Genel

Bilecik’te Gezilecek Yerler | En Güzel 14 Yer

Bilecik, tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri ve kültürel mirasıyla göz kamaştıran bir şehir. Marmara Bölgesi içerisinde sayılmasına rağmen dört bölgenin de sınırlarında olması sebebiyle önemli bir yere sahip olan Bilecik, sakin atmosferi, yeşil vadileri ve tarihi dokusuyla adeta bir açık hava müzesini andırıyor.

Abone Ol

Bilecik, Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşuna tanıklık etmiş olmasıyla da büyük öneme sahip. Osman Gazi'nin burada kurduğu ilk Osmanlı Beyliği'nin izleri, Bilecik'i tarih tutkunları için özel bir yer haline getiriyor. Şehir, tarihi dokusunu günümüze taşıyan camileri, hanları ve çarşılarıyla adeta bir zaman yolculuğu sunuyor. Bu güzel kentte dolaşmak, tarihi hissetmek, doğal mekanlarında dinlenmek ve kendinizi yenilenmiş hissetmek için sizlere özel olarak hazırladığımız içeriğe bakabilir ve rehber olarak alabilirsiniz.

1. Ertuğrul Gazi Türbesi

Ertuğrul Gazi Türbesi, Söğüt ilçesinde bulunan ve Osmanlı Devleti'nin kurucusu olan Ertuğrul Gazi'nin mezarının yer aldığı tarihi bir mekan olması nedeniyle her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Türbe, ilk olarak oğlu Osman Gazi tarafından açık mezar şeklinde yaptırıldı. I. Mehmet (Çelebi) mezarı bir bina içerisine alarak korudu. 1886 yılında Sultan II. Abdülhamid tarafından ise gerekli tamiratları yapılarak günümüz dünyasına kazandırıldı. Türbenin yanında Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarında savaşan ve Ertuğrul Gazi’nin kardeşlerinin de aralarında bulunduğu birçok önemli ismin de mezarı yer alıyor. Osman Gazi vefat ettiğinde ilk yıllarda buraya defnedilse de Bursa’nın Orhan Gazi tarafından fethedilmesi sonrasında naaşı bugün bulunduğu yere taşınmış. Ancak Osman Gazi’ye ait yer halen daha mezar taşı ile birlikte yerini koruyor.

Türbe, Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan sekizgen şeklinde inşa edildi. Türbenin içinde Ertuğrul Gazi'nin sandukası, kılıcı, kalkanı ve zırhı sergileniyor. Her gün alp kıyafetli askerler kapısında nöbet tutuyor. Türbeyi ziyaret ettiğinizde Osmanlı’nın kuruluş yılları hakkında net bilgiler edinebilirsiniz. Türbe’nin duvarlarında Kurtuluş Savaşı dönemine ait izleri de görebilirsiniz. O dönem yapılan savaşlarda atılan mermilerin bir kısmı türbenin duvarlarında halen daha duruyor. Türbe, Türk tarihi ve kültürü için önemli bir simge olarak kabul edildiği için ayrı bir öneme sahip. Özellikle TRT’de yayınlanan Diriliş Ertuğrul isimli dizi sonrasında Ertuğrul Gazi Türbesi adeta ziyaretçi akınına uğradı.

Açık olduğu saatler

  • 07.00-18.00

Konum Linki

2. Şeyh Edebali Türbesi

Osmanlı’nın kuruluş yıllarında önemli roller oynamış bir kişi olan Şeyh Edebali’ye ait türbe, Bilecik merkezde yer alıyor. Kompleks bir yapı içerisinde bulunan Şeyh Edebali Türbesi, Osman Bey’in oğlu Orhan Gazi tarafından yaptırıldı. Ancak yıllar içerisinde unutulan ve bakımsız kalan bu yapı 19. yüzyılda yeniden onarım gördü ve günümüze kadar gelmeyi başardı. Yine geçtiğimiz yıllarda bir çalışma daha geçiren Şeyh Edebali Türbesi, içerisinde müze evi ve caminin yanı sıra misafirlerin dinlenebileceği alanlar da yapıldı.

Türbenin içinde Şeyh Edebali’nin sandukası, kılıcı, tesbihi ve diğer eşyaları sergilenmektedir. Türbe, her yıl binlerce ziyaretçi tarafından ziyaret ediliyor. Türbeyi ziyaret edenler, Şeyh Edebali’nin hayatını, ilim ve irfanını ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna katkısını öğrenebilirler. Türbe, Türk tarihi ve kültürü için önemli bir miraslarından birisi olarak görülüyor. Türbe, Bilecik merkezinde yer aldığı için kolay şekilde ulaşabilir..

