Genel

Gökçeada'da gezilecek yerler ve ilçelerin listesi, Gökçeada'nın en güzel yerleri

Abone Ol

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Gökçeada hakkında: Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada, aynı zamanda Çanakkale’ye bağlı bir ilçedir. Gökçeada, Ege Denizi’nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almakta olup; 91 kilometre kıyı şeridine sahiptir. Adanın batısında konumlanan İncirburnu, Türkiye’nin en batı noktasını teşkil etmektedir. 2016 yılında Cittaslow şehirleri arasına dahil edilen ve Çanakkale’ye bağlı en güzel ilçe/adalardan biri olan Gökçeada, birbirinden güzel plajları, koyları ve el değmemiş doğasıyla deniz tutkunlarının vazgeçemediği noktalardan biri! Dolayısıyla Gökçeada’da keşfedilmesi gereken pek çok yer sizleri bekliyor.

Kaç günde gezilir: Gökçeada gezinizi ortalama 3 günde tamamlayabilirsiniz. Bu sürenin uzaması ya da kısalması beklentilerinize göre değişecektir. Kısa bir kültür turu yapmak isterseniz 1 ya da 2 günlük bir gezi planı gerçekleştirebilirsiniz. Eğer Gökçeada’nın köylerini ve plajlarını gezmek, denizinin tadını çıkarmak istiyorsanız da 4-5 günlük daha yavaş bir Gökçeada gezi planı yapmanızı öneriyoruz.

Ziyaret için en uygun zaman: Gökçeada iklim itibariyle her dönem ziyarete uygun olsa da adanın en popüler ve en güzel dönemi hiç şüphesiz Haziran ile Eylül arasını kapsayan yaz sezonudur. Bu dönemlerde Gökçeada’da deniz, kum ve güneş eşliğinde, dinlendirici, huzurlu ve de harika bir yaz tatili geçirebilirsiniz.

Havaalanı/Merkez ulaşımı: Gökçeada’ya havayolu üzerinden ulaşım sağlamak için öncelikle Çanakkale Havalimanı’na iniş yapmanız; buradan da şehir merkezine aktarma yapmanız gerekmektedir. Sonrasında Kabatepe İskelesinden Gökçeada feribotlarına binerek, adaya ulaşabilirsiniz. ”Çanakkale Havalimanı’ndan şehir merkezine nasıl ulaşırım?” diye merak ediyorsanız, cevapları burada bulabilirsiniz: Çanakkale Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi…

Müze kartı: Gökçeada’daki müzelere veya ören yerlerine giriş için herhangi bir müze kart zorunluluğu veya ihtiyacı bulunmuyor. Bu nedenle sadece Gökçeada için bir plan yaptıysanız Müzekart almayabilirsiniz ancak Gökçeada dışında rotanıza başka şehirleri ve turistik noktaları da eklemeyi düşünüyorsanız bir Müzekart edinmeniz faydalı olacaktır.

Ne Yenir: Sakızlı muhallebisi, Dibek kahvesi ve Bademli kurabiyesiyle dillere destan lezzetlere sahip olan Gökçeada’da ne, nerede yenir, diye merak ediyorsanız tıklayın: Gökçeada Yöresel Yemekler | 11 Harika Lezzet…

*En Popüler Yerler

– Simgesel Yerler/Sembolik Yapılar

1. Gökçeada Kaya Mezarı

Burası Neresi? Gökçeada’nın güney bölgesinde bulunan kaya mezarları, çok ilginç bir biçimde sanki adaya gökyüzünden rastgele fırlatılmış gibi bir görüntüye sahip. Kaya mezarlarıyla ilgili herhangi bir kitabe olmadığı gibi, yakınında başka bir kalıntı da bulunmuyor. Bu nedenle kalıntıların hangi döneme ait olduğu ya da kim tarafından yaptırıldığı net olarak bilinmiyor.

Gökçeada’daki en ilginç yapılardan biri olan kaya mezarının, şekil ve yapı itibariyle, uzmanlar tarafından Roma Dönemi’nde yapılmış olabileceği düşünülüyor. Gökçeada merkezine 18 kilometre uzaklıkta bulunan Uğurlu-Aydıncık yolunu takip ederek kaya mezarına ulaşabilirsiniz. Yolun sağında yaklaşık 100 metre uzaklıkta yer alan mezarların yanına araçla gidemeyeceğiniz için kısa bir süre yürümeniz gerekecek.

