Kore sineması olarak da adlandırılan ve sinema camiasında kendi markasını oluşturan filmlerin hem sinematografik anlatım teknikleri hem de hikayelerin içeriği Türkiye’deki izleyicileri de kendine çekiyor. Filmleri, dizileri ve kadar K-pop müzik gruplarıyla da genç bir kitleye hitap eden Güney Kore, filmleriyle de son dönemde Türk yapımcıların ilgisini daha fazla çekmeye başladı diyebiliriz.
Hadi gel senin için seçtiğimiz ve Güney Kore sinemasından öne çıkan 15 kült filmini keşfet.
Not: Film sıralamamızı IMDb puanlarına göre yüksekten düşüğe göre yaptık.
1. Parazit – IMDb 8.5
Parazit özgün senaryo dili, sağlam dramatik yapısı ve hissettirdiği saf gerilimle ezberleri bozmayı başarıyor. Gişe başarısını yüksek IMDb puanına da yansıtan Parazit, 2019 senesinde sinema tutkunları ile buluşmuştu. Güney Kore’nin son dönemde yetiştirdiği en başarılı yönetmenlerden biri olarak kabul edilen Bong Joon Ho’nun imzasını taşıyan Parazit, ülkedeki gişe rekorlarını da alt üst etti.
Kara komedi türündeki filmde, ekonomik açıdan aralarında uçurum olan iki aile arasındaki hiyerarşik ilişki, bizi şaşırtıcı bir yolculuğa çıkarıyor. Ailesiyle beraber Güney Kore’nin yoksul mahallelerinde ikamet eden Kim-woo, bir arkadaşının referansıyla zengin bir ailenin çocuğuna İngilizce dersleri vermeye başlar. Kim-woo yıllar boyunca öykündüğü yaşama yakından tanıklık etme şansı bulur. Yavaş yavaş kendi ailesinin diğer üyelerini de şehrin en zengin ailelerinden biri olan Park ailesinin hayatına sokmaya çabalar.
Kim ailesi kısa bir süre sonra farklı oyun ve yalanlar sayesinde Park ailesinin evine yerleşmeye başlar. Birbirleriyle taban tabana zıt olan iki ailenin bu ultra lüks evde bir araya gelişi, farklı sırların ve ustalıkla saklanmış yeni yalanların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Parazit, temel olarak modern toplum ve aile kurumu üzerinden servet eşitsizliğine ve kapitalist düzene dair oldukça sert söylemlerde bulunuyor. İki aile arasındaki sınıfsal çelişki ve mücadelelerin küresel sinema izleyicisine ulaşabilmesi, yönetmenin esas başarısı olarak yorumlanıyor.
2. İhtiyar Delikanlı - IMDb 8.4
Pek çoğumuzu Güney Kore sinemasının o sert ve çarpıcı diliyle tanıştıran İhtiyar Delikanlı (Old Boy) her izleyişte yeni detaylar sunan bir başyapıt. En iyi film listelerinin yanında “Finali en çarpıcı filmler” gibi listelerde de her zaman görebileceğimiz Old Boy’un son sahnesi kolay kolay unutulacak türden değil. 2003 yılında Park Chan-wook tarafından çekilen filmin odak noktasında “intikam” teması yer alıyor.
Ailesi ve çocuğuyla mutlu bir yaşantısı olan Oh Dae-su, evinden çıkarken ansızın kaçırılır ve herhangi bir açıklama yapılmaksızın 15 yıl boyunca tutsak edilir. 15 yılın sonunda salınan Oh Dae-su, ailesinin katledildiği haberini alır. Oh Dae-su kendisine bunları yaşatanlardan intikam almak için yemin eder. Yaşamının bundan sonraki bölümünü tümüyle intikam planına ayırmaya hazırdır. Günün birinde Japon lokantasında tanıştığı Mido isimli tuhaf bir adam, kendisine yardım edeceğinin sözünü verir. Oh Dae-su’nun kusursuz planları ve dikkati, tüm gizemin yavaş yavaş çözülmesini sağlar. Oh Dae-su bu süreçte kendisini şok edecek bir gerçekle de yüzleşecektir.