Açık olduğu saatler

  • 08.30-20.00

Konum Linki

3. Orhangazi Camii

Orhangazi Cami, Bilecik’in merkezinde, Şeyh Edebali Türbesine yakın bir konumda bulunan tarihi ve mimari bir yapıdır. 1392 yılında ibadete açıldığı bilinen cami, Yıldırım Beyazıt döneminde inşa edildi. Dedesi Orhan Gazi adına inşa ettiren Beyazıt, ata topraklarına bu önemli eseri kazandırdı. Cami, Osmanlı Devleti’nin ilk kubbeli camisi olma özelliğini taşıması açısından da son derece önemli bir yere sahip. Caminin kubbesi kurşunla kaplı olduğu için, halk arasında Kurşunlu Cami olarak da bilinmektedir. Caminin en ilginç yanı, ilk minaresinin ana yapının 30 metre uzağında, bir kayanın üzerine inşa edilmiş olması. Bunun o dönem neden bu şekilde yapıldığı hakkında net bir bilgi bulunmuyor. Caminin iki yanında, Sultan II. Abdülhamid döneminde eklenen iki minare daha bulunuyor. 1970’li yıllarda son olarak restore edilen cami günümüzde ibadet için kullanılmaya devam ediyor.

Orhangazi Cami, Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemine ait, tarihi ve kültürel bir miras olarak görülebilir. O dönem Osmanlı mimarisi hakkında daha net bilgilere sahip olmamızı da sağlaması açısından önemli bir yere oturuyor. Tarihe yolculuk yapabileceğiniz bu şehre yola çıkmak için Bilecik otobüs bileti linkine tıklayarak biletinizi satın alabilirsiniz.

Konum Linki

4. Küçükelmalı Tabiat Parkı

Küçükelmalı Tabiat Parkı, Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde, Küçükelmalı köyü yakınlarında bulunan doğa harikası bir yer. Tabiat parkı, 2011 yılında ilan edildi ve o dönemden bu yana misafirlerini ağırlıyor. Tabiat parkının en önemli özelliği, içinde bulunan Küçükelmalı Göleti. Gölet, 9 hektarlık bir alana yayılı ve olta balıkçılığı için ideal bir ortam sunuyor. Göletin etrafında, kayın, karaçam ve meşe ağaçlarından oluşan ormanlık bir alan yer alıyor.

Bu alan, doğa yürüyüşleri, bisiklet turları, yaban hayatı gözlemciliği gibi aktiviteler için uygun ortam oluşturuyor. Tabiat parkında, ahşap köprüler, iskeleler, yürüyüş yolları, kamelyalar ve barbekü alanı gibi birçok aktiviteye izin veren imkanlar bulunuyor. Küçükelmalı Tabiat Parkı, Bilecik’in çevresinde yer alan Eskişehir, Bursa gibi illere olan yakınlığı ile de öne çıkıyor. Tabiat Parkı, doğanın kucakladığı huzur dolu bir cennet olarak, doğa severlerin mutlaka görmesi gereken yerlerin başında geliyor. Tabiat parkında, doğanın güzelliğini, temiz havayı, muhteşem manzarayı ve eğlenceli aktiviteleri yaşayabilir, unutulmaz anlar biriktirebilirsiniz.

Giriş ücreti

  • Yaya 12 TL

  • Araçla giriş 40 TL

Açık olduğu saatler

  • 24 saat açık

Konum Linki

5. Hamidiye Camii

Bilecik Hamidiye Cami, Bilecik’in Söğüt ilçesinde, Osmanlı Devleti’nin son döneminin neo-klasik mimari tarzını yansıtan tarihi ve estetik bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Cami, 1903-1905 yıllarında Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırıldı ve günümüze kazandırıldı. Cami, kare planlı, tek kubbeli ve çifte minareli bir tasarım ile inşa edildi. Caminin duvarları kırmızı kesme taştan, kubbesinin ise kurşun kaplama olduğu görülüyor. Caminin iki minaresi olduğu için, halk arasında “Çifte Minareli Cami” olarak da biliniyor.

