Beyşehir’de gezilecek yerleri keşfederken ilçeye dair detayları da öğreneceksin. Hazırsan, bu güzel ilçeyi keşfe başlayalım.

Konya-Beyşehir arası kaç kilometre?

Konya ile Beyşehir arası yaklaşık 95 kilometre. Yaklaşık 1 saat yolculuk ile Konya’dan Beyşehir’e gidebilirsin.

Beyşehir’in eski adı nedir?

Beyşehir’in eski adı ilkçağda ‘Pisidya’ idi. Bölgenin de adı olan Pisidya Isparta, Afyonkarahisar, Burdur, Antalya ve Konya’yı temsil ediyordu.

Beyşehir’de ne yenir?

Beyşehir Konya yemeklerini tadabileceğin iyi yerlerden. Fakat tahmin edilenin aksine Beyşehir’de etli ekmek değil balık yemelisin.

1. Beyşehir Gölü

Beysehir Golu 51646

Beyşehir Gölü, Konya ve çevresine ferahlık veren ve doğa ile bütünleşme sağlayan eşsiz bir nokta. Bu büyüleyici doğa harikası, sakin sularıyla ve huzur verici atmosferiyle, doğa severlerin ve fotoğraf tutkunlarının uğrak noktası olmayı başardı. Göl, etrafını saran yeşilin her tonuna ev sahipliği yaparken, misafirlerin içinde keşfetme arzusu uyandırıyor. Günün her saati farklı bir güzelliğe bürünen bu yer, özellikle gün batımında adeta bir tablolardan fırlamış görüntüsü ile birçok kişiyi kendisine hayran bırakıyor. Beyşehir Gölü’nün manzarası, şehrin karmaşasından uzaklaşıp doğayla iç içe olmak isteyenler için adeta bir terapi gibi gelebilir.

Beyşehir Gölü, aynı zamanda birçok kuş türüne ev sahipliği yapmasıyla da ünlü. Kuş gözlemciliği, burada yapılabilecek en huzurlu aktivitelerden biri. Bu noktada kuşların cıvıltısı eşliğinde sabahın erken saatlerinde, yürüyüş yapmak da güne başlamak için bire bir.

Konum Linki

2. Beyşehir Gölü Milli Parkı

Beysehir Golu Milli Parki 200

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan bu eşsiz doğa harikası, unutulmaz bir doğa deneyimi vaat ediyor. Burada, gölün kristal sularında yansıyan gökyüzünün büyüsüne kapılabilir ve etrafını saran dağların ihtişamı karşısında hayran kalabilirsin. Göl kenarında yürüyüş yaparken, çevredeki yaban hayatının sesleri seni doğanın huzurlu kollarına çekebilir. Ek olarak burada endemik bitki türlerini keşfetme fırsatı bulabilme şansın da var.

Beyşehir Gölü Milli Parkı, aynı zamanda birçok kuş türü için de önemli bir yaşam alanı. Burası, göç yolu üzerindeki kuşları gözlemlemek isteyen kuş gözlemcileri için adeta bir cennet. Gölün etrafında kurulu piknik alanlarında ailenle veya arkadaşlarınla keyifli zaman geçirebilir, doğanın tadını çıkarabilirsin. Kamp yapmayı sevenler için de ideal bir durak olan Beyşehir Gölü Milli Parkı, yıldızların altında huzurlu bir gece geçirmek isteyenler için eşsiz manzaralar sunuyor. Geceleri, gökyüzünde parlayan yıldızların altında, doğanın tüm seslerini dinleyerek unutulmaz anlar yaşayabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Tam 12 TL