  • Adres: Çınarlı, 17760 Eşelek, Gökçeada/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Dereköy Tarihi Rum Çamaşırhanesi

Burası Neresi? Gökçeada merkezine 14 km uzaklıkta bulunan Dereköy’ün içinde yer alan tarihi rum çamaşırhanesi, adanın tarihi ruhunu en iyi ve güzel yansıtan tarihi yapılardan birisi. Pania Kilisesi’nin yanında bulunan çamaşırhanenin, kilise ile aynı dönemde yapıldığı düşünülüyor. Moloz ve taşla yapılan çamaşırhane, dikdörtgen planıyla, oldukça geniş bir alana sahip.

Neden Gitmeliyim? Eski dönemlerde sosyal alan açısından önemli yer tutan yapı, yakın bir dönemde restore edilmiş olsa da, günümüze kadar oldukça sağlan bir şekilde ulaşabilmiş. Yaşanmışlıkların ruhunu hissedebileceğiniz çamaşırhaneyi, Gökçeada’ya geldiğinizde Dereköy’e giderek mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Adres: 17760 Dereköy, Gökçeada/Çanakkale
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Yeni Bademli Höyük

Burası Neresi? Gökçeada’nın Kuzey’inde yer alan höyük, Kaleköy’üne yaklaşık 2 kilometre mesafede bulunuyor. 1996 yılından beri yapılan arkeolojik çalışmalar zaman zaman halen devam etse de yaşamın izlerini MÖ 8000 yılına kadar götürüyor. Pek çok çağdan kalıntıların bulunduğu höyüğün, eski bir hükümdar için yaptırılmış olabileceği düşünülüyor. Bölüm bölüm duvar şeklinde bölünmüş olan yapı, pek çok odaya sahip. Yeni Bademli Höyüğü’nü görmek istiyorsanız Kaleköy Plajı’na giden yolu takip etmeniz gerekiyor.

  • Adres: 17760 Yenibademli, Gökçeada/Çanakkale
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Gökçeada Kaleköy Feneri

Burası neresi? Kaleköy geçmişte Gökçeada’nın limanı olarak hizmet vermiş ve günümüzde özellikle turizm açısından adanın önemli duraklarından biri olan noktalar arasında bulunuyor. Limanda bulunan Kaleköy Deniz Feneri de buraya gelenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Fener taş bir iskele üzerine konumlanmıştır ve dileyen ziyaretçiler manzaranın keyfini çıkarırken balık da tutabilir. Fenerin çevresinde yer alan çeşitli yeme içme mekanları ise ziyaretçilerin bir şeyler yiyip içerek dinlenmelerine olanak sağlıyor.

– Müzeler

5. Gökçeada Kent Müzesi

Burası Neresi? Gökçeada’nın ilk ve tek müzesi olan Kent Müzesi, 1973 yılında hamam olarak inşa edilen ve uzun yıllar bu amaçla kullanılan bir hamamın müzeye dönüştürülmesiyle ortaya çıkmış; 2017 yılında Gökçeada Belediyesi’nin çalışmalarıyla ziyarete açılmıştır. Kent Müzesi, çok fazla kapsamlı olmasa da genel anlamda Gökçeada’nın tarihi sürecini ve kültürünü anlamak için gerekli olan ögelere sahip.

Genellikle adada bulunan Rumların bağışladıkları antikaların bulunduğu müzede, pek çok bilgilendirici tarihi metinler de sergileniyor. Adanın hemen merkezinde yer alan Gökçeada Kent Müzesi, ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

  • Adres: Fatih, 17760 Gökçeada/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 19.00 *Cumartesi ve Pazar günleri kapalı
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

– Plaj Ve Koylar

6. Laz Koyu

Burası Neresi? Gökçeada’nın en çok sevilen plajlarından biri olan Laz Koyu’nu, listemize eklememek olmazdı. Özellikle çoğu zaman rüzgarlı olan Gökçeada’nın rüzgardan en az etkilenen koyu olduğu için de tercih ediliyor. Adanın güney kıyısında yer alan koy, çok fazla büyük olmasa da oldukça şirin bir yapıya sahip.

