Batman’a ne zaman gidilir?

Kışların soğuk ve kar yağışlı, yazların ise çok sıcak geçtiği Batman’a bahar aylarında gitmeni öneriyoruz.

Batman’da ne yenir?

Batman seyahatin sırasında kaburga dolması, perde pilavı, Şam böreği, mumbar dolması, tandır ekmeği, kışlık dolma, tırşık, yoğurtlu leben ve ayran çorbasının mutlaka tadına bakmalısın.

Batman Havalimanı ile şehir merkezi arası kaç kilometre?

Batman Havalimanı ile şehir merkezi arası 4 kilometre olup yaklaşık olarak 8 dakika sürüyor.

1. Batman Müzesi

Batman Muzesi 60211-1

Her köşesi binlerce yıllık tarihi yerleşim yerleriyle çevrili olan Batman'da yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında bulunan eserleri görmek için rotanı Batman Müzesine çevirmelisin. Şehir merkezinde yer alan müzede Cilalı Taş Devrinden Osmanlı dönemine kadar uzanan zengin bir koleksiyon bulunuyor.

Müze; Hasankeyf Ören Yeri, Hasuni Mağaraları, Başur ve Gusir Höyük gibi onlarca arkeolojik kazı alanından çıkarılan binlerce kemik, taş, toprak, cam ve seramik eserlere ev sahipliği yapıyor. Batman Müzesinin bahçesinde ise taş devri yerleşim yeri örneklerinden devasa dikili taşlar, mezar taşları, heykeller ve lahitlere kadar pek çok eseri yakından görebilirsin. Yıl boyu seminerler ve konferansları yanı sıra kısa filmler ve belgesel gösterimlerinin de düzenlendiği Batman Müzesi bölgenin tarihini tanıma açısından çok önemli.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı
  • Diğer günler 08.00-17.00

2. Hasankeyf

Hasankeyf 60318-1

Batman merkezine 36 kilometre uzaklıktaki Hasankeyf, ülkemizin görülmeye değer pek çok önemli tarihi hazinesine ev sahipliği yaparken, her yıl dünyanın pek çok yerinden binlerce tarih ve kültür tutkununu kendine çekiyor. Tarih boyunca birçok medeniyete de ev sahipliği yapan, 12.000 yıl önce yerleşim amacıyla inşa edilen ve Bizans döneminde bazıları kilise olarak kullanılan, Dicle Nehri kenarında kayalara oyulmuş 4000'e yakın mağarasıyla ziyaretçileri büyüleyen Hasankeyf’te Eyyübiler döneminde inşa edilen ve Anadolu'nun en eski camilerinden biri olan Er Rızk Camisi de mutlaka uğraman gereken yerlerden. Dicle Nehri’nin panoramik manzarasına hakim bir konumda yer alan ve M.S. 363 yılında Bizanslılar tarafından inşa edilen Hasankeyf Kalesinde harika fotoğraflar çekebilir, Hz. Muhammed'in soyundan gelen İmam Abdullah için yapılan etkileyici türbeyi ziyaret edebilirsin.

Konum Linki

3. Batman Park Avm

Batman Park Avm 60212-1

Şehrin her yerinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğin Turgut Özal Bulvarı üzerinde yer alan Batman Park AVM, hem alışveriş yapmak hem de keyifli bir gün geçirmek için ziyaret edebileceğin popüler yerler arasında. 2012 yılından beri hizmet veren alışveriş merkezinin içerisinde ulusal ve uluslararası markalardan ürünler bulabileceğin mağazalar, çocuk oyun alanları, kafeler, restoranlar ve sinema salonları bulunuyor. 20000 metrekarelik geniş alana yayılan ve toplu taşıma araçlarıyla da kolayca ulaşabileceğin Batman Park AVM, yıl boyu düzenlenen eğlenceli etkinlikleriyle de dikkat çekiyor.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 10.00-22.00

4. Zeynel Bey Türbesi (Zeynel Bey Kümbeti)

Zeynel Bey Tomb 41472-1

Batman’da yıl boyu düzenlenen tarih, inanç ve kültür turlarının vazgeçilmez adreslerinden biri de şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta yer alan etkileyici Zeynel Bey Türbesi. Hasankeyf Ören Yerine yakın olduğu için Hasankeyf gezileri sırasında da sıkça ziyaret edilen tarihi türbe, 14. yüzyılda Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan tarafından oğlu Zeynel Bey için inşa ettirilmiş. Sağlam mimarisi ile yüzlerce yıldır ayakta kalmayı başaran anıtsal yapı, sekizgen planlı olarak tasarlanmış ve daire şeklindeki ilginç külahlı çatısıyla çarpıcı bir manzara sunuyor. Beylikler dönemi taş işçiliğinin en güzel örneklerini görebileceğiniz Zeynel Bey Türbesi mutlaka görmen gereken yerler arasında.

Konum Linki

5. Hasankeyf Kalesi

Hasankeyf Kalesi 41459-1

Kartpostallara konu olan çarpıcı manzarasıyla Batman’ın simgesel yapılarından biri haline gelen Hasankeyf Kalesi, Dicle Nehri kenarında 200 metre yükseklikte görülmeye değer bir manzara sunuyor. M.Ö. 363 yılında Süryani piskoposluğu merkezi olarak inşa edildiği düşünülen etkileyici yapı, yüzlerce yıl boyunca bölgenin önemli dini merkezlerinden biri olarak kullanılmış. Müslümanların bölgeyi ele geçirmesinden sonra savunma amaçlı bir kale haline dönüştürülen ve çeşitli eklemeler yapılan Hasankeyf Kalesi hem sağlam taş mimarisi hem de 600 yıllık devasa kapılarıyla Türkiye'nin önemli tarihi hazinelerinden biri konumunda.

