Çayeli Kaymakamlığı bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında Turizm ve eğitim alanında 2 hibe projesi Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına gönderildi.
Turizm ve eğitim alanında Çayeli ilçesine değer katacağı ön görülen projeler, Çayeli Kaymakamlığı Proje Birimi tarafından hazırlanıp, 2025 yatırım programı için Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına sunuldu.
Senoz Butik Çay Üretim ve Deneyim Atölyesi
Bütçesi 3.955.225 TL olan, Çayeli Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarfından projesi yürütülen Senoz Butik Çay Üretim ve Deneyim Atölyesinin Proje Amacı Çayın turizm faaliyetlerine entegre edilerek ürün çeşitliliğinin sağlanması, turistlerin bölgede kalış sürelerinin uzatılması, turistlerin katılabileceği faaliyetlerin artırılması, yerel halkın turizmden aldığı gelirin artırılması, dünyadaki diğer iyi örneklerden yararlanılarak sürdürülebilir bir turizmin sağlanması hedeflenmektedir.
Proje Çıktıları nelerdir?
Üreticilerin çay tarlalarından topladıkları kaliteli yaş çay yaprakları kurulacak butik çay atölyesinde katma değerli ürün haline getirilip yüksek fiyattan çay işletmelerine satılabileceği, kaliteli ürünün fiyat olarak karşılığını bulacağı hem müstahsil hem sanayici hem de devletin memnun kaldığı bir sistem kurulması.
Butik Çay Üretim Atölyesinde; Senoz Vadisinde yetişen bölgeye özgü meyvelerin, tıbbi ve aromatik bitkilerin kurutulup üretilecek butik çaylarla harmanlanıp tüketicilerin beğenisine sunulacak yeni ürünler geliştirilecektir. Toplanmayan ve çürüyen meyvelerin, insan sağlığına faydalı tıbbi ve aromatik bitkilerin ekonomiye kazandırılması sağlanacaktır.
Butik Çay Üretim Atölyesinde; çay deneyim turizmi yapılarak bölgeye gelecek yerli ve yabancı turistlerin Türk çayı hakkında bilgilendirilmesi sağlanacaktır. Senoz Vadisine gelen turistler elle çay toplama etkinliğine aktif olarak katılarak, kurulacak olan butik çay atölyesinde üretim aşamalarına tanıklık edeceklerdir. Kendi topladıkları çayları, butik çay atölyesinde uzman kişilerin nezaretinde işleyip, üretmiş oldukları çaylar onlar adına paketlenip katma değeri yüksek ürün olarak kendilerine sunulacaktır. Çay tadım salonunda çay tadım workshop etkinliğine katılım sağlayacaklardır.
Butik Çay Üretim Atölyesinde çay temalı hediyelik eşya tasarımları bölgedeki kültür sanatçıları ile beraber tasarlanarak ürünler geliştirilerek satışları yapılacaktır.
Çayeli Dijital Beceri ve Tasarım Atölyeleri
İkinci proje ise Çayeli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen ve büyçesi 2.670.770 TL bütçesi olan çalışmanın amacı Gelişen teknoloji ve dijitalleşen dünyanın bir gereği olarak okullarda ihtiyaç duyulan dijital beceri ve tasarım atölyeleri kurarak, teknolojik altyapıyı iyileştirmek ve bilgi iletişim teknolojilerinin eğitim ve öğretim süreçlerinde etkin kullanımını sağlamak. Eğitim ve öğretimde fırsat eşitliğini temin etmek.
Proje sonunda çıktıları
Dil Laboratuvarı
Müzik Atölyesi
Zeka Oyunları Atölyesi
Sanat Atölyesi
Drama Atölyesi
Fen Laboratuvarları