Caminin içinde, Sultan II. Abdülhamid’in yaptırdığı Yıldız Çini Fabrikasında üretilen on bir adet hat levhası, caminin mimarisine renk katıyor. Cami, Söğüt ilçe merkezinde, Ertuğrul Gazi Caddesi üzerinde, çarşı içinde yer alıyor. Caminin yanında, aynı dönemde inşa edilen idadi (ortaokul) ve darüleytam (yetimler okulu) gibi eğitim kurumları da bulunmaktadır. Söğüt’te yer alan Hamidiye Cami, Osmanlı Devleti’nin son dönemine tanıklık eden, tarihi ve kültürel bir değer olarak, ziyaretçilerine hem görsel hem de manevi bir zenginlik sunması açısında önemli bir eser olarak görülüyor. Camiyi ziyaret ederken, caminin mimarisini, tarihini ve sanatını keşfedebilir, Sultan II. Abdülhamid’in hayatını ve eserlerini öğrenebilir, caminin huzur veren atmosferinde kendinizi kaptırabilirsiniz.

Konum Linki

6. Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi

Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi, Bilecik merkezinde, Şeyh Edebali Türbesinin yanında bulunan tarihi ve kültürel bir yer. Burada, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Ertuğrul Gazi’den son padişah Vahdettin’e kadar 36 padişahın hayatı, eserleri, savaşları ve dönemleri misafirlerin ilgisine sunuluyor. Tarih Şeridi, 140 metre uzunluğunda, 3,5 dönüm arazi üzerine kurulmuş bir açık hava müzesi konseptinde olduğu için de dünyanın en uzun tarih şeridi olması ile de ünlü. Burayı ziyaret edenler, Osmanlı Devleti’nin altı yüzyıllık tarihine tanıklık edebilir, padişahların portrelerini, yaptırdıkları camileri, kazandıkları zaferleri, yaşadıkları olayları öğrenebilir ve Osmanlı kültürü ve medeniyeti hakkında bilgi edinebilirler.

Açık olduğu saatler

  • 08.30-19.30

Konum Linki

7. Kömürsu Yaylası

Kömürsu Yaylası, Bilecik’in doğal güzelliklerinden biri olarak, doğa severlerin ilgisini çeken bir yer. Kömürsu Yaylası, Bozüyük ilçe merkezine 28 kilometre uzaklıkta, 1650 metre yükseklikte, ormanlık bir alanda yer aldığı için oldukça farklı bir havası olan bir mekan. Köknar, kayın, karaçam, ardıç gibi ağaçların bulunduğu yayla son dönemde birçok kişi tarafından tercih edilmeye başladı. Türkiye’de yaygınlaşan yayla turizminin bir parçası olan Kömürsu Yaylası, el değmemiş bir cennet gibi. Bu alan, doğa yürüyüşleri, bisiklet turları, yaban hayatı gözlemciliği gibi aktiviteler için elverişli bir nokta. Kömürsu Yaylasında, ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak çeşitli imkanlar bulunmadığını da hatırlatmak gerekiyor. Bilecik’e gelip, doğal bir alanda kamp yapmak isterseniz tercih edebileceğiniz yerlerin başında gelen bu yayla, konaklama yapmasanız dahi görülmeye değer alanlar arasında bulunuyor. Özellikle yeşili ve tonlarını seven kişilerin görebileceği bir yer.

Konum Linki

8. Metristepe Zafer Anıtı

Metristepe Zafer Anıtı, Bozüyük ilçesinde bulunan ve Türk Kurtuluş Savaşı’nın en önemli savaşlarından biri olan İnönü Savaşları’nın anısına yapılmış bir anıt. Bu anıt, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinde gösterdiği kahramanlığı ve azmi simgeliyor. Metristepe Zafer Anıtına Bozüyük-Eskişehir karayolu üzerinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Yaklaşık olarak 24 metrelik bir anıtın çevresinde o döneme ait olan ve restore edilen mevziler birçok kişiye duygusal anlar yaşatıyor. Anıtın üzerinde ve çevresinde İnönü Savaşlarına katılan birlikler, komutanlar ve tarihi telgraflarla ilgili rölyefler, heykeller ve bilgiler yer alıyor.

Anıtın yakınlarında ayrıca İnönü Şehitliği bulunuyor. Burada hem Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından birini öğrenebilir hem de şehitlerimizin ruhuna saygı gösterebilirsiniz. Anıtın bulunduğu tepe, İnönü Savaşları’nın kazanıldığı ve Atatürk’ün İsmet İnönü’ye “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus talihini de yendiniz” diye yazdığı yer olması da ayrı bir önem kazanıyor.

