Yapılan çalışmalar çerçevesinde Şairler Deresi üzerinde bulunan köprülerin yıkımı için karar verildi.

İlçe merkezindeki trafik akışının bozulmaması için iki köprüden biri öncelikle yıkıldı. Tek köprüde yıkım işleminin ardından yenileme çalışması başlayacak. Trafik gidiş gelişi için diğer köprü üzerinden gerçekleştiriyor. Eski tip köprülerin yerini sağanak yağışlarda dere sularının geçişini rahatlatacak, Tıkanmaların önüne geçecek olan yeni tip köprüler alacak. Şairler deresinin ardından Aşıklar deresinde de gerçekleştirilecek.

Başkan Çiftçi; “Dönemin Bakanları, Çevre Şehircilik Bakanı, İçişleri Bakanı Tarım Orman Bakanı ilgili Genel Müdürlükler yani DSİ Genel Müdürü ve diğer genel müdürlükler AFAD başkanları bölgeye geldiler ve bu bölgede çalışmalar yaptılar. Biz de onlara bu bölgede gelecekte yaşanabilecek riskleri bilgileri aktardık" dedi.

Özellikle Şairler ve Aşıklar deresi üzerinde dere ıslahlarının bir an önce tamamlanıp burada geleceğe dönük yaşanabilecek sıkıntıları ortadan kaldırmalıydı diyen Çiftçi; "Şairlerde yapılan şu anki çalışmalar ciddi çalışmalar. Bugün Türkiye ekonomisinin sıkıntı ve darboğazda olduğu bir dönemde Türkiye Cumhuriyeti Devleti DSİ Orman Bakanlığı vasıtasıyla Şairler Deresinde ve Aşıklar Deresinde çok ciddi yatırımlar yapıyor. Biz o açıdan devletimize minnettarız. Ülkemizi yönetenlere şükranlarımızı sunuyoruz. zira bu zor şartlarda bu sanat yapılarını ilçemize kazanılıyor. Aslında bunlar daha önceki dönemlerde yapılmış olması gerekiyor ve tedbirler alınması gerekiyordu. Alınmadığında yaşanan anıları hep birlikte gördük. insanların araçları evleri iş yerleri sular altında kaldı ve maddi zarar oldu. Çok şükür belediye sınırları içerisinde can kaybı olmadı ama ilçemizde yukarı kesimlerde can kayıpları da bu afetlerde yaşanmıştı. Biz ilçelerin yöneticileri olarak önceden tedbirler alarak yaşanabilecek olağanüstü durumlara karşı ilçelerimizi korumak zorundayız.  Bizden sonra Kastamonu Bozkurt'ta Arhavi'de yaşanan felaketleri bütün ulusal medyada hep birlikte izledik. Biz ilçemizdeki buna Kastamonu'da yaşanan felaketin senaryosunu aslında Kastamonu'da yaşadık ama burada öngördük ve dönemin ilgili bakanlıklarına bunları anlattık. adeta Kastamonu'daki Bozkurt'taki yaşanan o olayı burada yaşayabileceğimiz kaygısını onlara anlattık ve onları burada ikna ettik” dedi.

“KÖPRÜLER SET OLUŞTURUYORDU”
Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi, “2020 yılında ilçemizde bir sel felaketi oldu. 2022'de ve 2023’te de oldu. Yaklaşık beş yıldır belediye başkanıyım üç tane önemli sel felaketi ile karşı karşıya kaldım. 2020’de yaşadığımız felaket ise bunların en büyüğüydü. Özellikle Şairler ve Aşıklar Deresi üzerinde dere ıslahlarının bir an önce tamamlanıp bura da geleceğe yönelik yaşanacak olayları ortadan kaldırmalıydık. Zira şairlerde yapılan şu an ki çalışmalar ciddi çalışmalar. DSİ ve Tarım Orman Bakanlığı vasıtasıyla Şairler Deresinde ve Aşıklar Deresinde ciddi yatırımlar yapılıyor. Bu acıdan devletimize minnettarız. Bu zor şartlarda bu sanatsal yapıları ilçemize kazandırıyor. Dere taşkını ile birlikte köprüler set oluşturmaktaydı ve sular çeşitli alanlara yayılıyordu” dedi.

“SORUN KÖKÜNDEN ÇÖZÜLÜYOR”
Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakki Çiftçi, köprülerin yıkımının ardından yeni köprülerin yapılacağını belirterek; “Bunlar bir gün veya bir ay içinde yapılacak çalışmalar değil. Sorunu kökünden çözmek için zamana ihtiyaç var. Önemli olan sorunu belirlemek ve köklü çözüm getirmek” dedi.
 
“DERELER TEHDİT OLUŞTURUYOR”
Dere yataklarında yapılan yapıların büyük tehdit oluşturduğunu su yatağının değişmesine neden olduğunu belirten Çiftçi “ Yapılan yapıların taşkın suları engelleyici yapılar olmamalı, dere taşkını ile birlikte dere yatağı akarsuya cevap vermeli, köpüler dere yatağı ile aynı seviyede olmamalı, dere taşkını ile birlikte bu tür köprüler tehlikeye sebep veriyorlar” dedi.

“YIKIMLARA BAŞLANDI”
Çiftçi açıklamasında “Bir taraftan Şairler deresinde dere ıslahı Hasan Yılmaz Okulu çevresinde yapılırken Şairler Deresi üzerindeki emniyetin önünde bulunan köprü yıkılıp yeniden yapılıyor. Orada yapılmış iki tane köprü var. Birisi çok daha eski 50-60 yıllık köprü. Birisi de 30-40 yıl arası bir köprü. Şimdi daha sonra yapılan köprü yıkılıyor. Yeni iki köprü yapıldı. Hasan Yılmaz Okulunun önüne bir köprü yapıldı. Bir köprüde terminalin yanına yapıldı. Bu köprü yıkıldığında şehre ait trafiği buralarda dağıtarak şehrin trafiğini rahatlatalım. Şimdi o köprüler yapıldı ve deplaseler oluştu. Bu köprüde mayıs, haziran ayına yetişecek şekilde müteahhitte teslim edildi. İlgililere yer teslimi yaptık. Müteahhit kırma işlemlerini yapıyor şu an. Köprü ve dere ıslahlarını tamamlayarak şehrimize güzel bir görsellik katacağız. Derelerin etrafında da oluşturacağımız alanlarla şehrimizin ve estetiğini de güzelleştireceğiz. Köprü kemer köprü şeklinde olacak. Yıkılan köprüde ortada iki ayak vardı bunda sadece bir ayak olacak. Yukarıda derenin kenarındaki bir tırı, kamyonu veya bir tomruğu alıp dere oraya bir baraj yapma tehlikesi var. Onun için ayak sayısını azaltıyorlar, yüksekliğini artırıyorlar. Yukarıdan gelebilecek herhangi bir malzeme ve debi hesaplamaları yapılarak gelecekte şehrimizi tehdit edecek unsurları ortadan kaldıracağız” diye konuştu.
 

Kaynak: ALİ TÜYLOĞLU