Karadeniz Bölgesinin doğu ucunda yer alan Artvin, doğal güzellikleri ve köklü tarihi geçmişi ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Geleneksel mimarisi, yeşilin her tonunu barındıran doğası, derin kanyonları, tertemiz plajları, eşsiz yaylaları, krater gölleri ve beyaza bürünmüş dağları ile Artvin, ülkemizin en güzel şehirlerinden biridir.

Artvin gezilecek yerler açısından epey zengin bir yer. Kültürel zenginlikleri ile oldukça davetkar olan Artvin’e unutulmaz bir yolculuk yapmak istiyorsanız Batı Karadeniz turları tam size göre! Artvin gezi rotanızı bu rehber niteliğindeki yazımızdan takip edebilirsiniz.

  • Borçka Karagöl Tabiat Parkı

Gezilecek yerler listemizin ilk sırasında yer alan Borçka Karagöl Tabiat Parkı, doğa tutkunları için tam anlamıyla bir cennet. Her yıl binlerce turistin uğrak yeri olan Karagöl, bölgenin en ünlü kamping noktalarındandır. Tabiat parkına giderken mutlaka fotoğraf makinenizi de yanınızda götürün, zira gölün üzerinde yer alan iskelede fotoğraf çektirmek isteyeceksiniz.

Gölün üzerinde kiralanabilen kano ve kayıklarla dinlendirici gezilere çıkabilirsiniz. Aynı zamanda yeşilin her tonunu görebileceğiniz çam ağaçları altında olta  balıkçılığı da yapabilirsiniz. Binlerce tür hayvan ve bitkiye de ev sahipliği yapan Borçka Tabiat Parkı, kent merkezinden yaklaşık 55 km uzaklıktadır. Buraya şahsi aracınızla kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

  • Kaçkar Dağları

Artvin’in kuzeyinde bulunan Kaçkar Dağları; yemyeşil yaylaları, kayak merkezleri ve mesire alanlarıyla bölgenin sevilen doğa sporu merkezidir. Artvin’in en çok ziyaret edilen yerlerinden olan Kaçkar Dağları, 3.500 metre yüksekliğindeki zirvesi ile dağ bisikleti, kampçılık, kaya tırmanma, dağcılık ve trekking gibi pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Eğer ekstrem sporlardan hoşlanıyorsanız, buraya mutlaka uğramalısınız.

  • Artvin Kalesi

Artvin ve Çoruh Nehri’nin panoramik manzarasını gözler önüne seren Artvin Kalesi, kültürel mirası ve tarihi atmosferi ile öne çıkıyor. Orta Çağ’dan bu yana varlığını sürdüren kale, 70 metre yüksekliğindeki bir kaya üzerinde konumlanıyor. Özel aydınlatmalarla süslenen kalenin devasa taş merdivenlerinden surlara ve kulelere kolayca ulaşabilirsiniz.

  • Cehennem Deresi Kanyonu

Fotoğraf ve doğa meraklısıysanız Cehennem Deresi Kanyonu sizi bekliyor. Dünyanın en büyük ikinci kanyonu unvanına sahip Cehennem Deresi, yemyeşil ormanları ve dik yamaçları ile öne çıkıyor. Yaz ve kış aylarında ziyaretçi akınına uğrayan bu kanyonda özellikle rehberli doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz.

  • Çoruh Nehri

Artvin’in en büyük nehri olma özelliğine sahip Çoruh Nehri, Karadeniz’in en doğusunda yer alıyor. 260 km uzunluğundaki nehir, Mescit Dağları’nın eteklerinde bulunuyor. Çorum Nehri’nde farklı deneyimler yaşamak istiyorsanız kano, rafting ve nehir kayağı gibi su sporlarını yapabilirsiniz. Nehrin üzerinde zipline yapabileceğiniz gibi balık avlama turlarına da katılabilirsiniz.

  • Mençuna Şelalesi

Heyecan dolu bir gün geçirebileceğiniz Mençuna Şelalesi, Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunuyor. Zengin bitki örtüsü ile eşsiz bir güzelliğe sahip Mençuna Şelalesi, tertemiz havada piknik yapabileceğiniz mesire alanlarıyla tüm doğaseverleri kendine çekiyor. Muhteşem atmosferi ile sizi büyüleyecek bu şelale, Arhavi’ye yalnızca 16 km uzaklıkta.