Konum Linki

9. Bilecik Kent Ormanı

Bilecik Kent Ormanı, Bilecik’in merkezinde yer alan ve doğal güzellikleriyle göz kamaştıran bir yer. Bu orman, hem şehrin tarihine hem de kültürüne tanıklık eden bir alanda yer alması açısından son derece önemli bir yere sahip. Bilecik Kent Ormanına gelerek hem doğayla iç içe olabilir hem de eğlenceli aktivitelere katılabilirsiniz. Bilecik Kent Ormanı, 1965 yılında ağaçlandırılmaya başlanmış ve ancak 2005 yılında halkın kullanımına açılabilmiş bir alan olması ile biliniyor. 53 hektar gibi geniş bir alanda yer alan orman yürüyüş yolları, bisiklet rotaları, piknik alanları gibi pek çok aktiviteyi yapmanızı sağlayacak altyapıya sahip.

Bilecik Kent Ormanı’nda yapabileceğiniz doğa yürüyüşleri, ormanın sessizliğinde ve temiz havasında keyifli vakit geçirmenizi sağlayabilir. Ormanın zengin biyoçeşitliliği, farklı kuş türlerini ve doğal yaşamı gözlemlemenize imkan veriyor. Bilecik’e geldiğiniz temiz havasını içinize çekmek isterseniz Bilecik Kent Ormanı bu anlamda ihtiyaçlarınıza cevap verebilir.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • 24 saat açık

Konum Linki

10. Türbin Mesire Yeri

Türbin Mesire Yeri, Bozüyük ilçesinin doğal güzelliklerinden biridir. Bu mesire yeri, yeşili, suyu ve oksijeni bol olan bir dinlenme ve piknik alanı. Türbin Mesire Yeri’ne Bozüyük merkezden 7 kilometre mesafede yer aldığı için birçok kişinin rahatlıkla ulaşım sağlayabildiği bir alan olması nedeniyle önem kazandı. Akarsuyun hemen yanı başında harika lezzette yemekleri tadabileceğiniz birçok restoranın yer aldığı Türbin Mesire Yeri adını da burada bulunan bir şelaleden jeneratör vasıtasıyla elektrik üretimi yapılmasından alıyor. Belediye tarafından ağaçlandırılarak kazandırılan mesire yerinde yalnızca lokantalar bulunmuyor. Aynı zamanda piknik yapabileceğiniz ve mangalınızı yakabileceğiniz yerler de yer alıyor. Bu sayede gezinize kısa bir mola verip, Bilecik’in doğal güzellikleri içerisinde harika bir gün geçirebilir ve kendinizi tazelenmiş hissedebilirsiniz.

Konum Linki

11. Mihalbey Hanı

Mihalbey Hanı, Gölpazarı ilçesinde bulunan tarihi bir han. Osmanlı döneminde Bağdat-İstanbul yolunun bir kolunda yer alan han, kervanların konaklama ve dinlenme yeri olarak kullanıldı. Hanın yapımına 1415 yılında başlanmış ve 1418 yılında tamamlandı. Hanın mimari olarak tanımını yapmak gerekirse, iri taş kalıplarla örülmüş kalın duvarlı ve yarım silindir şeklinde tonozlu bir yapı olduğundan bahsedebiliriz. Hanın doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen bir planı var ve dört bölümden oluşuyor. Hanın girişi batı cepheden olup, girişten sonraki bölümler üzeri beşik tonozlarla örtülü.

Bu bölümlerin de sivri takviye kemerleriyle birbirine bağlandığı görülebiliyor. Hanın kuzey duvarında hiçbir açıklık yok. Ancak güney duvarında her bölümün ekseni üzerinde birer dikdörtgen pencere bulunuyor. Bu pencereler, hanın içine ışık girmesini sağlıyor. Hanın beden duvarları, bir sıra tuğla, bir sıra kesme taş ve aralarda dikine yerleştirilen birer tuğla ile çerçeveli bir teknikle yapıldığı biliniyor. Hanın süsleme özelliği olmasa da kapı üstünde bir kitabe bulunuyor. Bu kitabede, hanın hayır sahibi ve adaletli bir yönetici olan Mihal Bey tarafından yaptırıldığı ve yapım tarihleri belirtiliyor. Han yakın zamanlar içerisinde restore edildi ve yeniden misafirlerin kullanımına sunuldu. Hanı ziyaret edenler, hem tarihi bir atmosferde vakit geçirebilir, hem de Gölpazarı’nın doğal güzelliklerini görebilirler.

