Genel

Göreme gezilecek yerler! 12 öneri

Kapadokya’nın kalbi olarak görülen Göreme turistik gezilerin vazgeçilmez bir noktasıdır. Vadileri ve tarihi alanlarıyla görmeye değer olan bölgede gezilebilecek çok fazla yer bulunur. Atlı yürüyüş ve sıcak hava balonları Göreme’nin en popüler aktiviteleridir. İlçedeki en popüler gezi duraklarını sizin için araştırdık.

Abone Ol

Doğal oluşumları ile meşhur olan Göreme turizm denince akla gelen ilk ilçelerden biridir. Kapadokya ziyaretlerinin vazgeçilmez durağı olan bölgenin eşsiz panoraması ve tarihi güzellikleri görmeye değerdir. Kültürel dokusunu günümüze kadar muhafaza etmeyi başaran Göreme günümüzde çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlamayı başarır. Türkiye’de turizmin yoğun olarak yaşandığı yerlerin başında gelir.

Göreme Açık Hava Müzesi

UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınan Göreme Açık Hava Müzesi köklü bir tarihe sahiptir. Geçmişi M.S. 4 yüzyıla ulaşan açık hava müzesindeki kayaların oyulması sonucu çeşitli manastırlar yapılmıştır. Bölgede göze çarpan yapıların içinde kiliseler, şapeller ve yemekhaneler vardır.

Göreme Tarihi Milli Parkı

Bölgenin en önemli noktalarından olan Göreme Tarihi Milli Parkı 1986 yılında koruma altına alınmıştır. Buna rağmen 2019 yılında milli park statüsünden çıkarılmıştır. Göreme’de UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınan başka bir yer olan milli park turizm açısından çok önemlidir. Farklı coğrafi oluşumlarıyla dikkat çeken bu yerdeki peribacaları oldukça meşhurdur.

Aşk Vadisi

Geçmişi Roma Dönemi’ne kadar uzanan Aşka Vadisi, Göreme’nin önemli noktalarından biridir. Bölgenin ismini almasında trajik bir aşk hikayesinin yer vardır. Aşk Vadisi etkileyici bir doğal güzelliğe sahiptir.

Paşabağları Müze ve Ören Yeri

Göreme ile Avanos yolu arasında yer alan Paşabağları Müze ve Ören Yeri’nin eski adı Rahipler Vadisi’dir. Kendine has peribacalarıyla dikkat çeken bölge 9. ve 13. yüzyıllar arasında Hristiyanlar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.

Güvercinlik Vadisi

Volkanik küllerin ve volkanların oluşturduğu Güvercinlik Vadisi geniş bir alanı kapsar. Uçhisar bölgesinden başlayan vadi Göreme’ye kadar uzanır. Bölge adını güvercinlerin beslenmesi için kayalara oyulan yuvalardan alır.

Zemi Vadisi

Bölgedeki dereden adını alan Zemi Vadisi toplam 5600 metrelik bir genişliğe sahiptir. Bünyesinde çok sayıda tarihi yapı barındıran vadi aynı zamanda dut, erik, armut ve vişne gibi ağaçlar bakımından zengindir.

Güllüdere Vadisi

Çavuşin Köyü’ne yakın bir noktada yer alan Güllüdere Vadisi bölgenin doğal güzellikleri arasında yer alır. Gün ışığını görünce gül rengini alan kayalardan adını alan vadide 4 kilometre uzunluğunda bir yürüyüş patikası vardır.

Karanlık Kilise

Göreme Açık Hava Müzesi’nde yer alan Karanlık Kilise’nin adı çok ışık almasında gelir. Haç planlı bir yapıyla inşa edilen kilise 11. yüzyılın sonlarında ibadete açılmıştır.

Aynalı Kilise

Aynalı Kilisesi diğer kiliselerden farklı bir mimari anlayışla inşa edildiği için dikkat çekicidir. Fırkatan Kilisesi olarak da bilinen yapıya ulaşım üç ayrı tünelden sağlanır. Kilisenin ibadete 10. yüzyıl başında açıldığı tespit edilmiştir.

El Nazar Kilisesi

Göreme Açık Hava Müzesi’nin batı kısmında yer alan El Nazar Kilisesi hoş bir mimariye sahiptir. Bir peri bacasının içine oyularak yapılan bu kilise 10. yüzyıl eserlerinden biridir.

Saklı Kilise

Keşfedilmesi 1957 yılını bulan Saklı Kilise dikdörtgen bir yapı şeklinde inşa edilmiştir. Geç tespit edilmesinin nedeni giriş kısmının yıkılmasıdır. Zemi Vadisi’nin sol kısmında yer alan kilise 11. yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir.

Uçhisar Kalesi

Roma ve Bizans medeniyetlerine tanıklık eden Uçhisar Kalesi’nin inşası milattan önceye dayanır. Kapadokya’nın her yerinden görülebilen bu kalenin eşsiz bir yapısı vardır. En büyük peribacası olarak kabul edilen Uçhisar Kalesi’nin içinde çok sayıda oda, depo ve mezar yer alır.