Araştırmada, düzenli çay içen bireylerin yaşam sürelerinin, çay içmeyenlere göre daha uzun olduğu belirlendi. Çayın içeriğinde bulunan antioksidanların, hücresel sağlığı destekleyerek yaşlanma sürecini olumlu yönde etkilediği gözlemlendi. Özellikle ülkemizde ve kültürümüzde oldukça sevilen ve gün içerisinde sayısız bardakla tüketilen çayın insan ömrünü uzattığı resmen kanıtlandı.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bilim insanları tarafından yapılan araştırmada günlük çay tüketen insanların tüketmeyen insanlara göre ölüm riskinin yüzde 9 ila 13 daha düşük olduğu kanıtlandı.

Bilimsel çalışma, 2006-2010 tarihlerinde çayı çok tüketen İngilizler arasında yapıldı ve çalışmaya katılan yaklaşık 500 bin kişi, 11 yıl boyunca takip edildi.

Çay içmek yaşlanmayı geciktiriyor!

ABD'nin Ulusal Sağlık Enstitüleri'nden (NIH) bilim insanları, 2006-2010 tarihleri arasında, İngiltere'nin 'Biobank' veri bankasını kullanarak 40 ila 69 yaş aralığındaki 498.043 kişiye anket yoluyla 'çay içme alışkanlıklarını' sordu.

2022 yılına kadar takip edildiler

Ankete cevap verenler, 2022 yılına kadar takip edildi. Bilim insanları elde ettikleri sonuçları açıklayarak 'her gün en az iki defa çay içen kişilerin ölüm riskinin yüzde 9 ila yüzde 13 daha düşük olduğunu' duyurdu.

Bilimsel çalışmanın açıklamasında "Kafein metabolizmasındaki genetik çeşitlilikten bağımsız olarak, günde 2 veya daha fazla çay içenler arasında; daha yüksek çay alımıyla daha düşük ölüm riski ilişkilendirildi.

Bu bulgular, daha yüksek alım seviyelerinde bile çayın sağlıklı bir diyetin parçası olabileceğini düşündürmektedir" denildi. Bulgular, kişinin çayına süt veya şeker ekleyip eklemediğine veya tercih ettiği sıcaklığın ne olduğuna bakılmaksızın sonucun aynı olduğunu gösterdi.

Daha önceki çalışmaların, yeşil çay içen Asya bölgesine yöneldiğini belirten bilim insanları, bu çalışmaya katılanların yüzde 89'unun siyah çay çeşitlerini içtiğini vurguladı.

Muhabir: ALİ TÜYLOĞLU