  • İndirimli 6 TL

Beysehir Golu Milli Parki 200-1

3. Eşrefoğlu Hamamı

Beyşehir’de tarihi ve kültürel bir gezi yapmak istiyorsan, mutlaka Eşrefoğlu Hamamı’nı görmen gerekiyor. Bu hamam, 13. yüzyılın sonlarında Eşrefoğlu Süleyman Bey tarafından yaptırılmış ve Selçuklu taş işçiliğinin muhteşem bir örneği olarak günümüze ulaşmış. Bedestenin batısında, kale kapısının yakınında bulunan bu hamam, çifte hamam veya büyük hamam olarak da biliniyor. Eşrefoğlu Hamamı’nın en dikkat çekici özelliği, kubbeli ve yıldız delikli soğukluk bölümü. Burası, hamamın girişi ve soyunma yeri olarak kullanılıyor. Soğukluk bölümünün ortasında, sekizgen bir havuz var. Havuzun etrafında, kemerli nişler içinde oturma yerleri bulunuyor. Soğukluk bölümünün duvarları, geometrik ve bitkisel motiflerle süslü mermer panolarla kaplı. Soğukluk bölümünden sonra, sıcaklık derecesi artan üç bölüm daha var: ılıklık, sıcaklık ve hararet. Bu bölümlerin her birinde, mermer kurnalar, göbek taşları yer alıyor.

Eşrefoğlu Hamamı, Beyşehir’in en önemli anıtsal su mimarisi örneklerinden biri. Bu hamamda kendini tarihin içinde hissedebilirsin. Eşrefoğlu Hamamı’nı ziyaret ettiğinde, Selçuklu kültürüne ve sanatına tanık olabilirsin.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Pazar günleri kapalı, diğer günler 08.30-21.00 arasında açık.

4. Eşrefoğlu Camii

Esrefoglu Camii 55906

Anadolu’nun ahşap direkli camileri arasında en büyük ve en orijinali olan Eşrefoğlu Camii, 1296-1299 yılları arasında Eşrefoğulları Beyliği döneminde Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey tarafından yaptırıldı. Camii, UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması ile ünlenmeye başladı. Bu cami, bir türbe, medrese ve bedesten ile birlikte külliye şeklinde inşa edildi. Caminin taç kapısı üzerinde yer alan vakfiyesi, bu yapıların varlığını doğruluyor. Cami, kare planlı olacak şekilde yapıldığı görülebiliyor. 42 adet ahşap direk üzerine oturan çatısı, içeride orman havası yaratıyor. Direklerin bazılarının Selçuklu döneminden kalma ağaç işlemelerle süslü olması da dikkat çekiyor. İbadethanenin mihrabı, mermerden yapılmış. Mihrabın üzerinde Selçuklu sanatının özelliklerini taşıyan geometrik ve bitkisel motifler bulunuyor. Mihrabın yanında ise caminin banisi Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey’in sandukası yer alıyor.

Caminin duvarları, kiremit rengi tuğlalarla örülmüş. Duvarlarda çeşitli boyutlarda pencereler açılmıştır. Pencerelerin camları ise renkli vitraylardan oluşuyor. Caminin minaresi, caminin kuzeybatı köşesinde konumlanıyor. Minare, tuğla ve kesme taştan yapılmış. Minarenin gövdesi silindirik, şerefesi ise sekizgen şeklindedir. Minarenin tepesinde ise altın yaldızlı bir hilal bulunuyor. Eşrefoğlu Camii, Beyşehir’in tarihî ve kültürel zenginliğini yansıtan bir eser. Bu camiyi ziyaret ettiğinde, hem Selçuklu sanatının hem de ahşap mimarinin güzelliğine tanık olursun. Bu camiyi görmek için Beyşehir’i kesinlikle ziyaret etmelisin.

Konum Linki

5. Eflatun Pınarı Anıtı

Eflatun Pinari 38848

Beyşehir’de gezilecek yerler arasında en ilgi çekici olanlardan biri de Eflatun Pınarı Anıtı olabilir. Bu anıt, Hititler Dönemi’nde yapılmış kutsal bir su anıtı olarak geçiyor. Anıtın adı, pınarın renginin eflatun gibi görünmesinden geliyor. Anıt, göğü taşıyan ve yerle gök arasında ilişki kuran tanrıları tasvir ettiği için dönemi içerisinde oldukça önemli bir yere sahipti. Anıtın yapılışı MÖ 13. yüzyılın son çeyreğine tarihlendiriliyor. Lahit taşının üstüne işlenen Hitit dönemi kabartmaları ile ünlü. Eni 4 metre, yüksekliği ise 7,5 metre olarak hesaplanıyor. Kabartmalarda, Hitit tanrısı Teshub’un yanında eşi Hebat ve oğlu Sharruma’nın da tasvirleri bulunuyor. Ayrıca, güneş tanrısı ve ay tanrısı gibi diğer tanrılar da kabartmalarda yer alıyor.