  • Artvin Cam Teras

Artvin’e gelenlerin ilk uğradığı yerlerden biri olan Artvin Cam Teras, Hatila Vadisi ile Hatila Deresi’nin büyüleyici manzarasını gözler önüne seriyor. Terasın dere üzerindeki yüksekliği 220 metredir. 7 metre uzunluğundaki terasa giriş ücretlidir. Türkiye’nin en yüksek seyir terası olma özelliği taşıyan bu yerde ayaklarınız yerden kesilecek.

  • Hatila Vadisi Milli Parkı

Doğa fotoğrafçılığı ve trekking için sıklıkla ziyaret edilen Hatila Vadisi Milli Parkı, yürüyüş rotaları ile zengin yaban hayatı ile ünlüdür. Artvin şehir merkezine 10 km uzaklıkta bulunan Hatila Vadisi, 1994 yılından bu yana milli park olma özelliği taşıyor. Eğer şehrin gürültüsünden uzakta, doğanın içinde huzurlu zamanlar geçirmek istiyorsanız, burası size keyifli bir deneyim sunabilir.

  • Altıparmak Tabiat Parkı

Artvin kent merkezine 26 km uzaklıkta yer alan Altıparmak Tabiat Parkı da 2013’ten bu yana milli park unvanına sahiptir. Yusufeli ilçesi sınırlarında bulunan tabiat parkı, 21.000 dekarlık yeşil alanıyla Artvin’in doğa harikasıdır. Altıparmak Tabiat Parkı’na geldiğinizde özellikle Çiro Şelalesi’ni ve Tunca Deresi’ni yakından görme şansı bulacaksınız.

  • Hopa Kültür Evi ve Müzesi

Artvin’de mutlaka uğramanız gereken yerlerin başında gelen Hopa Kültür Evi Müzesi, zengin koleksiyonu ile bölgenin tarihine ışık tutuyor. Hopa Belediyesi tarafından restore edilen müze, üç kattan oluşuyor. İki binden fazla esere ev sahipliği yapan Hopa Kültür Evi ve Müzesi, Artvin’in geleneksel yaşam kültürünü gözler önüne seriyor.

  • Kafkasör Yaylası

Kent merkezine yalnızca 6 km mesafede bulunan Kafkasör Yaylası, turistlerin yanı sıra Artvinlilerin de sıklıkla ziyaret ettiği yaylaların başında geliyor. Yaylada pek çok etkinlik düzenleniyor. Halk oyunları ve müzik festivalleri eşliğinde yemyeşil doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Bahsetmekte yarar var; yaz aylarında boğa güreşi festivali de yapılıyor.

  • İntkor Yaylası

Ciro Şelalasi’ne ev sahipliği yapan İntkor Yaylası, Yusufeli ilçesinin Özgüven Köyü’nde yer alıyor. Her yıl temmuz ayında düzenlenen yayla şenlikleri civar kentlerden binlerce kişiyi kendine çekiyor. İntkor Yaylası’na kendi aracınızla gelebileceğiniz gibi taksi ya da kent merkezinden kalkan dolmuşlarla da kolayca ulaşabilirsiniz.

  • Arsiyan Yaylası

Artvin’in Şavşat ilçesinde bulunan Arsiyan Yaylası, deniz seviyesinden 2500 ile 3500 metre yükseklikte geniş bir alanı kapsıyor. Şehir gürültüsünden uzakta, huzurlu ve dinlendirici bir gün geçirmek isteyenlerin adresi Arsiyan Yaylası, ilçe merkezinden yalnızca 40 km uzaklıktadır. Yaylaya çıktığınızda dikkatinizi sarı cennet çiçeği olarak bilinen negolar çekecek.

  • Sahara Yaylası

Gezi rotanıza eklemeniz gereken yaylalardan bir diğeri de  Sahara Karagöl Milli Parkı sınırları içinde bulunan Sahara Yaylası’dır. Temmuz ayında Artvin’i ziyaret edecekseniz mutlaka Sahara Pancarcı Festivali’ne katılmalısınız. Yaylada üretilen organik sebzeleri ve balları Karagöl’ün panoramik manzarası eşliğinde afiyetle tüketebilirsiniz.

