Genel

Dersaadet’in merkezi: Taksim’de gezilecek yerler

Bu defa tarihi yerlerden popüler, hatta lokal adreslere, İstanbul’un kalbi Taksim’de gezilecek yerlere odaklanıyoruz.

Abone Ol

Taksim Meydanı

Taksim Meydanı ve Taksim Cumhuriyet Anıtı

Taksim’de gezilecek yerler turumuza semtin kalbinden, Taksim Meydanı’ndan başlayacağız. 

Taksim Meydanı’nın adı, eskiden şehre su dağıtımının buradan yapılmasından yani suyun “taksim edilmesinden” geliyor. İstanbul’un en önemli turistik noktalarından olan Taksim Meydanı’nın tam ortasında Taksim Cumhuriyet Anıtı bulunuyor. Taksim Meydanı’na Atatürk heykeli dikme fikrinin kamuoyuna ilk olarak Temmuz 1925’te açıklandığı tahmin ediliyor. Aynı dönemde Hırvat mimar Jacques Pervititch’in Talimhane ve Taksim’in şehir planlamasını yaptığını da not edelim. İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’nın elinden çıkan Taksim Cumhuriyet Anıtı, 8 Ağustos 1928’de 30 bin kişinin katıldığı bir törenle açılıyor. Heykel o günden beri Taksim’e anlam ve güzellik katmayı sürdürüyor. 

İki ikonik yapı: Atatürk Kültür Merkezi ve Taksim Camisi

Taksim’de gezilecek yerler arasındaki ilk durağımız, 2021’de açılan ve mühendislik açısından birçok yenilik barındıran Taksim Camisi. Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi ve Tarlabaşı Bulvarı üçgeninde bir odak noktası olan, ana girişiyle beraber toplam dört girişi bulunan Taksim Camisi, “top-down” sistemiyle inşa edilen ilk ve tek cami olma özelliğini taşıyor. 19. yüzyıl Beyoğlu mimarisinden esinlenen Taksim Camisi’nde geniş bir ibadet alanının yanı sıra sergi salonu, aşevi ve bir de kütüphane  bulunuyor. 

Atatürk Kültür Merkezi’nin tarihi ise daha eskiye dayanıyor. Taksim Camisi’nin karşı cephesinde yer alan ilk Atatürk Kültür Merkezi binası, Devlet Opera ve Balesi ve Devlet Tiyatroları’nın eserlerini icra etmek amacıyla ilk olarak 12 Nisan 1969’da “İstanbul Kültür Sarayı” adıyla hizmete açılıyor. 27 Kasım 1970’te talihsiz bir olay yaşanıyor; Arthur Miller’ın Cadı Kazanı adlı ünlü oyunu sahnelenirken bir yangın çıkıyor, kontrol altına alınması uzun sürdüğünden bina ciddi hasar görüyor. Bir süre sonra bina onarılıyor ve platform, 1978 yılının Ekim ayında Atatürk Kültür Merkezi adıyla yeniden açılıyor. 2000’lere kadar hizmet veren Atatürk Kültür Merkezi binası artık epeyce yıprandığı için yenilenmesine karar veriliyor. 29 Ekim 2021’de görkemli törenle bir kez daha açılan yeni Atatürk Kültür Merkezi’nde, 2040 kişilik büyük bir Opera Salonu, 781 kişilik Tiyatro Salonu, AKM Galeri gibi oldukça işlevsel kültürel birimler bulunuyor.


İki ikonik cadde: Sıraselviler ve İstiklal 

Taksim Meydanı’nda Cumhuriyet Anıtını arkanıza, Taksim Camisini ise sağınıza aldığınızda önünüzde iki ayrı yol belirir; üzerinde Taksim’le özdeşleşen tramvay yolunun da bulunduğu cadde meşhur İstiklal Caddesi’dir; soldaki ise uzun yıllar Taksim gece hayatının kalbinin attığı Sıraselviler. Sıraselviler Caddesi takip edilerek Cihangir’e ulaşılabilir. Biz şimdilik yönümüzü İstiklal Caddesine çevireceğiz. 

Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi

Taksim Meydanı’nın güneybatısında konumlanan ve 1880’de ibadete açılan Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi, Taksim Meydanı’yla özdeşleşmiş önemli yapılardan biri. 


