Genel

Erzurum hayvan pazarında hareketlilik: Kurban fiyatlarında bir önceki yıla göre yüzde 70-80 artış var!

Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden Erzurum'da yetiştirilen kurbanlıklar, Batı illerine ve pazarlara doğru göç etmeye başladı. Bu göçle birlikte Erzurum'daki hayvan pazarlarında da hareketlilik arttı.

Abone Ol

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte Erzurum'da hayvan pazarları da canlandı. Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan Erzurum'da, besiciler kurbanlıklarını satmak için pazarlara hayvanlarını getirmeye başladı.

Türkiye'nin büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık varlığının önemli merkezlerinden biri olan Erzurum'da Kurban Bayramı hummasıyla birlikte hayvan pazarlarında hareketlilik başladı. Kırsal alanlarda besiciler, özenle yetiştirdikleri kurbanlıklarını Batı illerine ve pazarlara sevk etmeye başladı.

Hayvan varlığında sayısal olarak bir problem bulunmadığını söyleyen Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, “Hayvan sayımızı talebin karşılayacak düzeyde. Ancak kurban fiyatlarında bir önceki yıla göre yüzde 70-80 artış var" ifadelerini kullandı.
Fiyatlarda meydana gelen artışın nedenini enflasyon ile tarım ve hayvancılık sektöründeki girdi rakamlarının artmasına bağlayan Yıldırım, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

Fenni yeme olan gereksinimin sürekli arttığını dile getiren Yıldırım, "Ülke olarak mutlaka kaba yem üretimin ve tesis sayısını artırmamız gerektiğini savunuyoruz. Bu aynı zamanda et ve süt verimini yükseltir. Bu bize de, vatandaşa da olumlu manada yansır" şeklinde konuştu.

Çoban temininde zorlandıklarını kaydeden Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, şu ifadelerde bulundu:

"Bu iki unsur kurban fiyatlarını sürekli tırmandırıyor. Kurban Bayramı’na doğru bu yükseliş eğilimi ne olur şimdiden kestirmek zor. Ama artması daha yüksek bir ihtimal."
"Ülkemizde son yıllarda Afganlı çobanlara rağbet çok oldu. Ancak bu insanlar çoban olarak kısa süreli istihdamları tercih etmekte ve başka sektörlere kaymaktadır. Bu durum ülkemiz istihdamına negatif etki yaptığı gibi bizim çoban bulamamamız, uzun süre istihdam edemememiz gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. Aynı zamanda çoban ücretlerini artırmaktadır. Bir çok arkadaşımız 50-60 bin liraya çoban bulamıyor."