Genel

Fethiye Yamaç Paraşütü Rehberi

Ekstrem sporlar denildiği zaman ilk akla gelen hiç şüphesiz yamaç paraşütü oluyor. Yamaç paraşütü adrenalin tutkunlarının en sevdiği sporlardan bir tanesi. Her ne kadar tehlikeli gibi gözükse de gerekli önlemler alındığında ve bir profesyonel desteği ile uygulandığında son derece eğlenceli ve güvenli bir spor olduğunu söylemek mümkün.

Abone Ol

Ülkemizde yamaç paraşütü yapılabilecek pek çok yer bulunuyor. Fethiye’de bunlardan bir tanesi. Hem denizi, doğası hem de yamaç paraşütü yapılabilecek eşsiz noktaları ile bu anlamda en ideal yerlerden bir tanesi. Fethiye’de yamaç paraşütü yapmak isteyenler ise bazı noktalara dikkat etmeli. Hazırlık sürecinden yamaç paraşütü yapılacak alana gidiş ve uygulamaya kadar her adım doğru bir şekilde atıldığında geriye kuş bakışı Ölüdeniz manzarasının keyfini sürmek kalıyor.

Herkes Yamaç Paraşütü Yapabilir Mi?

Yamaç paraşütü dışarıdan görüldüğü kadar zor olmamakla beraber kolay bir spor da değil. Diğer her spor dalında olduğu gibi yamaç paraşütünde de gerekli eğitimlerin alınması şart. Yamaç paraşütü pilotu olmuş kişiler bireysel dalışları kendileri gerçekleştirebiliyor. Ancak amatör olarak bu spor yapılmak isteniyorsa mutlaka bir uzman desteğine ihtiyaç oluyor. Paraşütle ikili uçuşlara “tandem” deniyor. Tandem’de hem amatör sporcu hem de profesyonel aynı paraşütle uçuyor. Uçuş için gereken şeyler ise şayet bir sağlık problemi yoksa kas gücü ve rüzgâr gücü yeterli oluyor. Gerekli tüm kontroller tamamlandıktan ve uygun ortam seçildikten sonra yamacın ucuna doğru hızlı adımlarla ilerleniyor ve paraşütün içerisine dolan hava sayesinde uçuş gerçekleşiyor. 

Yamaç Paraşütü Nasıl Yapılır?

Yamaç paraşütü çok hafif hava araçları sınıfının içerisinde yer alır ve kolay taşınabilir malzemesi ile her uygun ortamda yapılabilir. Yani yamaç paraşütü yapmak için ekstra bir iniş kalkış pistine ihtiyaç duyulmaz. Doğal kaldırıcı bir kuvvet söz konusu olduğundan kişi yamaç paraşütünde saatlerce sorunsuz bir şekilde havada kalabilir. Öyle ki bulutlara kadar yükselebilir ve manzaranın keyfini doyasıya çıkarabilir. Dünyada en yaygın en popüler ekstrem sporların başında gelen yamaç paraşütü ülkemizde de geniş bir kitle tarafından yapılıyor. Diğer havacılık sporlarıyla karşılaştırıldığında hem maliyet olarak daha cazip hem de uygulanabilir olması sebebiyle daha avantajlı. 

Yamaç Paraşütü Ekipmanları Neler?

Yamaç paraşütü yapmak için paraşütle beraber bazı ekipmanlara ihtiyaç duyuluyor. Bu ekipmanlar hem güvenlik açısından hem de uçuşun kolay gerçekleşmesi açısından önemli. Yamaç paraşütü ekipmanlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kanat
  • Kuşam
  • Yedek paraşüt
  • Telsiz
  • Askı ipleri
  • Kask
  • Taşıyıcı ipleri
  • Taşıyıcı kolonlar

Yukarıda saydığımız ekipmanların eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekiyor. Zaten bir uzman desteği aldığınızda bu ekipmanları unutmanıza imkân olmuyor. 

Yamaç Paraşütü İçin En Uygun Mevsim Hangisi?

Yamaç paraşütü yapanlar özellikle rüzgâr sorunu yaşamayacakları ilkbahar ve sonbahar aylarını sıklıkla tercih ediyorlar. Yamaç paraşütü yaparken hava koşullarını her daim göz önünde bulundurmak gerekiyor. Havanın yağmursuz, güneşli ve sakin olması özellikle önem arz ediyor. O sebeple yamaç paraşütü yapmayı düşünüyorsanız doğru hava şartlarını yakalamaya özen göstermelisiniz. 

Fethiye’de Yamaç Paraşütü Nerede Yapılır?

Fethiye, yamaç paraşütçülerinin en sevdiği lokasyonlardan bir tanesidir. Dolayısıyla özellikle sezonunda burada sıklıkla yamaç paraşütü yapan amatör ya da profesyonel kişiler görebilirsiniz. Fethiye’de yamaç paraşütü için en ideal yer ise Babadağ’dır. Babadağ, Ölüdeniz sahile arabayla ortalama 30-45 dakika uzaklıkta yer alıyor. Hatta Babadağ, ülkemizde ilk yamaç paraşütü yapılan yer olarak da ün salmış bir bölge. Çünkü ortam ve jeolojik yapı tam manasıyla yamaç paraşütü için biçilmiş kaftan. 

Babadağ’ın yüksekliği yaklaşık 1960 metreye kadar uzanıyor. Babadağ özellikle yamaçlarındaki kalkış noktaları ile kolay bir başlangıç yapmaya imkân tanıyor. Babadağ’dan uçuş gerçekleştiren yamaç paraşütçüleri Ölüdeniz’in muhteşem manzarasına da tanıklık etmiş oluyor. Babadağ’da toplamda dört pist bulunuyor. Bunlar 1200, 1700, 1800 ve 1960 metre yükseklikte yer alıyor. Bu noktaların her biri farklı bir rüzgâr yönüne baktığından farklı avantajları bulunuyor. Havalanma için ise pilotla beraber rüzgâra karşı kalkış tekniği uygulanması gerekiyor. 

Amatör yamaç paraşütçüleri uzman pilotun uygun rüzgar ve hava koşullarına göre seçtiği noktadan havalanabiliyor. Babadağ’daki bu kalkış pistlerinin hepsi düz ve geniş olduğundan yamaç paraşütçüleri herhangi bir sorun yaşamadan rahatlıkla uçuşlarını gerçekleştirebiliyorlar. Ayrıca bu genişlik birden fazla sporcunun aynı anda havalanmasına da olanak sağlıyor. İniş kısmı için ise yine Ölüdeniz sahilde bulunan Belcekız Plajı tercih ediliyor. Plaj hem uzun hem de geniş bir yüzölçümüne sahip. Bu nedenle yamaç paraşütü yapanlar konforlu ve güvenli bir şekilde inişlerini gerçekleştirebiliyorlar. 

Fethiye’de Yamaç Paraşütü Alanına Nasıl Gidilir?

Babadağ’da yamaç paraşütü yapmak isteyenler Ölüdeniz’den kalkan minibüslerle ulaşım sağlayabiliyorlar. Yamaç paraşütü hizmeti veren firmaların ise özel servisleri bulunuyor. Eğer bir profesyonel ile deneyimlemek isterseniz bu firmaları tercih edebilir ve uçuş alanına da rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Babadağ’a ulaşmak için bir diğer alternatif de teleferik. Teleferik istasyonlarında bulunan mekânlarda ise manzaraya karşı yemek yiyebilir bir şeyler içip anın tadını çıkabilirsiniz.