İstiklal Caddesi: Galatasaray Meydanı ve sonrası

Taksim Meydanı’ndan İstiklal Caddesi’ne giriş yaptığınız andan itibaren yoğun bir insan kalabalığı ile karşılaşırsınız. Burası İstanbul’un en kozmopolit alanlarından biridir. Yerel sakinler, turistler, seyyar satıcılar, mağazalar, restoranlar şehrin ritmini sonuna kadar hissettirir. İstiklal Caddesi’nin Galatasaray Meydanı’na kadar olan bölümünde pasajlar bulunur. 207 numarada 1877’de inşa edilen ve Beyoğlu’nun cıvıl cıvıl pasajlarından olan Atlas Pasajı’nı görebilir, burada bulunan Atlas Sineması ve Sahnesi’nin yanı sıra giyim ve takı dükkanları dolaşabilirsiniz. Atlas Pasajı’nın karşısında yer alan Halep Pasajı, yine renkli, alternatif dükkanlara ev sahipliği yapar. Beyoğlu gece hayatının simge mekanlarından biri olan Çiçek Pasajı, hem atmosferi hem de mimarisiyle dikkat çekicidir. Galatasaray Lisesi’nin de bulunduğu Galatasaray Meydanı’nda ise bizi Aznavur Pasajı karşılar. İtalyan mimarisinden izler taşıyan bu pasajda el işi eşyalar ve hediyelikler öne çıkar.

Galatasaray Meydanı’na gelmeden, sağ taraftaki sokaklardan biri, meşhur balık pazarına ev sahipliği yapar. Burada yan yana dizilmiş salaş mekanlarda kokoreç, midye gibi sokak lezzetlerinin tadına bakılabilirsiniz. Yine aynı yerde bulunan Nevizade Sokağı, Beyoğlu gece hayatının meşhur yerlerindendir. 

Galatasaray Lisesi

Beyoğlu’nun simge yapılarından Galatasaray Lisesi, nam-ı diğer Mekteb-i Sultani’dir. İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Galatasaray Lisesi, 1481 yılında Sultan II. Bayezid tarafından kuruldu. Mektebin kurulma amacı, Osmanlı topraklarında yaşayan, Müslüman yahut gayrimüslim çocuklara nitelikli eğitim vermekti. Tevfik Fikret, Abdi İpekçi, Barış Manço gibi farklı alanlarda iz bırakmış kişilerin mezun olduğu Galatasaray Lisesi, İstiklal Caddesi 159 numarada bulunuyor ve Taksim’in simge yapılarından biri olarak geçiyor. 

Tarihi Galatasaray Hamamı

Tarihi Galatasaray Hamamı, Galatasaray Lisesi ile aynı tarihte, Galatasaray Külliyesi dahilinde inşa edildi. Bugün İstiklal Caddesi’nde, Galatasaray Lisesi’ne gelmeden ilk sola saptığınızda sokağın sonunda bu hamamı görebilir, hatta vaktiniz varsa bir Türk hamamı deneyimi yaşayabilirsiniz. 


Tünele doğru

Taksim’de gezilecek yerler turumuza Galatasaray Meydanı’ndan devam edelim. Taksim Meydanı’nı arkamıza aldığımızda Galatasaray Meydanı’ndan ileri, Tünel’e devam edebilir veya sola dönüp Yeni Çarşı Caddesi’ne, Tomtom Mahallesi’ne ilerleyebiliriz. 

Bu bölgede Markus Tavern gibi gece mekanları veya Hodan gibi gurme restoranların yanı sıra Alman Kültür Merkezi, kitabevleri ve alternatif butikler sizi bekler. 

Galatasaray Meydanı’ndan Tünel’e doğru yürürken yol üzerinde eski veya yeni pek çok dükkân keşfedebilirsiniz. Aşağıda detaylarını paylaşacağımız Salt Beyoğlu’na uğrayabilir, güncel sergileri görebilirsiniz. Caddenin sonunda yönünüzü sağa çevirdiğinizde Asmalı Mescit’in yıllanmış mekanlarına uğrayabilirsiniz. Sola döndüğünüzde ise Kumbaracı Yokuşu’nı göreceksiniz. Yokuşun başında bulunan Michelin yıldızlı Yeni Lokanta’da leziz tatlar bulabilir, kendinizi yola bırakıp soluğu şarkılara konu olmuş Tophane Rıhtımı’nda alabilirsiniz. 

Biz yine başladığımız yere, İstiklal Caddesi’ne dönelim. Meşhur caddenin son durağı olan Tünel’de yapılacak birkaç farklı aktivite olabilir. Beyoğlu’nun en ünlü binalarından -ve yine aşağıda detaylarını vereceğimiz- Casa Botter’i gezebilir, Tarihi Tünel Füniküler Hattı’na atlayıp Karaköy’e devam edebilirsiniz. Oradan direksiyonu sağa çevirip Şişhane’ye uzanabilir veya Galata Mevlevihanesi Müzesi’nde bir tur attıktan sonra İstanbul’un bir diğer simge yapısı Galata Kulesi’ne doğru ilerleyebilirsiniz.

