1. Osmangazi
Bursa’nın merkezi olarak kabul edilen Osmangazi ilçesi, ilin en kalabalık yerleşim yeri olması ile bilinir. Şehirleşmenin getirmiş olduğu kalabalık nedeniyle tüm merkezi çarşılar, tarihi pazarlar, hanlar bu ilçede yer almakta. Osmangazi ilçesinden Bursa’nın her ilçesine otobüs, minibüs, tramvay vb. toplu taşıma araçları mevcut. Adını Osmanlı Devleti’ni kuran Osmanbey’den alan ilçe, Bursa gezilecek yerleri ve tarihi yapılara ev sahipliği yapmakta.
Bursa seyahatinde ilk uğrayacağın ve Bursa Ulu Camii, Osmangazi Türbesi gibi Bursa’nın birçok tarihi yapısını gezebileceğin ilçe Osmangazi’dir. Osmangazi’de yeşil alan arıyorsan Reşat Oyal Kültür Parkı’nı, Soğanlı Hayvanat Bahçesi’ni ve Botanik parkı gezebilirsin.
2. Yıldırım
Bursa’nın en büyük ikinci ilçesi konumunda olan Yıldırım, Uludağ’ın yamaçlarına kurulu olan bir yerleşim yeri. Adını Osmanlı İmparatoru Yıldırım Beyazıt’tan alan Yıldırım ilçesi, Bursa’nın en popüler köylerinden biri olan ve UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan tarihi Cumalıkızık köyüne de ev sahipliği yapıyor. Osmanlı Dönemi’nden kalan pek çok eseri görebileceğin Yıldırım ilçesi’nde Yıldırım Cami, Yeşil Türbe, Türk İslam Eserleri Müzesi gezebileceğin tarihi yerler arasında. Bursa seyahatin sırasında Yıldırım ilçesine de mutlaka uğramalı, Cumalıkızık köyünün nostaljik atmosferini soluyarak bol bol fotoğraf çekmelisin.
3. Nilüfer
Bursanın üçüncü en büyük ve kalabalık ilçesi konumunda yer alan Nilüfer, özellikle doğal güzelliklere ev sahipliği yapması nedeniyle tercih edilen bir ilçe. Bursa’nın en güzel ilçeleri arasında yer alan Nilüfer’de yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin uğrak noktası olan Gölyazı, sabah kahvaltıcıları ile ünlü Misi Köyü, Ayvaini Mağarası ziyaret edeceğin bazı doğal güzellikler arasında yer alıyor. Bursa’nın en lüks semtlerini de bünyesinde barındıran Nilüfer ilçesi, Bursa’nın en nezih semti hatta kimi kaynaklara göre Bursa’nın en yaşanabilir ilçesi olarak lanse ediliyor.
4. İnegöl
Meşhur İnegöl köftesini duymuşsundur. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde bulabileceğin İnegöl köfte bu ilçenin coğrafi işaretidir. Bursa il merkezine yaklaşık 30 km mesafede bulunan İnegöl, ayrıca Bursa’nın kaplıca turizmi ile meşhur bir ilçesi. Termal turizmin başkenti sayılan Bursa’da Oylat Kaplıcaları’na gelerek, sakin ve şifa dolu bir hafta sonu geçirebilirsin. Turizm ve sanayisinin gelişmesi nedeniyle İnegöl ekonomik açıdan oldukça refah bir seviyede.
5. Gemlik
Marmara Denizi kıyısında, Bursa il merkezine 30 km mesafede bulunan Gemlik, dünyaca ünlü zeytinleri ve zeytinyağları ile sıkça adından söz ettiren bir ilçe. Yaz aylarında özellikle denize girmek için tercih edilen Gemlik, birçok güzel plaja da ev sahipliği yapıyor. Gemlik limanı yine ekonomik anlamda Bursa’yı kalkındıran bir faaliyet alanına sahip. Her gün limanda yüzlerce konteyner yüklemesi yapılarak dünyanın bir çok yerine ihracat yapılmakta. Bursa ziyaretin sırasında yolun Gemlik’ten geçiyorsa mutlaka uğramalı, leziz zeytinlerinden tadıp, kendine ve sevdiklerine hediye olarak zeytin, zeytin ezmesi ve zeytinyağı satın alabilirsin.
