DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Karadeniz Bölgesinde hem can kaybına hem de ciddi maddi hasarlara yol açan heyelanları Meclis gündemine taşıdı. Soru önergesi veren Karal, “Heyelanlara karşı bugüne kadar hangi somut tedbirler hayata geçirilmiştir? Son 10 yıl içerisinde heyelan nedeniyle yaşanan can kaybı ve maddi zararların istatistikleri nelerdir?” diye sordu.
DEVA Partili Hasan Karal, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına bir soru önergesi verdi. Karadeniz Bölgesi’nin, engebeli coğrafi yapısı, yoğun yağış alan iklim şartları ve yüksek bitki örtüsü nedeniyle heyelan riskinin en yoğun olduğu bölgelerden biri olduğuna dikkat çeken Milletvekili Karal, son yıllarda meydana gelen çok sayıda heyelan olayının hem can kaybına hem de ciddi maddi hasarlara yol açtığını söyledi.
“Can kayıplarına neden olan heyelan bölge halkı için en büyük doğal risk”
Son olarak Artvin'in Arhavi ilçesinde 8 Aralık’ta yaşanan ve Karadeniz Sahil Yolunu kapatan heyelan sonucu 4 gencin hayatını kaybettiğini, benzer şekilde Rize'de dağdan kopan toprak kütlelerinin bir apartmanın bodrum katına dolması nedeniyle 1 kişinin öldüğünü 4 kişinin de yaralandığını anımsatan Karal, heyelanın bölge halkı için en büyük doğal risklerden biri olduğunu vurguladı.
“Yerleşim yerleri ve altyapı projeleri heyelan riski gözetilerek planlanması gerekiyor ancak…”
Karadeniz Bölgesinde neredeyse her yıl yaşanan heyelan olaylarının yolların kapanmasına, köprülerin çökmesine ve yerleşim yerlerinin zarar görmesine sebep olduğunu kaydeden Karal, “Can kayıpları ve maddi hasarlar düşünüldüğünde, yeterli tedbirlerin alınıp alınmadığı tartışılmalıdır. Coğrafi yapının çok iyi bilindiği bölgede, yerleşim yerleri ve altyapı projelerinin bu riskler gözetilerek planlanması gerekmektedir. Ancak, yerleşim izinlerinin verilmesi süreçlerinde bu tehlikelerin yeterince dikkate alınıp alınmadığı kamuoyunda soru işaretleri uyandırmaktadır. Bölgedeki heyelan riski dikkate alınarak, erken uyarı sistemleri ve risk azaltıcı çalışmalara yönelik hangi adımların atıldığı da açık bir şekilde değerlendirilmelidir.” diye konuştu.
"Heyelan erken uyarı sistemlerinin kurulması ve yaygınlaştırılması için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?"
Milletvekili Karal, Bakan Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara yanıt aradı:
“1) Karadeniz Bölgesi’nde meydana gelen ve can kayıplarına yol açan heyelanlara karşı bugüne kadar hangi somut tedbirler hayata geçirilmiştir? Alınan bu tedbirler bölgenin risk durumunu etkin bir şekilde azaltmış mıdır?
2) Yerleşim yerlerinin heyelan riski göz önüne alınarak planlanması ve izinlerin verilmesi konusunda hangi kriterler uygulanmaktadır?
3) Son 10 yıl içerisinde heyelan nedeniyle yaşanan can kaybı ve maddi zararların istatistikleri nelerdir?
4) Heyelan erken uyarı sistemlerinin kurulması ve yaygınlaştırılması için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa hangi aşamadadır?
5) Heyelan riskinin azaltılması için yerel yönetimlere ve vatandaşlara yönelik farkındalık çalışmaları yapılmakta mıdır? Yapılmıyorsa, bu konuda bir planlamanız var mıdır?
6) Karadeniz Sahil Yolunda ve bölge genelindeki diğer kritik altyapılarda heyelanı önleme ve risk azaltma tedbirleri uygulanmakta mıdır? Bu tedbirlerin detayları nelerdir?
Deva Partili Karal, Karadeniz Bölgesinde meydana gelen heyelanları Meclis gündemine taşıdı
“Son 10 yıl içerisinde heyelan nedeniyle yaşanan can kaybı ve maddi zararların istatistikleri nelerdir?”
Muhabir: REYHANE YAZICI TÜYLÜOĞLU
Yorumlar