Genel

Darende Gezilecek Yerler | En Popüler 10 Yer

7.000 yıllık bir geçmişe sahip olan Darende, geçmiş dönemlerde Timelkia, Tiranda, Tiryandafil ve Derindere isimleri ile anılıyordu. Asurluların hakimiyeti altında olan bölgede Mezopotamya ile Anadolu arasındaki ticaret yollarını ellerinde tutabilmek için Tohma Suyu boyunca koloniler kurulduğu biliniyor. İlçe Pers egemenliğine geçtiği dönemde Darende’nin ilk yerleşim yeri olan Zengibar Kalesi inşa ediliyor.

Abone Ol

Tarih boyunca Makedonlar, Romalılar ve Bizanslılara ev sahipliği yaparken kültür ve ticaret bakımından oldukça gelişiyor. 

Tarihe ışık tutan Darende mutlaka görmen gereken yerler arasında. Hadi birlikte bu tarihi ilçeyi keşfedelim ve Darende hakkında çok sorulan soruları yanıtlayalım.

Darende nereye bağlı?

Darende eskiden Sivas’a bağlıyken 1934 yılından sonra Malatya’ya bağlanıyor.

Darende’nin eski ismi nedir?

Darende’nin eski adı Timelkia, Tiranda, Tiryandafil ve Derindere isimlerinden oluşuyor.

Darende-Malatya arası kaç kilometre?

Darende-Malatya arası 73 kilometre olup yaklaşık olarak 1 saat sürüyor.

1. Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi

Somuncu Baba adıyla bilinen Şeyh Hamid-i Veli Hazretlerinin kabrinin bulunduğu caminin 14. yüzyıl eseri olduğu biliniyor. Manevi kimliğini gizlemek üzere somun ekmeği pişirip halka dağıttığı için Somuncu Baba olarak da tanınan zat, 1412 yılında Darende’de vefat ediyor.

Zaviye mahallesinde bulunan Somuncu Baba Türbesi, Somuncu Baba Camii ve Balıklı Göl bir arada bulunuyor. Türbenin yapım tarihine ait kesin bir bilgi bulunmamakla beraber cami minaresinin 1686 tarihinde yapıldığı düşünülüyor. Caminin tam ortasında türbe bulunurken onun içerisinde de cumhuriyet dönemine ait ahşap işçilikli bir sanduka yer alıyor.

Türbeyi içerisinde muhafaza eden Şeyh Hamit-i Veli Zaviyesi ’ne ait olan caminin yıkılması ile birlikte yerine günümüzdeki taş ve ahşap malzemeden inşa edilen cami yapılıyor. Ayrıca caminin bodrum katında Somuncu Baba Müzesi yer alıyor.

Konum Linki

2. Tohma Kanyonu

Tohma kanyonu, Tohma çayının oluşturduğu 2 kilometre uzunluğunda ve 100 metre genişliğinde bir vadide boylu boyunca uzanırken, Somuncu Baba Camii ile Taş Köprü arasında yer alıyor. Kanyonun her iki yamacı dik kayalıklar ve bir vadi biçiminde iken, kayalıklar üzerindeki doğal oyuklar ve mağara şeklindeki kısımlar ise en dikkat çekici noktalardan. Kayaların yamaç kısmındaki kayalar oyularak somuncu baba Camii’ne kanal ile su getirildiği biliniyor.

Kanyonda rafting, trekking, fotoğraf safarileri ve tırmanış gibi etkinlikler düzenleniyor. Rafting için ayrıca başlangıç noktası da bulunuyor. 8 km uzunluğa sahip olan kanyon, orta zorlukta bir parkur olup, gidiş geliş geliş yaklaşık olarak 1 saat sürüyor. 

Konum Linki

3. Günpınar Şelalesi

Günpınar köyü sınırları içerisinde yer alan şelale ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta yer alıyor. 40 metre yükseklikten dökülen şelale suyu 3 kademeli olarak akış sağlıyor. Yılın her mevsimi ayrı bir güzellik sunan şelale, kış mevsiminde sol tarafta bulunan dere suyunun şelaleye kaynaması ile suyu donma noktasına ulaştırıyor. Enfes bir görüntü sunan şelale Pamukkale’ye benziyor. Şelale çevresinde sevdiklerinle güzel zamanlar geçirebileceğin restoranlar, dinlenme tesisleri ve kafeler bulunuyor. Doğa içerisinde huzurlu zamanlar yaşayacağın Günpınar şelalesinde 1,5 kilometreye uzanan bir yürüyüş yolu da bulunuyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 20 TL

  • İndirimli 10 TL

4. Hasan Gazi Türbesi ve Şehitlik Anıtı

Seyyid Hasan Gazi, Hz. Muhammed’in torunlarından olup Abbasiler döneminde Zengibar kalesinin kuşatmasında şehit olduğu biliniyor. Darende’de ilçesinde ‘’Şehitlik Tepesi’’ olarak anılan yerde, Seyyid Hasan Gazi’nin türbesi her yıl ilçeye seyahate giden binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Şehitlik tepesinde aynı zamanda 1. Dünya, Kurtuluş, Osmanlı-Rus ve Trablusgarp savaşlarında şehit olan ve ismi tespit edilen 92 Darendeli şehidin isimleri mermer levhaya yazılarak, Şehitlik Anıtı içerisinde bulunuyor.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • 08.00-18.00