  • Murgul Delikkaya Şelalesi

Murgul ilçe merkezine 35 km mesafede bulunan Murgul Delikkaya Şelalesi, eşsiz bir manzaraya sahip. Şelaleye vardığınızda gördüklerinize inanamayacaksınız. Şelale, delik bir kayanın ortasından ve 7 metre yükseklikten aşağıya dökülüyor. Şelalenin sesi ve manzarası eşliğinde güzel vakit geçirebilirsiniz. 

  • Ciro Şelalesi

Artvin’in tabiat harikalarından biri de Ciro Şelalesi. Doğal güzelliğiyle her yıl on binlerce turistin beğenisini kazanan Ciro Şelalesi, deniz seviyesinden 2348 metre yükseklikte. Yaz aylarında düzenlenen fotoğrafçılık gezileri ile trekking turlarına katılmak istiyorsanız il merkezinden kalkan otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.

  • Maral Şelalesi

Hiç bilmediğiniz dünyanın kapılarını açacak Maral Şelalesi, büyüleyici manzarasıyla görülmesi gereken tabiat harikalarından. Sıcak günlerde dahi serin kalan havası ile öne çıkan Maral Şelalesi, 65 metre yükseklikten dökülüyor.

  • Otingo Kaplıcası

Artvin kent merkezine 8 km uzaklıkta bulunan Otingo Kaplıcası, başta romatizma olmak üzere cilt sorunları, kas ağrıları, halsizlik gibi onlarca rahatsızlığa iyi geliyor. Otingo Ormanları Ilıcası olarak da bilinen kaplıca, bölgenin en önemli sağlık turizmi merkezleri arasında bulunuyor.

  • Suatan Şelalesi

Tamara Odaları olarak da bilinen Suatan Şelalesi, tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Şavşat’ın, Aşağı Koyunlu Köyü’nde bulunuyor. Sarp kayalarla çevrili bu şelaleye gitmek için belli bir noktaya kadar araçla gidiyorsunuz, sonrasında ise yokuşlu yolu yürümeniz gerekecek. Şelaleye vardığınızda yorgunluğunuza değecek bir manzara sizleri bekliyor.

  • Karçal Dağları

Karçal Dağlar,ı Klaskur Yaylası’ndan Beyazsu Yaylası’na, Çoruh Vadisi’nden Berta Vadisi’ne kadar pek çok doğa harikasına ev sahipliği yapıyor. Yaşam zenginliği ve endemik bitki türleri ile ülkemizin en önemli yerlerinden biri olan Karçal Dağları’nın en yüksek noktası 3428 metredir.

  • Kıyıcık Plajı

Sıcak yaz günlerinde kendinizi sulara bırakmak istiyorsanız Kıyıcık Plajı, ideal bir nokta. Deniz bisikleti, kano ve uçurtma sörfü için uygun olan Kıyıcık Plajı’na il merkezinden her saatte kalkan Arhavi minibüsleri ile kolayca ulaşabilirsiniz.

  • Kopmuş Plajı

Yemyeşil doğası ve masmavi denizi ile Kopmuş Plajı, Karadeniz sahil yolunda yer alıyor. Kopmuş Plajı, tertemiz plajı ve çakıl taşlı geniş sahili ile sıcak yaz günlerinde sizi bekliyor.

  • Marsis Dağı

3371 metre yüksekliğindeki Marsis Dağı, zorlu yürüyüş parkurları ve dağ eteklerindeki yaylaları ile önemli doğa sporları merkezleri arasında yer alıyor.

  • Atabarı Kayak Merkezi

Artvin gezi listemizde, Atabarı Kayak Merkezi’nden bahsetmezsek olmaz. Kent merkezine 17 km uzaklıktaki kayak merkezine toplu taşıma araçları ile 15-20 dakika içinde gidebilirsiniz. Kayak merkezini snow trackerlar ve kar motorları ile gezmek oldukça keyifli olacak.

  • Barhal Kilisesi

Artvin’in görülmeye değer başka bir önemli hazinesi Barhal Kilisesi’dir. İlk olarak Gürcü manastırı olarak inşa edilen kilise, çarpıcı mimarisiyle öne çıkıyor. Devasa duvarları ve antik mimarisiyle görülmeye değer manzara sunan Barhal Kilisesi, tarih ve inanç turlarının sevilen mola noktaları arasında yer alıyor.

