Genel

Çanakkale’de hangi dağlar var? Çanakkale’nin en yüksek dağı hangisi?

Tarihi ve bulunduğu konum bakımından turistlerin oldukça ilgisini çeken Çanakkale şehrinin dağları da turistlerin akın ettiği lokasyonlardan biri oldu. Hem yerli hem de yabancı turistler sıklıkla “Çanakkale’de hangi dağlar var? Çanakkale’nin en yüksek dağı hangisi?” sorularını aratmaya başladılar. Biz de sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık. Detaylar haberimizde!

Abone Ol

Ülkemizin çok sevilen şehirlerinden biri olan Çanakkale, son zamanlarda manzarası, doğası, tarihi ile çokça gündeme gelmeyi başarmıştır. Biz de sizler için merak ettiğiniz her şeyi ve daha fazlasını araştırdık. Peki Çanakkale’de hangi dağlar var? Çanakkale’nin en yüksek dağı hangisi?

Çanakkale’de hangi dağlar var?


Kaz Dağı


Kaz Dağı ya da İda Dağı, Edremit Körfezi'nin kuzeyinde Çanakkale ve Balıkesir illeri arasında yer alan bir dağ. Kaz Dağı, Biga Yarımadası'nda uzanan ve Dede Dağı'ndan Gürgen Dağı'na kadar uzanan bir dağ silsilesidir. Bu bölge, en yüksek noktası 1776 metre yüksekliğindeki Karataş Tepesi ile tanınır. Edremit ilçesine bağlı Güre'den kuzey-kuzeybatı yönünde uzanan bu dağlar, Ayazma Mesire Yeri gibi doğal güzelliklere ev sahipliği yapar. Bölgedeki Küçükkuyu ve Altınoluk gibi merkezler, benzersiz oksijen oranıyla ünlüdür; Altınoluk ise dünyanın en temiz havasına sahip ikinci yer olarak bilinir. 
Kaz Dağı çevresi geniş orman örtüsüyle kaplı ve nüfus yoğunluğu oldukça düşüktür. Dağın yüksek kesimlerinde Kazdağı göknarı adı verilen endemik bir göknar alt türü yetişir, bu Türkiye'ye özgü nadir bir bitki türüdür. Kuzey yamaçlarında meşe ve bazı maki türleri görülürken, daha yükseklerde meşe-kestane-gürgen ve meşe-karaçam ormanları bulunur. Kayınlar da dağın bitki örtüsünün önemli bir kısmını oluşturur. 600-700 metre yükseklikten sonra Kaz Dağı göknarı, muhteşem manzaralar sunar ve bölgede Türkiye'ye özgü 40 endemik bitki türü bulunmaktadır.
2012 yılında 10 Eylül günü yaklaşık saat 13:30'da başlayan ve 11 Eylül akşamı kontrol altına alınabilen bir orman yangını, Kaz Dağları eteklerindeki 5 milyon metrekarelik bir alanı etkilemiştir. Yangında genellikle kızılçam ve karaçam ağaçları ile az miktarda zeytin ağacı ve tarım arazisi zarar görmüştür.


Koru Dağları


Koru Dağları, Gelibolu Yarımadası'nın kuzey sınırından başlayıp Ergene Havzası'na kadar uzanan önemli bir sıra dağdır. Bu dağlar, komşu Işıklar (Ganos) Dağları'na nazaran daha alçak zirvelere sahip olmasına rağmen, karaca yetiştirme bahçeleri ve doğa yürüyüşleri için ideal bir manzara sunar. Çanakkale-İstanbul yolunun üzerinde yer almasıyla bilinir ve büyük bir kısmı Tekirdağ il sınırları içinde yer alır. Gelibolu Yarımadası'nın kuzey sınırından başlayarak Malkara'ya kadar uzanan bu bölge, Anadolu'nun en önemli doğal yaşam alanlarından biri olarak kabul edilir. En yüksek noktası 726 metre yüksekliğindedir.


Çanakkale’nin en yüksek dağı hangisi?


En yüksek dağ 1767 metre ile Kaz Dağı'dır.