3. Hatırlanacak Bir Anı – IMDb 8.2
Güney Kore topraklarında çekilmiş en iyi aşk filmlerinden biri olan Hatırlanacak Bir Anı (A Moment to Remember) son derece hüzünlü bir “yarı yolda bırakılma” hikayesi. Filmin ana karakteri olan Su-jin, Cheol adlı bir marangozla tanışır ve kısa sürede bu ikili tutkulu bir şekilde birbirlerine bağlanırlar.
Genç kız hastalığından dolayı pek çok şeyi unutma eğilimindedir. Bu unutkanlık, zaman içerisinde iyice çığırından çıkar ve Su-jin’in tüm anılarını yok etmeye başlar. Anıların yok olmaya başlaması, Su-jin’in hem aşk hayatında hem de iç dünyasında önemli değişiklikleri beraberinde getirecektir.
4. Hizmetçi – IMDb 8.1
Hizmetçi filmini son dönemlerde Güney Kore sinemasının yakaladığı özgün dili net biçimde yansıtan bir şaheser olarak yorumlamak mümkün. Filmin ilk anından itibaren hikayenin hem psikolojik yanını hem de saf gerilimini iliklerine kadar hissedebilirsin. Yazar Sarah Waters’ın “Usta Parmak” adlı kitabından uyarlanan film, Altın Palmiye’nin adaylarından biriydi.
Hizmetçi’deki öykü, 1930’ların Kore’sinde geçiyor. O dönemlerde ülkenin Japon işgali altında olması, filmin gidişatında da ciddi bir kırılma yaratıyor. Fujiwara isimli dolandırıcı, oldukça zengin biri olan Leydi Hideko'yu baştan çıkarıp kendine aşık etmeye çalışır. Mirasına ortak olmak adına detaylı bir plan kurgulayan Fujiwara’nın amacı Leydi Hideko'yu akıl hastanesine kapatmaktır. Bu süreçte kendisine yardım etmek adına hizmetçi görünümlü bir dolandırıcıyı devreye sokmak ister. Fakat hizmetçinin hanımefendisine bir süre sonra aşık olması, tüm planları alt üst eder.
5. İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış... Ve İlkbahar – IMDb 8.1
Kore sineması denildiği zaman pek çok sinema tutkununun aklına gelen ilk yönetmenin Kim Ki-duk olduğunu söyleyebiliriz. Yakın zaman önce yitirdiğimiz usta yönetmen Boş Ev, Yay, Acı, Zaman gibi efsaneleşmiş filmlerle tanınıyor. Fakat Güney Koreli yönetmenin filmografisinde öyle bir film var ki bu filme apayrı bir vurgu yapmak gerekiyor: İlkbahar Yaz Sonbahar, Kış… Ve İlkbahar. İsmiyle de hemen ilgi uyandırmayı başaran 2003 yapımı filmde usta yönetmenin aynı zamanda oyunculuk yaptığını da belirtelim. Yönetmenliği kadar oyunculuğuyla da hayranlık uyandıran Kim-Ku-duk, bu filmle dünya sinemasında ciddi düzeyde tanınmaya ve yer edinmeye başladı. Kim-Ku-duk’un sinema evrenini yakından takip edenlerin de çok iyi bildiği üzere usta yönetmen filmlerinde çok az diyalog kullanıyor. Bu tarzın yansımalarını da “İlkbahar Yaz Sonbahar, Kış… Ve İlkbahar” filminde yakalamak olası.
