1. Kapalı Çarşı

Kapalicarsi Bursa 28102-1

Bursa merkezde gezilecek en güzel yerlerden biri olan Kapalı Çarşı, Heykel semtinde bulunuyor. Çarşı, sadece rengârenk tezgahları ve dükkanlarıyla değil aynı zamanda tarihi atmosferiyle de ziyaretçileri etkilemeyi başarıyor. Ulu Cami’ye son derece yakın olan Kapalı Çarşı’da ağırlıklı olarak kuyumcular ve takı dükkânları ön planda.

Kapalı Çarşı’da ayrıca antikacılar, gümüşçüler ve el yapımı sanat eserlerinin satıldığı işletmeler bulunuyor. Toplamda 130 civarında dükkânın hizmet verdiği çarşının tarihi Orhan Gazi’ye kadar uzanıyor.

Konum Linki

2. Ulu Camii

Ulu Camii Bursa 36777-2

Bursa’nın en önemli tarihi yapılarından biri olarak ele alabileceğimiz Ulu Camii’nin tarihi Yıldırım Beyazıt dönemine uzanıyor. “Bursa’nın Ayasofya’sı” yakıştırmasının yapıldığı yapı şık minberi, 18 köşesi olan şadırvanı ve görkemli minaresiyle öne çıkıyor. Bursa denilince akla gelen ilk yerlerden biri olan Ulu Cami’nin 1396 senesinde yapıldığı tahmin ediliyor. Kendisiyle aynı adı taşıyan caddede konumlanan dini mekân, 1855 depreminde önemli oranda zarar görmesine rağmen sonrasında yenilendi.

Çok ayaklı Osmanlı camilerine örnek teşkil eden Bursa Ulu Camii, 3.100 metrekarelik bir iç alana sahip. Bu alanda ahşap oymalar, çiniler ve minyatürler görülmeye değer. Ayrıca iç alanda Osmanlı hat sanatının da en ince örneklerine tanıklık etmen mümkün. Bu arada caminin, o dönemin yetenekli mimarlarından biri olan Ali Neccar tarafından tasarlandığı biliniyor. Caminin genelinde “Kündekâri” adı verilen sanatın yansımalarını görmek mümkün.

Konum Linki

3. Uzun Çarşı

Uzun Carsi 36776-1

Şehrin en eski çarşıları arasında gösterilen Uzun Çarşı, Bursa’da alışveriş yapmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde 1340 tarihinde açılmış olan çarşıdan sıklıkla bahsediyor. Hatta bu ifadelerden birinde, çarşının en aktif olduğu zamanlarda 9 bin dükkâna ev sahipliği yaptığı aktarılıyor.

Tarih boyunca pahalı gayrimenkullerin açık artırma yöntemi ile satışı burada gerçekleşmiş. Bu gelenek, tarihi kaynaklarda “Suk-i Sultani” ismiyle geçiyor. Tam olarak Nalbantoğlu Mahallesi’nde yer alan çarşıda bugün itibarıyla 80 dükkan hizmet veriyor. Koza Han’a yürüme mesafesinde yer alan Uzun Çarşı’da bakırcılar, ipek ürünleri satan mekânlar ya da bıçakçılar ağırlıkta.

Konum Linki

4. Bursa Atatürk Evi Müzesi

Ataturk Evi Muzesi 36815-1

Merkezdeki Çekirge Caddesi’nde yer alan Bursa Atatürk Evi Müzesi’ne, 1800’lü yılların sonlarına doğru inşa edilmiş etkileyici bir köşk ev sahipliği yapıyor. Köşkün en önemli özelliği, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Bursa’ya geldiği zamanlarda kaldığı yer olması. Cumhuriyet’in 50’nci yılının onuruna müzeye dönüştürülen köşk, 1973’ten bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor.

Toplamda 2 ayrı kattan oluşan Bursa Atatürk Evi Müzesi, ahşap bir mimariye sahip. İçeride ziyaretçileri 1800’lü yıllara damga vurmuş mobilyalar, antikalar ve sanat eserler bekliyor. Çalışma odası ve yatak odası ise müzenin ikinci katında yer alıyor. Atatürk’ün ziyaretleri sırasında evde bulunan eşyaların önemli bir bölümü müzede sergileniyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi hariç 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

5. Irgandı Köprüsü

Irgandi Koprusu 36783-1

Osmanlı için önemli bir şehir olan Bursa’nın hemen hemen her ilçesinde tarihi köprülerle karşılaşmak mümkün. Bu köprülerden biri olan Irgandı Köprüsü, 1400’lü yıllardan bugüne taşınmış bir yapı. Bugüne dek çok sayıda savaş ve deprem atlatan köprü, çeşitli yenileme çalışmaları sayesinde günümüze ulaştırılmış.

