1. Ulu Camii
Bursa denince akla gelen hem dini hem de tarihi yapılardan biri olan Ulu Camii, 803 yılında tamamlanmış. Caminin mimarı bilinmiyor, ancak yaptıran kişi 1. Beyazıt. Ulu Camii’nin minberi, ceviz ağacından ve Kur’an’daki ayet sayısı kadar parçadan yapılmış. Minberin doğu yüzünde güneş sistemi, batı yüzünde ise galaksi sistemi tasvir edilmiş. Mihraptaki süslemeler ise Tevfik Paşa’nın Bursa’ya sürgün edildiği dönemde yapılmış.
2. Yeşil Külliye
Osmanlı’nın beşinci padişahı Çelebi Mehmet, zor dönemlerin izlerini silebilmek için görkemli eserler yaptırmaya başlamış. Bu eserlerden üçüncüsü ise "Yeşil Külliye". Devletinin yeniden doğuşunu temsilen, bu eseri Uludağ’ın eteğinde bir tepeye inşa ettirmiş. Cami ve türbede kullanılan firuze çiçekli çiniler nedeniyle külliye halk arasında "Yeşil" olarak anılmaya başlanmış.
Yeşil Külliye, kentin simgelerinden biri ve Bursa’daki Osmanlı mimarisinin ilk örnekleri arasında önemli bir yapı. Yeşil Külliye'nin ana yapısı olan Yeşil Cami’nin girişi mermer kaplı ve oldukça gösterişli. İçerisi çiniler ve Nakkaş Ali’nin kalemişleri ile süslü. Yeşil Camii’nin hünkar mahfili, dönemin tek örneği olarak altın yaldızlar ve çinilerle bezenmiş.
Yeşil Camii’nin güneyinde bulunan Yeşil Türbe, diğer türbelerden farklı bir özelliğe sahip. Osmanlı’da türbeler, genellikle oğullar tarafından babaları için yaptırılırdı fakat Çelebi Mehmet türbeyi kendisi için yaptırmış. Yeşil Türbe, Osmanlı külliyeleri içerisinde camisi ile yarışır boyutta ve ondan daha yukarıda olma özelliğine sahip tek türbe.
Külliye içerisinde bulunan Yeşil Medrese, Türk-İslam tarihinin en önemli eğitim kurumlarından biri olarak görülüyor. Cami ve türbe ile karşılaştırıldığında oldukça sade bir yapıya sahip olan medrese, günümüzde Türk-İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılıyor.
3. Türk-İslam Eserleri Müzesi
Yeşil Külliye, 1975 yılında Türk İslam Eserleri Müzesi olarak hizmete girmiş. 13. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan Selçuklu, Beylik ve Osmanlı dönemlerine ait çini ve seramik, ahşap, oyma, kakma ve metal eserler, Türk maden sanatından örnekler ile Selçuklu ve Osmanlı sikkeleri, geleneksel Türk el işleri ve giysileri görebileceğin müzenin bahçesinde ise mezar taşlarını ve kitabeleri görebilirsin.
Giriş ücreti
-
MüzeKart ile ücretsiz.
-
60 TL
Açık olduğu saatler
-
08.00- 19.00 (gişe kapanışı 18.30)
-
Her gün açık.
4. 1. Murad Hüdavendigar Camii
1. Murad tarafından 1300’lü yıllarda yaptırılan cami, Osmanlı mimarisinde alt katı cami, üst katı medrese olan tek yapı olma özelliğine sahip. Mimari açıdan Gotik, Selçuklu, Bizans ve erken Osmanlı özelliklerini barındıran yapının kim tarafından yapıldığı bilinmiyor. Hüdavendigar Külliyesi’nin türbesi 1854 yılında deprem sebebi ile tamamen yıkılmış, daha sonra yerine yenisi inşa edilmiş. Cık Cık (Gir-Çık) hamamı medrese öğrencilerinin ihtiyaçları için kullanılmaktaymış. Diğer külliye hamamlarına oranla küçük bir hamam olması yakınlardaki Eski Kaplıca’nın da kullanıldığına işaret ediyor olabilir.
5. Eski Kaplıca
Bursa’nın en büyük kaplıcası olan Eski Kaplıca (diğer adı ile Armutlu Kaplıcası) Roma ve Geç Antik dönem hamamlarına benzer şekilde inşa edilmiş. Kaplıca 1. Murad döneminde çifte hamam olarak yaptırılmış, 2. Beyazıt tarafından da soğuk bölümü eklenmiş. Yapısı sebebi ile bazı seyyahlar kaplıcayı bir Bizans eseri sanmış, bazıları ise Erken Osmanlı mimarisine ait olduğunu savunmuşlar.
6. Hanlar Bölgesi
Bir ticaret şehri olan Bursa’nın Hanlar bölgesi, dönemin kervan yolunu baz alarak şekillenmiş. 14. yüzyıldan itibaren hanların etrafında çarşılar, çarşıların etrafında da mahalleler oluşmaya başlayarak bölgeyi şehir merkezi konumuna getirmiş. Celali İsyanları sebebiyle bölge küçülmüş.
Koza Han, Fidan Han, Pirinç Han, İpek Han, Emir Han, Geyve Han, Galle Han, Çukur (Kütahya) Han, Kapan Han, Tuz Han günümüzde hala Hanlar bölgesinde bulunan hanlar.
