Antik dünyanın en önemli iki kenti olan Troya Antik Kenti ve Assos Antik Kenti’ne de ev sahipliği yapan Çanakkale; Bozcaada ve Gökçeada gibi büyüleyici turistik adaları, Ayvacık gibi sevilen tatil beldeleri, mavi bayraklı plajları, birbirinden güzel müzeleri ve otantik köyleriyle her köşesinde farklı bir güzellik sunuyor. Çanakkale’de mutlaka görmen gereken yerlere geçmeden önce bölgeye gidenlerin bize en çok sorduğu birkaç soruyu senin için yanıtlıyoruz.

Çanakkale kaç günde gezilir?

Çanakkale’nin tam olarak keyfini çıkarmak ve her yerini gezmek için en az 4-5 gününü ayırmanı öneriyoruz.

Çanakkale’ye hangi ayda gidilir?

Çanakkale’de hem deniz hem de kültür tatili yapmak istiyorsan doğru zaman mayıs ve eylül arasında olan aylar.

Çanakkale’den ne alınır?

Çanakkale seyahatin sırasında bölgeye özgü olan peynir helvası, Ezine peyniri, domates, zeytin ve zeytinyağını mutlaka almanı öneriyoruz.

1. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı

Gelibolu Milli Parki 37638

Gelibolu Yarımadası’nın güneyinde 33.000 hektar gibi bir alana yayılan ve Çanakkale'nin her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen önemli noktalarından biri olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, 1973 yılında kuruldu. Birleşmiş Milletler tarafından da tanınan özel bir koruma alanı olan milli park, etkileyici anıtlarla dolu.

60 binden fazla Türk askerinin yanı sıra 150 binden fazla İngiliz, Fransız, Yeni Zelanda, Avustralya askerinin mezarı ve anıtlarının yer aldığı, tarihi sit alanı olarak korunan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda savaşın yaşandığı siperler, kaleler, burçlar ve devasa toplar arasında ilginç bir gün yaşayabilirsin. Şehit mezarlarını ziyaret ederek duygu dolu anlar da yaşayabileceğin park, etkileyici Çanakkale Şehitler Anıtını görmek ve Çanakkale Savaşında kaybettiğimiz binlerce şehidi anmak için mutlaka uğraman gereken yerler arasında.

Konum Linki

2. Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Harp Müzesi

Canakkale Anit 37577

Çanakkale Savaşı'nın yaşandığı bölgeyi görmek ve şehitlerimizi anmak için ziyaret edebileceğin Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Harp Müzesi, 1971 yılında ziyarete açıldı. Morto Koyu, Hisarlık Tepesi üzerinde bulunan ve Çanakkale Savaşı’nın yapıldığı yerleri gösteren krokiler, fotoğraflar, döneme ait savaş malzemeleri, siperler, mermi çekirdekleri, askeri üniformalar ve Şehitler Abidesi gibi etkileyici anıtları inceleyebileceğin açık hava müzesinde 2000’e yakın obje sergileniyor.

Konum Linki

3. Namazgah Tabyası

Namazgah Tabyasi 37696

Çanakkale Boğazı’nın en dar noktasına yapılan ilk ve en büyük tabyasını ziyaret etmeye hazır mısın? Çanakkale’ye düzenlenen tarih ve kültür gezilerinin değişmez adreslerinden biri olan ve 1770 yılında temeli atılan Namazgah Tabyası, Çanakkale Boğazı'nın en dar kısmı olan Kilitbahir Kalesi ile Çimenlik Kalesi arasında uzanıyor. Çanakkale Savaşı sırasında cuma namazlarının kılınmasından ismini alan Namazgah Tabyası, 16 adet kıyı topuyla Çanakkale savunmasında kilit noktalarından biriydi.

18 Mart 1915'te isabet alarak hasar gören tabya, etkileyici taş mimarileri ve boğaza hakim manzarasıyla her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Namazgah Tabyası Müzesi'nde ise döneme ait belgeler, şarapneller, silahlar, fotoğraflar ve askerlerin günlük hayatını simgeleyen balmumu heykelleri gibi etkileyici bölümleri gezebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart geçerli
  • 40 TL
  • Öğrenci 20 TL
  • 0-18 yaş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve gençler ücretsiz
  • 0-8 yaş yabancı çocuklar ücretsiz
  • 65 yaş üstü ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı
  • Diğer günler 09.00-18.00

4. Rumeli Mecidiye Tabyası

Mecidiye Tabyasi 37680

Gelibolu Yarımadası'nda Namazgah Tabyasının hemen yanında yer alan Rumeli Mecidiye Tabyası, 2. Abdülhamit döneminde 1892 yılında inşa edilen etkileyici bir Osmanlı dönemi yapısı. Çarpıcı taş mimarisiyle günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış tabya, Çanakkale Boğaz Muharebesi sırasında şehit olan 16 askerin mezarına da ev sahipliği yapıyor. İçerisinde ünlü Seyit Onbaşı Anıtının da bulunduğu Rumeli Mecidiye Tabyasında Alman yapımı 28 santim çapındaki devasa topları yakından görebilirsin.

