Genel

Hatay’da Gezilecek Yerler | En Popüler 15 Yer

Dinlerin ve medeniyetlerin buluşma noktası olan Hatay, her köşesi binlerce yıllık tarihi yapılar ve el değmemiş doğal güzellikleriyle karşımıza çıkıyor. Her yıl binlerce tarih ve kültür meraklısını kendine çeken Hatay; Akdeniz kıyısında kilometrelerce uzanan sahilleri, dağ eteklerindeki yaylaları ve turistik ilçeleriyle de önemli turistik merkezlerimizden biri konumunda.

Abone Ol

Hatay Arkeoloji Müzesi’nde büyüleyici mozaikleri inceleyebileceğin, 3000 yıllık bir anıt olan Musa Ağacını yakından görebileceğini ve Roma dönemi mimari şaheseri Titus Tünelini keşfe çıkabileceğin gezimizde Hatay’a gidenlerin bize en çok sorduğu soruları yanıtlayarak yazımıza başlıyoruz.

Hatay kaç günde gezilir?

Hatay’ı tam olarak gezmek ve tüm dinlerin bütünleştiği bu tarihi şehri gezmek için en az 3-4 gününü ayırmanı öneriyoruz.

Hatay’da ne yenir?

Türkiye’deki en lezzetli yemekleri yiyebileceğin Hatay seyahatin sırasında Kerebiç, biberli ekmek, tepsi kebabı, humus, fellah köftesi, künefe ve oruk gibi tatları mutlaka denemelisin.

Hatay-İskenderun arası kaç kilometre?

Hatay-İskenderun arası 46 kilometre olup yaklaşık olarak bir saat sürüyor.

1. Hatay Arkeoloji Müzesi (Antakya Mozaik Müzesi)

Sadece Hatay'ın değil, Türkiye'nin de en etkileyici müzelerinden biri olan Hatay Arkeoloji Müzesi, şehrin binlerce yıllık zengin tarihi mirasını görmek için mutlaka uğramanı önerdiğimiz yerlerin başında geliyor. Dünyanın en büyük mozaik sergileme alanına ev sahipliği yaptığı için Antakya Mozaik Müzesi olarak da bilinen müzede büyüleyici mozaiklerin yanı sıra Cilalı Taş Devri, Bakır ve Tunç Çağı, Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait binlerce paha biçilmez eseri de yakından görme şansı bulabilirsin.

3250 m2 gibi devasa bir mozaik alanına sahip olan Hatay Arkeoloji Müzesi; Venüs'ün doğuşu, Artemis, Hermaphroditos ve mevsimler gibi ünlü mozaiklerin yanı sıra Antakya Lahdi, Çift Aslanlı Sütun Kaidesi ve Tyche Heykeli gibi pek çok taş eseriyle de tüm dünyadan arkeoloji meraklılarını kendine çekiyor. Yunan tanrısı Apollon için yapılmış görkemli heykelleri de incelemenizi önerdiğimiz Hatay Arkeoloji Müzesi, Antakya Reyhanlı yolu üzerinde yer alıyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart geçerli

  • 385 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30-17.00

2. Saint Pierre Kilisesi

Binlerce yıllık tarihi boyunca pek çok dine ve medeniyete ev sahipliği yapan Hatay'da yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri de Saint Pierre Kilisesi. Habibi Neccar Tepesi eteklerinde Antakya'ya yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta yer alan ve binlerce yıllık bir mağaranın kiliseye dönüştürülmesiyle inşa edilen Saint Pierre Kilisesi, İsa'nın 12 havarisinden biri olan Aziz Petrus'un ilk vaaz verdiği yer olmasından dolayı da Hristiyanlık tarihinde özel bir öneme sahip.

İlk Hristiyan kiliselerinden biri olduğu için günümüzde binlerce yabancı turist tarafından ziyaret edilen mağara kiliseye Hristiyanlık resmi din olarak kabul edilmesinden sonra Roma döneminde de çeşitli eklemeler yapılmış. Hem kendi başına hem de rehberli tarih, kültür ve arkeoloji turlarıyla keşfe çıkabileceğin, günümüzde anıt müze olarak hizmet veren Saint Pierre Kilisesi’nin 5. yüzyılda yapılmış mozaik eserlerini, Aziz Petrus heykelini, şifalı suların aktığı düşünülen çeşmeleri ve gizli tünellerini keşfe çıkarak harika fotoğraflar çekebilirsin. Tarihi kilisede her yıl 29 Haziran'da Katolik kilisesi tarafından büyük ayinler de düzenleniyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart geçerli

  • 280 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30-17.00

3. Vespasianus ve Titus Tüneli

Antik dünyanın mühendislik harikası olarak kabul edilen Vespasianus ve Titus Tüneli, Hatay'ın en bilinen ve çok ziyaret edilen tarihi hazinelerinden biri. Samandağ ilçesine 5 kilometre uzaklıkta yer alan ve Roma İmparatorluğu döneminde M.S. 69 yılında İmparator Vespasian tarafından yapımına başlanan devasa tünel, 81 yılında Vespasian’ın oğlu Titus tarafından bitirilebilmiş.

1380 metre uzunluk, 6 metre genişlik ve 7 metre yükseklikle görülmeye değer bir manzara sunan Titus Tüneli, Roma dönemi su tüneli mühendisliğinin en başarılı örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Devasa kayalar arasında sellere ve su baskınlarına karşı inşa edilen Titus Tüneli, günümüzde çevresini saran endemik bitki türleri ve büyüleyici doğal güzelliklerle çok sevilen bir gezi alanı. 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Titus Tüneli’ni gezdikten sonra yaklaşık 100 metre uzaklıkta yer alan ve onlarca Roma dönemi kaya mezarına ev sahipliği yapan büyüleyici Beşikli Mağarası’nı da mutlaka uğramanı öneriyoruz.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-16.30

4. Musa Ağacı

3000 yıllık geçmişi ve etkileyici efsaneleriyle her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Hıdırbey Musa Ağacı, Hatay'ın Samandağ ilçesin bağlı Hıdırbey Köyü’nde yer alıyor. Efsanelere göre Hz. Musa'nın toprağa diktiği asasının ölümsüzlük suyuyla yeşermesiyle oluşan, 7,5 metre çapında ve 7 metre yükseklikteki anıtsal ağaç, dallarıyla birlikte yaklaşık 1000 metrekarelik geniş bir alanı kapsıyor. Anıtlar kurulu tarafından koruma altına alınan Musa Ağacının çevresinde sıralanan çay bahçeleri ve dinlenme alanlarında bu anıt ağacın büyüleyici manzarasını izleyebilir ve binlerce yıllık ağacın harika fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

5. İskenderun Deniz Müzesi

Hatay'ın turistik ilçesi İskenderun'da Atatürk Bulvarı üzerinde güzel bir konumda yer alan İskenderun Deniz Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk'ün isteğiyle açılan ve zengin koleksiyonlarıyla her yıl binlerce kişinin ziyaret edilen şehrin en önemli müzelerinden biri. Türkiye'nin 3. deniz müzesi olan ve deniz kuvvetleri karargahı binasının restore edilmesi ile 2008 yılında ziyarete açılan müzenin koleksiyonlarında Türk denizcilik tarihi boyunca kullanılan sandallar, gemiler, yelkenliler ve kadırgaların etkileyici maketlerinin yanı sıra gemilerde kullanılan yüzlerce obje veya silahı da yakından görebilirsin. Denizcilik tarihi üzerine binlerce kitaplık zengin bir koleksiyonuna sahip olan İskenderun Deniz Müzesi Hatay seyahatin sırasında mutlaka görmen gereken yerler arasında.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Öğrenci 30 TL

  • Yetişkin 60 TL

  • 65 yaş üzeri ücretsiz

  • 0-18 öğrenci ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı

  • Diğer günler 09.00-17.00

6. Harbiye Şelaleleri

Hatay'ın en çok bilinen ve ziyaret edilen doğa harikalarından biri olan Harbiye Şelaleleri, halk arasında Daphne Şelaleleri olarak da biliniyor. Antakya'ya sadece 6 kilometre uzaklıkta yer alan ve sularının Asi Nehri ile buluştuğu şelale, endemik bitki türleri ve yemyeşil doğal güzellikleri arasından dökülen bembeyaz sularıyla yılın her mevsimi tablo güzelliğinde manzaralar sunuyor.