Anıtın önünde, iki doğal su kaynağının yeryüzüne çıktığı bir havuz bulunuyor. Havuzun suyu, Beyşehir Gölü’ne yaklaşık on kilometre mesafede akıyor. Havuzun suyu çok berrak ve temiz. Havuzun etrafında yeşillikler ve çiçekler yer alıyor. Anıtın bulunduğu alan, doğal güzelliği ile de göz kamaştırıyor. Eflatun Pınarı Anıtı, Hitit uygarlığının izlerini taşıyan önemli bir kültür miras ve 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne “Hitit Kutsal Su Tapınağı” olarak dahil edildi. Bu anıt, senin hem tarihi hem de doğal güzellikleri bir arada görebileceğin harika bir yer olması açısından oldukça önemli. Eflatun Pınarı Anıtı’nı ziyaret ettiğinde, Hititlerin inançlarına ve sanatlarına tanık olabilirsin.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • 24 saat açık

6. Taş Köprü

Tas Kopru Beysehir 55907

Beyşehir’de gezilecek yerler arasında Taş Köprü’yü mutlaka görmelisin. Bu köprü, 1908 ile 1914 yılları arasında regülatör baraj sistemi olarak inşa edilmiş. Köprünün uzunluğu 40 metre, eni ise 6 metre. 14 sütun üzerine oturtulmuş 15 gözlü köprü üstü kemeri var. Bu kemerler, köprüye hem estetik hem de sağlamlık katıyor. Taş Köprü, Beyşehir Gölü’nün su seviyesini ayarlamak için kullanılıyor. Gölün suyunu kontrol altına alarak, tarımsal sulama ve enerji üretimine katkı sağlıyor. Ayrıca, köprünün altından akan su, doğal bir ses ve görüntü şöleni sunuyor.

Köprünün üzerinden geçerken, göl manzarasının keyfini çıkarabilirsin. Taş Köprü, tarihi ve mimari bir değere sahip. Osmanlı döneminin izlerini taşıyan bu köprü, Beyşehir’in kültür mirasının bir parçası. Köprünün yanında bulunan Taş Köprü Kültür Merkezi’nde ise, yöresel el sanatları ve hediyelik eşyalar bulabilirsin. Taş Köprü, Beyşehir’in doğal ve kültürel zenginliklerini yansıtan önemli yapılar arasında yer alıyor. Bu köprüyü görerek, hem tarihe hem de doğaya tanıklık edebilirsin.

Konum Linki

7. Tarihi Bada Köprüsü

Tarihi Bada Koprusu 55908

Bada Köprüsü, Beyşehir’in tarihi güzellikleri arasında yer alan bir eser. 14. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilen köprünün uzunluğu 80 metreyi aşıyor. Eni ise 5 metreye yakın. Köprü, yedi adet sivri kemerden oluşuyor. Bu kemerler, köprünün mimari özelliğini belirliyor. Bada Köprüsü, Göksu Nehri üzerinde kuruldu. Köprü, nehrin iki yakasını birleştiriyor. Köprü, hem ulaşım hem de sulama amaçlı kullanıldı. Köprü, aynı zamanda bir regülatör baraj sistemi olarak da işlev gördüğü için yerleşim yeri için önemli bir yere sahip.

Bada Köprüsü, 2014 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından onarıldı. Köprü, turizme kazandırıldı. Köprüyü ziyaret ettiğinde hem tarihi hem de doğal güzellikleri görebilirsin. Köprünün etrafında piknik alanları, yürüyüş yolları ve bisiklet parkurları bulunuyor. Bada Köprüsü, senin için ilginç bir yer olabilir. Köprüyü görmek için Beyşehir’e gelmelisin. Köprüyü gezerken, Osmanlı döneminin izlerini takip edebilirsin.

