İSTANBUL (AA) - Uluslararası danışmanlık şirketi EY (Ernst & Young) Türkiye tarafından sekizinci kez düzenlenen Health Talks toplantısı, sağlık ve yaşam bilimleri sektörünün liderlerini bir araya getirdi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, EY Türkiye tarafından her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen Health Talks toplantısının bu yıl sekizincisi düzenlendi.
Toplantıya, EY Amerika Sağlık ve Yaşam Bilimleri Sektör Lideri Arda Ural ile EY Türkiye Sağlık ve Yaşam Bilimleri Sektör Lideri T. Ufuk Eren başta olmak üzere, yerel ve uluslararası sağlık hizmeti, ilaç ve medikal teknoloji şirketlerinin üst düzey yöneticileri katıldı. Toplantıda sektörün makro ve mikro olarak değerlendirilmesinin yanı sıra, birleşme ve satın alma işlemleriyle ilgili veriler ve yapay zekanın sektöre etkisi gibi başlıklar ele alındı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Ural, İlaç endüstrisinin küresel çaptaki büyüklüğünün yaklaşık 1 trilyon dolar olduğunu, Amerika'nın ise bu rakamın 400 milyar dolarlık kısmını oluşturduğunu belirterek, "Sektördeki birleşme ve satın alma rakamlarının 2012 den 2019'a kadar istikrarlı bir yükseliş gösterdi, Ardından pandeminin de etkisiyle yeni kaynak akışı sebebiyle hareketlenen sektörde 2019 dan 2021’e kadar da çok fazla işlem gerçekleşti. Ancak, geçtiğimiz yıl itibarıyla pandeminin yarattığı yapay etkinin azalmasıyla birlikte şirket alım satım işlemlerinde düşüş söz konusu oldu." ifadelerini kullandı.
Ural, 2024 yılının daha iyimser şekilde başladığının altını çizerek "EY Firepower 2024 raporumuza göre bu olumlu ortamın devam edeceğini öngörüyoruz. Her sektörde olduğu gibi ilaç ve biyoteknoloji sektöründe de sürdürülebilir büyüme sağlamaya ihtiyaç var ve bu da yeni teknolojilerin, daha çok ufak girişimci firmaların atılımlarıyla mümkün görünüyor. Buna ek olarak, yapay zeka operasyonel süreçlerde zaman ve emek tasarrufu sağlayarak üretkenliği artırıyor. Sektörde yapay zekânın, en fazla ilaç geliştirme aşamasında kullanım alanı bulmakla beraber başka uygulama alanlarında da önü açık görünüyor. Firmalar, yapay zeka sayesinde iş geliştirme ve üretim süreçlerinde yüzde 60 ila yüzde 70 oranında verim sağlama imkanına sahip olabilir." açıklamasında bulundu.
Eren ise sağlık sektöründe yapay zekanın hayat kurtardığını ve daha fazla hayat kurtarması için de büyük potansiyele sahip olduğunu aktararak, "2023'te yapılan bir araştırmaya göre, Avrupa'da tıbbi hataların yüzde 30'u iletişim eksikliğinden kaynaklanıyor ve bu da hayati tehlikelere yol açan sonuçlar doğurabiliyor. Yapay zeka, sağlık hizmetlerini iyileştirmek için doğru zamanda ve doğru bağlamda bilgi sağlayarak bu hataları önleyebilir ve hasta sonuçlarını iyileştirerek hayat kurtarabilir." değerlendirmesini yaptı.
Yapay zekanın sağlık profesyonellerinin daha fazla bakım hizmeti sağlamasına olanak tanıdığını, sağlık ve sosyal bakım aktivitelerinin yüzde 36’sının yapay zeka ile otomatize edilebileceğinin tahmin edildiğini aktaran Eren sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu üretkenlik artışı, 2030'da OECD ülkelerinde 3,5 milyon olarak öngörülen sağlık profesyoneli açığını ciddi şekilde azaltabilir. Yapay zeka yapılan işin, sağlık personeli ve hastalar arasındaki etkileşimin ve sağlık çıktılarının kalitesini artırabilir. Bunların yanı sıra, yapay zeka dijital sağlık altyapısını siber tehditlerden korumaya yardımcı olabilir. Sağlık sistemlerine artan bir şekilde siber saldırılar gerçekleşiyor ve bu saldırıların finansal kaybı 2025 yılı için 10,5 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor. Yapay zeka, bu tehditleri önden tespit edebilir ve sağlık sistemi altyapısındaki ihlallerle ilgilenmede şirketlere yardımcı olabilir. Ayrıca yapay zeka yardımıyla, sağlık sektörü şu anda karar verme sürecinde kullanılmayan sağlık veri varlıklarının yüzde 97'sini değer elde etmek için kullanabilir hale getirebilir."