Yaz aylarında buz gibi kaya göletlerinde yüzebileceğin, çevresindeki kır bahçeleri ve mesire alanlarında yılın yorgunluğunu atabileceğin Harbiye Şelalelerinin seyir terasları, yürüyüş parkurları ve ahşap köprülerinden ise harika fotoğraflar çekebilirsin. Çevresi antik Roma döneminden kalan tarihi yapılarla süslü Harbiye Şelaleleri, tarih gezileriyle de sıkça ziyaret ediliyor.

Konum Linki

7. Antakya

Hatay'ın en büyük merkezi ilçesi olan Antakya, ev sahipliği yaptığı tarihi ve doğal güzelliklerle her yıl binlerce turisti misafir ediyor. Dar sokakları taş ve ahşap mimarili yüzlerce yıllık konaklarla süslü olan ilçe, dünyanın en büyük mozaik müzesi kabul edilen ve içerisinde M.Ö. 4000’li yıllara kadar uzanan mozaiklerin yanı sıra Hatay çevresindeki kazılarda bulunan binlerce paha biçilmez hazineyi görebileceğiniz Hatay Arkeoloji Müzesi’yle de dikkat çekiyor.

Hristiyanlar için günümüzde de kutsal kabul edilen ve Hz. İsa'nın 12 havarisinden biri olan Aziz Petrus adına bir mağara içinde inşa edilen Saint Pierre Kilisesi, Asi Nehri kıyısında bölgeye hakim bir tepeye inşa edilmiş Aziz Simeon Manastırı, etkileyici Antakya Türk Katolik Kilisesi, Roma döneminde bir pagan kilisesi üzerine 7. yüzyılda inşa edilen ve Türkiye'nin en eski camilerinden biri olan Habibi Neccar Camii ile Antakya, tarih kültür ile inanç turlarının değişmez adreslerinden biri. Buram buram tarih kokan Antakya’da görmen gereken tüm yerler için Antakya’da gezilecek yerler yazısına bakmanı öneriyoruz

Konum Linki

8. İskenderun

Hatay'ın Akdeniz kıyısında uzanan en büyük 2. ilçesi olan İskenderun, hem Doğu Akdeniz'in en büyük limanlarından biri olan İskenderun Limanı hem de gelişmiş turizm olanaklarıyla dikkat çekiyor. 29 kilometreye yakın bir sahili bulunan İskenderun, büyüleyici gün batımı manzaraları eşliğinde yürüyüşler ve bisiklet gezilerine çıkmak için ideal. Türkiye'de bulunan üç deniz müzesinden biri olan İskenderun Deniz Müzesinin yanı sıra ilçede Büyük İskender döneminden kalan yapılarıyla dikkat çeken Alexandretta Antik Kentini de gezebilirsin.

Yaz aylarında düzenlenen tekne gezileriyle İskenderun Körfezinin koyları ve altın kumlu sahillerini gezebileceğin ilçede İskenderun ile Arsuz ilçeler arasında yer alan ve altın renkli kumlarıyla ünlü Karaağaç Plajı’nda da tüm gün Akdeniz'in ve güneşin tadını çıkarabilirsin. Deniz kenarında çarpıcı bir manzara sunan Nihal Atakaş Camii görme şansı bulabileceğin İskenderun'da tarih ve doğa gezilerine katılarak ise binlerce yıllık Sarıseki Mağarası gibi doğa harikalarını görebilir; dağ eteklerinden sıralanan yemyeşil yaylalarda temiz havasında yılın yorgunluğunu atabilirsin. İskenderun’da gezilecek yerler yazısına tıklayarak da görmen gereken yerler hakkında daha geniş bir bilgiye sahip olabilirsin.

