Burhaniye'de gezilecek yerler

Tarihi antik dönemlere dek uzanan Burhaniye’nin, Osmanlı zamanında büyük bir yerleşim bölgesi haline geldiği biliniyor. Antik dönemde “Adramytteion” ismiyle anılan bu önemli bölge, günümüzde Balıkesir’in yaz turizmine önemli bir katkı sunuyor.

1. Adramytteion Antik Kenti

Adramytteion Antik Kenti 59678

Burhaniye ilçe merkezine yaklaşık 2 km uzaklıkta olan Adramytteion Antik Kenti, bölgenin binlerce yıllık tarihine ayna tutuyor. Tam olarak Madra Dağları ile Kaz Dağları arasındaki alanda konumlanan bu önemli kent, bugün itibarıyla özel bir koruma altına alınmış. Yapımını Lidya Krallığı’nın üstlendiği kentten pek çok medeniyetin yolu geçmiş. Bunlar arasında Persler, Makedonlar, Bizanslar ve Selçuklular ön plana çıkıyor.

Adramytteion Antik Kenti’ni incelediğinde özellikle de Roma İmparatorluğu’na dair pek çok kalıntıya rastlayabilirsin. 2012’den bu yana Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü bu alanda uzun zamandır çalışmalarını sürdürüyor. Bir tür açık hava müzesi olan Adramytteion Antik Kenti’nde seramiklerden sikkelere mezar taşlarından heykellere pek çok tarihi objeyi yakından inceleme şansı bulabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.00 ile 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

2. Kaya Sunakları

Kaya Sunaklari 29995

Kökenleri Cilalı Taş Devrine dek uzanan Kaya Sunakları, genellikle savunma amacıyla kullanılmış. Hatta Kaya Sunaklarının bir dönem tapınak olarak da kullanıldığı biliniyor. Savaş koşullarında aktif şekilde rol alan bu sunaklar, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret rotaları arasında bulunuyor. İlçenin doğal bir güzelliği olarak dikkat çeken ve doğal bir anıt olarak kabul gören Kaya Sunakları ilçe merkezine yürüme mesafesinde. İsmini bulunduğu alandaki doğal taşlardan alan sunaklar, hem tarihe hem de doğaya ilgi duyanları bir araya getiriyor. Ülkemizde bu tip bir oluşumun benzerine rastlamak ise pek mümkün değil.

Genellikle semitik toplumlarda gördüğümüz Ana Tanrıça fikrinin benimsendiği bu sunaklar, bir zamanlar din adamlarının bir araya gelip dua ettikleri bir yermiş. Burhaniye içerisinde yer alan tek sunak burası değil. Kaya Sunakları içinde Hisarköy Kaya, Dede Kaya ve Dutluca Kaya Sunağı gibi farklı noktalara dağılmış sunaklar bulunuyor. Etrafı ağaçlarla kaplı olduğu için doğa tutkunları bu alanda yürüyüş ya da piknik de yapabiliyor. Kaya Sunakları, bölgede yer alan mağara ile beraber dişil ve eril doğa gücünün temsili olarak sunuluyor.

Konum Linki

3. Pelitköy

Pelitkoy 45609-1

Meşe ağaçları ile dolu bir tabiat güzelliğini keşfetmek istiyorsan, Burhaniye’de yönünü Pelitköy’e doğru çevirebilirsin. Köy ismini de burada yer alan meşe ağaçlarından alırken, meşe ağaçları ile beraber köydeki zeytin ağaçları da oldukça meşhur. İlçe merkezine 10 km uzaklıkta olan Pelitköy’ün temel geçim kaynağı zeytincilik. Denizin dibinde yemyeşil bir atmosfer sunan bu şirin köy, tarihi ve sakin yapısıyla sıklıkla tercih ediliyor.

Köy, pek çok plaja ve koya ev sahipliği yapıyor. Öte yandan Antik dönemlerden günümüze dek Pelitköy, cazip konumu sayesinde önemli bir yerleşim bölgesi olarak değerlendirilmiş. Geleneksel Türk köy yaşamından izler sunan Pelitköy; taş sokakları ve sergilenen el sanatları ile ilgi topluyor. Gömeç bölgesine de yakın bir konumda olan Pelitköy’de Gemiyatağı Koyu, Badem Plajı, İçmeler Plajı, Altınyol Koyu ve Pelitköy Çarşısı gibi popüler noktaları ziyaret edebilirsin.

Konum Linki

4. Şahinler Köyü Cami

Sahinler Koyu Cami 59679

İlçe merkezine 10 km uzaklıkta olan Şahinler Köyü Camii’nin 150 yıllık bir tarihi olduğu düşünülüyor. İsminden de anlaşılacağı üzere Şahinler Köyü içerisinde konumlanan bu cami, özellikle barındırdığı fresklerle öne çıkıyor. Kubbe süslemelerinde meyve ve doğa fresklerinin ağırlıkta olduğu caminin bahçesinde eski bir tulumba yer alıyor. Kök boya ve yumurta akının kullanılmasından dolayı caminin dış yapısı oldukça canlı ve parlak görünüyor.

