Çakıllı ve kumlu plajlar, Ege Denizi'nin mavi suları, yemyeşil bitki örtüsü, ideal iklimi ve konforlu altyapısı dünyanın her yerinden turist çekmektedir. Antik konaklar, görkemli kiliseler ve Orta Çağ kale kalıntıları burada büyüleyici tur gezisi sevenleri bekliyor. Bu şehirde asırlık Türk gelenekleri ve Antik Yunan mirası harmanlanmıştır. Bodrum eşsiz bir plaj tatili ve hareketli bir gece hayatı için tercih edilebilecek en popüler tatil destinasyonlarından biri. Bodrum gezilecek yerler listesine eklenebilecek o kadar çok fazla şey var ki, 1 haftalık tatiliniz bile yeterli olmayabilir.

Bodrum Gezilecek Yerler Listesi

Bir zamanlar Halikarnas antik kenti olan Bodrum, Osmanlı'nın sonlarında basit bir balıkçı köyüne dönüşmüştü, ancak 20. yüzyılın ortalarında turizmin devreye girmesiyle her şey değişti.

Şimdi yaz aylarında, bu kasaba güneş ve deniz tatili için Türkiye'de ziyaret edilebilecek en iyi yerlerden biri ve dünyanın her yerinden turistlerin Bodrum'un cazibesini içinize çekmesiyle enerjiyle dolup taşıyor.

Bodrum’da gezip görülecek popüler turistik yerlere geçmeden önce, Bodrum’da konaklama hakkında yazımıza göz atmayı da unutmayın.

1.Bodrum Kalesi

Resim4 1

Antik Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan, 15. yüzyıldan kalma, 3 dış kuleden oluşan ve diğer pek çok özelliğin yanı sıra zarif bir avlu içeren bir yapı olan Bodrum Kalesi'ni ziyaret edin!

Halka açık olan kalenin içini keşfedin ve gemi enkazlarından altın takılara, çanak çömleklere ve hatta günümüz Bodrum'unun Karya Prensesi'ne ait mezar eserlerine kadar Ege Denizi'nde bulunan eserleri inceleyin.

15. yüzyıldan kalma kalenin uçsuz bucaksız genişliği, sırasıyla İngiliz, Fransız, İtalyan ve Alman mimarisine ait 4 kule dahil olmak üzere çok sayıda yürüyüş ve gezi vaat ediyor. Her şeyden önce, siperlerden limanın nefes kesen manzarası kaçırılmamalıdır.

2. Halikarnas Mozolesi

Resim4 1

Mozole, Kral Mausolus'un (MÖ 376-353) son dinlenme yeri olarak mimar Pytheos tarafından Halikarnassos'ta (Bodrum'un eski adı) inşa edilmiştir. Tamamlandığında, 46 metre yüksekliğindeki etkileyici yüksek yapı, dönemin en ünlü Yunan heykeltıraşları tarafından muhteşem frizlerle süslenmiştir. Huzurlu bir bahçe ortamında yer alan modern site, sadece yedi antik harikadan birini gördüğünüzü söylemek için bir göz atmaya değer. Sitede orijinal mozolenin yararlı bir ölçekli modeli de var.

Antik imparatorluğun başı olarak bilinen Mausolus'un mezar yeri olan Halikarnas Mozolesi kalıntılarının büyüleyici bölgesini, günümüz Bodrum'u olan Karia'da ziyaret edin.

Tarihi MÖ 353-350 yıllarına dayanan türbe, bir zamanlar Yunanlılar tarafından tasarlanmış çok süslü bir türbeydi. Bugün siteyi ziyaret edebilir ve Dünyanın Yedi Harikasından biri olarak bilinen bu sitenin ihtişamı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

3. Yahsi Beach

Resim5 1

Yahşi Beach, temiz ve berrak suları ve çok kolay erişilebilir bir kum şeridi sayesinde Bodrum yakınlarında harika bir deniz kenarı deneyimi sunuyor. Plaj, çevrede yapılacak birçok aktiviteye ve yapılacak şeye sahiptir. Yakında yemek yiyebileceğiniz, içebileceğiniz ve uyuyabileceğiniz yer sıkıntısı yok, böylece telefonunuzu kapatabilir ve ihtiyacınız olan her şeyin yakında olduğunu bilerek rahatlayabilirsiniz. Bodrum yarımadasındaki bu popüler plaj uzun ve dolambaçlıdır, bu yüzden size uygun yeri bulana kadar yürümeye devam edin.