  • Karagöl

Heyecan verici fotoğraf kareleri sunan Karagöl, adeta Karadeniz’in saklı kalan cennetlerinden biri. Huzurlu bir gün geçirebileceğiniz Karagöl, il merkezine 57 km uzaklıkta yer alıyor.

  • Barhal Çayı

Nehir kayağı ve kano yapmak istiyorsanız Barhal Çayı’na mutlaka gitmelisiniz.

  • Satlel Kalesi

Artvin gezi rotanızda mutlaka yer alması gereken bir diğer yer Satlel Kalesi’dir. Tarih meraklılarının uğrak yeri, Şavşat ilçesine 2 km uzaklıktaki Söğütlü Köyü’nde yer alıyor.

  • Atatepe

Panoramik Artvin manzarasını izleyebileceğiniz Atatepe, ülkemizin en büyük Atatürk heykelini bünyesinde barındırıyor. 22 metre yüksekliğindeki devasa heykel, 50 ton ağırlığındadır.

  • Dolishane Kilisesi

Her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret akınına uğrayan Dolishane Kilisesi, gezip görülecek tarihi yapıların başında geliyor. Bagratlı Krallığı döneminde Kral Sunbath tarafından yaptırılan kilise, taş oymaları ve 25 metre yüksekliğindeki kubbeleri ile dikkat çekiyor. Artvin tarihine şahitlik eden kilise, Osmanlı döneminde camiye dönüştürülmüştür.

  • Porta Manastırı

9. yüzyılda Bagratlı Krallığı döneminde Prens Khaouli tarafından inşa edilen Porta Manastırı, Pırnallı Köyü sınırlarında bulunuyor. Manastırın çan kulesi, şapel, kilise ve çeşme gibi günümüze sağlam kalmış bölümleri bulunuyor. Her yıl düzenlenen tarih, kültür ve inanç turlarıyla manastıra ulaşmak mümkün.

  • Ortacalar Çifte Köprü

Artvin gezi rotanıza dahil edebileceğiniz Ortacalar Çifte Köprü, Arhavi ilçesinde bulunuyor. Küçükköy ve Arılı yol ayrımında yer alan çifte köprüler, geleneksel Karadeniz mimarisini yansıtıyor. Artvin’in önemli miraslarından biri Kamilet Deresi, diğeri ise Soğucak Deresi üzerinde bulunuyor.

  • Satlel Kilisesi

Artvin’de ziyaret edebileceğiniz bir diğer kilise ise Orta Çağ’dan günümüze kalan Satlel Kilisesi’dir.

  • Beyazsu Yaylası

Doğa gezilerinin vazgeçilmez adresi Beyazsu Yaylası, modern dünyadan uzakta huzurlu bir gün vadediyor. Kaçkar Dağları eteklerinde bulunan yayla, yemyeşil Karadeniz manzarasını gözler önüne seriyor. Kamp alanlarında ya da ahşap yayla evlerinde birkaç gün kalabilirsiniz.

  • İskenderpaşa Camii ve Türbeleri

Artvin tarihinde keyifli bir yolculuk yapmaya hazır mısınız? Hem inanç hem de tarih turlarının vazgeçilmezi İskender Paşa Camii, kentin tarihi ilçelerinden Ardanuç’un merkezinde yer alıyor. 1551 yılında inşa edilen cami, bölgeye özgü taşlarla ve iki katlı olarak tasarlanmıştır.

  • Çamburnu Tabiat Koruma Alanı

Çamburnu Tabiat Koruma Alanı, büyüleyici doğasıyla gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı. Hopa ilçesinin Çamlıköy sınırında bulunan Çamburnu, özellikle yaz aylarında trekking rotalarına dahil edilir. Yorulduğunuzda, deniz manzarası eşliğinde köy kahvaltıları yapabileceğiniz alanlar da mevcuttur.

  • Şavşat Yedigöller

Artvin’in Şavşat ilçesinde bulunan Yedigöller, ormanlık alan içinde kalan yedi farklı göletten oluşuyor. Yedigöller doğayla iç içe yürüyüş, piknik ve kamp yapmak isteyenler için ideal bir noktadır.

  • Meryem Ana Kilisesi (Şehitler Kilisesi)

İnşası 9. yüzyıla dayanan Meryem Ana Kilisesi, görülmeye değer bir Gürcü kilisesidir. Duvar süslemeleri, benzersiz mimari ögeleri ve freskleri ile Meryem Ana Kilisesi, Hopa ilçesinde bulunuyor. Bölgedeki kültürel çeşitliliği yansıtan kilise, her yıl yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı. Siz de Meryem Ana Kilisesi’ni ziyaret edebilir, Artvin tarihine yolculuk yapabilirsiniz.