Pek çok tabela sayesinde kolayla bulabileceğiniz koya, 300 metrelik toprak yol sonunda ulaşabiliyorsunuz. Plaj halk plajı olduğundan herhangi bir giriş ücreti vermenize gerek yok ancak, dilerseniz plajda bulunan tesisten şemsiye ve şezlong kiralayabiliyorsunuz.

  • Adres: Fatih, 17760 Dereköy, Gökçeada/Çanakkale
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

7. Kefaloz Plajı

Burası Neresi? Kefaloz Plajı, Gökçeada’da kalanların en çok tercih ettiği plaj desek yeridir. 1200 metre uzunluğundaki kumsalı, tertemiz denizi ve su sporları imkanıyla, oldukça dolu olan plajda dilerseniz konaklama imkanına da sahipsiniz. Rüzgar sörfü tutkunları için önemli olan plaj, Alaçatı’dan sonra en çok tercih edilen yerlerden biri haline gelme yolunda ilerliyor. Ada merkezine 9 kilometre uzaklıkta bulunan koya, adanın merkezinden kalkan minibüs ve dolmuşlar da ulaşabiliyorsunuz. Genelde rüzgarlı olan plajda, ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz bir tesis de bulunuyor.

  • Adres: 17760 Eşelek, Gökçeada/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

8. Gizli Liman

Burası Neresi? Gökçeada’nın merkezine 25 km mesafede bulunan Uğurlu Köyü’nün hemen alt kısmında Gizli Liman’da bulunan plaj, adanın batısının en uç kısmında ve aynı zamanda ülkenin de en uç kısmında yer alıyor. Adanın en sakin ve temiz plajlarından birisi olan Gizli Liman, adı gibi gizli bir yapıya sahip. Köyden aşağıya indiğinizde balıkçı limanından sonra bir anda karşınıza çıkacak olan plaj, ilk farkedildiği zaman güzelliğiyle şaşırtabiliyor. Denizi de sahili de kumlu olan koyda, ihtiyaçlarınızı giderebilmeniz için köylülerin açtığı bir tesis hizmet veriyor.

  • Adres: Dereköy, Şahinkaya Köyü, 17760 Gökçeada/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9. Yıldız Koyu

Burası Neresi? Gökçeada Sualtı Milli Parkı’nın alanı içinde yer alan koy, aynı zamanda adanın en kuzey kısmında yer alması özelliğiyle de biliniyor. Parkta karadan denize girilebilen tek alan da burası, ancak genellikle kayalık olduğundan çok az bir kumluk alan bulunuyor. Kaleköy’e giden yoldan 3 km ileriye gittiğinizde ulaşabileceğiniz koyda, yazları plastik iskele kuruluyor.

Neden Gitmeliyim? Tertemiz ve masmavi deniziyle görenleri büyüleyen koyda, dilerseniz konaklayabileceğiniz, dilerseniz günübirlik olarak faydalanabileceğiniz bir tesis de mevcut. Şemsiye ve şezlong kiralayabilir, lavabo ve duşlarından faydalanabilirsiniz. Araçla gitmek isterseniz çok kolay gidebilirsiniz, çünkü plaja kadar rahatlıkla gelebileceğiniz bir kara yolu bulunuyor.

  • Adres: 17760 Kaleköy, Gökçeada/Çanakkale
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Marmaros Koyu

Burası Neresi? Gökçeada’nın kuzeyinde bulunan koy, Zeytinli Köyü’nün hemen ilerisinde bulunuyor. Pek çok tabela bulunduğundan konumunu bulmak kolay. Ancak yol belli bir noktadan sonra ulaşıma kapalı olduğundan, yürümeniz gerekiyor. Denizi ve plajı taşlık olan koya ulaşmanız için 7 km uzunluğundaki çam ormanlarını aşmanız gerekiyor.

Aynı zamanda Marmaros Şelalesi’ne de 1 saatlik yürüyüş mesafesinde bulunduğundan, genellikle doğa sporları yapanların gezi turuna dahil oluyor. Koyun etrafından herhangi bir yerleşim yeri bulunmadığından, ihtiyaçlarınızı giderebilmeniz için bir tesis olmadığını da belirtmeliyiz.

  • Adres: Tepeköy Köyü, 17760 Gökçeada/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >