Bölgesel

Çayeli'nde ‘Engelsiz Yaşam Atölyesi’nin açılışı yapıldı

Çayeli Kaymakamlığı ve Çayeli Bakır İşletmeleri işbirliği Çayeli’ne ‘Engelsiz Yaşam Atölyesi’ kazandırdı.

Abone Ol

Engelsiz Yaşam Merkezinin açılışına Vali İhsan Selim Baydaş’ın yanı sıra eşi Zeyneb Baydaş, Çayeli Kaymakamı Muhammet Fatih Demirel, Çayeli Belediye Başkan Vekili Yaşar Sarıibrahim, Çayeli Emniyet Müdürü Gani Bahadır Barakalı, İlçe Jandarma Komutanı Eyüp Uzun, Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürü Murat Güreşçi, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Açılış töreninde konuşan Vali Baydaş, Özellikle son Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal devlet ilkesini ön plana çıkarak engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak için yasalar mevzuatlar çıkardığını belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde sosyal devlet ilkesini ön plana çıkarıp vatandaşlarımızın her türlü ihtiyacı sosyal devlet anlayışı ile karşılanmıştır. Engelli bireylerimizin hayatın her alanına katıldığını mutluluk ve memnuniyetle müşahede ediyoruz.

Geçtiğimiz yıl paralimpik olimpiyatlarda elde edilen altın madalyaları gördünüz. Bir olimpiyat madalyası demek geriye on binlerce sporcuyu geçerek elde edilen bir başarıdır. Resim, müzik, tiyatro gibi sosyal ve kültürel alanda engelli kardeşimizin ön plana çıkması binlerce saatlik emek demektir. Toplumumuzun ayrılmaz bir parçası olan engelli bireylerimiz sosyal ve kültürel alanda hayatın her alanında varlar. Hayatı onlara göre dizayn etmek için yasalarımız ve mevzuatlarımız var biz bununla gurur duyuyoruz.  Geçtiğimiz hafta Çayeli Kaymakamlığımızın öncülüğünde engelsiz çal kampanyasını yaptılar. Şehrimiz çok güzel tanıttılar. Ses getiren bir çalışma oldu.  Bu yönüyle arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Biz zihinlerimizdeki engeli kaldırdığımız da imkân sunup o fırsatı sunduğumuz da bize gayet güzel gösteriyorlar.  Bu merkezin hazırlanması bu zihinlerdeki engelin kaldırılmasına vesile olacaktır” dedi.

Çayeli Kaymakamı Muhammet Fatih Demirel de yaptığı konuşmada, bir engelli vatandaşı ziyaretlerinde gündeme gelen sıkıntıyı Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve Aile Destek Merkezi ile çalışarak bir proje haline getirdiklerini, finansmanını Çayeli Bakır İşletmeleri’nin üstlenmesiyle hızlı bir şekilde bitirdiklerini ifade ederek emeği geçenlere şükranlarını iletti.

Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürü Murat Güreşçi ise yaptığı konuşmada ‘Sosyal sorumluluk anlayışımızla bölgemizin, komşularımızın faydalanacağı güzel bir projeye destek olduk, hepimize hayırlı olmasını diliyorum’ dedi.

Engelsiz Yaşam Atölyesi açılışının ardından Vali İhsan Selim Baydaş ve eşi Zeyneb Baydaş Çayeli Müftülüğüne bağlı Raifa Ana 4-6 yaş Kur’an kursunu ziyaret ederek minik öğrencilerle sohbet ettiler.

-ENGELSİZ YAŞAM ATÖLYESİ

Engelsiz Yaşam Merkezi, Otizm, Down Sendrom, Bedensel ve Zihinsel gibi farklı engel gruplarına dâhil olan ve destek alamayan engelli bireylerin, ruhen ve bedenen yeterli gücü kazanabilmeleri için eğitim almalarının amaçlamaktadır.

Engelsiz Yaşam Atölyesi; Çayeli Kaymakamlığı öncülüğünde, Çayeli ilçe sınırları içerisinde olan ve İl Özel İdaresi’ne ait 119 m2 büyüklüğündeki alanın, Aile Destek Merkezi’ne tahsis edilmesiyle hayata geçirilen bir sosyal proje. Atölye, engellilere yönelik Spor Salonu, Meslek ve Beceri Atölyesi, Sanat Atölyesi ve Mutfak Atölyesi olarak dört farklı alandan oluşuyor. Engelli bireylerin sosyal ve kültürel hayata adapte olmasını kolaylaştırmak, fiziksel ve psikolojik gelişimlerini desteklemek, sanat ve spor becerilerini arttırmak amacıyla faaliyet gösterecek olan atölyede, aynı zamanda aileler için de çeşitli eğitimler, paneller ve seminerler düzenlenecek. Çayeli Kaymakamlığı’nın hayata geçirdiği Engelsiz Yaşam Atölyesi Çayeli Bakır İşletmeleri’nin desteği ile tamamlandı. Proje için yaklaşık 1 Milyon TL harcandı.

-Atölyede, 9 farklı eğitim programı açılıyor…

Engelsiz Yaşam Atölyesi bünyesinde Bireysel Özel Eğitim, Grup Özel Eğitim (Kaynaştırma), Konuşma ve Dil Terapisi (Disleksi), Oyun Terapisi, Duyu Bütünleme, Ergoterapi, Hareket Programı, Kaynaştırma Programları, Sanatsal Terapi (El Sanatları, Resim, Müzik, Dans, Drama) eğitimleri özel eğitim sertifikasına sahip deneyimli görevliler tarafından veriliyor.

Engelsiz Yaşam Atölyesi’ne başvurular için; Çayeli’nde ikamet ediyor olmak, 3294 sayılı kanun kapsamında faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın gelir durumu kriterlerine uygun olmak, hafif düzeyde olmak üzere otizm, down sendromu, zihinsel ve bedensel engelli kriterlerine uygun olmak (Çözger ve sağlık heyet raporu ile durumunu belgelendirmek), 4 ile 14 yaş arasında bulunmak (Bedensel engelli bireylerde yaş kriteri olmayacaktır) kriterlerini karşılamak gerekiyor.