeyi ve tarihi kalıntıları keşfetmeyi sağlıyor. Vadide yürürken Melendiz Çayı’nın sakin suları eşliğinde manzaranın tadını çıkarabilirsin.

Kuşları Gözlemle

Farklı kuş türlerine ev sahipliği yapan Ihlara Vadisi özellikle kuş gözlemcileri için önemli bir nokta. Birbirinden güzel kuş türlerini gözlemlemek için vadiyi yılın dört mevsimi ziyaret edebilirsin.

Meditasyon Yap

Vadideki huzur dolu atmosfer, yoga ve meditasyon aktivitelerine de kucak açıyor. Vadide ister tek başına ister grup halinde yoga ve meditasyon yapabilirsin.

Ihlara Vadisi Gezi Rehberi 3

Kiliseleri Ziyaret Et

Sümbüllü Kilise: 10’uncu yüzyılda inşa edilen Sümbüllü Kilise’nin içini gezmek için dar bir pencereden geçmek gerekiyor. Kilise adını bölgedeki sümbüllerden alıyor.

Kokar Kilisesi: Kayanın iç kısımlarına doğru oyularak genişletilen bu kilise 9’uncu yüzyılda inşa edilmiş. Kilisenin içinde iki adet mezar odası bulunuyor. Günümüze kadar ulaşan fresklerinin ise 11’inci yüzyılda yapıldığı düşünülüyor.

Daniel Kilisesi: Ağaçaltı Kilisesi olarak da bilinen bu kilisenin ana apsis ve güney yan apsisleri yıkılmış. Günümüzde kiliseye yıkık olan ana apsisten giriş yapılıyor. Kilisenin içindeki fresklerin 9’uncu ve 11’inci yüzyıl arasına ait olduğu düşünülüyor.

Pürenli Seki Kilisesi: 10’uncu yüzyılda inşa edilen kilisenin kayaya oyulmuş toplam dört bölümü bulunuyor. Kilisedeki fresklerin 10’uncu yüzyıl başı ve 12’nci yüzyıl ortasına ait olduğu düşünülüyor.

Eğritaş Kilisesi: Ihlara Vadisi’ndeki en eski yapılardan biri olan Eğritaş Kilisesi’nin 9’uncu yüzyılda inşa edilmiş olabileceği belirtiliyor. Tapınağın içine inşa edilen bu kilisenin Meryem Ana’ya ithafen yapıldığı iddia ediliyor. Kilisenin içindeki iki melek figürünün arasında oturan İsa, iki melekle altı piskopos arasında bulunan Meryem, vaftiz ve Kudüs’e giriş gibi önemli olayların işlemeleri yer alıyor.

Ihlara Vadisi Gezi Rehberi 4

Ihlara Vadisi’ne Ne Zaman Gidilir?

Ihlara Vadisi yıl boyunca ziyarete açık. Ancak rahat bir keşif için Ihlara Vadisi’ne hangi mevsimde gidilir biz yine de söyleyelim. Vadiyi rahatça gezebilmek, yemyeşil doğanın tadını çıkarmak, yürüyüş ve piknik yapmak için buraya ilkbahar-yaz mevsimlerinde ve sonbaharın ilk aylarında gidebilirsin. Vadiye gelmeden önce rahat bir spor ayakkabı ya da outdoor ayakkabı giymeyi unutmamalısın. Ayrıca hava durumuna bağlı olarak yanına yağmurluk da alabilirsin.

Kaynak: Haber Merkezi