DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın, Kur Korumalı Mevduat (KKM) kaynaklı zararın 883 milyar TL olduğuna ilişkin açıklaması ile ilgili olarak, “Binlerce canımızı yitirdiğimiz, 11 ilimizin büyük hasarlara yol açan asrın felaketinin ülke ekonomisine maliyeti 104 milyar dolarken, Merkez Bankası’nın açıklamasına göre bir avuç kişiyi zengin eden, parasına para katan, ekonomide büyük bir kara delik açan KKM’nin zararı da 27 milyar dolarmış. Yanlış ekonomi politikası yüzünden bir asrın felaketi de Kur Korumalı Mevduat olmuş.” dedi.

İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunumda yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Karahan’ın, “KKM kaynaklı toplam zarar 833 milyar TL.” şeklindeki açıklamasının ‘malumun ilamı’ olduğunu belirten Milletvekili Karal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın KKM ile ilgili değerlendirmelerinin dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

“KKM’nin zararı asrın felaketi olan depremlerin zararının 4’te 1’i”

Babacan’ın KKM için ‘devleti batırma projesi’ dediğini anımsatan Karal, “Büyük bir müjdeyle, adeta davul zurna çalınarak kamuoyuna duyurulan Kur Korumalı Mevduat uygulamasının acı reçetesini dün bir kez de Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’dan işittik. Karahan, Türk ekonomisine KKM kaynaklı toplam zararın 833 milyar TL olduğunu açıkladı. Bu rakam, bugünkü kurla 27 milyar dolardan fazla yapıyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde 50 binden fazla canımızı yitirdik. 11 ilimizde binlerce ev yıkıldı, şehirlerimiz yerle bir oldu, kentlerin altyapısı ve üst yapısı zarar gördü. Bu felaketin ülkemize maliyeti 104 milyar dolar olarak açıklanmıştı. E bugün bakıyoruz Kur Korumalı Mevduat’ın zararı 27 milyar dolardan fazla. KKM’nin zararı asrın felaketi depremlerin zararının 4’te 1’i. Buyurun size bir asrın felaketi daha.” diye konuştu.

“KKM sadece bir kara delik açmadı enflasyonu da yükseltti, vatandaşın cebindeki parayı da maaşını da eritti”

DEVA Partili Karal, KKM sistemi ile yoksulun cebinden alınan paranın bir avuç zengine verildiğini söyledi. Ekonomide açılan bu kara deliğin kapatılmasının bu şartlarda mümkün olmadığını sözlerine ekleyen Karal, şöyle devam etti:

“KKM sadece bir kara delik açmadı enflasyonu da yükseltti, vatandaşın alım gücünü de düşürdü, cebindeki parayı da maaşını da eritti. Doları baskılamak için, güya ekonomiyi düzeltmek için getirilen ancak bir avuç insanı zengin yapan KKM ile milyonlarca vatandaşın, henüz doğmamış çocukların hakkına girildi. Hayvancılığın, çiftçiliğin durumu ortadayken bir yılda çiftçiye verilecek 91 milyar lira desteklemenin 9 katından fazlası KKM’ye gitti. Nasıl telefi edilecek bu zarar? Ne yazık ki yine vatandaşın cebinden, yine vatandaşın vergileriyle…”

Muhabir: ALİ TÜYLÜOĞLU