Peki Erzurum'da gezilecek yerler nerelerdir? Bu güzel kentte neler yapılabilir? Erzurum'a seyahat edeceğimizde çok işimize yarayacak listemizi hemen anlatmaya başlıyorum.
Narman Peri Bacaları
Sadece Kapadokya'da olarak bildiğimiz peri bacaları aslında ülkemizin birçok yerinde bulunuyor. Peri bacaları, doğanın en güzel oyunlarından biridir. Yavaş yavaş kayaların çeşitli etmenlerle aşınması neticesinde oluşur ve doğada görsel bir şova imza atar. İşte bu peri bacalarından biri de Erzurum'da bulunur. Erzurum'un gezilecek en güzel yerleri arasında yer alan Narman Peri Bacalarını kesinlikle es geçmemelisiniz.
Çift Minareli Medrese
Erzurum'un ve hatta ülkemizin en önemli yapılarından biri olarak kabul gören Erzurum Çift Minareli Medrese, Selçuklu döneminde yaptırılmıştır fakat kim tarafından yapıldığı konusu hala aydınlatılamamıştır. Bu sebeple medrese hakkında pek çok efsane dönmektedir. Anlatılan efsaneleri duyduktan sonra şaşırmamak elde değil. Bunlardan en çok bilineni ise minarenin sol yarısının usta, sağ yarısının ise çırak tarafından yapılmasıdır. Sağ taraf günden güne daha güzel bir hal almaya başlar. Çırak da bunun sonrasında ustadan su ister. Usta, çırağının kendinden su istemesine gocunur ve gururu kırılır. Kendisini minareden aşağı atar. Bu duruma üzülen işçiler de işlerini yarım bırakır gider. İşte sağ ve sol taraftaki farklılık bu efsaneden ötürüdür.
Erzurum Kongre Binası
Erzurum Mondros Mütarekesine göre “Ermeni Vilayeti” olarak gösterilmektedir. Bunun neticesinde Doğu Anadolu halkı hakkını korumak için bir cemiyet kurar. Bir şubesini de Erzurum'a açar. Gazi Mustafa Kemal Paşa da Erzurum'a gelerek vatanı kurtarma çalışmaları bir şekilde Erzurum'da başlar. 1919 senesinde yapılan kongrede ise kongre başkanı olarak seçilir. Erzurum Kongre Binası “Manda ve himaye kabul edilemez” gibi çok önemli bir kararın çıkmasına ev sahipliği yapar. Bu demek oluyor ki ülkemiz adına da Erzurum önemli bir yere sahip.
Palandöken Kayak Merkezi
Kış sporlarını seviyorsanız muhakkak Erzurum Palandöken Kayak Merkezi'ne uğramalısınız. Özellikle kaymaya meraklı olan her birey bu güzel bölgede bu sporu icra etmeli. Hem konaklama hem de kayak dersi alma imkanınız da bulunuyor. Her yıl düzenlenen müsabakaları ise mutlaka izlemenizi tavsiye ederim.
Erzurum Kalesi
2 000 metre yüksekliğe inşa edilmiş olan Erzurum Kalesi, Roma İmparatoru Theodosius tarafından yaptırılmasıyla bilinmektedir. Eski zamanlarda daha sonra Türkler tarafından kışla olarak da kullanılmıştır. İçerisinde saat kulesi ve kale mescidi de yer almakta. Bu da Türk mimarlığı örneklerindendir. Bu özelliğiyle seyahat rotanızda mutlaka eklemenizi öneriyorum.
Nene Hatun Kabri ve Aziziye Tabyası
Osmanlı Rus savaşı sırasında Doğu Anadolu'da inşa edilen 22 tabya, Erzurum'un mutllaka görülmesi gerekli olan en önemli bölgelerinden biridir. Bu tabyalar şehri koruma amacı ile inşa edilmiştir. Burada Erzurum halkı Osmanlı'ya destek vermiş ve Ruslar kentten püskürtülmüştür. Bu sebeple de değişik bir öneme sahiptir.
Nene Hatun ise Erzurum'u savunmaya koşmuştur. 3 aylık bebeğini bırakıp vatanını koruyan bu bayanın kabri de Aziziye Tabyası'nda yer almaktadır.
Üç Kümbetler
Üç kümbetler, Selçuklu dönemine aittir. Anıt mezardır ve en büyüğü Emir Saltuk'a aittir. Fakat diğer kümbetlerin kime ait olduğu hala öğrenilememiştir. Bu anıt mezarların yanında bir de küçük bir yapı bulunur. Orta Asya Türk takviminde kullanılan pek çok hayvan figürü bu kümbetlerde yer almaktadır. Anadolu'da yer alan en güzel anıt mezarlar olarak nitelendirilir.
Erzurum Atatürk Evi
Mustafa Kemal Atatürk'ün kongre sebebiyle geldiği Erzurum'da konakladığı ev daha sonra müze olarak 1984 senesinde halka açılmıştır.
Erzurum gezilecek yerleriyle gerçekten mutlaka görülmesi gereken illerimizden biri. Timetürk okuyucuları olarak umarım bu yazımı beğenmişsinizdir. Keyifli seyahatler.