6. Mudanya
Marmara Denizi kıyısında konumlanan bir başka Bursa ilçesi olan Mudanya özellikle eski ve tatlı mahalleleri ile tam hafta sonu kaçamağı yapabileceğin bir yer. Bursa’nın en lüks semtleri arasında birkaç mahallesi olan Mudanya, son yıllarda lüks konutların da inşa edildiği bir ilçe. Bahar ve yaz aylarında hem Bursalıların hem de çevre illerden gelen insanların uğrak yeri olan Mudanya’nın, Kurtuluş Savaşı tarihinde önemli bir yeri var.
Mudanya Mütareke Evi’nde Kurtuluş Savaşı’nın bitmesini sağlayan anlaşma imzalandı ve günümüzde bu evi müze olarak ziyaret edebilirsin. Mudanya’ya gitmişken ilçe merkezinde yer alan tarihi Rum Mahallesi’ne, Hasan Paşa Hamamı’na ve eski tarihi konaklara da uğramanı tavsiye ederim. Mudanya’nın en gözde semtlerinden biri olan Tirilye’yi keşfetmek için bir hafta sonunu ayırmalı, deniz kıyısında bulunan salaş restoranlarında balık yemeli, zeytin ağaçları ile kaplı bu şirin beldede bol bol fotoğraf çekmelisin.
7. Mustafakemalpaşa
Mustafakemalpaşa Bursa’nın en harika doğal güzelliklerini bünyesinde barındıran bir ilçe olması yanı sıra Türkiye’nin en uzun isimli ilçesi olma özelliğini de korumakta. Ayrıca yıllardır sofralardan eksik etmediğimiz özellikle ramazan aylarının vazgeçilmez tatlısı Kemalpaşa, bu ilçeye özgü bir tat olması ile biliniyor. Bursa’nın doğal güzelliklerine ev sahipliğ yapan ilçede Suuçtu Şelalesi’nde yürüyüş yapabilir, Ayvaini Mağarası’nı ziyaret edebilir, kaplıcalarda biraz rahatlayarak kendine gelebilirsin.
8. Gürsu
Bursa il merkezine yakın konumu ve doğal güzellikleri nedeniyle tercih edilen Gürsu ilçesi, Bursa’nın geçmişi hatırlatan yüzü yanında doğasıyla da ön planda. İlçede bulunan Katırlı Dağları’nın yamacında yamaç paraşütü yapabilir, Osmanlı Döneminden kalan hamamları, tarihi evleri ve asırlık çınar ağaçlarını görebilirsin. Bursa Hobbit evlerini merak ediyorsan, Gürsu Adrenalin Park’ta bulunan sevimli ve şirin hobbit evlerini ziyaret edebilir, müsaitlik durumuna göre bu evlerde konaklayabilirsin.
9. Karacabey
Bursa’nın en büyük beşinci ilçesi konumunda yer alan Karacabey, doğal oluşumları, hiçbir yerde göremeyeceğiniz yaban hayatı ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir ilçe. Dünyada ender görülen Longoz Ormanlarına sahip Karacabey’de, Ulubat Gölü ve Kuş Cenneti’ni ziyaret edebilir, Karacabey Çiftliklerinde gezebilir, Çamlık Mesire Yeri’nde piknik yapabilirsin. Karacabey ayrıca Türkiye Jokey Kulübü için Safkan İngiliz ve Arap atlarını yetiştiren çiftlikleri ile de bilinmekte.
10. Orhangazi
Gemlik ve Yalova ile komşu olan, İstanbul yolu üzerinde olması ile Bursa’nın en sık ziyaret edilen ilçelerinden biri olan Orhangazi, Bursa il merkezine yaklaşık olarak 50 km mesafede konumlanıyor. Orhangazi gezilecek yerler denilince Orhangazi Tarihi Hamamı, Gürle Köyü, Gedelek Köyü ve piknik alanları aklında olsun. Mis gibi havada organik bir kahvaltı yapmak istersen, Orhangazi’nin şirin köylerine uğramanı tavsiye ederim.