Uzun kumsalı, cezbedici suyu ve çok sayıda barı, restoranı ve mağazasıyla Yahşi'de herkesin keyif alacağı bir şeyler vardır. Sahilde dinlenmek, oldukça kalabalık olabilmesine ve ağırlıklı olarak turistlere yönelik olmasına rağmen, günü geçirmek için güzel bir yoldur.

4.Bodrum Tarihi Merkez

Sahili, çarşıyı ve marina bölgesini arkadan saran dar sokaklar, Bodrum'un en ilgi çekici bölgesidir. Buradaki ara sokaklar, Bodrum'a kendine özgü Ege havasını ve çekiciliğini veren ve daha modern bir görünüme sahip olan Fethiye gibi diğer kıyı turizm merkezleri arasında öne çıkmasını sağlayan begonvillerle kaplı ve asmalarla kaplı beyaz badanalı kulübelerle sıralanmıştır.

Bodrum’un kalbinin attığı yerlerden biri olan Bodrum Tarihi Merkezi, Eski Kent bölgesi olarak da biliniyor ve bu tatil beldesinin ana cazibe merkezlerinin birçoğuna ev sahipliği yapıyor. Ayrıca burası, çarşı bölgesi olduğundan Bodrum’daki en fazla hediyelik eşya dükkanını bulabileceğiniz yer de burasıdır.

5. Bodrum Antik Tiyatrosu

Resim3 2

Amfitiyatro, günümüzün Bodrum'u olarak bilinen yerde bulunur, ancak bu, Halikarnas antik kentinden ayakta kalan tek iyi korunmuş yapılardan biridir.

Bugün, 13.000 kişilik seyirci kapasitesinin basamaklarını tırmanarak yarımadanın geniş manzarasını yukarıdan seyretmek isteyen ziyaretçilere açıktır. Aynı zamanda konserlere ve diğer kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapıyor, bu yüzden onlara göz atın!

Bodrum'un antik tiyatrosu, Roma standartlarına göre küçük olabilir, ancak düzgün bir şekilde restore edilmiştir ve üst katlardan Bodrum Körfezi'ne doğru manzaralar muhteşemdir.

4. yüzyıla kadar uzanan bu sevimli amfitiyatro Roma döneminde inşa edilmiştir ve oldukça küçük olsa da kesinlikle görülmeye değerdir. Çok iyi korunmuş olan amfi tiyatronun basamakları ve oturma yerleri yamaca inşa edilmiştir.

Üst katlardan, önünüzdeki dağların ve denizin harika manzaralarına sahipsiniz. Yaklaşık 13.000 kişilik kapasiteye sahip olan amfi tiyatro, yaz aylarında birçok büyük konser ve festivalin yanı sıra bazı yerel kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.

6. Myndos Kapısı

Resim6 1

Bu tarihi kapı kalıntısı, Kral Mausolus'un bir zamanlar antik kenti yedi kilometre boyunca saran sağlam kale duvarlarının hâlâ ayakta duran ana parçası.

MÖ 4. yy'a tarihlenen Myndos Kapısı, Halikarnas şehrinin saldırganları uzak tutmasına yardımcı olan önemli bir yapı görevi görmüştür.

Ne yazık ki zamana dayanamayan büyük bir kapıydı, ancak yine de kapının bir parçası ve ona bağlı olduğu duvar ayakta kaldığı için görülmeye değer.

Oradan Ege Denizi'nin manzarası ve Bodrum Kalesi ve amfitiyatro da dahil olmak üzere yakınlardaki diğer tarihi yerler muhteşemdir.

7.Bitez Plajı

Resim8

Bodrum'a yaklaşık altı kilometre uzaklıkta bulunan muhteşem Bitez Plajı, şehirdeyken dinlendirici bir yer arıyorsanız, görülmeye değerdir. Uzun kum şeridini çevreleyen güzel berrak su ile, bir hamakta uzanmak ve dünyayı izlemek tek kelimeyle harika.

Mavi Bayraklı Bitez Plajı, batıya kısa bir mesafededir ve küçük çocuklu aileler için tüm yarımadanın en iyilerinden biri olarak kabul edilir.

Doğuda uzun bir burun tarafından korunan Bitez Plajı, çakıllı kum (parmak arası terlik getirin) ve geniş bir sığ, ılık ve şeffaf su yayılımına sahip tarak şeklinde bir koy.