Seçeneklerin bazılarına tek tek göz atalım;

Cihangir ve Çukurcuma 

Taksim’de gezilecek yerler arasında bohemliğiyle öne çıkan iki ayrı semt bulunuyor, Cihangir ve Çukurcuma. Keşfe değer antika dükkanları, butik sanat galerileri, şık kahve dükkanları ve albenili kafe-restoranlarıyla kendine ait bir atmosferi olan Cihangir ile Çukurcuma, keyifli adresler arasında. Buraya gelmişken Firuz Ağa Camisi’ni de görebilir, Cihangir Camisi’nin eşsiz İstanbul manzarasıyla mest olabilirsiniz. 

Sent Antuan Kilisesi

İstiklal Caddesi 171 numarada bulunan Sent Antuan Katolik Kilisesi, Türkiye’nin en büyük Katolik kilisesi. Kilise ilk olarak 1700’lü yıllarda inşa edilmiş, ardından çeşitli sebeplerle yıkılarak bugünkü binada faaliyet göstermeye başlamış. Bugün hem İstanbulluların hem de turistlerin ziyaret ettiği Sent Antuan Kilisesi’ni, Taksim’de gezilecek yerler arasına gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz. Sent Antuan Kilisesi hafta içi her gün ve cumartesi günleri 08.00-19.30 saatleri arasında, pazar günleri ise 10.00-19.30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Casa Botter

Beyoğlu’nun önemli mekanlarından olan Botter Apartmanı, incelikli mimari detaylarıyla göz alıcı bir yapı. Osmanlı İmparatorluğu döneminde “saray mimarı” olarak anılan İtalyan mimar Raimondo D’Aronco’nun imzasını taşıyan bu zarif bina, “I. Derece Korunması Gereken Kültür Varlığı” statüsünde. 1900-1901 yıllarında inşa edilen Botter Apartmanı, Sultan 2. Abdülhamit’in isteği üzerine sarayın resmi terzisi Jean Botter için inşa edilmiş özel bir yapı. Şehrin ilk modaevi olan Botter Modaevi burada açılmış, apartman uzun yıllar şehrin seçkinleri için düzenlenen özel defilelere ev sahipliği yapmış. Zaman içinde son kiracılarını da uğurladıktan sonra uzun süre boş kalan Botter Apartmanı, bugün bir sergi ve kültür mekânı olarak yeniden hizmet veriyor. Casa Botter, İstiklal Caddesi 235 numarada Taksim’de gezilecek yerleri merak eden ziyaretçilerini her zamanki zarafetiyle bekliyor. 

Serdar-ı Ekrem Sokak

Tarihi Doğan Apartmanı’na ev sahipliği yapan Serdar-ı Ekrem Sokağa ulaşmak için İstiklal Caddesi üzerinde, solda bulunan Şişhane metro durağından aşağı ilerleyen yolu takip edebilirsiniz. Serdar-ı Ekrem Sokak sanat galerileri, Doğan Apartmanı, kendine özgü kafeleri ve alternatif butikleriyle Taksim’de gezilecek yerler arasında özgün bir merkezdir. Yolun sonunun Galata Kulesi’ne çıktığını da ayrıca not edelim. 

Tarihi Tünel Füniküler Hattı

Tarihi Tünel Füniküler Hattı, Birleşik Krallık’ta bulunan Londra metrosunun ardından dünyanın en eski ikinci, Türkiye’nin ise ilk raylı toplu taşıma sistemi olma özelliğiyle öne çıkıyor. Beyoğlu ile Karaköy arasındaki yaklaşık 600 metrelik mesafenin birkaç dakika içinde alınmasını sağlayan Tarihi Tünel Füniküler Hattı ile yolculuk etmek oldukça nostaljik bir deneyim vadediyor. 

Galata Mevlevihanesi Müzesi

Taksim’de gezilecek yerler arasında öne çıkan Galata Mevlevihanesi Müzesi, İstiklal Caddesi’nin sonunda, Galip Dede Caddesi’nin başında yer alıyor. Osmanlı döneminde Galata Mevlevihanesi, Kulekapısı Mevlevihanesi veya Galip Dede Tekkesi olarak anılan yapının tarihi 1491 yılına uzanıyor. Galatasaray Lisesi ile birlikte Beyoğlu’ndaki en önemli Osmanlı eserlerinden biri olan Galata Mevlevihanesi Müzesi, 1975 yılında Divan Edebiyatı Müzesi olarak düzenlense de 2011’den bu yana Galata Mevlevihanesi Müzesi olarak ziyaret edilebiliyor. 