11. Kestel
Bursa il merkezine yakın, şirin ve küçük bir ilçe olan Kestel, ekonomik anlamda Bursa’nın önemli sanayilerinden biri olan Bursa Çimento fabrikasına ev sahipliği yapmakta. Bursa il merkezine yakınlığı nedeniyle Kestel’de gezilecek yerler arasında tarihi hamamlar, türbeler, camiler, tarihi Kestel Kalesi ve doğal bir güzellik olan Saitabat Şelalesi gelmekte. Bursa seyahatin sırasında Bursa merkezden bineceğin bir otobüsle kısa sürede Kestel ilçesine ulaşıp, bu şirin ilçeyi gezebilirsin.
12. Yenişehir
Bursa’nın ekonomik açıdan en önemli ilçesi Yenişehir dersem, yanılmış olmam. Ekonomik anlamda Bursa’nın kalkınmasında payı en yüksek ilçe konumunda olan Yenişehir’de, cam fabrikaları, un fabrikaları, otomobil fabrikaları, yedek parça üretim sanayi, tarım ürünleri fabrikaları, süt fabrikaları gibi bir çok farklı sektöre ait sanayi Yenişehir ilçesinde gelişmiş. Bursa’nın havalimanı olan Yenişehir Havalimanı da bu ilçededir. Yenişehir’de gezilecek yerler ise Süleyman Paşa Külliyesi, Koca Sinan Paşa Külliyesi, Voyvoda Camii, Saray Hamamı görebileceğin tarihi yerler arasında.
13. İznik
Bursa’nın kendine has dokusuna sahip, her sene yerli ve yabancı bir çok turist tarafından ziyaret edilen İznik, Bursa il merkezine 75 km mesafede bulunuyor. İznik Gölü’nün çevrelediği ilçe, Çini sanatı ile asırlardır biliniyor ve tanınıyor. İrili ufaklı bir çok Çini atölyesi günümüzde faaliyette olup, turistik ve hediyelik çini ürünleri yanında siparişe özel üretim de yapmakta. İznik gezilecek yerler denilince ise ilk akla gelenler Ayasofya Müzesi, Roma Tiyatrosu, İznik Müzesi, Aziz Tryphonos Kilisesi ve Sarı Saltuk Türbesi. İznik günübirlik gezebileceğin bir yer fakat dilersen En uygun üzerinden bütçene ve zevkine uygun İznik Otelleri içerisinden dilediğin otele rezervasyon yaptırarak bir hafta sonunu bu güzel ilçede geçirebilirsin.
14. Orhaneli
Bursa il merkezine 60 km mesafede bulunan Orhaneli, Türkiye’nin yer altı kaynakları düşünüldüğünde linyit, krom, manyezit maden yatakları bakımından en zengin bölgelerinden birisi. Orhaneli ayrıca ormanları ve barındırdığı çeşitli ağaç türleri ile de eşsiz bir doğaya sahip. Temiz hava almak, piknik yapmak için ideal, doğa yürüyüşlerinde düşünebileceğin bir atmosfere sahip.
15. Keles
Uludağ’ın yamaçlarında kurulan, Bursa il merkezine 60 km mesafede bulunan Keles, Bursa’nın küçük ilçeleri arasında yer alıyor. Keles ve civarı pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, günümüzde Anadolu Selçukluları, Bizanslılar ve Osmanlı Dönemine ait tarihi yapı ve eserleri görebileceğin bir ilçe. Keles’in en zengin olduğu konu ise maden yataklarıdır. Bölgeden linyit ve kalsit madeni çıkarılıp, işlenmekte. Keles’te Ana Sultan Türbesi, doğal güzelliği ile Kocayayla ve ilginç oluşumlu kaya formlarını görmek için Gavurini Mağarası görülecek yerler arasında.
16. Büyükorhan
Bursa il merkezine yaklaşık olarak 80 km mesafede bulunan Büyükorhan, Bursa’nın doğal güzellikleri açısından ne kadar zengin olduğunu kanıtlayan bir ilçe olması ile ön planda. İlçede yer alan Düğüncüler Köyü, doğa sporları tutkunları için adeta bir cennet. Köyde yer alan termal turizm tesislerine uğrayabilir, doğa yürüyüşü yapabilir, Görecik Yaylası’na çıkabilirsin.
