Günümüzde pek çok hizmetin dijital alana kayması, zaman ve ekonomik açıdan pek çok avantajı beraberinde getirmiştir. GİB e-Arşiv Fatura sistemi de bu gelişmelerin bir yansıması olarak kendine yer bulur. Oldukça verimli bir sistem sunan e-Arşiv Fatura sistemi, temel olarak Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) önderliğinde oluşturulmuştur.
Bu teknolojik yenilik, özellikle faturaların raporlama ve ibraz gibi aşamalarında ciddi bir kolaylık sağlamıştır. Üstelik dijital faturaların, klasik faturalardan hukuki nitelik anlamında herhangi bir farkı bulunmamaktadır. Sisteme dahil olmak adına güvenli entegratörlerden dilediğiniz zaman destek alabilirsiniz. Öte yandan bunun yerine doğrudan GİB aracılığıyla da e Fatura Arşiv sistemine kaydınızı yaptırabilirsiniz. Peki GİB e-Arşiv Fatura ne demektir ve kimler için zorunludur?
GİB e-Arşiv Fatura Zorunluluğu
Gelir İdaresi Başkanlığı e-Arşiv Fatura işlemlerinin odak noktasını oluşturur. Bu nedenle şirketler, sisteme geçiş yaparken mutlaka GİB üzerinden resmi olarak onay almalıdır. İzni almaya hak kazanan mükellefler, online ortamda oluşturmuş oldukları faturaları seneler boyunca kendi arşivlerinde sorunsuz olarak saklayabilirler. Hem gönderme ve basım maliyetleri ortadan kalkar hem de faturalar daha detaylı bir biçimde raporlanabilir.
Bu sistem, gerçek ya da tüzel kişiler tarafından düzenlenmeye uygundur. GİB E-Arşiv Portal uygulaması ile beraber şirketler ücretsiz biçimde online faturalarını düzenleme olanağı yaratırlar. Sistemden yalnızca e-Arşiv faturaları düzenlenebilir. e-Arşiv Fatura konusundaki zorunluluk, her yıl belirlenen ciro sınırlarına göre saptanır. Atış hasılatı alt sınırına ve sektörünüze göre zorunluluk durumunuzu öğrenebilirsiniz.
GİB e-Arşiv Fatura Kullanmanın Avantajları
GİB e-Arşiv Fatura uygulamasından yararlanmaya başlayan şirketler pek çok ayrıcalıkla karşılaşır. e-Arşiv Fatura uygulamasının en önemli artıları şunlardır:
· Klasik faturalarda saklama / raporlama apayrı bir sorumluluk ve risk teşkil etmektedir. Öncelikle bu sistemle beraber online ortamda saklanan faturaların kaybolma olasılığı yok olur.
· Dijital faturalara istenildiği gün ve saatte sorunsuz bir şekilde uzaktan ulaşılabilir.
· Muhasebe departmanlarının iş yükü hafifler ve aynı zamanda bu departmanda insanlardan kaynaklı hatalar ortadan kalkmış olur.
· GİB e-Arşiv Fatura yapısı itibarıyla çevre dostudur.