Konum Linki

9. Arsuz

Hatay'ın Akdeniz kıyısında uzanan turistik ilçesi Arsuz, şehre 85 kilometre uzaklıkta tarihi ve doğal güzellikleriyle keyifli bir günübirlik gezi sunuyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti misafir eden Arsuz’da hem büyüleyici Akdeniz sularının tadını çıkarabilir hem de rehberliği turlara katılarak binlerce yıllık etkileyici tarihi yapıları keşfedebilirsin. Hz. Meryem'in yıkandığına inanılan ve kutsal kabul edilen Meryem Ana Havuzuna sadece 7 kilometre uzaklıktaki ilçede M.S. 600 yılından kalma mozaikler ve mezarlarıyla dikkat çeken Kutsal Havariler Kilisesi’ne uğrayabilir, 500 yıllık olduğu tahmin edilen etkileyici Mar Yuhanna Kilisesi’ni ziyaret edebilirsin.

Deniz seviyesinden 100 metre yükseklikte 1933 yılından beri hizmet veren Aruz Deniz Fenerinde harika fotoğraflar çekebileceğin gezinde Arsuz Plajı ve Gözcüler Plajı’nın ince kumlu sahilinde de tüm gün güneşlenebilirsin. Arsuz’da her bütçeye uygun otel bulabilir, gezinizden sonra ise sahil kenarındaki restoranlarda mevsimlik balıklar veya ünlü Hatay lezzetleri tadarak güzel bir akşam geçirebilirsin. Arsuz’da gezilecek yerler yazısına tıklayarak da daha geniş bir biliye sahip olabilirsin.

Konum Linki

10. Samandağ

Hatay'ın Akdeniz kıyısında yer alan başka bir turistik ilçesi olan Samandağ, hem büyüleyici doğal güzellikleri hem masmavi plajları ve tarihi hazineleriyle keşfedilmeye değer yerlerden biri. Hatay merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki ilçede tarihi M.Ö. 300’lü yıllara uzanan büyüleyici Titus Tüneli, kutsal kabul edilen 3000 yıllık Musa Ağacı ve Titus Tüneli'nin hemen yanı başında Roma döneminde inşa edilen çarpıcı kaya mezarlarıyla ünlü Beşikli Mağarası gibi tarihi hazineleri yakından görebilirsin.

14 kilometreyi bulan sahiliyle yaz aylarında Akdeniz'in ve güneşin tadını çıkarmak için Hatay'da gidebileceğin en özel noktalardan biri olan Samandağ’da Hıdırbey ve Vakıflı Köylerinin taş evleri arasında harika fotoğraflar çekebilir; Aziz Simeon Manastırı ve Seleucia Pieria Antik Kenti gibi tarihi hazineleri keşfe çıkabilirsin. Samandağ gezisi sırasında görmen gereken tüm yerler içinse Samandağ’da gezilecek yerler yazısına göz atmalısın.

Konum Linki

11. Payas

Hatay'ın tarihi ilçelerinden biri olan ve Akdeniz kenarında büyüleyici manzaralar sunan Payas ilçesi, tertemiz plajlarının yanı sıra pek çok tarihi hazineye de ev sahipliği yapıyor. M.S. 13. yüzyılda Cenevizliler tarafından yapıldığı düşünülen ve hem ilçeye hem de Akdeniz’e hakim bir tepe üzerinde yükselen Payas Kalesi ile tarih ve kültür turlarının değişmez adreslerinden biri haline gelen ilçede Hatay'daki en önemli Mimar Sinan eseri olan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesini ve bahçesindeki 500 yıllık anıtsal zeytin ağacını da yakından görme şansı bulacaksın. İlçede gezebileceğin başka bir önemli tarihi yapı da 1574 yılında inşa edilen ve günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış olan Sarı Selim Camii.

Payas Kalesi surlarından en güzel fotoğrafları çekebileceğin ilçenin ince kumlu sahili ve masmavi deniziyle yaz aylarında turistlerle dolan Payas Plajında da keyifli bir gün yaşayabilir, çevredeki ormanlık alanlarda kamp yapabilirsin. Payas merkezine sadece 12 kilometre uzaklıktaki Sarıseki Kanyonu Parkı’nda da büyüleyici doğa manzaraları eşliğinde gezilere çıkabilir; irili ufaklı şelaleler, dereler ve sarp kanyon duvarları arasında unutulmaz bir gün geçirebilirsin.