Yaşlı bir rahip ve onun yetiştirdiği genç bir rahip adayı, sonsuz bir göl manzarasının ortasında yüzen bir evde ilginç bir yaşam inşa etmiştir. Bilge bir tavrı olan yaşlı rahip, yaşamın belli bir denge içindeki doğal akışını ve döngüsünü genç rahip adayına yaşayarak aktarır. Bu yolculukta değişen mevsimler ve yaşamdaki evrim, ayı paralellikte ilerler. Film, çocuğun büyüme sürecinde de mevsimlerle kurulan bu güçlü ilişkiden bizi bir an olsun koparmıyor.
6. Kara Büyü – IMDb 8.1
Güney Kore dram türünde olduğu kadar gerilim/korku türünde de oldukça başarılı. Güney Kore korku sinemasının klasikleşen örneklerinden biri olan Kara Büyü, yarattığı etkiyle bu listede olmayı fazlasıyla hak ediyor. 2016 yılında vizyona giren filmin yönetmen koltuğunda Na Hong-jin ismini görüyoruz. Kara Büyü, ıssız ve küçük bir kasabaya gelen yabancının hızlı bir şekilde yaydığı hastalıkla çatışma bölümüne ulaşır. Hastalığın kendisi de en az bu yabancı kadar gizemli ve tuhaftır.
Kasaba sakinleri, yeni gelen kişinin hastalığı yayan kişi olduğundan şüphelenerek durumu polise bildirirler. Polis başlangıçta durumu pek önemsemez ancak polis memurlarından birinin kızı aynı hastalığa yakalanınca işler bir anda değişmeye başlar. Polis memuru Jong-goo, kızını kurtarmak adına hem hastalığın hem de yabancının gizemini çözmeye çalışır.
7. Cinayet Günlüğü – IMDb 8.1
Adından da anlaşılacağı üzere suç, gizem ve dram türleriyle karşımıza çıkan Cinayet Günlüğü, aldığı yüksek IMDb puanıyla rüştünü fazlasıyla kanıtlamış bir yapım. 2003 yılında sinema tutkunları ile buluşan filmin yönetmenliğini Bong Joon Ho üstleniyor. Bong Joon Ho ismini listemizin ilk sırasında yer alan Parazit filminden de hatırlayacaksın. Cinayet Günlüğü, 1986’da başlayan ve 5 sene devam eden seri cinayetlerin ardındaki sır perdesini aralıyor.
Hwaseong ve Gyeonggi şehirlerindeki bu gizemli cinayetler, halkın huzurunu iyice kaçırmıştır. Profesyonelce işlenen cinayetler, arkada kolay kolay iz bırakmaz. En yetenekli dedektifler bile bu krize bir son veremez. Son olarak Seul şehrinden gelen ve yetenekli bir dedektif olan Seo, davanın tüm ezberlerini bozmaya başlar. Bu arada filmin olağanüstü gişe başarısının yapım şirketini batmaktan kurtardığını not düşelim. Aynı şirket daha sonradan pek çok başarılı yapıma imza atmıştı.
8. Hücre 7 Mucizesi – IMDb 8.1
“Hücre 7 Mucizesi” ismi aslında pek çoğunuza tanıdık gelecektir. Son dönemlerde pek çok Kore filmi ve hatta dizisi ülkemizde yeniden çekiliyor. Hücre 7 Mucizesi de bu yapımlardan bir tanesi. Film yakın zaman önce “Yedinci Koğuştaki Mucize” adıyla uyarlanmıştı. Uyarlama son derece başarılı olmuştu ve gişede önemli bir etki yaratmıştı. Orijinal filmde de aynı şekilde kızı için hapse atılmış bir babanın hikayesine tanıklık ediyoruz.
Küçük kızın en büyük hayali, bir gün hukuk fakültesini bitirip haksız yere içeride tutulan babasını hapisten kurtarmaktır. İşlenen cinayetin üzerine kalmasıyla kendini bir anda hapiste bulan Yong-gu, aynı zamanda zeka problemleri olan birisidir. Diğer mahkumlar tarafından çok sevilen Yong-gu’nun kızıyla koğuşta görüşebilmesi için herkesin yardımıyla müthiş bir plan kurgulanır. Bu plan, mucizeye giden yolun başlangıcıdır. Güney Kore’de 12 milyon kişinin sinemada izlediği Hücre 7 Mucizesi, 1972 senesinde yaşanan gerçek bir olaya dayanıyor.
