Genel

Finike’de Gezilecek Yerler | En Güzel 16 Yer (2024 Güncel Liste)

Antalya’nın en sevilen tatil merkezlerinden Finike Elmalı, Kumluca, Demre ve Kaş gibi popüler destinasyonlara oldukça yakın. Güzel plajlarıyla olduğu kadar antik kentleriyle de ilgi gören Finike, aynı zamanda portakal bahçeleriyle de meşhur.

Abone Ol

Fenikeliler tarafından kurulduğu bilinen bu tarihi liman merkezini keşfetmeye hazır ol. Keşfe başlamadan önce senin için Finike hakkında çokça sorulan yanıtlara da cevap verelim.

Finike nerede?

Finike Antalya’da yer alıyor. Denize 5 km uzaklıktaki Finike’nin Antalya’ya uzaklığı ise 115 km.

Finike neyi ile ünlü?

Finike portakalı, antik kentleri ve koyları ile ünlü.

Finike nasıl bir yer?

Finike temiz havası, sakin atmosferi, arkeolojik keşifleri ve muhteşem koyları ile yaz tatili ve kültür turları için ideal.

1. Limyra Antik Kenti

Finike gezine tarihi ve kültürel bir destinasyonla başlamak istersen, yönünü Limyra Antik Kenti’ne çevirebilirsin. Finike tarihini keşfetmek adına oldukça ideal bir yer olan Limyra, ilçe merkezine yaklaşık 7 km uzaklıkta. 7 bin yıl önce inşa edilen bu görkemli kentten günümüze bazı taş evler haricinde kilise, amfi tiyatro, anıt mezar ve akropol kısmı kalmış.

3700 kişilik oturma kapasitesi olan amfi tiyatro, hiç kuşkusuz ki buranın en dikkat çeken kısmını oluşturuyor. Antik kent, bir dönem Likyalılar tarafından da aktif şekilde değerlendirilmiş. Limyra Antik Kenti’nin pek çok noktasında Roma mimarisinden izlere rastlamak mümkün. Toçak Dağı’nın hemen eteklerinde konumlanan kentin kaya mezarlarında kabartma ve esenler orijinal halleriyle korunabilmiş.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

2. Andrea Doria Koyu

Sadece Finike’nin değil aynı zamanda tüm Antalya’nın en güzel koylarından biri olan Andrea Doria Koyu, ilçe merkezinin hemen güney kısmında bulunuyor. Demre-Finike karayolu üzerinden gidilebilen bu popüler koy, muhteşem manzarası ve yeşil ağaçlarının gölgesinde yer alan tertemiz denizi ile görenleri mest ediyor.

Etrafında henüz ciddi bir yapılaşma girişimi olmadığı için bakir kalabilen ender koylardan biri olan Andrea Doria Koyu piknik, kamp ya da trekking gibi aktivitelere de oldukça uygun. Koyda zaman zaman fok balıklarına ve caretta carettalara rastlamak da olası. Bu arada koyun bu ilginç ismi, Cenevizli amiral Andrea Doria’dan geliyor.

Konum Linki

3. Suluin Mağarası

4. Arykanda Antik Kenti

Finike'nin gizemli tarihinden izler sunan Arykanda Antik Kenti, ilçe merkezinin yaklaşık olarak 30 km uzağında bulunuyor. Arif Köyü’nde yer alan antik kentin M.Ö. 5’inci yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor. “Arykanda” sözcüğü “yüksek kayalıkların yanında bulunan yer” anlamına geliyor. Bugüne dek bölgede sayısız defa kazı çalışmaları yürütülmüş. Bu kazılarda yer alan tarihi yapılar, Antalya içerisindeki farklı arkeoloji müzelerinde sergileniyor.

Kuprili ve Aquwami’ye ait olduğu tahmin edilen sikkeler, söz konusu çalışmalarda bulunan en değerli eserler olarak öne çıkıyor. Arykanda Antik Kenti’nin amfi tiyatro kısmı bugüne dek büyük ölçüde sağla gelebilmiş durumda. Burası 1838 senesinde Charles Fellows tarafından keşfedilmiş. Tiyatro dışında agora, hamam, nekropol ve gymnasion gibi bölümleri hala mevcut. Antik kent içerisindeki en köklü kalıntı ise 6 bin yıl öncesine ait olan Helios Tapınağı.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.00 ile 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

5. Finike Plajı

İlçe merkezinde yer alan Finike plajına ücretsiz bir şekilde giriş yapabilirsin. Bölgenin sevilen halk plajları arasında olan Finike plajının toplam uzunluğu 2 km’yi buluyor. Plaj çevresinde yer alan kafelerin fazlalığı, burayı daha da cazip kılıyor. Bu arada plajda güneşlendiğin esnada hemen batı tarafında konumlanan Finike Limanı’nı da net şekilde görebilirsin. Halk arasında, Finike plajına ait kumların romatizma hastalığına karşı şifalı olduğuna inanılıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Denizin girişindeki 2-3 metrelik bölge taşlık olsa da sonrası tamamen kumlu. Ayrıca epey ilerlemene rağmen denizin pek de derinleşmediğini görebilirsin. Sahilkent Mahallesi’ndeki plajda ücretsiz duş, kabin ve WC hizmeti de mevcut. Aynı zamanda plajın arkasında ufak bir otopark da yer alıyor.

6. Gökbük Kanyonu

Finike’de çok sayıda aktiviteyi aynı anda yapmak istiyorsan Gökbük kanyonu tam olarak sana göre diyebiliriz. Finike merkeze yaklaşık 14 km uzaklıkta olan bu kanyon, Elmalı-Finike Karayolu üzerinde konumlanıyor. Tur şirketlerinin de popüler durakları arasında olan bu etkileyici kanyon, özellikle de etkileyici bir manzara eşliğinde uzun doğa yürüyüşü için ideal.

Kalabalıktan ve gürültüden uzak kalabileceğin Gökbük Kanyonu, 4 km’lik bir uzunluğa sahip. Kamp, kano, yamaç paraşütü, fotoğrafçılık, piknik ve balık tutma gibi aktiviteler için sıklıkla ziyaret edilen kanyonun girişinde hediyelik eşya dükkânları ve kafeler de yer alıyor.

Konum Linki

7. Gökliman Koyu

Finike’nin hemen güney ucunda konumlanan Gökliman koyu, turkuaz rengine sahip denizi ile büyülüyor. İsmini, denizinin berrak yapısından alan koy, özellikle de şnorkelle dalış açısından uygun koşullara sahip. Deniz altında yer alan güzellikleri ve gizemli dünyayı keşfetmek adına sen de dalış aktivitelerine dahil olabilirsin.

Gökliman koyunun hemen çevresinde geniş ormanlık alanlar bulunuyor. Bir zamanlar bölgenin liman olarak kullanılmasından dolayı antik kalıntılara rastlamak olası. Hem koy hem de çevresi, sakin yapısı ve avantajlı konumu sayesinde zarar görmemiş ve bakir kalabilmiş. Bu arada Gökliman koyunda sahilin çakıl taşlardan meydana geldiğini belirtelim. Koyda aynı zamanda temel ihtiyaçlara yanıt veren ufak bir işletme söz konusu.

Konum Linki