Konum Linki

5. Kilitbahir Kalesi

Kilitbahir Kalesi 37642

Eceabat ilçesine bağlı küçük bir köy olan Kilitbahir Köyünde yer alan ve Türkiye'nin en güzel kalelerinden biri olarak gösterilen Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış büyüleyici bir mimari eser. Diğer Osmanlı kalelerinden farklı olarak üç yapraklı yonca biçiminde inşa edilen Kilitbahir Kalesi, İstanbul kuşatması döneminde Bizans'a yardım gitmesini engellemek amacıyla Çanakkale Boğazı'na hakim bir konumda inşa edilmiş.

7 katlı ve üçgen planlı olan Kilitbahir Kalesi, çevresini saran iç ve dış sularıyla günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış. 1980 yılında korunması gereken kültürel varlık olarak tescil edilen ve 2013 yılında restore edilen kalenin iç odalarını gezebilir ve surlarından muhteşem Çanakkale Boğazı manzaralarının fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart geçerli
  • 40 TL

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı
  • Diğer günler 09.00-16.45

6. 57. Piyade Alayı Şehitliği

57 Piyade 37662

Çanakkale'de yer alan ve çok ziyaret edilen önemli bir şehitlik de Eceabat ilçesi Kocadere mevkiinde bulunan 57. Piyade Alayı Şehitliği. Çanakkale Savaşının başlangıcı kabul edilen 1915 Anzak çıkarması sırasında şehit düşen askerlerimiz için 1992 yılında açılan şehitlikte 628 askerin anıt mezarı ve etkileyici heykellerin yanı sıra Çanakkale gazisi olarak 108 yaşında vefat eden Hüseyin Kaçmaz'ın tasvir edildiği heykel de görülmeye değer. Tarihseverlerin mutlaka görmesi gereken 57. Piyade Alayı Şehitliğinde rehberlerden Anzak çıkarmasıyla ilgili ilginç bilgiler de alabilirsin.

Konum Linki

7. Akbaş Şehitliği

Akbas Sehitligi 37650

Gelibolu-Eceabat yolunun 30. kilometresinde Akbaş mevkiinde yer alan Akbaş Şehitliği, 1945 yılında düzenlenerek ziyarete açıldı. Akbaş Limanının yanında yer alan şehitlik, Çanakkale Savaşı sırasında ağır saldırı altında kalarak batan gemilerde şehit olan askerler anısına yapıldı.

459 sembolik mezar taşı ile oldukça duygulandırıcı bir manzaraya sahip Akbaş Şehitliğindeki rölyeflerde 754 şehidimizin ismi anılıyor ve Mustafa Kemal Atatürk’ün ünlü “Türk Kumandanları kumanda etmesini, Türk askeri ölmesini bildi. Harbi kazanışımızın sırrı bundan ibarettir.” sözleri yazıyor. Etkileyici Mehmetçik heykellerinin de bulunduğu alanı rehberlerle gezebilir ve o döneme ait ilginç bilgiler alabilirsin.

Konum Linki

8. Seyit Onbaşı Anıtı

Seyitonbasi 36242

Eceabat ilçesindeki Rumeli Mecidiye Tabyasında bulunan Şehit Onbaşı Anıtı, Çanakkale’nin en çok fotoğraflanan anıtlarından biri. Çanakkale Savaşı sırasında 275 kiloluk top mermisini tek başına kaldırmasıyla efsaneleşen Seyit Onbaşı’yı anmak için inşa edilen anıt, Çanakkale Boğazı karşısında etkileyici bir manzara sunuyor. Hem bölgedeki diğer şehitlik ve anıtları ziyaret etmek hem de boğazın çarpıcı manzaralarını izlemek için Seyit Onbaşı Anıtını mutlaka ziyaret etmelisin.