Galata Kulesi

Taksim’de gezilecek yerler turumuzda elbette İstanbul’un önemli simgelerinden Galata Kulesi’nden de söz edeceğiz. İlk olarak Bizans İmparatoru Anastasius tarafından fener kulesi olarak inşa ettirilen Galata Kulesi, zaman içinde çeşitli sebeplerle zarar görmüş. Hatta İstanbul’un fethinin ardından bir süre esirlerin tutulduğu bir zindan olarak kullanılmış. Bir dönem rasathane sonrasında yangın gözetleme noktası olarak kullanılan kule, 1967 yılından bu yana tüm görevlerini bir kenara bırakıp turistlerin ziyaretine açılmış. Galata Kulesi’nin günün her saati benzersiz bir İstanbul manzarası sunduğuna şüphe yok. Taksim’de gezilecek yerler turunuza burada kısa bir mola verip Haliç ve Boğaz manzarasını seyre dalabilirsiniz. 


Taksim’de ne yenir

Taksim’de gezilecek yerler arasında turlarken karnınızı epey acıktıracak pek çok alternatif lezzetle karşılaşırsınız. Soğuk kış mevsiminde kestane, yaz mevsiminde ise süt mısırı gibi sokak lezzetleri İstiklal Caddesi’nin iştah açan tatlarından olabilir. Her yanda görebileceğiniz meşhur Maraş dondurmacılarını da unutmayalım. Öte yandan İstiklal Caddesi’nin girişinde, sol tarafta sıralanan büfelerde ünlü olmuş soslu ıslak hamburgerden, balık pazarında nam salmış kokoreççilerde ise midye tava yahut kokoreç tadabilirsiniz. Şişhane’de meşhur Mis Pizza’ya uğrayıp damak tadınıza uygun bir pizza seçebilir, İstanbul’un ilk Thai restoranı Pera Thai’de damaklara şenlik bir Pad Thai tabağı deneyebilirsiniz. Öte yandan Kallavi Sokak’ta bir tabak nefis Çerkez mantısı, kuşkusuz Taksim’de yenebilecek en özel lezzetlerden biridir. 


Taksim’de hangi müze ve sanat galerileri var? 

Taksim’de gezilecek yerler arasında kuşkusuz önemli sanat merkezleri de var. Zira Taksim, İstanbul’da sanatın da kalbinin attığı yer. Arter, Salt, Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi, Anna Laudel ve Pera Müzesi, Taksim’de gezilecek sanat merkezleri arasına öne çıkanlar. 

Arter

2010-2018 arasında İstiklal Caddesi’nde faaliyet gösteren Arter’in yeni binası Dolapdere’de. 2010’da açılan merkez, sanatın tüm disiplinlerine yer veren bir yaşam ve kültür platformu olarak öne çıkıyor. Mimari olarak oldukça etkileyici bir alanda, görülmeye değer performans ve etkinliklere ev sahipliği yapan Arter’in içinde kütüphane, sanat yayınlarına odaklı bir kitabevi ve bistro bulunuyor. 

Salt Beyoğlu

2011’de kurulan Salt’ın iki binasından biri, İstiklal Caddesi’nde ziyaret edilebiliyor. Salt Beyoğlu olarak anılan bu merkezde sergi mekanları, açık sinema, mutfak, kış bahçesi ve Robinson Crusoe 389 kitabevi bulunuyor. Salt Beyoğlu’na girişlerin ücretsiz olduğunu da not düşelim. 

Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi

1964 yılında Galatasaray Meydanı’nın bir köşesinde, Yapı ve Kredi Bankası’nın kurucusu Kâzım Taşkent’in adıyla açılan Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi, Taksim’de gezilecek yerler arasında.  

Pera Müzesi

Beyoğlu’nda, kentin en canlı bölgelerinden Pera’da 2005’in yaz aylarında faaliyete geçen Pera Müzesi, bugün İstanbul’un önemli müze-kültür merkezlerinden biri. 1893 yılında mimar Achille Manoussos’un dönemin karakterine uygun biçimde inşa ettiği ve yıllar sonra mimar Sinan Genim’in tümüyle elden geçirdiği yapı, Taksim’de gezilecek yerler arasında ön sıralarda.