Dışarıdan bakıldığında sıradan bir cami gibi görünse de iç kısımları dolaştığında kalem işi süslemelerin ve resimlerin fark yaratan temel unsurlar olduğunu anlayacaksın. Son olarak 1994 senesinde Kültür Bakanlığı Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından restore edilen yapı, günümüzde ibadete hala açık. Bu arada savaş döneminde Şahinler Köyü Camii, kısa bir süre de olsa sığınak olarak değerlendirilmiş.

Konum Linki

5. Kuva-yi Milliye Kültür Müzesi

Kuva Yi Milliye Kultur Muzesi 59680-1

Burhaniye ilçe merkezinde konumlanan Kuva-yi Milliye Kültür Müzesi, son derece büyük bir alanda hizmet veriyor. Farklı noktalardan toplanan savaş ve kültür odaklı nesneleri/eserleri ziyaretçilerle buluşturan müze, hem koleksiyonu hem de mimari yapısıyla beğeni topluyor. Büyük ölçüde Osmanlı’dan kalan eserlerin sergilendiği Kuva-yi Milliye Kültür Müzesi, Tarihi Eserler ve Kültürel Eserler olmak üzere iki temel bölümden oluşuyor.

Her sene 100 bin civarında insanın ziyaret ettiği bu önemli müzede özellikle de Kurtuluş Savaşı’ndan kalan pek çok parçaya rastlayabilirsin. Müzenin çok geniş bir alana yayılması sayesinde oldukça büyük parçalar dahi rahat şekilde yerleştirilebilmiş. Kocacami Mahallesi’ndeki müzeye ev sahipliği yapan bina, Kuva-yi Milliye Hareketi’nin karargâhı olarak değerlendirilmiş. Müze Kuva-yi Milliye adıyla kurulmuş olsa da içerisinde esasen çok sayıda arkeolojik eser yer alıyor. Bunların ciddi bir bölümünü Adramytteion Antik Kenti’nden çıkarılan bazı eserler oluşturuyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Her gün 09.00 ile 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

6. Ören Plajı

Burhaniye Oren 31056

Burhaniye’nin en popüler halk plajlarından biri olan Ören Plajı, ilçe merkezine 5 km uzaklıktaki Ören Mahallesinde konumlanıyor. Tümü ince kumlardan oluştuğu için büyük ilgi gören Ören Plajı, yaz mevsiminde özellikle de hafta sonlarında oldukça kalabalık. Uzunluğu 1.5 km olan plajın genişliği ise 75 metre civarında.

Ören Plajı’nın 2007 senesinde “Mavi Bayrak” ile onurlandırıldığını anımsatalım. Halk plajında duş, tuvalet ve soyunma kabinleri mevcut. Aynı zamanda plajın farklı noktalarına yayılmış olan cankurtaranlar da bulunuyor. Plaj çevresindeki alan kamp yapmak için de uygun. Bu arada bazı efsanelerde Antik dönemlerde Lidya kadınlarının güneşlenmek için bu bölgeye sık sık geldikleri belirtiliyor.

Konum Linki

7. Ayaklı Piknik Alanı

Ayakli Piknik Alani 59681

Ayaklı Mesire Alanı olarak da bilinen Ayaklı Piknik Alanı, yenilenmiş çehresiyle bölge halkının gözdesi olmayı başarıyor. Modern bir görünüme kavuşturulan mesire alanı, son yıllarda özel etkinlikler ya da toplu yemek organizasyonları için de değerlendiriliyor.

Çınar ağaçlarının ve su kaynaklarının gölgesinde huzurlu bir ortam sunan Ayaklı Piknik Alanı’nda mangal ve masa gibi servis hizmetleri, buradaki işletme tarafından sağlanıyor. Mesire alanında düzenleme sonrasında botanik bahçe ve çocuk oyun alanları gibi bölümler oluşturulmuş. Aynı zamanda kümes hayvanlarını ziyaret edebileceğin ayrı bir bölüm de mevcut.

Konum Linki

8. Pelitköy İçmeler Plajı

Pelitkoy Icmeler Plaji 59682

Burhaniye plajları için üstte söz ettiğimiz Pelitköy en yoğun yerlerden biri. Pelitköy içerisinde yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği pek çok plajla karşılaşman mümkün. Bu plajlardan biri olan Pelitköy İçmeler Plajı, hem kumsal hem de beton alanına sahip.

Denizi genel itibarıyla ılık olan plajın dibi ise oldukça berrak. Kıyılarda yoğun bir taşlık alan bulunmamasına rağmen denize girmek adına iskeleyi tercih edebilirsin. Burası aynı zamanda Burhaniye’deki nadir ücretsiz kamp alanlarından biri olarak da öne çıkıyor. Çevrede yer alan market ve işletmeler, kampçıların konforunu ciddi düzeyde artırıyor.

Konum Linki

Kaynak: Haber Merkezi