Başkan Durmuş, "Çay tarımı yapan Çay müstahsillerimizin acele etmemesi gerek. Fabrikalarımız tam kapasite çay işliyor Çay Rizelinin geçim kaynağıdır. Çaykur vatandaşın çayını alacaktır. Birkaç güne fabrikalarımız serbest alıma dönecektir," dedi.

Sabuncular Çay Fabrikası Müdürü Tahsin Muhammet Hacıoğlu yaptığı açıklamada, "Bizim müstahsilden isteğimiz, acele etmemeleri. Çaylarını her türlü alacağız, Evsaf 'a uygun olan tüm çaylarını alacağız bizi sadece beklesinler. Özele düşmanlığımız yok ama vermek istemedikleri noktada çaylarını alacağımızı genel müdür adına taahhüt ediyoruz. Genel müdürümüzün sözü bizim sözümüzdür. Kapasitemiz tam kapasite devam ediyor. Sadece 1-2 gün sabır bekliyoruz. Ondan sonra zaten kontenjan serbest olacak ve serbest alıma devam edeceğiz. Ancak şu anda acele edip alım yerlerini boğup hem kendilerine eziyet hem de fabrikaları sıkıştırmanın kimseye faydası olmadığını düşünüyoruz. Vatandaşlarımızın beklemelerini, bu sıcak havalarda toplayabilecekleri kısmı toplayıp gerisini tarlada bekletmelerini bekliyoruz. Bir iki gün içerisinde kontenjan sorunu ortadan kalkacaktır. Makine tarımı konusunda ise, makinelere uzak durulmasını tavsiye ediyoruz. Makine tarımı, çay toplama sürecini çok hızlandırdı ve bu durum fabrikaları zor duruma sokuyor. Bizim çaycılığımız eskiden 30 gün sürerdi, şimdi ise bir haftaya indi. Herkes en fazla üç güne çayını bitirme peşinde," dedi.

Hacıoğlu, açıklamalarına devam ederek, "Eksper kapak arkası çay almazsa bu çay bitmez gibi bir algı var. Eksper çayı alıp sonuçta göndereceği yer neresidir? Fabrika. Fabrika bu çayı işlemedikten sonra eksper bu çayı nereye götürecek? Evine mi götürecek? Kalacak alım yerinde. Bu çayı bitiren eksperin yazmış olduğu fazlalık çay değil, fabrikanın işlemiş olduğu çaydır. Vatandaş bu işi eksperlerle götürdüğünü zannetmesin. Bu iş fabrikaların çay işlemesiyle mümkündür," dedi.

Muhabir: REYHANE YAZICI TÜYLÜOĞLU