9. Hırçın Sevgilim – IMDb 8.0
Güney Kore sinemasının en önemli örnekleri gerilim/korku ve romantik komedi gibi türlerden meydana geliyor. Romantik komedi türünün en iyi örneklerinden biri sayılan Hırçın Sevgilim’de Tae-Hyun Cha, Jun Ji-Hyun, In-mun Kim gibi oyuncuları görüyoruz.
Yönetmen koltuğunda ise Papatya, Klasik, Kız Arkadaşım Bir Robot ve Süper Sevgilim gibi filmleriyle tanınan Jae-young Kwak bulunuyor. Hırçın Sevgilim filminin başında metro ile yolculuk yapmak üzere olan Kyun-woo, sarhoş ve kör bir genç kadını trenin altında kalmaktan kurtarır. Kyun-woo, bu süreçte kadının tavırlarından ve kendine has dünyasından çok etkilenir. Kurtardığı kadını da alarak metroya biner. Yolculuk esnasında kadının sarhoşluğundan kaynaklı dengesiz tavırları, diğer yolcuları rahatsız etmeye başlar.
10. Boş Ev – IMDb 8.0
Yukarıda söz ettiğimiz Kim Ki-duk’un bir diğer iddialı filmi de Boş Ev. Yüksek IMDb puanıyla da dikkat çeken Boş Ev filmi, ülkemizdeki sinema severlerden de o dönem ta not almayı başarmıştı. 2004 yılında beyaz perdedeki yerini alan film, romantik/gerilim türünün önemli örneklerinden biri olarak gösteriliyor.
Filmin ana karakteri olan Tae-suk, motosikletiyle maceradan maceraya atlamayı seven birisidir. Bu yolculuklarda genellikle tatile giden insanların evlerine girmekten ve onların yaşamlarına ortak olmaktan büyük keyif alır. Girdiği evlerde hırsızlık yapmaz, tam aksine o evlerde bozuk olan aletleri tamir ederek kendince borcunu ödemiş olur. Bir gün girdiği boş apartman dairelerinden birinde aslında yalnız olmadığını fark eder. Orada eşinden şiddet gören genç bir kadınla karşılaşır. Farklı dünyaların insanları olsalar da aralarında hızlı bir yakınlaşma başlar.
11. Şiir – IMDb 7.8
Adı kadar hoş bir film olan Şiir, drama türündeki hikayesiyle 2010 yılında seyirciyle buluşmuştu. Yönetmenlik koltuğunda Lee Chang-dong’un oturduğu bu özel filmin başrollerinde Yun Jeong-hie, Lee Da-wit, Kim Hee-ra gibi isimleri görüyoruz. Şiir, alzheimer rahatsızlığına yakalanmış olan yaşlı bir kadının (Mi-ja) öyküsüne odaklanıyor.
13. Şüphe – IMDb 7.5
Mi-ja, geçimini sağlayabilmek adına zorunlu olarak hasta bir adamın bakımını üstlenmek zorunda kalır. Bu dönemde hem hasta ve yaşlı olan adamla hem de annesinin emanet ettiği ergen torunuyla ilgilenir. Mi-ja esasen 60 yıllık yaşamını da büyük ölçüde başkalarına hizmet etmek uğruna harcamıştır. Belki de yıllar sonra ilk kez kendisi için bir şey yapmaya karar verir ve yakınlarda bulunan bir şiir kursuna kaydını yaptırır. Şiirle tanışması, yaşamın farklı bir gerçeğiyle yüzleşmesine neden olacaktır.
