Bölgesel

Çayeli’nin düşman işgalinden kurtuluş programı belli oldu

Abone Ol

Çayeli’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 106. Yıl Dönümü kutlama programı belli oldu.

Çayeli İlçe Kaymakamı Muhammet Fatih Demirel tarafından yapılan açıklamada; “Çayeli’nin Düşman işgalinden kurtuluşunun 106. yıl dönümü kutlama programına teşriflerinizi dilerim” denildi.

09 Mart 2024 Cumartesi günü Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu önünde saat 10.00’da çelenk sunma programı ile başlayacak kutlama programı Saygı Duruşu istiklal Marşı, Çayeli

Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçı'nin günün anlam ve önemini belirten konuşmaları ile devam edecek. 

Daha sonra Öğrenci şiiri, müzik dinletisi, Öğrenci kompozisyonu, Halk oyunları gösterisi, Mehteran Takımı gösterisi ve ödül töreni ile kutlama programı sona erecek.

Çayeli Tarihi
Eski çağlarda Kolhis kültür alanında ve eski Lazlar'ın yerleşim bölgesinde bulunan Mapaura, MS 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu egemenliğine girdi. 6. yüzyıldaki Laz Savaşları sonucunda, Roma/Bizans İmparatorluğunun Karadeniz sahilindeki en son yerleşim noktası olma özelliğini kazandı. 1204 yılında Bizans imparatorluğunun geçici süreyle dağılması üzerine Trabzon'da kurulan Rum İmparatorluğu döneminde de Mapaura/Mapavri Rum egemenliğinin doğudaki son kalesi olarak kaldı. 1461’de II. Mehmed (Fatih)'in Trabzon devletini Osmanlı topraklarına katması üzerine Türk yönetimine girdi. Bunu izleyen yaklaşık 50 yıl boyunca Mapavri Osmanlı Devleti'nin Karadeniz kıyısındaki sınır noktası idi.

1622’de Abaza korsanlarının saldırısına uğrayarak yağmalandı. Şemsettin Sami, Kamasü’l-Alam’da, Mapavri’den "Trabzon vilayetinin Lazistan sancağının Rize kazasına bağlı bir nahiye" olarak söz eder.

I. Dünya Savaşı sırasında iki yıl süreyle Rus işgali altında kalan yöre 9 Mart 1918’de yeniden Türk idaresine girdi. İlçeyi Rize'ye bağlayan sahil yolu Rus işgali döneminde inşa edildi.

Mapavri 1878’de nahiye 1944’de Çaybaşı adıyla ilçe oldu. Sonradan adı Çayeli olarak değiştirildi.Köy adlarının büyük çoğunluğu Rumcadır; ancak az sayıda Lazca ve Ermenice yer adları da vardır. 20. yüzyıl başlarından önce Türkçe yer adı kaydedilmemiştir.