17. Harmancık
Uludağ’a komşu olan Bursa’nın ilçesi Harmancık, oldukça küçük bir ilçedir. Harmancık maden ve tarım ile geçimini sağlayan bir ilçe olması nedeniyle başlıca yetiştirilen ürünler; arpa, buğday, nohut, mısır, ayçiçeği, çilek, şekerpancarı ve anasondur. Yaz mevsiminide her sene düzenlenen panayırlar, organik tarım şenlikleri sayesinde Harmancık’ın eğlenceli atmosferine şahit olabilir, bölgede yetişen ürünlerden satın alabilirsin. Bölgenin maden yatakları bakımından en zengin madeni ise Krom’dur. Son olarak Bizans Dönemine kadar dayanan Ilıcaksu kaplıcalarını ziyaret edip, şifalanabilirsin.
Bursa’ya nasıl gidilir?
Eğer İstanbul’da yaşıyorsan Bursa’ya kolay bir şekilde ulaşabilirsin. Farklı şehirlerde yaşıyorsan Türkiye’nin her yerinden uçakla, otobüsle, deniz yolu ve kendi aracın ile Bursa’ya ve Bursa’nın ilçelerine kolaylıkla ulaşabilirsin.
Araba ile Bursa’ya nasıl gidilir?
İstanbul’da isen Osmangazi Köprüsü’nü kullanarak 1,5 saatte Bursa’ya kolayca ulaşabilirsin. Farklı şehirlerde isen google maps’i kullanarak Bursa’ya gidebileceğin en iyi güzergahı seçebilirsin. Marmara Bölgesi’ne doğru yola çıkarak Bursa tabelalarını takip etmen yeterli olacak.
Deniz yolu ile Bursa’ya nasıl gidilir?
Bursa’nın ilçelerini kendi aracınla rahatlıkla gezebileceğin gibi, araç kiralayarak da gezebilirsin. Aracın yoksa hiç endişelenme. Bursa il merkezi olarak kabul edilen Osmangazi ilçesinden her yere otobüs, minibüs ve tramvay hatları sayesinde kolayca ulaşabilirsin.
Özellikle İstanbul’dan Bursa’ya ulaşım için deniz yolu tam bir cennet. İDO ve BUDO firmalarının her gün farklı saatlerde düzenlediği seferler sayesinde, Kadıköy, Yenikapı, Eminönü, Büyükçekmece iskelelerinden Bursa’nın Mudanya ve Güzelyalı ilçelerine ulaşabilir, Deniz iskelelerinden kalkan toplu taşımalarla da Bursa’nın ilçelerine ulaşabilirsin.
Havayolu ile Bursa’ya nasıl gidilir?
Yenişehir ilçesinde bulunan ve Bursa’nın tek havalimanı olan Bursa Yenişehir Havalimanı’nı kullanarak Bursa’ya uçakla ulaşabilirsin. Özellikle büyükşehirlerden kalkan uçak seferleri ile, Bursa il merkezine 50 km uzaklıkta bulunan Yenişehir Havalimanı’na ulaşabilir, havalimanından kalkan seferler ile de Bursa’nın ilçelerine kolaylıkla varabilirsin. Eğer Bursa'ya gitmek için kısıtlı bir zamanın varsa Bursa uçak bileti seçeneklerini de değerlendirebilirsin.
Otobüs ile Bursa’ya nasıl gidilir?
Türkiye’nin her yerinden Bursa’ya otobüs seferleri bulunan firmaları tercih ederek, Bursa’nın hemen hemen her ilçesine direk olarak ulaşım sağlayabilirsin. Eğer İstanbul’da yaşıyorsan sana güzel bir ipucu vereyim. Sabiha Gökçen havalimanından kalkan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile düzenlenen BURULAŞ otobüs seferleri sayesinde kesintisiz olarak hızlı ve ucuz bir şekilde Bursa’ya ve Bursa ilçelerine ulaşabilirsin.