Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi(BGUS) 2024-2028 ile bu yıl aralığına dair Bölge Planları 17 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Devlet teşvik programlarından alınan desteklerin uygulanmasında önemli rol oynayan 2014-2023 bölgesel gelişme ulusal stratejisi planının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile yürürlüğe giren BGUS 2024 - 2028 planı da yeni dönemde Yatırım Teşvik Sistemi açısından illerin kaderini belirleyecek. BGUS Stratejik planına göre Gümüşhane, Öncelikli Dönüşüm İlleri arasında yer aldı. Ayrıca; Gümüşhane, Bayburt, Rize ve Artvin’in ekonomik gelişimlerinin Trabzon merkezli geliştirilmesi kararlaştırıldı.
Vizyon olarak; küresel rekabette söz sahibi, refah düzeyi yüksek ve dirençli bölgeleriyle, yerel dinamiklerini kullanarak topyekûn kalkınmış bir Türkiye hedefinin belirlendiği BGUS 2024-2028 planında Gümüşhane, Öncelikli Dönüşüm İlleri kategorisinde yer aldı. Ayrıca BGUS kapsamında; Gümüşhane, Bayburt, Rize ve Artvin illerindeki ekonomik gelişime yönelik politikaların Trabzon merkezli bir plan dâhilinde uygulanması benimsendi. Plan dâhilinde Gümüşhane gibi Bayburt’ta Öncelikli Dönüşüm İlleri arasında yer alırken, Artvin Gelişen Yerel Ekonomiler, Rize ise Rekabet Nüvesi İller kapsamında değerlendirildi.
Ulaşım Altyapısı Konusunda Havalimanı Vurgulandı
Öncelikli dönüşüm illerinin bölgesel merkezlerle ve önemli merkezlerle bağlantısı güçlendirilmesi planlanırken, “Öncelikli Dönüşüm İllerinin erişilebilirliklerinin artırılması ve önemli merkezlerle sosyoekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla ulaştırma altyapısı güçlendirilecektir” denildi. Bu çerçevede; Gümüşhane-Bayburt Havalimanı’nın, Gerede-Merzifon-Gürbulak, Trabzon-Şırnak, Şırnak-Mardin otoyol hattı ve Erzincan-Erzurum-Kars-Iğdır hızlı tren hattı projelerinin hayata geçirilmesi ile öncelikli dönüşüm illerinin gelişmiş merkezlerle bağlantısı artırılarak ticari ilişkilerin güçlendirilmesinin sağlanacağına dikkat çekildi.
Gümüşhane Pestili Markalaşacak, Pazarlanacak
Turizm sektörü vurgusunun yapıldığı planda bu sektörün Öncelikli Dönüşüm İllerinde sosyoekonomik gelişmeye katkısının artırılacağı kaydedildi. Plan kapsamında yerel destinasyonlar oluşturularak yerel halkın turizm faaliyetlerine dahil edilmesi ve turizm ekonomisinden faydalanması sağlanacağı bu illerdeki tarihi ve kültürel değerler ile geleneksel olarak üretilen ürünlerin turizmdeki potansiyeli değerlendirilerek destekleneceği belirtildi. Bu kapsamda, yöresel ürünlerin (Siirt battaniyesi, şal şepik kumaşı, Ardahan Damal bebeği, Kars el halısı, Hakkâri kilimi, Bingöl balı, Gümüşhane pestili ve kömesi gibi) markalaşması, bölge merkezleri ve turizm destinasyonlarında pazarlanmasının sağlanacağı ifade edildi.
Sinop’tan Gürcistan’a Uzanan Rotadayız
Kültür turizmi açısından ziyaretçilerin temel motivasyonunun bir turizm destinasyonundaki somut ve soyut kültürel ürünleri öğrenmek, keşfetmek, deneyimlemek ve tüketmek olduğu vurgulanırken Gümüşhane Sinop’tan başlayarak; Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Artvin, Gürcistan’ı kapsayan Doğu Karadeniz Rotası içerisinde gösterildi.
Yayla Diyarı Gümüşhane
Gümüşhane Doğa turizmi kapsamında Yayla Diyarı iller arasında yerini alırken, “Doğa Turizmi, doğa içerisinde yer alan ve doğal çevreye bağlı faaliyetlerin gerçekleştirildiği turizm çeşididir. Ziyaretçinin temel motivasyonları arasında ekosistemin bütünlüğünü korumak ve yerel topluluğun refahını artırmak için sorumlu bir tavırla biyolojik ve kültürel çeşitliliği gözlemlemek, öğrenmek, keşfetmek, deneyimlemek ve takdir etmek bulunmaktadır. Doğa temelli turizm türleri hem yerel halk hem de ziyaretçiler arasında biyoçeşitliliğin, doğal çevrenin ve kültürel varlıkların korunmasına yönelik farkındalığı artırmakta ve ekosistem üzerindeki olumsuz etkiyi en aza indirmek için özel yönetim süreçleri gerektirmektedir” ifadeleri ile Gümüşhane, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin illeri Yayla Diyarı olarak gösterildi.