5. Kudret Havuzu

Yaz aylarında serinlemek için hem ilçe halkı hem de turistler tarafından çok tercih edilen Kudret Havuzu, Somuncu Baba Külliyesine yakın Tohma Kanyonu içerisinde yer alıyor. Kudret Havuzu kayalıklardan kaynayan suyun farklı derinliklerdeki üç havuzu doldurması ile oluşuyor. Yılın dört mevsimi 22°C olan su, Tohma Irmağından ayrı olarak farklı bir kaynaktan gelirken suyun termal özellikleri olduğu da biliniyor. Havuzlardaki suyun sürekli olarak kaynar bir şekilde akması sayesinde suyun içerisinde herhangi bir katkı maddesi konulmadığını ve tamamen doğal olduğunu söyleyebiliriz. 

Derinlikleri 80,120 ve 150 cm olan 3 havuzdan oluşan Kudret Havuzunda, ziyaretçiler için soyunma odaları, kilitli eşya dolapları, yiyecek ve içecek satın alabilecekleri tesisler ve wc yer alıyor. Hazırlıksız gelen misafirler için havuz çevresinde mayo satan bir dükkan da var.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 0-12 yaş 100 TL

  • 12+ 150 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-18.00

6. Hamidiye Çarşısı

2013 yılında kapılarını ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan Hamidiye Çarşısı, Somuncu Baba Külliyesine gelen ziyaretçilerin daha rahat bir şekilde ziyaretlerini gerçekleştirmeleri için açılıyor. Çarşı içerisinde lavabolar, istek ve ihtiyaçlarını karşılayabileceğin mağazalar, market, abdesthaneler ve şadırvan yer alıyor. Çarşı sunduğu imkanlar, temizliğe verdiği önem ve mimari görüntüsü ile ziyaret edenleri kendine hayran bırakıyor.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-22.00

7. Abdurrahman Erzincani Camii ve Külliyesi

Balaban mahallesi sınırlarında yer alan cami ve külliye Hz. Muhammed’in neslinden ve Yıldırım Beyazıt döneminin alimlerinden olan Abdurrahman Erzincani Hazretleri adına yapılıyor ve 1960 yılında Osman Hulusi Efendi tarafından başlatılan bir çalışmayla yeniden inşa ediliyor. İslam’ın beş şartını esas alan beşgen cami planı ve Hz. Muhammed’in sancağını temsil eden yapının minaresi ve mimari özellikleri görenleri kendine hayran bırakıyor. Türkiye’de cami mimarisi açısından özel bir konumda yer alan cami ve külliyeyi Darende seyahatin sırasında mutlaka görmelisin.

Konum Linki

8. Darende Ulu Camii

Zaviye mahallesinde yer alan Ulu Camii’nin yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte caminin Dulkadiroğulları Beyliği zamanında 14. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor. Caminin minaresi, doğu ve kuzey duvarları dışında günümüze herhangi bir bölümü ulaşmamış. Kalıntılara bakılarak caminin kesme taş ve moloz taşlardan dikdörtgen planlı yapıldığı düşünülüyor. Zaman içerisinde hasar gören ve yıkılmaya yüz tutan cami bir süre depo olarak kullanılıyor. 1980 yılında restorasyona giren cami günümüzde aktif olarak kullanılıyor.

Konum Linki

9. Çarşı Camii

1979 yılında inşa edilen cami Darende’nin en büyük hacimli ve en gösterişli camii olarak karşımıza çıkıyor. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen cami avlusu çevreleyen üstü kapalı küçük kubbeler ile alt kısımları kemerlerden meydana gelen bir avlusu bulunuyor. 2 katlı olan ve ahşap bir giriş kapısı olan Harim kısımlı camiinin tek minaresi iki şerefeden yapıldığı biliniyor. Oldukça bakımlı ve geniş bahçe avlusuna sahip olan cami mutlaka görmen gereken yerlerden.

Konum Linki

10. Yenice Tümülüs Park

1989 yılında yapılan kazılarda ortaya çıkan tümülüslerin M.Ö. 4. yüzyılda Roma dönemine ait olduğu düşünülüyor. 40'tan fazla tümülüs bulunduğu bölgede yapılan kazılarda heykeller, seramikler ve metal objeler gibi çok sayıda eser ortaya çıkarılıyor.

Tümülüsler sayesinde Roma döneminde Anadolu'da yaşayan insanların dini inançlarını, cenaze törenleri ve sosyal yaşamları hakkında önemli bilgilere ulaşılıyor. Aynı zamanda dönemin sanat ve zanaat teknikleri hakkında da bilgi sahibi olunuyor. Yenice Tümülüsleri, Darende ilçesine 9 km uzaklıkta olup seyahatin sırasında mutlaka görmen gereken yerlerden.

Konum Linki