Konum Linki

12. Erzin

Hatay'ın hem doğal ve tarihi güzellikleri hem de şifalı kaplıcalarıyla ünlü Erzin ilçesi günübirlik gezilerle de çok ziyaret ediliyor. Verimli tarım alanlarından dolayı her köşesi portakal, greyfurt, mandalina ve limon bahçeleriyle sarılı olan ilçe, uzun tarihinde Pers, Bizans ve Osmanlılar gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış.

Rehberli tarih ve doğa gezileriyle keşfe çıkabileceğin İssos Antik Kenti için sıkça ziyaret edilen Erzin’e sadece 3 kilometre uzaklıktaki Erzin Başlamış Kaplıcalarında ise hem yorgunluk atabilir hem de rahatsızlıklarınız için şifa bulabilirsin. Nur Dağları eteklerinde, deniz seviyesinden 2000 metre yükseklikte yer alan Karıncalı Yaylası ile yaz aylarında değişmez adreslerinden biri olan Erzin’de masmavi Akdeniz suları ve ince kumlu sahilin tadını çıkarmak için ise ilçeye sadece 30 dakika uzaklıktaki Burnaz Plajı’na uğrayabilirsin.

Konum Linki

13. Çevlik Plajı

Hatay'ın turistik ilçesi Samandağ'da Akdeniz’in tadını çıkarabileceğin başka bir popüler plajı olan Çevlik Plajına da mutlaka uğramalısın. Kendi kamp sandalyen ile gelip ücretsiz olarak faydalanabileceğin Çevlik Plajı, 14 kilometre uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun plajlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. İnce kumlarla süslü geniş sahilde plaj kulüpleri, su spor merkezleri, güneş şemsiyesi kiralayabileceğin turistik tesisleri ve kafeleri gibi pek çok olanak bulunuyor.

Deniz kaplumbağalarının dünyadaki sayılı yumurtlama alanlarından biri olmasından dolayı koruma altına da alınan Çevlik Plajı’nın altın kumlarında havlunu sererek güneşlenebilir ve kilometrelerce uzanan sahil yolunda keyifli akşam yürüyüşlerine çıkarak büyüleyici gün batımı manzaralarını izleyebilirsin.

Konum Linki

14. Hatay Uzun Çarşı

Hatay'ın simgelerinden olan ve şehri gezen turistlerin alışveriş yapmak için ilk ziyaret ettiği yerler arasında bulunan Uzun Çarşı, yüzlerce yıldır Hatay'ın ticaretinin kalbinin attığı yerlerden. İpek Yolu üzerinde yer almasından dolayı tarihin her döneminde oldukça hareketli olan çarşı, 17. yüzyılda yapılan Kurşunlu Hanın yüzlerce dükkanı için de sıkça ziyaret ediliyor.

Hatay Uzun Çarşının rengarenk tezgah ve dükkanlarında şifalı otlarından çeşit çeşit baharatlara, zeytinyağı ve defne ürünlerinden el yapımı süs eşyaları ve bakır ürünlerine kadar binlerce ürünü bir arada bulabilirsin. Bozulmamış otantik atmosferiyle geziler yapmak için de ideal olan Hatay Uzun Çarşıda ünlü künefecilere de uğrayabilir, sevilen Hatay lezzetlerini tadabilir veya asırlık çınar ağaçları altındaki çay bahçelerinde mola vererek yorgunluk atabilirsin.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Pazar günleri kapalı

  • Diğer günler 09.00-19.00

15. Eski Antakya Evleri

Hatay'ın her köşesi birbirinden güzel konaklarla çevrili ve Antakya’nın dar sokaklarını süsleyen tarihi evler, Hatay’ın en çok ziyaret edilen yapıları arasında. Yılın her mevsimi fotoğraf safarilerinin düzenlendiği, yöresel taş ve ahşap mimarili 350'ye yakın tarihi evin sıralandığı Antakya’daki bu büyüleyici evlerden bazıları yüzlerce yıldır hiç değişime uğramadan kalmış, bazıları ise restore edilmiş.

Konum Linki