Ve Bodrum'un çevresindeki tüm turistik plajlar gibi, körfez restoranlarla çevrilidir ve bunların çoğu şezlongları bir veya iki içki dahil veya bir yemek fiyatına ücretsiz olarak kiralar. Bodrum’da gezilecek daha fazla turistik yer için https://gezilecekyerler-listesi.com/ sitesine göz atabilirsiniz.

8.Bodrum Marina

Resim10

Daha önce Bodrum'a gittiyseniz veya beldenin herhangi bir resmini gördüyseniz, manzarayı süsleyen ikonik yel değirmenlerini kesinlikle fark etmişsinizdir. Bu yapılar, tüm Bodrum Yarımadası'nın en tanınmış yerlerinden bazılarıdır ve kesinlikle daha yakından görülmeye değerdir.

Bodrum'un birçok simgesi arasında yel değirmenleri, Bodrum Yarımadası manzarasının ikonik bir parçası haline gelen eşsiz yapılar olarak öne çıkıyor. Geçmişi 18. yüzyıla dayanan bu yel değirmenleri, tahıl öğütmek için kullanılıyordu ve şu anda turistlerin gözdesi.

Bodrum'un yel değirmenleri, 18. yüzyılda inşa edilmiş taş binaların bir koleksiyonudur. Daha sonra ekmek ve diğer unlu mamuller yapmak için kullanılan tahılı un haline getirmek için kullanıldılar. Bir zamanlar bölgede 18 kadar yel değirmeni vardı, ancak bugün sadece bir avuç kaldı. Yine de şehrin kültürel mirasının önemli bir parçasıdırlar ve hem yerel halk hem de turistler tarafından çok sevilirler.

Bodrum merkez ile Gümbet arasındaki hakim tepeler ile Yalıkavak'ın hakim tepeleri ve kıyı şeridinde yer alan çok sayıda tarihi yel değirmeni bulunmaktadır. Yel değirmenlerinin durumu çok iyi olmasa da bölgede deniz manzarası muhteşem. Aynı zamanda fotoğraf tutkunları için çok güzel manzaralar sunmaktadır.

Bodrum yel değirmenleri 18. yüzyılda Osmanlı döneminde yapılmıştır. Özellikle bu amaçla bölgeye getirilen Yunan ustaları tarafından inşa edilmişlerdir. O zamanlar Bodrum önemli bir ticaret merkeziydi ve yel değirmenleri yerel ekonomide hayati bir rol oynuyordu. Daha sonra fırıncılara ve diğer tüccarlara satılan buğday ve diğer tahılları öğütmek için kullanıldılar.

Yel değirmenlerine yaptığınız ziyaretten en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacak birkaç ipucu:

Rahat ayakkabılar giyin. Yel değirmenleri bir tepenin üzerinde bulunuyor ve tırmanmanız gereken bazı dik merdivenler var.

Bir kamera getirin. Yel değirmenleri, Bodrum'un en çok fotoğraflanan yerlerinden biridir ve güzelliklerini kendiniz yakalamak isteyeceksiniz.

Yel değirmenlerine saygı gösterin. Bu binalar Bodrum'un kültürel mirasının önemli bir parçasıdır, bu yüzden onlara hak ettikleri saygıyı gösterdiğinizden emin olun.

10.Bardakçı Koyu

Bardakçı Koyu, dalgaların altına girebileceğiniz ve bol miktarda deniz yaşamıyla karşılaşabileceğiniz, Türk kıyı şeridinin çarpıcı bir parçasıdır. Dalış meraklıları veya bölgede yaşayan rengarenk balıkların arasına dalmak isteyenler için ideal bir mekandır. Telefonunuz veya aksiyon kameranız için su geçirmez muhafazayı unutmayın.

Bardakçı Koyu, kumsala sahip küçük bir koy ve Bodrum merkeze en yakın koy. Mükemmel derecede berrak sulara ve Bodrum Kalesi'nin güzel manzaralarına sahiptir - Instagram çekimleri için harika bir çerçeve.

Bardakçı Köyü'nün dezavantajı, halk plajının olmaması ve koyu dolduran üç otelden birine ait şezlong için ödeme yapmanız gerekecek. İyi haber şu ki, oraya manzaralı yoldan gidebilir, Bodrum Limanı'ndan körfezin karşısına geçen ve her on dakikada bir hareket eden bir deniz taksisine binebilirsiniz. Bodrum gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazları arasında Bardakçı Koyu, doğal güzelliğe meraklı olan herkesin ziyaret etmesi  gereken cazibe merkezlerinden.

Kaynak: Haber Merkezi