Konum Linki

9. Çanakkale Arkeoloji Müzesi

Çanakkale Kordon’un yanında, şehrin en hareketli caddelerinden biri olan 100. Yıl Caddesi üzerinde yer alan Çanakkale Arkeoloji Müzesinin arşivi Atatürk döneminde geliştirilmeye başlandı. Türkiye'nin en zengin arkeoloji müzelerinden biri olan, Çanakkale çevresinde Truva Antik Kenti ve Assos Antik Kenti gibi pek çok önemli noktada yapılan kazılarda elde edilen 12.000’den fazla eser, 15.000’den fazla sikke ve 2000’in üzerinde etnografik eserin sergilendiği Çanakkale Arkeoloji Müzesi, şehrin tarihini keşfetmek için uğraman gereken yerler arasında. 6 bölümden oluşan müzede Demir Çağı’na kadar uzanan objeler, ünlü Afrodit heykeli ve Dardanos Tümülüsü gibi benzersiz eserleri de yakından görme şansı bulacaksın.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart geçerli
  • 60 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-17.00

10. Troya Antik Kenti

Truva Antik Kenti 37645

Homeros’un ünlü İlyada Destanı'nda bahsettiği ve antik dünyanın en büyük savaşlarından biri olan Truva Savaşı'nın yaşandığı kent olan Truva Antik Kenti, 1998 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi. Her yıl dünyanın her yerinden gelen yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilen ve tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar uzanan Truva Antik Kenti, aynı zamanda dünyanın en önemli arkeolojik kazı alanlarından biri.

Bölgeye hakim bir konumda inşa edilmiş ve ilk kazıların 1800’lü yılların sonunda gerçekleştirildiği antik kentten çıkarılan pek çok paha biçilmez tarihi eser ise yurt dışına kaçırıldı. Kentin hemen girişinde kurulan Troya Müzesi’nde de birçok eserin sergilendiği antik kentte etkileyici heykeller, hamamlar, antik tiyatrolar, kayalara oyulmuş kabartmalar ve yazıtlar arasında tarihte unutulmaz bir yolculuk yapabilirsiniz. Yılın her dönemi rehberli turlar bulabileceğiniz ve rehberlerden Truva Savaşı ile ilgili ilginç bilgiler alarak gezebileceğiniz Truva Antik Kenti, Çanakkale gezilerinde kesinlikle ziyaret etmenizi önerdiğimiz tarihi hazinelerden biri.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart geçerli
  • 945 TL

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.30-20.00

11. Troya Müzesi

Troya Muzesi 37641

Truva Antik Kenti’nin hemen girişinde yer alan ve sadece Çanakkale'nin değil Türkiye'nin de en önemli arkeoloji müzelerinden biri olan Troya Müzesi, 2018 yılında ziyarete açıldı. Pek çok efsaneye konu olmuş Troyaa Antik Kenti ve çevresinde yapılan kazılarda elde edilen paha biçilmez binlerce eserin sergilendiği müze; 3000 m2 sergi salonu, 11.200 m2 kapalı alanı ve görkemli taş eserlerin sergilendiği bahçesiyle ile tarih ve arkeoloji meraklılarının Çanakkale’de mutlaka ziyaret etmesi gereken yerler arasında.

Troya Müzesi koleksiyonlarında Neolitik, Tunç ve Demir Çağı’na kadar uzanan şemalar, çizimler, yazıtlar, baltalar, kesici aletler, heykeller, pişmiş toprak seramikler, metal kaplar, silahlar, sikkeler ve cam bilezikler gibi pek çok objeyi yakından görebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart geçerli
  • 940 TL

Açık olduğu saatler

  • Her gün 09.30-20.00

12. Çanakkale Aynalı Çarşı

Aynali Carsi Canakkale 37636

1889 yılında Osmanlı padişahı II. Abdülhamit döneminde, İstanbul'daki ünlü Mısır Çarşısının bir benzeri olarak inşa ettirilen ve o günden beri Çanakkale’de ticaretin kalbinin attığı yerlerden biri haline gelen Aynalı Çarşı, günümüzde şehrin önemli simgeleri arasında.

2014 yılında restore edilen bir içerisinde 57 tane yöresel ürünler, el sanatı eserleri ve hediyelik eşyalar satan dükkanın hizmet verdiği Aynalı Çarşı, kızıl taştan yapılmış etkileyici mimarisi, kemerli kapısı ve kabartma çiçek desenleriyle süslü duvarlarıyla mimari açıdan da görülmeye değer güzellikte.

Konum Linki

Kaynak: Haber Merkezi