Genel

Dijital Göçebeler İçin En Düşük Vergiye Sahip 10 Ülke

Dijital göçebeler özellikle gelir vergisinin düşük olduğu yerlerde çok daha rahat ve konforlu bir yaşam sürebiliyor. Bu nedenle özellikle bilişim teknolojileri, reklam, medya, halkla ilişkiler gibi işkollarındakiler dijital göçebeliği tercih ediyor. Ancak dijital göçebe olarak yerleşilecek ülkeyi seçerken pek çok kritere de dikkat etmek gerekiyor. Yani vergi bunda önemli bir nokta ama sadece vergi kriteri ile bitmiyor. Örneğin ülkede vergi mükellefi olmak adına minimum kalış süresi önemlidir.

Abone Ol

Dijital göçebelik için iklim de önemli bir etken olarak görülebilir. Çok sıcak ya da çok soğuk ülkelerde 100’den fazla gün geçirmeniz şart koşuluyor ise buralara uygum sağlama durumunu da göz ardı etmemeniz gerekiyor. Bu sebeple dijital göçebelik adına kapsamlı ve doğru bir araştırma yaparak en ideal yeri seçmeniz mümkün. İlk etap olarak vergi konusunda zorlanmayacağınız yerleri kontrol etmeye başlayabilirsiniz. İşte dijital göçebe olarak düşük vergileriyle yaşanması mümkün ülkeler.

Malta

Akdeniz’in göz alıcı manzarasına sahip, kültürü ve mutfağıyla dillere destan olan Malta, dijital göçebeler için en ideal yerlerden bir tanesi. Ülkenin yakın zamanda dijital göçebelere yönelik vergi düzenlemesi yapması burayı ayrıca cazip kılan faktörlerden bir tanesi. Peki, Malta’da gelir vergisi düzenlemesi nasıl? Günümüzde Malta’da “izinli iş” kapsamında gelir vergisi, gelir üzerinde %10 olarak kesiliyor. Ancak vergi mukimi olabilmek için adada 6 ay geçirmeniz şart koşuluyor. Kurumlar vergisi %35 olarak sabitlenmiş olsa da %30’luk kısmı devlet tarafından iade edildiğinden %5 gibi bir vergi söz konusu oluyor. 

Arnavutluk

Düşük yaşam maliyeti sebebiyle dijital göçebeler tarafından tercih edilen bir diğer ülke de Arnavutluk. Vergi mukimi olabilmek için ise minimum 183 gün kalmak gerekiyor. Sağlam internet altyapısı olduğundan Arnavutluk dijital işlerle uğraşanlar için son derece ideal bir ülke. Arnavutluk’ta serbest meslek çalışanları için belirlenen gelir vergisi %15. Şayet işletmeden temettü alınıyorsa %8 oranında temettü vergisi ödenmesi gerekiyor. Sermaye kazançlarının ise %15’i vergiye tabidir. 

Kıbrıs

Düşük vergisi, muhteşem manzarası ve yaşanabilir atmosferi ile Kıbrıs da ilgi çeken bir diğer ülke. Kıbrıs’ta gelir vergisine tabi olabilmek için minimum 183 gün kalmak gerekiyor. Bu 183 günlük konaklamada herhangi bir vergiye tabi olunmuyor. Vergi oranları ise farklı gelir durumlarına göre değişebiliyor. 19,500 €'ya kadar ise herhangi bir vergi söz konusu olmuyor. Kurumlar vergisinin sadece %12.5 olması ise ülkeyi yatırımcılar için daha ideal bir hale getiriyor. 

Paraguay

Paraguay’da vergi avantajlarından faydalanabilmek için mutlaka vergi ikamet izni alınması gerekiyor. Bunun için ise süre en az 120 gün olarak belirlenmiş durumda. Paraguay’da gelir vergisi dilimi %10 olarak belirlenmiştir. Eğer kendinizi serbest çalışan ya da işletme yöneticisi olarak sisteme kaydettirirseniz sosyal katkılar isteğe bağlı oluyor ki bu da dijital göçebeler için büyük bir fırsat haline geliyor. Mal ve hizmetlerin ülke içerisinde sunulması için %10’luk olan standart KDV ödenmesi yeterli oluyor. 