  • Yaylalar Köyü

Eğer Kaçkar Dağı’nı görmeye gittiyseniz Yaylalar Köyü’ne de mutlaka uğramalısınız. Doğanın tadına doyasıya varacağınız bu köyde, geleneksel yayla evleri ve orman köşkleri gibi pek çok konaklama alanı da bulunuyor.

  • Artvin Etnografya Müzesi

Artvin’in tarihini ve kültürünü gözler önüne seren Artvin Etnografya Müzesi, zengin bir koleksiyona sahip. Müzede geleneksel kıyafetler, eski ev eşyaları, seramik yapımı, ahşap oymacılık ve halı dokuma gibi el sanatları sergileniyor. Eğer tarihi yapıları gezmek istiyorsanız, Artvin Etnografya Müzesi’ni ziyaret etmek harika bir seçenek olabilir.

  • Atatepe Etnografya ve Doğa Müzesi

Hem doğal hem de tarihi bir atmosfer sunan Atatepe Etnografya ve Doğa Müzesi, Borçka ilçesinde yer alıyor. Doğayı ve yöresel kültürü bir araya getiren müze, zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Eğer Artvin’e gittiyseniz, bu müzeyi de ziyaret etmeyi düşünerek Borçka ilçesinin kültürünü ve doğal güzelliklerini daha yakından tanıyabilirsiniz.

  • Görgit Yaylası

Artvin’de doğaya olan özleminiz hala geçmediyse Görgit Yaylası’nı da mutlaka görmenizi öneririz.

  • Opiza Manastırı

Kral Vahtang tarafından yaptırılan Opiza Manastırı da görülmesi gereken yerler arasındadır. Sarnıç, yemekhane, kilise, çan kulesi ve mezarlık binası gibi yapılardan oluşan manastır, Artvin’in merkez ilçesine bağlı Bağcılar Köyü’nde yer alıyor.

  • Şırata Gölleri

Arsiyan Dağı’nın eteklerinde bulunan Şırata Gölleri, yeşil ve mavinin hüküm sürdüğü huzurlu atmosferi ile görülmesi gereken yerler arasında dikkat çekiyor.

  • Ferhatlı Kalesi

Ardanuç’un 5 kilometre uzağındaki Ahıza Köyü’nde bulunan Ferhatlı Kalesi, Ferhat ile Şirin’in buluştukları kale olarak bilinir. Günümüze ulaşan bu kaleyi de görmeden Artvin’den ayrılmamanızı öneririz.

  • Aros Yaylası

Yaz aylarında Aros Yaylası’na gidecekseniz at yarışı, boğa güreşi ve yağlı güreş gibi pek çok eğlenceli aktiviteye tanıklık edeceksiniz.

  • Kutul Yaylası

Artvin’in ziyaret edilmesi gereken yaylalarından biri de Ardanuç ilçesine yalnızca 27 km mesafedeki Kutul Yaylası’dır.

  • Papart Yaylası

Ormanlık ve meralardan oluşan Papart Yaylası, bölgenin en güzel yaylalarından biri konumundadır. Endemik bitki türleri ile pek çok kuş türüne ev sahipliği yapan Papart Yaylası, deniz seviyesinden 1650 metre yüksekliktedir.

  • Dilberdüzü Yaylası

Her bir yanından bambaşka güzellikler sunan bir diğer yayla da Dilberdüzü Yaylası’dır. Donanımlı kamp alanlarıyla doğaseverlerin sıklıkla tercih ettiği Dilberdüzü Yaylası, Yusufeli ilçesi sınırları içinde yer alıyor.

  • Tekkale Köyü

Artvin’e gelmişken Tekkale Köyü’nü de mutlaka görmelisiniz. Dört tane kiliseye ev sahipliği yaptığından Dört Kilise olarak da bilinen bu köy, Yusufeli ilçesinde bulunuyor.

  • Tibeti Kilisesi

Bagratlı Krallığı döneminden günümüze kalan Tibeti Kilisesi’ni de gezi listenize eklemeyi unutmayın!

Editör: HABER MERKEZİ