Konum Linki

8. Nilüfer Bahçesi

Nilufer Bahcesi 55909

Beyşehir Gölü’nün kıyısında, Türkiye’nin en büyük nilüfer bahçesi ziyaretçilerini bekliyor. Çiftlik Mahallesi sınırlarında yer alan bu muhteşem doğal güzelliği yakından görmek sana harika anılar kazandırabilir. Burada, gölün üzerinde açan binlerce nilüfer çiçeğini görebilir, nilüferlerin arasında yüzen ördekleri, balıkları ve kuşları izleyebilirsin. Ayrıca gölün sakin sularında kano veya tekneyle gezinti yapabilirsin. Nilüfer bahçesinin en güzel zamanı ise gün batımı. O saatte, gökyüzünün ve gölün renkleri birbirine karışıyor ve nilüferlerin üzerine vuran ışıkla harika bir manzara oluşuyor. Beyşehir’e geldiğinde Nilüfer Bahçesi’ni ziyaret etmeden buradan ayrılmamalısın.

Konum Linki

9. Adaköy

Adakoy 55910

Beyşehir ilçesine bağlı Adaköy Mahallesi, Torosların kuzeyinde Beyşehir gölü havzasına yakın bir bölgede üç tarafı ırmaklarla çevrili ada şeklinde şirin bir yer. Burada doğanın güzelliğini, tarihin izlerini ve köy yaşamının sıcaklığını bir arada bulabilirsin. Adaköy’ün tarihi çok eskilere dayanıyor. 1998 yılında belediye statüsü alan mahalle, 2012 yılında ise mahalle oldu. Mahallenin merkezinde Selçuklu döneminden kalma bir cami ve bir hamam bulunuyor. Bu tarihi yapılar, Adaköy’ün kültürel mirasını yansıtıyor. Adaköy’ün doğal güzellikleri ise göz kamaştırıyor. Mahallenin etrafını saran ırmaklar, yeşilin her tonunu sunuyor. Irmak kenarında piknik yapabilir, balık tutabilir veya yürüyüş yapabilirsin.

Mahallenin içindeki çeşitli meyve ağaçları ise sana doğal lezzetler sunuyor. Adaköy’ün meyveleri arasında elma, armut, erik, kayısı ve ceviz gibi çeşitler var. Adaköy’ün insanları ise çok misafirperver ve samimi. Mahalle halkı geçimini ağırlıklı olarak çiftçilik, hayvancılık ve sezonluk çalışmalar ile sağlıyor. Mahalledeki evlerin çoğu geleneksel mimariye sahip. Bu evleri ziyaret ederek köy yaşamını tanıyabilir, yöresel yemekleri tadabilir ve el sanatlarına bakabilirsin. Adaköy, hem tarih hem de doğa severler için harika bir seçenek. Buraya gelerek hem dinlenebilir hem de yeni şeyler öğrenebilirsin.

Konum Linki

10. Leylekler Vadisi

Leylekler Vadisi 55899

Beyşehir’de doğa severler için kaçırılmayacak bir yer olan Leylekler Vadisi, her yıl ilkbaharda binlerce leyleğin gelip yuva kurduğu ve ardıç ağaçlarıyla kaplı bir alan olması ile öne çıkıyor. Leylekler, Afrika’dan gelerek vadiyi bir cennete dönüştürüyor. Onları yakından görmek ve fotoğraflamak için birçok kişi buraya akın ediyor. Leylekler Vadisi, hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Ayrıca vadi, Beyşehir Gölü Milli Parkı’nın da yakınlarında yer aldığı için kolayca ulaşılabilir. Burada göl manzarası eşliğinde piknik yapabilir, bisiklete binebilir veya doğa yürüyüşü yapabilirsin. Leylekler Vadisi, Türkiye’nin en büyük leylek kolonisine ev sahipliği yapıyor.

Leylekler, baharın başında gelip yaz sonuna kadar kalıyorlar. Vadinin simgesi haline gelen bu kuşlar, insanlara zarar vermeden yaşamlarını sürdürüyorlar. Leyleklerin uçuşunu, yuvalarını ve seslerini izlemek çok keyifli bir deneyim. Leylekler Vadisi’nde sen de bu deneyimi yaşayabilirsin. Beyşehir’in en güzel yerlerinden birisi olan Leylekler Vadisi, doğanın ve tarihin iç içe olduğu bir vaha. Sen de bu vahayı keşfetmek istersen, Leylekler Vadisi’ni mutlaka ziyaret etmelisin.

Konum Linki

Kaynak: Haber Merkezi