7. Koza Han
Bu han, ipek kozası ticaretinin yapıldığı bir alan olduğundan Koza Han ismini almış. 15. yüzyıl sonlarında 2. Bayezid tarafından mimar Abdül ula bin Pulat Şah'a yaptırılmış olan han kervansaray mimarisinde bütünlüğünü koruyabilmiş bir eser. Anıt niteliğindeki giriş kapısı ve ortasındaki altı şadırvanlı köşk mescit ile Bursa’nın simgelerinden. Günümüzde yeme-içme için kullanılan ‘İç Koza Han’ bölümü zamanında ahır işlevindeymiş.
8. Tophane Saat Kulesi
Tarihi bir saat kulesi olmasının yanı sıra, mükemmel bir Bursa manzarasını da sunuyor burası. Tophane parkında bulunan eser, Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerine de oldukça yakın. Osmanlı padişahı II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 29. yılı için yaptırıldığı söylenen saat kulesi mimari açıdan da Osmanlı dönemi izlerini günümüze taşıyor.
9. Osman Gazi Türbesi
Osmanlı devletinin kurucusu Osman Gazi, Bursa kuşatması sırasında oğluna Sainte Elie manastırının gümüş kubbesini göstererek buraya defnedilmeyi istediğini söyler. Sedef parmaklıklarla çevrili sanduka Osman Gazi’ye ait. Türbede ismi bilinmeyen on iki kişinin yanı sıra oğlu Alaaddin’in, Orhan Gazi’nin eşi Asporça Hatun’un, Asporça Hatun’un oğlu İbrahim’in ve 1. Murad’ın oğlu Savcı Bey’in de sandukaları da bulunuyor.
10. Orhan Gazi Türbesi
Osmanlı devletinin ikinci padişahı ve Osman Gazi’nin oğlu Orhan Gazi’nin türbesi, babasının türbesinin tam karşısında bulunuyor. Türbe Sainte Elie Manastırı’nın mozaikleri üzerine inşa edilmiş. Orhan Gazi’nin sandukası orta kubbenin hemen altında, pirinç korkuluklarla çevrili. Türbede eşi Nilüfer Hatun’un, Nilüfer Hatun’un oğlu Kasım’ın ve kızı Fatma’nın, Cem Sultan’ın oğlu Abdullah’ın, 2. Bayezid’in oğlu Şehzade Korkud’un ve Yıldırım Bayezid’in oğlu Musa Çelebi’nin sandukaları da var. Diğer sandukaların kimlere ait olduğu bilinmiyor.
11. Saltanat Kapı
Diğer adı ile Hisar Kapı, Osmanlı öncesi Bursa’nın ana kent kapısı. İpek ve Baharat Yolu’na açılan kapı Osmanlı’nın kuruluşundaki askeri yönü ile de en önemli şehir kapısı konumunda. İlk kuruculardan Bitanyalılar’ın inşa ettiği kapı, Tophane’ye çıkan yolun başlangıcında yer alıyor.
12. Bursa Kalesi
Çakırhamam ve Tophane arasında bulunan kalenin yapımının M.Ö. 1. yüzyıla dayandığı söylenmekte. Kalenin, Hisar Kapı dahil beş adet kapısı bulunuyor. Bu kapılar Hisar Kapı, Kaplıca Kapısı, Zindan Kapısı, Pınarbaşı Kapısı, Yer Kapı. Kalenin toplam uzunluğu ise 2 metre.
13. İznik Kalesi
Roma İmparatorluğu döneminden kalmış olan kale 300’lü yıllarda yapılmış. Su kanalları ve surları ile İznik’in tarihini hissedilebilir kılıyor .Lefke Kapı Su Kemeri, Nikaia (İznik)’nın suya ulaşımı için oldukça önemli bir kemer. Ayrıca Lefke Kapı ve İstanbul Kapısı surlarında M.Ö. 3. yüzyıla ait bir savaşın tasvirini görmen de mümkün.
14. Roma Su Kemeri
Elmalı Dağı’ndan kemerler ile Lefke Kapı’ya, oradan da şehrin içine taşınan su Nikaia kentinin su ihtiyacını karşılamak için Roma döneminde inşa edilmiş. Yakın tarihe kadar kullanılan su kemerlerini yaptıran Hadrianus’un, bu sistemin korunması için koyduğu bazı kurallara bir yazıtta rastlanmış. Yazıtta su kanallarına zarar verenlerin cezalandırılacağına dair maddeler var.
15. İznik Gölü ve Sualtı Bazilikası
İznik Gölü’nün 20 metre açığında ve 2 metre altında bulunan 1600 yıllık Aziz Neophytos Bazilikası İznik’in en büyük kilisesi olarak görülüyor.
Milano fermanından önce öldürülen Aziz Neophytos’un naaşının neden başka bir kiliseye taşındığı ve Antik kaynaklarda bahsi geçen bu bazilikanın nerede olduğu 2014 yılına kadar bilinmiyormuş. 700’lü yıllardaki deprem nedeni ile sualtına gömülen bazilikanın gün yüzüne çıkarılışı 2014 yılında ‘’En Önemli 10 Keşif’’ arasına girdi.