İç bölümleri gizli yollar, taş merdivenler ve tünellerle sarılı olan Hasankeyf Kalesinin Doğu, Batı, İmam Abdullah ve Sır Kapıları da benzersiz tasarımlarıyla ziyaretçileri büyülüyor. Hem rehberli turlarla hem de kendi başına gezerek tarihte unutulmaz bir yolculuğa çıkacağın Hasankeyf Kalesinde Dicle Nehrinin muhteşem panoramik manzaralarına da şahit olacaksın.

Konum Linki

6. Kıra Dağı Mesire Alanı

Hasuni Magaralari 41464-1

Şehir merkezine yaklaşık 20 kilometre gibi oldukça yakın bir konumda yer alan Kıra Dağı Mesire Alanı, sıcak yaz günlerinde serin havada doğayla baş başa zaman geçirmek için ilk ziyaret etmen gereken yerler arasında. Kıra Dağı eteklerinden uzanan mesire alanında barbekü bölümleri, voleybol ve basketbol sahaları, tenis kortu, spor aletleri, yaz aylarında etkinliklerin düzenlendiği açık hava tiyatrosu ve hafta sonları oksijen seviyesi yüksek dağ havasında spor yapabileceğin 6 kilometrelik yürüyüş parkuru bulunuyor. Zengin olanaklarıyla Batman’ın en popüler dinlenme alanlarından biri haline gelen Kıra Dağı Mesire Alanında Batman’ın tarihi hazinelerini gezdikten sonra yorgunluk atabilir ve sevdiklerinle güzel bir gün geçirebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 30 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-17.30

7. Mereto Dağı

Mereto Dagi 41468-1

Batman'ın doğa sporları merkezi haline gelen ve serin havasıyla yaz aylarının en sevilen trekking parkurlarından biri olan Mereto Dağı, yüksekliği deniz seviyesinden 3000 metreyi bulan zirveleri ile harika panoramik fotoğraflar çekmek için ilk uğraman gereken yerler arasında. Alp Himalaya dağ sırası içerisinde uzanan ve en sıcak yaz aylarında bile karları erimeyen zirveleriyle ünlü olan Mereto Dağı, özellikle bahar ile yaz aylarında tüm dünyadan kaya tırmanma, dağcılık ve kampçılık gibi etkinlikler için insanları kendine çekiyor.

Yaz aylarında iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarında rehberli doğa yürüyüşlerine katılarak el değmemiş güzelliklerini keşfe çıkabileceğin, dağın zirvelerinden uçsuz bucaksız ovaların büyüleyici fotoğraflarını çekebileceğin Mereto Dağı, sıcak günlerde serinlemek ve oksijen seviyesi yüksek havada yenilenmek için de gidebileceğiniz çok özel yerlerden.

Konum Linki

8. Hasankeyf Mağaraları

Hasankeyf Magaralari 41461-1

Hasankeyf'te mutlaka keşfetmeni önerdiğimiz ilgi çekici yerlerden biri de Dicle Nehri kenarındaki sarp kayaların oyulması ile inşa edilmiş büyüleyici Hasankeyf Mağaraları. Günümüzden yaklaşık 12.000 yıl önce yerleşim yeri olarak tasarlandığı tahmin edilen, uzun tarihinde Babil, Asur ve Sümerler gibi pek çok önemli medeniyet tarafından kullanılan 4000’e yakın Hasankeyf mağarası, dünyanın her yerinden binlerce tarih, kültür ve arkeoloji meraklısını kendine çekiyor.

Binlerce yıl boyunca korunma, savunma ve yerleşim amacıyla kullanılan mağaraların belirli bölümlerini kendi başına veya yıl boyu düzenlenen rehberli turlarla gezebilirsin. Bulundukları konumdan Dicle Nehri'nin harika fotoğraflarını da çekebileceğin Hasankeyf Mağaraları; benzersiz taş oymaları, gizli tünelleri, kanalları ve yaşam odalarıyla seni tarihe yolculuğa çıkaracak.

Konum Linki

9. Ahmet Güneştekin Kültür ve Sanat Merkezi

Ahmet Gunestekin Kultur Ve Sanat Merkezi 60214-1

Yıl boyu düzenlenen birbirinden güzel etkinliklerle dikkat çeken Ahmet Güneştekin Kültür ve Sanat Merkezi, her yıl binlerce sanat meraklısı tarafından ziyaret ediliyor. Batman merkezinde Üniversite Caddesi üzerinde, toplu taşıma araçlarıyla da kolayca ulaşabileceğin sanat merkezi; tiyatro gösterileri, çeşitli sahne performansları, fotoğraf ve resim sergileri ile her zaman oldukça hareketli. İlgini çekecek alanlarda etkinlikler, workshop ve atölye çalışmalarına da katılabileceğin Ahmet Güneştekin Kültür ve Sanat Merkezi’nin etkinlik takvimini inceleyerek keyifli zamanlar geçirebilirsin.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Cumartesi ve pazar kapalı
  • Diğer günler 08.00-17.00

Kaynak: Haber Merkezi