Helsinki, Finlandiya’nın başkentidir. Ülkenin güney ucunda yer alan Helsinki’nin Baltık Denizi’ne kıyısı bulunur. Ülkenin en büyük ve en kalabalık şehri olma unvanını taşıyan Helsinki aynı zamanda kültür başkenti olarak görülür. Sahil koyları ve doğal alanları ile göz alıcı güzellikleri bünyesinde barındırır. Coğrafi konumu nedeniyle deniz tatili yapmak isteyen turistler tarafından sıklıkla tercih edilir.
Helsinki’nin Gezilecek Yerleri Nelerdir?
Helsinki’nin meşhur adaları, doğal parkları, mimari yapıları ve müzeleri her yıl binlerce turistin şehre akın etmesini sağlar. Doğal ve tarihi mekanlar dışında Helsinki içinde çok sayıda modern yapı bulunur. Şehirde her kesime hitap eden yerler bulmak mümkündür. Helsinki’nin gezilecek başlıca yerleri şunlardır;
- Suomenlinna Adası ve Kalesi: Helsinki’den 15 dakikalık bir tekne yolculuğu ile varılan bu ada bir doğa harikasıdır. Ada içinde gezilecek çok sayıda önemli yer bulunur. Bunların başında deniz altı kalıntısı, kale, müze ve köprü yer alır.
Uspenski Katedrali ve Kauppatori: Batı Avrupa’nın en büyük Ortodoks kilisesi olma özelliği taşır. Kilisede Bizans ve Slav mimarisinin en iyi örnekleri görülür. Katedral, Helsinki’de yer alan pazar meydanının içindedir.
- Fin Ulusal Galerisi: Finlandiya’nın en büyük sanat galerisi olma özelliği taşıyan bu yapı devlet tarafından desteklenir. Müzede Fin tarihine dair önemli eserler sergilenir. Galeri kapsamında Ateneum Sanat Müzesi, Kaiasma Çağdaş Sanat Müzesi ve Sinebrychoff Sanat Müzesi yer alır.
- Saneto Meydanı: Helsinki’nin sembolleşen meydanıdır. Meydan üzerinde çok sayıda tarihi yapıya rastlamak mümkündür. Bu tarihi yapılar neoklasik bir tarzda inşa edildiği için görsel zenginlik içerir.
- Helsinki Adaları: Helsinki’yi ziyaret eden turistlerin 300’ü aşkın adadan birkaçını gezmeden dönmesi büyük bir kayıp olur. Özellikle şehrin yoğunluğundan kaçıp deniz ve güneşle buluşmak isteyenler için eşsiz bir fırsat sunan bu adalar birer doğa harikasıdır. Adalar arası yolculuk feribotlar ile güvenli bir şekilde sağlanır.
Helsinki’nin Tarihçesi Nedir?
Helsinki’nin kurulma hikayesi 1550 yılına dayanır. İsveç Kralı I. Gustav tarafından Reval’e rakip olması için kurulan bu şehir ticaret amacı gütmekteydi. Dönemde meydana gelen savaş, salgın hastalık ve yoksulluk gibi nedenlerle planlanan gibi büyük bir ticaret kenti olamadı. Küçük bir kasaba olarak varlığını sürdürdü. 18 yüzyılda donanma kalesinin bölgeye kurulması ile şehir kalkınmaya başladı.
Helsinki’ye Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Türkiye’den Helsinki’ye doğrudan uçma imkânı vardır. Helsinki’ye olan uçak yolculuğu yaklaşık olarak üç buçuk saati bulur. Bazı havayolu firmaları aktarmalı yolculuk seçeneği de sunar.
Helsinki’ye Ne Zaman Gidilir?
Helsinki’de kış ayları uzun ve çok soğuk geçer. Bu mevsimde hava sıcaklığı -5’e kadar düşer. Bazı durumlarda havanın -20 derece olduğu görülebilir. Ek olarak kış aylarında gündüz süresi 6 ile 7 saatlik uzunluktadır. Şehri ziyaret etmek isteyen turistler için en ideal dönemler ilkbahar sonu ve yaz aylarıdır. Mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarında Helsinki bol miktarda turisti ağırlar.