Genel

Karal: “Buğday çiftçisinin maliyeti 1 yılda yüzde 62 arttı, 15 liranın altındaki bir rakam üreticiyi toprağa küstürür”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, buğday üretim maliyetlerinin bir yılda yüzde 62 arttığına dikkat çekerek, “Geçen yıl destekleme primi ile birlikte kilo başına 9 lira 25 kuruş olarak açıklanan buğday alım fiyatını TMO, bu yıl maliyetlerdeki artışı dikkate alarak en az 15 lira açıklamalı. Bunun altındaki bir rakam, üreticiyi toprağa küstürür. Buna izin verilmemeli.” dedi.

Abone Ol

“Tarımsal girdi maliyetleri 53 aydır aralıksız yükseliyor”

DEVA Partili Hasan Karal, yaptığı yazılı açıklamada yüksek enflasyon ve maliyetler dolayısıyla çiftçilerin zor bir dönem geçirdiğini söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre tarımsal girdi maliyetlerinin 53 aydır aralıksız arttığını anımsatan Karal, bu artışa bağlı olarak Türkiye’nin yıllık yüzde 72 ile gıda enflasyonunda OECD ülkeleri arasında birinci olduğuna dikkat çekti. Çiftçilerin maliyetlerle başa çıkmakta zorlandığını belirten Karal, “Çiftçilerimizin, üreticilerimizin şu an en büyük sorunu girdi maliyetleri. Geçen yıla oranla maliyetlerde çok büyük artış var. Mazot yüzde 100’ün üzerinde arttı. Gübre, zirai ilaç, işçilik keza öyle. Artan maliyetleri ürüne yansıtmak zorunda kalan birçok çiftçi, ürününü satamadı. Bir çoğu maliyetlerini karşılayamadı. Bunun sonucunda ise narenciye üreticileri ağaçları sökmek zorunda kaldı, kiraz üreticileri seslerini duyurmak için ürünlerini yola döktü, fındık üreticileri baltayla ağaçlarını kesti. Binlerce çiftçi, üretici üretimi bırakmak zorunda kaldı.” diye konuştu.

“TMO, buğdaydaki maliyet artışını dikkate almalı”

Milletvekili Karal, hasat zamanı yaklaşan buğdayda da maliyetlerin arttığını vurguladı. Buğday üreticilerinin dört gözle Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) buğday alım fiyatının açıklanmasını beklediğini anımsatan Karal, şunları söyledi:

“Buğdayda hasat zamanı yaklaşıyor. Geçen yıl TMO, buğday alım fiyatını kilo başına 8 lira 25 kuruş açıklamış, kilo başına 1 liralık Bakanlık desteğiyle birlikte bu rakam 9 lira 25 kuruş olmuştu. Diğer üreticilerde olduğu gibi buğday çiftçisinin de maliyetleri geçen yıla göre çok yükseldi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin araştırmasına göre çiftçilerimizin buğday tohumunu attığı günden hasada kadar yapacağı harcamalar dikkate alınarak yapılan maliyet hesabında, buğdayın ortalama maliyeti geçen yıla göre yüzde 62 oranında artmış. TMO, alım fiyatını açıklarken bunu mutlaka göz önünde bulundurmalı. Geçen yıl destekleme primi ile birlikte kilo başına 9 lira 25 kuruş olarak açıklanan buğday alım fiyatını TMO, bu yıl maliyetlerdeki artışı dikkate alarak en az 15 lira açıklamalı. Bunun altındaki bir rakam, üreticiyi toprağa küstürür. Buğday üreticilerimiz de maliyetlerle başa çıkamadığı için ağaçları sökmek zorunda kalan narenciye üreticilerimizin akıbetini yaşar. Buna izin verilmemeli. TMO, üreticilerimizin ve çiftçimizin yüzünü güldürecek, üretimin devamını sağlayacak bir rakam açıklamalı. Buğday üreticimizin beklentisi bu yönde.”