Tarih dolu, doğal bir ambiyansa sahip olan Gümüşhane’de doğanın ve tarihin gölgesinde bir yolculuğa çıkmadan önce Gümüşhane seyahatinde sana yardımcı olacak bir kaç soruyu yanıtlayalım.

Gümüşhane’de ne yenir?

Gümüşhane seyahatin sırasında gendime pilavı, pancar kavurması, siron, fırın erişte, fasulye bulgurlusu, evelik dolması, fıtfıt, kartol yahnisi, asude kuymağı, erişte ve muska tatlısı gibi lezzetlerin tadına bakmanı öneriyoruz.

Gümüşhane’den ne alınır?

Gümüşhane seyahatin sırasında sevdiklerin ve kendin için Gümüşhane’ye özgü olan pestil ve kömeyi mutlaka almanı öneriyoruz. Bunun yanı sıra ahşap sanat ürünleri, el yapımı güveç ve halılara da bakmanı öneriyoruz.

Gümüşhane’e nasıl bir şehir?

Gümüşhane sakin ve küçük bir şehir. Gümüşhane Üniversitesi ile de öğrenciler kente hareket katıyor. Doğa manzaralı restoranlar, aile çay bahçeleri ve mesire alanları da kentte çok seviliyor

1. Karaca Mağarası

Gumushane Karaca Magrasi 35935

Gümüşhane’de gezilecek yerler denildiği zaman akla gelen ilk yerlerden biri olan Karaca Mağarası, yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından sene boyunca ilgi görmeyi başarıyor. Torul ilçesinde konumlanan Karaca Mağarası, aynı zamanda şehrin turizminde çok kilit bir rol oynuyor. Giriş bölümünde sadece bir kişinin girebileceği bir alan ziyaretçileri karşılıyor. Fakat mağara içerisinde ilerlemeye başladıkça alanın genişlediğini görebilirsin.

Turizme 1996 senesinde kazandırılan bu önemli mağara, toplamda 256 metrelik uzunluğuyla dikkat çekiyor. Karaca Mağarasının yerden yüksekliği ise yaklaşık 18 metre civarında. Mağara, kendi içinde 5 bağımsız bölümden oluşuyor. Karstik oluşumuyla dikkat çeken Karaca Mağarası, hediyelik eşya dükkânları ve dinlenme bölümleri mevcut. Buranın astım hastası olan kişilere iyi geldiğine inanılıyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Kişi başı 20 TL

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.30 ile 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

2. Tomara Şelalesi Tabiat Parkı

Gumushane Tomara Selalesi 35957

Şehir merkezine epey uzak olmasına rağmen görmeye değer bir güzellik olan Tomara Şelalesi Tabiat Parkı, tam olarak Seydibaba Köyü içerisinde konumlanıyor. Şelale, buradaki halk tarafından “Kırk Gözeler” ismiyle de biliniyor. Buradaki su 25 metrelik yükseklikten akıyor.

40’a yakın su kaynağından beslenen şelale, çevresinde çok sayıda yürüyüş parkuru barındırıyor. Hem bu yürüme rotalarını hem de bölgedeki yoğun florayı keşfetmek adına buraya gelebilirsin. Şelalenin etrafında alabalık yiyebileceğin çok sayıda restoran bulunuyor. Şiran ilçesine bağlı olan Tomara Şelalesi, 2011 yılından bu yana tabiat parkına dönüştürülmüş durumda. Şelaleye temmuz ayında gelirsen Tomara Şelalesi Kültür Festivali’ne katılabilirsin.

Konum Linki

3. Limni Gölü Tabiat Parkı

Limni Golu Tabiat Parki 56756

Torul ilçe sınırlarında yer alan Limni Gölü Tabiat Parkı, başarılı peyzaj çalışmaları sayesinde son yıllarda ciddi bir ilgi görüyor. Zigana Köyünde yer alan bu keyifli destinasyon, etkileyici bir manzara vadediyor.

Saranoy Yaylası ile iç içe olan Limni Gölü Tabiat Parkı’nın 1720 rakıma sahip olduğunu belirtelim. Uzun yıllar piknik alanı olarak kullanılsa da son dönemde burası tabiat parkı olarak hizmet görüyor. Buranın farklı noktalarında çardak, dinlenme alanı, çocuk oyun bölgesi ya da bungalov evleri ile karşılaşabilirsin. Şehir merkezine yaklaşık 60 km sürüş mesafesi bulunan Limni Gölü Tabiat Parkı, ceylandan karacaya çok sayıda hayvana ev sahipliği yapıyor.

Konum Linki

4. İkizevler Kent Müzesi

Ikizevler Kent Muzesi 56757

Hasanbey bölgesinde yer alan İkizevler Kent Müzesi, toplamda 3 ayrı kattan meydana geliyor. Son derece büyük bir alana kurulan müzeye, iki konak ev sahipliği yapıyor. Bu konaklar, geleneksel Gümüşhane konaklarına örnek olarak gösteriliyor.

2006 senesinde resmi olarak açılışı yapılan İkizevler Kent Müzesi, 10 ayrı etnografik vitrinden meydana geliyor. Yakın zaman önce kapsamlı bir restorasyon sürecinden geçen müze, ahşap bir yapıya sahip. İkizevler Kent Müzesi’nde genel olarak eski paralar, silahlar, bölgesel kıyafetler sergileniyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

5. Artabel Gölleri

Gumushane Artabel Golu 35963

Torul ilçesinde bulunan Artabel Gölleri Tabiat Parkı, bölge halkı kadar turistlerin de uğrak yerlerinden biri durumunda. Gölün 6 bin hektara yakın bölümü 1998 senesinde tabiat parkı olarak tescil edilmiş. Burası aynı zamanda şehrin en yüksek tepesi olarak öne çıkan Abdal Musa Tepesinin yamaçlarında konumlanıyor.

Buzul gölleri ve krater gölleri dışında çok sayıda yabani hayvan ve bitki türlerine ev sahipliği yapan Artabel Gölleri Tabiat Parkı, 3305 metrelik yükseklikte yer alıyor. Fauna ve flora bakımından bir hayli zengin olan bölgede altın çiçeği, kaplan otu, bodur mazı ve peygamber çiçeği gibi nadir görülen bitki türleri söz konusu. Toplamda 5 ayrı gölden meydana gelen bu devasa bölge için tüm gününü ayırmanı tavsiye ediyoruz.

Konum Linki

Kaynak: Haber Merkezi