12. Ana – IMDb 7.7
Lee Chang-dong’u genellikle Gizli Güneş, Nane Şekeri ve Şiir gibi filmleri ile tanıyoruz. Yönetmenin bir diğer başarılı filmi olan Şüphe, 2018 yılında hem Kore’de hem de tüm dünyada sinema severlerle buluştu. Oyuncu kadrosunda Yoo Ah-in, Steven Yeun, Jeon Jong-seo gibi ünlü isimleri barındıran film dram ve gizem türleri ile dikkat çekiyor.
Genç bir kadın olan Jongsu, bir dönem kendisi ile aynı mahallede yaşayan Haemi’yi görür. Gezmek amacıyla Afrika’ya gidecek olan Haemi, bu süreçte kedisine bakması için Jongsu’dan ricada bulunur. Jongsu bu teklifi kabul eder. Kısa bir süre sonra Haemi Afrika’dan geri döner ancak tek değildir. Yanında, orada tanıştığı Ben isimli adamı da getirmiştir. Günün birinde Ben, Jongsu ile gerçekleştirdiği bir sohbette ilginç bir hobisinden söz eder. Jongsu için öğrendiği bu yeni bilgi, kendisini tam anlamıyla günler boyunca yiyip bitirecek büyük bir şüphenin ve huzursuzluğun da kapılarını aralar.
14. Unutulmuş – IMDb 7.4
Orijinal adı Forgotten olan Unutulmuş adlı film, özellikle dram türüne ilgi gösterenler için ideal bir seçim. Jang Hang-jun tarafından çekilen filmde gizemli bir kaçırılma hikayesi ile karşılaşıyoruz. Jin Seok için abisi Yoo Seok'a rol model olarak alınabilecek kusursuz birisidir. Hayranı olduğu abisi, günün birinde tuhaf bir şekilde sırra kadem basar.
Günler boyunca kaybolan abisini arayan Jin Seok, hiçbir sonuç elde edemez. Yaklaşık 20 günün sonunda Yoo Seok hiçbir şey olmamış gibi geri gelir. Fakat Yoo Seok bambaşka birine dönüşmüştür. Kaybolduğu döneme dair hemen hemen hiçbir şey hatırlamaz. Jin Seok abisinin kaybolmasındaki gizem perdesini aralamak adına vakit kaybetmeden harekete geçer.
15. Kar Küreyici – IMDb 7.1
Orijinal senaryosuyla listedeki pek çok filmden ayrılan Kar Küreyici filmine çok özel bir vurgu yapmak gerekiyor. Film bir Güney Kore yapımı olmasına rağmen usta yönetmen Bong Joon-ho’nun İngilizce olarak çektiği ilk yapım. Le Transperceneige İsimli bir Fransız çizgi romandan uyarlanan bu çok özel yapım, bilimkurgu türünün tüm dinamiklerini gözler önüne seriyor. 2013 yılında çekilen Kar Küreyici (Snowpiercer) toplamda 34 ödüle sahip.
Gittikçe etkisi artan küresel ısınmaya karşı çözüm olması adına atmosferin içerisinde kimyasal maddeler bırakılır. Ancak bu durum büyük bir felaketi beraberinde getirir. Dünya keskin bir soğukla ve buzla kaplanmaya başlar. 2031 senesine gelindiğinde bir avuç insan Snowpiercer isimli trene sığınmak zorunda kalmıştır. Tren yıllar boyunca aynı hat üzerinde dünyayı turlamak zorundadır. 2 bin kişinin yer aldığı trende 3 ayrı bölüm bulunur. Bir bölümde milyarderler, bir bölümde sağlık eğitim ve bilim alanlarında uzman kişiler ve son bölümde işçiler ağırlıktadır. Trenin içerisinde eğlence alanları, hastane, okul, laboratuvar, minik çiftlik ve fabrikalar bile bulunur. Trende yer alan yolcular, hem hayatta kalma hem de sınıf mücadelesini sürdürmek zorundadır.