Konum Linki

12. Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı

Vezirhan beldesinde bulunan Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı, tarihi ve kültürel bir zenginlik olarak görülüyor. Bu kervansaray, 17. yüzyılda yaptırıldığı tahmin ediliyor. Dönemin Osmanlı Sadrazamı Köprülü Mehmet Paşa’nın vakıf eseri olarak kaydedildiği için de bu isimle anılmaya başladı. Bağdat-İstanbul yolunun bir kolunda yer alan bu yapı, kervanların konaklama ve dinlenme yeri olarak hizmet verdi. Kervansaray, dikdörtgen planlı, taş ve tuğla malzemeden yapılmış. Simetrik ve üç bölümlü bir mimariye sahip olması da dikkat çekici bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Giriş kapısı batı cephede yer alıyor ve üzerinde yapıyı da anlatan bir kitabe bulunuyor. Kervansarayın orta bölümü, araba ve atların konakladığı yer bulunuyor. Yan bölümler ise yolcuların konakladığı alanlar yer alıyor. Kervansarayın duvarlarında bulunan ocak ve pencerelerin misafirlerin kullanımına sunulduğu anlaşılıyor.

Kervansarayın çatısı, ahşap sütunlar ve kirişlerle desteklenmiş şekilde inşa edildiği görülebiliyor. 1912 yılına kadar kullanımda kalan kervansaray daha sonra bakımsızlık nedeniyle yıkıldı. Ancak 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışma kapsamında kervansaray 2010 yılında yeniden kullanıma sunuldu.

Konum Linki

13. Çelebi Mehmet Camii

Çelebi Mehmet Camii, Osmanlı İmparatorluğu’nun ikinci kurucusu olarak değerlendirilen Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırıldı. Söğüt ilçesinde yer alan bu cami Osmanlı’nın en önemli eserlerinden birisi olarak görülüyor. Osmanlı mimarlık sanatının kubbeli yapılar türündeki ilk örneklerinden birisi olan bu ibadethane 1414-1420 yılları arasında inşa edildi ve 12 kubbesiyle bugün dahi birçok kişinin dikkatini çekiyor. Caminin kuzey, doğu ve batı taraflarından üç giriş kapısı bulunsa da bugün yalnızca iki kapısı kullanılıyor. Kuzey kısmında minaresi yer alan caminin mihrabının mermer olması da önemli bir detay.

Cami, Sultan II. Abdülhamit döneminde onarıldığı için ilk halinden farklı şekilde görünüyor. Bu dönemde yapılan genişletme çalışmaları nedeniyle caminin planı değişti. Cami, Osmanlı tarihi ve kültürü açısından önemli bir yere sahip. Burayı ziyaret edenler, Osmanlı’nın kuruluş dönemine eserlerinden birisini görebilir ve caminin mimari güzelliğini hissedebilirler. Yapı, Söğüt’ün en eski ve en görkemli eserlerinden birisi olması açısından oldukça önemli.

Konum Linki

14. Atatürk Köşkü

Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Bilecik’te de Atatürk Köşkü yer alıyor. Türkiye’nin en önemli tarihi ve kültürel miraslarından birisi olan bu yer, Atatürk’ün Bilecik’e geldiğinde konakladığı ve zamanını geçirdiği bir mekan. Bu köşk, Atatürk’ün yakın silah arkadaşlarından ve Bilecik’in kahramanlarından İbrahim Çolak tarafından yaptırıldı. Atatürk, 1930 yılında Bilecik’i ziyaret ettiğinde, bu köşkte misafir edildiği için de günümüzde müze olarak kullanılıyor. Köşk, Bulgar mimarisinin özelliklerini taşıyan ihtişamlı bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Yapı, Gülalan Mevkii’nde orman dokusu içinde yer alıyor.

Burası aynı zamanda ilk cumhuriyet sivil mimarisinin de güzel bir örneği olması açısından da önemli. Bilecik Atatürk Köşkü, ziyaretçilerine hem tarihi hem de doğal bir güzellik sunuyor. Köşkün içinde, Atatürk’ün kullandığı eşyalar, fotoğraflar, belgeler ve kitaplar sergileniyor. Köşkün bahçesinde, Atatürk’ün sevdiği çiçekler ve ağaçlar bulunuyor. Köşkün çevresinde, orman yürüyüşleri yapabilir, piknik yapabilir, kuş seslerini dinleyebilir ve temiz havanın tadını çıkarabilirsiniz. Bu güzel şehrin tam olarak tadını çıkarmak için bütçenize en uygun oteli Bilecik otelleri linkine tıklayarak bulabilirsiniz.

Açık olduğu saatler

  • 10.00-18.00

  • Pazar günleri kapalı

Konum Linki