Ereğli’de ne yenir?
Ereğli seyahatin sırasında kıyma ve soğandan yapılan Ereğli pidesinin, kızılcık ve pumpum çorbasının, pırasalı mancar, tenekede tavuk, cizleme ve kabuklu fasulyenin tadına bakmalısın.
Ereğli’de denize girilir mi?
Muhteşem doğası, masmavi denizi ve incecik kumları ile seni karşılayacak olan Ereğli’de denize girebileceğin birçok durak yer alıyor.
Ereğli ile Zonguldak arası kaç kilometre?
Ereğli ile Zonguldak arası yaklaşık 55 kilometre. Yani ortalama 40-50 dakika kadar sürüyor.
1. Cehennemağzı Mağaraları
Antik dönemde Acheron Vadisi olarak bilinen mağaralar, kireçtaşı kayalıklarının aşınması ile oluştuğu düşünülüyor. Antik çağlardan beri dini ve kültürel açıdan önemli bir yer olarak kabul edilen mağara, Yunan mitolojisinde Herkül'ün Kerberos'u yeraltından çıkardığı yer olarak karşımıza çıkıyor. Yan yana sıralanmış, toplamda 85 metre uzunluğunda olan mağaralar üç ayrı bölümden oluşuyor. Mitolojide büyük bir öneme sahip olan bu mağaralar, Ereğli Müzesi’ne bağlı bir ören yeri olarak biliniyor.
Birinci Mağara: Kilise olarak kullanılan bu mağaranın zemininde bitki ve geometrik şekilli mozaikler, apsis kalıntıları yer alıyor.
İkinci Mağara: Ayazma olarak adlandırılan su kaynağı, nişler ve sunağın kalıntıları bulunan bu mağara aynı zamanda dini amaçlarla kullanılmış.
Üçüncü Mağara: Dar ve karanlık olan bu mağarada sarkıt ve dikitler bulunuyor.
2. Gazi Alemdar Müzesi
Kurtuluş Savaşı sırasında işgal altındaki İstanbul'dan vatanseverler tarafından kaçırılan Alemdar isimli küçük bir savaş gemisi, Zonguldak'a ve Karadeniz'e hakim olan Fransızlar tarafından ele geçirilmek istenmiş. 9 Şubat 1920 günü gemiyi Karadeniz Ereğli limanına getiren vatanseverler gemiyi karaya oturtup, Fransızlara teslim etmemişler. Fransızlar he ne kadar bölgeyi işgal etmek isteseler de Zonguldak halkının direnişi ile karşılaşmışlar.
18 Haziran 1921 tarihinde Ereğli halkı tarafından esir alınan bazı Fransız komutan ve askerler, henüz kurulmamış olan Türkiye Cumhuriyeti ile anlaşma imzalamak zorunda kalmışlar. Bu anlaşma, Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'ndaki ilk uluslararası anlaşması olduğu için büyük bir öneme sahip. Aynı zamanda Kurtuluş Savaşı'nın ilk ve tek deniz savaşı Ereğli'de gerçekleşmiş.
3. Karadeniz Ereğli Müzesi
Karadeniz Ereğli Müzesi, Halil Paşa Konağı olarak bilinen 3 katlı tarihi bir yapıda ziyaretçilerini ağırlıyor. Konak 19. yüzyıl sonlarında Padişah 2. Abdülhamit döneminde sancak beyi Halil Paşa Karamahmutoğlu tarafından yaptırılmış. Eski bir kilisenin temeli üzerine inşa edilen konakta, Roma dönemine ait binalardan toplanan antik malzemeler olarak özellikle cephe süslemesinde kullanılmış. Bir dönem ortaokul ve kız meslek lisesi olarak kullanılan bina 1989 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyona alınmış. Toplamda 10 sene süren restorasyon çalışmaları sonunda müze 1998 yılında kapılarını yeniden misafirlerine açmış.
Müzenin zemin katında Ereğli ve çevresinden toplanan Hellen, Roma ve Bizans dönemlerine ait arkeolojik eserler sergileniyor. Birinci katında Lidya, Grek, Roma, Bizans, Abbasi, Emevi, Sasani, Artuklu, Selçuklu ve Osmanlı sikkeleri koleksiyonlarından oluşan eserler teşhir ediliyor. İkinci katta çeşitli erkek ve kadın giysileri ile yöreye özgü etnografik eserler sergileniyor. Müze bahçesinde ise, Grek, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait sütun başlıkları, sütun gövde ve kaideleri, çeşitli mimari parçalar, lahitler ile pandomim sanatçısı Krispos’un anıt mezarları bulunuyor.
Giriş ücreti
-
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
-
Pazartesi günleri kapalı
-
Diğer günler 08.30-19.00
4. Karadeniz Ereğli Belediyesi Kent Müzesi
2014 yılında Ereğli Belediyesi tarafından açılan kent müzesi binasının 19.yüzyılda inşa edilen bir yapı olduğu biliniyor. Bölgede Cıbıroğlu Konağı adıyla bilinen bina tamamen geleneksel Ereğli konak mimarisinin izlerini taşıyor. 2 kattan oluşan binanın odaların tavanları üstten kaplamalı olup, ikinci katın tavanının orta bölümünde ahşap süslemeler olup her katta Ereğli’nin tarihi gelişimi hakkında bilgi panoları bulunuyor. Müzede yakın döneme ait, plaklar, müzik aletleri, elektronik cihazlar, yöresel kıyafetler ve madeni eşyalar sergileniyor.
Giriş ücreti
-
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
-
Pazartesi günleri kapalı
-
Diğer günler 10.00-12.30 13.30-17.30
5. KDZ Ereğli Oyuncak Müzesi
2021 yılında kapılarını misafirlerine açan Ereğli Oyuncak Müzesi, 05 Ocak 2023 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Müzeler statüsüne girerek Türkiye’nin 9. Oyuncak Müzesi olarak karşımızda. Her geçen gün sayısı artan oyuncak koleksiyonuna ev sahipliği yapan müzede 600’e yakın oyuncak bulunuyor. Yaşayan müze anlayışını benimseyen müzede her yaştan kişiye dokunan farklı atölyeler ve etkinliklere ev sahipliği yapıyor.
6. Filyos
Çağlar boyunca Tios, Tianon ve Tium gibi adlarla anılan Filyos’un geçmişi M.Ö 7. yüzyıla kadar uzanıyor. Roma, Bizans ve Orta Çağa kadar kalıntılar bulunan bölgede tiyatro kalesi, savunma kulesi, su kemeri ve çeşitli mezarlar dönemden kalma eserler arasında. Tarihe yolculuğa çıkacağın Filyos’a, Ereğli seyahatin sırasında mutlaka uğramanı öneriyoruz.
7. Bozhane Hamamı
19. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen hamam klasik Osmanlı yapısının özelliklerini taşıyor. İki kattan oluşan hamamın dikdörtgen şeklinde bir planı bulunuyor. Şimdilerde restorasyonda olan hamamı Ereğli seyahatin sırasında dışarıdan bile olsa görmeni öneriyoruz.
8. Ereğli Sahili
Ereğli’nin kalbi olarak adlandırılan Ereğli sahilinde sevdiklerinle güzel vakitler geçirebilirsin. Sahil boyunca uzun yürüyüş yolları, her bütçeye ve zevke uygun kafeleri ve bölgenin yöresel ürünlerini tadacağın restoranları ile Ereğli seyahatin sırasında ilk uğraman gereken yerler arasında.