BAYRAMLARIMIZIN KÜLTÜRÜMÜZE KATKISI

Abone Ol

İslam dininin önemli emirlerinden birisi olan kurban kesme ibadeti yüzyıllardır büyük bir heyecanla yaşatılmaktadır.

Bayramlar senede sadece iki kez olmasına rağmen unutulmamış,aksine ibadetin yanısıra nesilden nesile aktarılan büyük bir kültür unsuru haline de gelmiştir.

Günümüz şartlarını düşünürsek,hızlı bir koşturmacanın ve ay sonunu getirmenin telaşası içinde ev-iş-ev arasında yaşanan bir durumda olmamıza rağmen bayramların hala canlı bir şekilde kutlanması çok ilginç.

Normal şartlarda günlük ibadetlerin dahi unutulduğunu ve uygulamada tembellikler yaşandığını düşünürsek kurban ibadetini ne kadar benimsediğimiz ortaya çıkar.

Özellikle kurban bayramının müthiş bir sosyal birliktelik sağlamakta ,yardımlaşma,dayanışma ve paylaşmada çok önemli bir işlev ifa etmektedir.

Zor durumda olan binlerce müslümana kurban vesilesiyle ki,bunların çok önemli bir bölümü yurt dışında ki müslümanlardır, yardım yapanların sayısı yüzbinleri çoktan geçmiştir.

Bayramlar,kültür,örf,adet ve gelenek unsuru olarak da kabul edildiğinden çocuklar küçüklüğünden beri bayramları eğlence ve harçlık olarak görüp öyle yetişmektedir.

Hepimizin çocukluğunda bayramlar eğlence ve harçlık olarak yaşandığından günümüzün yetişkinleri olarak şimdi ah ah! Nerde o eski bayramlar deyip hayıflanmaktayız.

Bu nedenle yeni neslin bayramlarının da eğlenceli geçmesi için artık yeni yeni çözüm yolları aranmaktadır. Eskiden maddi imkanların çok daha kısıtlı olduğunu düşünürsek bugünün yetişkinleri geçmişte yaşayamadıklarını çocuklarını yaşatmaya çalışırlar.Fakat bayramlar öyle değil.Eskiden zor hayat şartlarına rağmen coşkuyla kutlanan bayramlardan nasibini alırdı çocuklar. Bu günün büyükleri günümüz çocuklarınında aynı heyecanla yaşamalarını istiyor bayramları.

Yani geçmişteçocuklukta yaşanılanların günümüzde de yaşanmasını istiyoruz.

Günümüzde geleneklerimizin bir kısmı unutuldu.Hızlı değişen dünya şartlarında teknolojinin ve 

milletimizin düşmanlarının gücü bizi geçmişimizle bağımızı kopartmaya çalışıyor.

Eskiden bizzat gidilerek yapılan bayram ziyaretlerinin yerini,daha sonraki dönemde telefonla kutlama almıştı.Son yıllarda da internetten veya cep telefonundan mesajla bayram kutlamaları başladı.Bayram geleneği o kadar güçlü ki hiçbir gelişme milletimizi bayram coşkusundan uzaklaştıramıyor.Bunun bir sonraki aşaması eskiye dönüştür,yani aile ziyaretlerinin yeniden başlaması. Emarelerini görmeye başladık.Bayramları bekleyen çocukların sayısında (eğlence ve harçlık amaçlı da olsa) ciddi bir artış gözlenmektedir.

Büyükşehirlerde yaşayan geçmişi köylü olan milyonlarca insanımız zor geçim şartları altında önce bocaladı,zorlandı,geçinebilmek için adeta savaştı.Bunu yaparken de bir süre geleneklerinden de uzak kalanları oldu.Fakat günümüzde artık yeniden eskiye bir dönüş başladı.Herkes eski günleri aramaya başladı.Bayramlarda köylere dönüş,aile büyüklerini ziyaretler inanılmaz bir şekilde artı.

Milletimiz yakın zamanda inancının emrinde kültürel bütün unsurlarıyla birlikte yeniden eski günlerine kavuşacaktır.Siyasiler,belediyeler ve sivil toplum kuruluşları,milletimizin en güçlü dinamiği olan maneviyatını bozmaya değil de korumaya çalışacaktır.Gecici olarak düştüğümüz buhrandan çıkmak üzereyiz.Işık göründü…