Romanya

Hem son derece gelişmiş internet altyapısı hem de düşük vergi oranlarıyla Romanya dijital göçebeleri adeta kendisine mıknatıs gibi çekiyor. 183 günlük kiralık veya kişisel ikamet şartı ile Romanya’da hayat sürdürmek mümkün. Romanya’da gelir vergisi %10 olarak belirlenmiş durumda. Sosyal sigorta ve sağlık primleri ise gelire göre farklılık gösterebiliyor. Standart kurumlar vergisi oranı %16 ve temettü vergi oranı da %8’dir. 

Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri vergi konusunda en bonkör ülkelerin başında geliyor. Ancak ülkede yaşam maliyeti bölgeye göre farklılık gösterdiğinden nerede yaşanacağı da önem arz ediyor. Özellikle ev kiralama, aktivitelere katılma, gece hayatı vb. ülkenin bazı yerlerinde oldukça maliyetli. Dijital göçebeler için vergiyi saymazsak bu da önemli bir konu haline gelebilir. Birleşik Arap Emirlikleri’nde gelir vergisi yoktur. Ancak vergi mukimliği kuralları ülkede ikame gün sayısına göre farklılıklar gösterebilir. 

Bermuda

Bermuda, dillere pelesenk olmuş doğal güzelliği ve renkli gece hayatıyla dijital göçebelerin radarındaki bir diğer ülkedir. Ülkede yaşamanın maliyeti bir nebze yüksek olsa da söz konusu vergi olduğunda son derece ideal bir yer. Çünkü gelir vergisi alınmıyor. Bununla beraber ülkeye her girişte 200 dolar gümrük harcırahı da veriliyor. Bu kadar fazla avantaja sahip olduğundan ötürü Bermuda, dijital göçebelerin de ilk tercihlerinden bir tanesi haline geliyor. 

Çekya

Schengen Bölgesinde olması sebebiyle Çekya, Schengen ülkesinde ikamet edenleri fazla yormayan prosedürlere sahip. Hem kültürü hem doğası hem de renkli gece hayatıyla dikkatleri üzerine çeken Çekya'da vergi mukimi olmak için 183 gün kalmayı şart koşuyor. Vergi olarak ise iki farklı dilim söz konusudur. Yıllık endeksli 15 € tutarındaki ilk tutar için %82.000 ve bu eşiği geçen durumlarda %23 şeklinde bir vergilendirme söz konusudur. Yatırım geliri ise %15 gibi sabit bir vergi oranına sahiptir. 

Gürcistan

Gürcistan, dijital göçebeler için düşük vergiler sunan Kafkasların en güzel ülkelerinden bir tanesidir. Sosyal yaşam olarak da oldukça keyifli bir atmosfere sahip bu Kafkas ülkesinde keşfedilecek, görülecek pek çok yer bulunuyor. Coğrafi olarak da ayrıca bir cazibesi olduğundan dijital göçebeler tarafından sıklıkla değerlendiriliyor. Peki Gürcistan’da dijital göçebeler için vergi dilimi ne durumda? Ülkede gelir vergisi sabit oranı %20 olarak belirlenmiştir. Ancak bu vergi sadece Gürcü kaynaklardan edilen gelirler için geçerlidir. Dolayısıyla yabancı müşteri ve yatırımcılardan alınan vergisi %0’dır. 

Brunei

Brunei’de yaşam maliyeti de vergisi de ülkede yaşamayı son derece cazip kılıyor. Yeme içme gibi zorunlu ihtiyaçlar son derece uygun. Ülkede aktiviteler genellikle doğa çevresinde şekilleniyor. Bu sebeple burası daha çok huzurlu bir atmosfer arayanların tercihi oluyor. Dijital göçebeler için ise bir vergi yükümlülüğü bulunmuyor. Ancak ülkede ikamet etmek gerekiyor.