Diyarbakır, Mardin, Antep, Adıyaman, Maraş Van, Muş, Elazığ, Bingöl, Batman, Şırnak, Siirt Urfa, Malatya, Ağrı, Kilis, Erzurum, Ardahan, Kars ve Bitlis 'de Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikasta uğraması ve İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları kınandı.

Diyarbakır'da bazı sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde merkez Kayapınar ilçesindeki Fırat Bulvarı'nda bir araya gelen grup, ellerinde Filistin bayraklarıyla buradan hareket ederek Diyarbakır-Uurfa kara yolundaki alışveriş merkezi önüne kadar yürüdü.

Yürüyüş boyunca “Hepimiz Haniye’nin askerleriyiz” şeklinde slogan attı.

Burada katılımcılar adına konuşan Yetimler Vakfı Koordinatörü Cemil Cahit Ünsal, Gazze'de insanlık dramı yaşandığını belirtti.

İsrail’in kadın, çocuk, genç, yaşlı ve hasta demeden sivil insanları katlettiğini ifade eden Ünsal, "Müslüman Filistin halkı için, Gazze halkı için güvenli hiçbir yer kalmamıştır. Binlerce kayıp ve yaralı var. Tüm dünya halklarını Filistin davasına sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından gruptan bazı kişiler bariyerleri aşmaya çalışarak alışveriş merkezinin altında bulunan bir kahve zincirine ait iş yerine pet şişe attı.

Polis gruba biber gazı ile müdahale etti, 3 kişi gözaltına alındı.

Mardin

Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu öncülüğünde merkez Artuklu ilçesindeki 13 Mart Mahallesi'nde bir araya gelen grup, Türkçe, Arapça ve Kürtçe "Mardin'den Gazze'ye direnişe bin selam" yazılı pankart açtı.

Buradan hareket eden kalabalık, ellerinde Filistin bayraklarıyla tekbir getirip, İsrail aleyhine slogan atarak 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı'na kadar yürüdü.

Platformun dönem sözcüsü Necmettin Başboğa, grup adına yaptığı açıklamada, İsmail Haniye suikastını ve İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını kınadı.

Daha sonra Haniye ve İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden Filistinliler için dua edildi.

Diyarbakır, Mardin, Batman dahil birçok ilde Haniye suikastı protesto edildi

Bingöl

Bingöl'de, İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu öncülüğünde Hacı Hıdır ile Hacılar camileri önünde bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve üyeleri ile vatandaşlar Genç Caddesi'ne kadar yürüdü.

Genç Caddesi'nde toplanan kalabalık adına yapılan açıklamalarda İsrail'in saldırılarına tepki dile getirildi, Heniyye suikastı protesto edildi.

Elazığ, Batman, Şırnak ve Siirt'te Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin suikasta uğraması ve İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları kınandı.

Elazığ'da, El-Aksa Platformu öncülüğünde, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve üyeleri ile vatandaşlar, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin suikasta uğramasını ve Filistin'e yönelik saldırıları kınamak için İzzetpaşa Camisi önünde bir araya geldi.

Katılımcılar daha sonra buradan Cumhuriyet Meydanı'na kadar tekbir getirerek ve İsrail aleyhine sloganlar atarak yürüdü.

Cumhuriyet Meydanı'nda Heniyye ve İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden Filistinliler için Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi.

Batman

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğraması Batman'da basın açıklaması ile protesto edildi.

Sivil toplum kuruluşları öncülüğünde Gülistan Caddesi'nde bir araya gelen grup, sık sık İsrail aleyhine slogan attı, tekbir getirdi.

Ellerinde Filistin bayrakları taşıyan grup adına açıklama yapan Batman Umut Kervanı Başkanı Nurettin Teymur, İsmail Heniyye'nin suikasta uğramasını ve İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını kınadı.

Açıklamanın ardından dua okundu.

Diyarbakır, Mardin, Batman dahil birçok ilde Haniye suikastı protesto edildi

Şırnak

Şehr-i Nuh Platformu öncülüğünde Ömer Kabak Meydanı'nda bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve üyeleri, ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla İsrail aleyhine slogan atarak Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

Burada Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından platform adına açıklama yapan Abdullah Çatı, Heniyye suikastını kınadıklarını belirtti.

Siirt

Siirt'te Memur-Sen öncülüğünde Sancaklar Ortaokulu önünde bir araya gelen katılımcılar Güres Caddesi istikametinden 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'na kadar yürüdü.

"Kahrolsun İsrail" sloganı atan grup, sık sık tekbir getirdi.

Memur-Sen İl Temsilcisi Murat Şeker, İsrail'in saldırılarına tepkilerini dile getirerek, İsmail Heniyye ve saldırılarda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi. Daha sonra dua okundu.

İstanbul, Ankara, İzmir ve birçok kentte yürüyüş

Öte yandan İstanbul, Ankara, Adana, Bolu, Kocaeli, Karabük, Afyonkarahisar Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Yalova ve Eskişehir, İzmir, Burdur, Antalya, Samsun, Sinop, Nevşehir, Sivas, Niğde Hatay, Mersin, Osmaniye, Kırşehir, Konya, Düzce, Kırşehir, Antalya, Sakarya,Bursa, Kocaeli, Isparta, Zonguldak, Kırklareli, Trabzon, Ordu, Bayburt ve Gümüşhane kentlerinde Haniye için yürüşler düzenlendi.

"Filistin Eylem Komitesi" üyeleri, İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde saldırı altındaki Gazze'ye destek amacıyla eylem düzenledi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramadan önce Filistinlilere destek için yaptığı çağrı doğrultusunda başkentte binlerce kişi, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği önünde toplandı. Ankara Filistin Dayanışma Platformu üyesi sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla binlerce vatandaş, Tuğba Altınok Camisi önünde bir araya gelerek ABD'nin Ankara Büyükelçiliği önüne yürüdü. "Hepimiz Heniyyeyiz, Hepimiz Gazzeyiz, Ölmedik dipdiriyiz" yazılı döviz taşıyan gruptakiler, İsrail ve ABD aleyhine slogan attı.

İzmir'de Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'da suikasta uğraması ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları yürüyüşle protesto edildi.

Kaynak: Haber Merkezi