DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, 2024’ün çiftçinin kara yılı olduğunu belirterek, “Buğdayda, çayda, fındıkta hükümet çiftçiyi hayal kırıklığına uğrattı, üreticileri tarıma küstürdü. 2024 yılı, çiftçi için malını üretip de satamadığı, satsa da hakkını, emeğinin karşılığını alamadığı bir yıl olarak tarihe geçti. Şimdi sıra pamukta. Çiftçi yüksek maliyetler altında ezilirken bir darbe de beyaz altın üreticilerine vurulmamalı, pamuk alım fiyatı en az 30 lira olmalıdır” dedi. 

DEVA Partili Hasan Karal, ‘beyaz altın’ olarak bilinen pamukta Çukurova bölgesinde hasat döneminin başladığını söyledi. Türkiye’de, pamuk üretiminin büyük önem taşıdığını belirten Milletvekili Karal, pamuğun hem üretim yapılan bölgenin gelişmesinde hem de sağladığı istihdam nedeniyle ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığına dikkat çekti. Tarımın vazgeçilmez bir ürünü olan pamuğun lif, çiğit, tohum, yağ, küspe gibi yan ürünleriyle tekstil, hazır giyim, bitkisel yağ ve yem başta olmak üzere birçok sektöre ham madde oluşturduğunu kaydeden Karal, tekstil ve hazır giyim sanayisinin gelişmesine de yerli pamuk üreticilerinin büyük katkı sağladığının altını çizdi. 

-“2024 tarihe geçti, çiftçinin kara yılı oldu”

Bu yıl tarımsal üretim yapan Türk çiftçisinin en kötü yıllarından birini yaşadığını anımsatan Karal, “2024 yılı, çiftçi için malını üretip de satamadığı, satsa da hakkını, emeğinin karşılığını alamadığı bir yıl olarak tarihe geçti. 2024, ne yazık ki çiftçinin kara yılı oldu. Hükümetin plansız programsız tarım politikası, yüksek enflasyon, artan maliyetler karşısında bu yıl çiftçi ürettiğine bin pişman ettirildi. Üstüne üstlük hükümetin alım fiyatı açıkladığı ürünlerde de maliyetin altında açıklanan fiyatlar, üreticileri büyük hayal kırıklığına uğrattı. Buğdayda, arpada, çayda, fındıkta açıklanan alım fiyatları üreticileri tarıma küstürdü. Şimdi sırada pamuk var. Ümit ediyoruz ki çiftçi yüksek maliyetler altında ezilirken bir darbe de beyaz altın üreticilerine vurulmaz.” diye konuştu. 

Muhabir: REYHANE YAZICI TÜYLÜOĞLU