Tek kemere sahip olan Irgandı Köprüsü, Yıldırım bölgesinde konumlanıyor. Köprünün hemen üzerinde bir çarşının bulunması ise buranın en orijinal özelliklerinden biri. Bu yönüyle Venedik ve Floransa’da yer alan bazı köprü tasarımlarına benzetiliyor. Köprü ile alakalı son restorasyon 2004 senesinde gerçekleşmiş. Çarşı kısmında el sanatlarına dair ürünler satıldığı için turistler buraya epey ilgi gösteriyor.

Konum Linki

6. Aziz Panteleimon Kilisesi

Aziz Panteleimon Kilisesi 57543-1

Gölyazı bölgesinde yer alan Aziz Panteleimon Kilisesi, esasen bir Rum Ortodoks kilisesi. 1908 senesinde yapımına başlanan kilisenin tamamlanması 10 sene sürmüş. Mübadele döneminde terk edilen kilise, belli bir süre farklı amaçlarla kullanılmış. Yangınlardan dolayı kullanılamaz hale gelince Nilüfer Belediyesi, tarihi kiliseyi restore etme kararı almış ve orijinal çehresine kavuşturmuş.

Yenileme çalışmalarının ardından burası bir kültürevi olarak kullanılıyor. İki katlı ve dikdörtgen planlı Aziz Panteleimon Kilisesi, batı kısmındaki narteksi ile dikkat çekiyor. Üç nefli kiliselerden olan yapı, ihtişamlı bir ön cepheye sahip. Kilise genel olarak, “Geç Osmanlı İstanbul Rum Mimarisi” örnekleri arasında sunuluyor.

Konum Linki

7. Soğanlı Botanik Park

Soganli Botanik Parki 36809-1

Bursa’nın tabiat güzelliklerinden biri olan Soğanlı Botanik Parkı, yıl boyunca bitkisel araştırmalara ev sahipliği yapıyor. Birinci Derece Sit Alanı olarak tanımlanan bölgede Japon Bahçesi, İngiliz Bahçesi, Fransız Bahçesi gibi ilgi uyandıran bölümler mevcut. Soğanlı Botanik Park’ta 150 tür ağaçtan söz etmek mümkün. Ayrıca 70’in üzerinde çalı türü ve 30’e yakın gül çeşidi, ziyaretçilerle buluşuyor.

Osmangazi’de yer alan Soğanlı Botanik Park, toplamda 400 dönümlük bir alana sahip. Bu arada parkın içerisinde geleneksel Bursa konaklarının modellendiği özel bir bölüm bulunuyor. Parka gelenler genel olarak spor ve yürüyüş alanlarının dışında bisiklet parkurlarından, çocuk oyun alanlarından ve otomobil pistinden yararlanabiliyor.

Konum Linki

8. Hanlar Bölgesi

Hanlar 36780-2

Tarihi boyunca İpek Yolu ticaretinin gelişmesine önemli bir katkı sunan Hanlar Bölgesi, Bursa’nın gezip görmeye değer yerlerinden. O dönemlerde ticaretle uğraşan kişilerin yolculukları sırasında kalabilecekleri yerler olan hanlar, bugün ise konaklama işlevinden uzaklaşmış. Günümüzde burası daha çok tekstil ürünlerinin satışının yapıldığı bir merkez olarak görülüyor.

Şehirde bu tip hanlara her bölgede rastlamak mümkün fakat Hanlar Bölgesi, en önemli hanları bünyesinde topluyor. Bu hanlar içerisinde Emir Han, Koza Han, Geyve Han, Pirinç Han, Çukur Han, Balibey Han gibi hanları sıralamak mümkün. Şehrin tarihi semtlerinden Heykel’de bulunan tarihi hanlar, birbirine yürüme mesafesinde. 700 yıllık tarihi olan Hanlar Bölgesi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi gündemde. Ahşap ya da taş mimarisine sahip iki katlı dükkânlardan oluşan hanlar, toplamda 106 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor.

Konum Linki

Kaynak: Haber Merkezi