Rize’nin Çayeli İlçesi Madenli Beldesi'nde, Çayeli Bakır İşletmeleri'ne ait maden galerilerinin altından geçtiği iki mahallede dinamit patlatmaları nedeniyle yollar çöktü, cami ve ev duvarları çatladı, tarlalarda büyük yarıklar oluştu. Korku içerisinde yaşayan mahalle sakinleri, Çayeli Bakır İşletmeleri önünde protestoda bulundu.

Madenli Beldesi’nin yaklaşık 700 nüfuslu Çamlıca ve Maden mahallelerinin altında, 1994 yılında Çayeli Bakır İşletmesince maden galerileri açıldı. O tarihten sonra galerilerde dinamit patlatıldıkça iki mahallede yollar ve kaldırımlar çöktü, cami duvarları, ev ve binalar ile tarlalarda yarık ve çatlaklar oluştu. Altı maden üstü yerleşim yeri olan beldede korku içerisinde yaşadıklarını belirten yöre sakinleri, ücretleri ödenerek ev ve arsalarının istimlak edilmesini istedi.

YERİN ALTINDA PARA ÜSTÜNDE YARA

Ancak bu isteklerine cevap alamayan yaklaşık 200 kişi, 'Çatlaklar artıyor, sabrımız taşıyor', 'Aşağıdan sallıyorsun yukarıda Allah var' ve 'Yerin altında para yerin üstünde yara' pankartlarıyla bu sabah Çayeli Bakır İşletmeleri'ne doğru yürüyüşe geçti. Maden sahası girişinde özel güvenlik görevlilerince önü kesilen eylemcilerin görüşme isteği, yetkili olmadığı gerekçesiyle geri çevrildi.

BU AYIP ŞİKAYETLERİMİZİ DUYMAZDAN GELENLERİNDİR

Burada konuşan Abuzer Tüylüoğlu, altı boşaltılan mahallelerin üstünde yaşamaya çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:

“Kendi menfaat ve çıkarı olduğu zaman vatandaşa zaman ayıran maden yetkilileri bizleri konuşmak için bile muhatap kabul etmiyor. Ülkemizde bizi yönetenler de bizi muhatap kabul etmiyor. Evlerin tamamı yarıldı ve yıkılmak üzere. Güvenilir olduğuna inandığımız savcılığa suç duyurusunda bulunmak istedik ancak savcılık bu konuda dilekçe almadıkları gerekçesiyle bizi geri çevirdi. Burayla ilgili avukatlar dava almıyor. Bu baskıyı bize Kanadalı emperyalist bir şirket uyguluyor. Bu ayıp, burada toplanan yüzlerce kişinin değil bizi yöneten ve şikayetlerimizi duymazdan gelenlerindir.”

Eyleme katılan kadınlar da korku içerisinde yaşamaya çalışmaktan ve şikayet edecek muhattap bulamamaktan yakındılar. Kalabalık, maden sahası önünde bir süre oturduktan sonra alandan ayrıldı.