Gelir İdaresi Başkanlığı, faturaların belirli bir standarda göre düzenlenmesini belirler. GİB e-Arşiv Fatura da düzenlediğiniz belgelerin bu standartlara uygun olacak şekilde düzenlemenizi mümkün kılar. GİB e-Arşiv Fatura sistemi, genel olarak kağıt kullanımını azaltarak daha sürdürülebilir sistemler inşa edilmesini destekler. Bununla beraber aynı zamanda süreçlerin dijital bir şekilde daha hızlı ilerlemesini hedefler. GİB e-Arşiv Fatura, internet üzerinden satışlarınızı belgelendirmenizi ve GİB’e göndermenizi mümkün kılar. Bu sayede vergi beyannamelerini de daha doğru ve tutarlı bir şekilde verebilir, süreçleri hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Ayrıca e-Arşiv faturalar, GİB tarafından onaylandığı için de süreçlerin daha güvenli bir şekilde yürütülmesine imkân tanır.

GİB e-Arşiv Fatura sistemi, istediğiniz belgelere dilediğiniz yerden ulaşmanıza olanak tanır. Faturalar internet ortamında saklandığı için ihtiyaç durumunda aradığınız belgelere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bununla beraber bu belgenin e-Faturadan bazı farklılıkları olduğunu bilmelisiniz. e-Faturadan farklı olarak GİB e-Arşiv Fatura, e-Fatura mükellefi olmayan kişiler için düzenlenir. Örneğin, internet üzerinden satış yapan biriyseniz ve e-Arşiv Fatura sistemini kullanıyorsanız muhtemelen müşterilerinize bu belgeyi düzenlemekle mükellefsinizdir. GİB e-Arşiv Fatura sistemine geçiş bazı durumlarda zorunlu hale getirilmiştir. Bununla beraber dilerseniz e-Arşiv Fatura sistemine gönüllü olarak da geçebilirsiniz.

GİB e-Arşiv Fatura zorunluluğu

Fatura süreçlerindeki karmaşanın ortadan kaldırılması için bazı durumlarda GİB e-Arşiv Faturaya geçiş zorunlu hale getirilir. Aşağıdaki listeyi inceleyerek GİB e-Arşiv Faturanın hangi durumlarda zorunlu olduğunu öğrenebilirsiniz.

●      Eğer 2024 yılında bir gün içinde KDV dahil olmak üzere toplam satışınız 6.900 TL’yi aşıyorsa GİB e-Arşiv Fatura sistemine geçerek belgelerinizi internet ortamında düzenlemeniz gerekir.

●      Bazı sektörler ise şirketi açtıktan en geç 3 ay sonra GİB e-Arşiv Fatura sistemine geçmelidir. Şeker üreticileri, konaklama hizmeti veren firmalar, şehirlerarası yolcu taşıma şirketleri ya da gösteri firmaları, açıldıktan 3 ay sonra e-Arşiv Fatura sistemine geçmelidir.

●      2023 yılında kazancı 3.000.000 TL olan işletmelerin de dijital sistemlere geçiş yapması gerekir.

GİB e-Arşiv Fatura kullanmanın avantajları

GİB e-Arşiv Fatura sistemi sunduğu avantajlarla işletmelerin dijital dönüşümlerini rahat bir şekilde tamamlamalarına yardımcı olur. GİB e-Arşiv Fatura avantajları genel olarak şu şekildedir:

●      Kağıt fatura kullanımını ortadan kaldırır.

●      Fatura saklama ve arşivleme maliyetlerini minimuma indirir.

●      Fatura takibini kolaylaştırması sayesinde işletmelerin aradığı belgelere erişimini kolaylaştırır.

●      Vergi beyannamelerinin daha kolay bir biçimde verilmesini sağlar.

●      İşletmelerin daha modern sistemlere geçmesini destekler.

Kaynak: Haber Merkezi