*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir Hakkında; Karadeniz Bölgesi’nin batı tarafından bulunan bir il olup, 1991 senesinde Zonguldak‘tan ayrılarak 74. il olmuştur. 59 kilometrelik bir sahil şeridine sahip olan Bartın, kendisiyle aynı adı taşıyan Bartın Çayı ile çevrelenmiştir. Toplamda dört ilçe, sekiz belde ve 265 de köyü olan il, yaklaşık olarak 193 bin kişilik nüfusa sahiptir.

Kaç Günde Gezilir; Bartın için 2-3 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Eğer Bartın’ın plajlarını es geçecekseniz ve hızlı bir tur gerçekleştirmek isterseniz de 1 günlük bir Bartın gezi planı sizi memnun edebilir.

Ziyaret İçin En İyi Zaman; Karadeniz ikliminin hakim olarak görüldüğü Bartın’da hemen hemen her mevsim yağış görülmektedir. Yaz ayları serin kış ayları ise ılık geçmektedir. Ziyaret için en uygun zaman ise haziran, temmuz ve ağustos aylarıdır.

Müze Kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ve ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Bartın’da yer alan turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Havalimanı Merkez Ulaşım; Zonguldak Çaycuma Havalimanı’ndan belirli bir ücret ödeyerek Bartın merkeze 1 saat 20 dakikalık bir yolculuğun ardında ulaşabilirsiniz.

Ne Yenir; Pumpum çorbası, yumurtalı isbut, tavuklu köy böreği, tirit ve unlu ispit dolması gibi leziz yemeklerin detaylı bilgisini ve daha fazlasını öğrenmek için Bartın yöresel yemekler yazımıza göz atabilirsiniz.

*En Popüler Yerler 

-Simgesel Yapılar

1-Edhem Ağa Konağı

Erzurum Olimpiyat Parki 768X512-1

Burası neresi? Bartın’daki önemli sivil mimari örneklerinden olan konak, ilk Müslüman tüccarlardan olan Edhem Ağa tarafından konaklama amacıyla kullanılmıştır. Osmanlı döneminden kalma önemli tarihi yapılardan biri olan Edhem Ağa Konağı, geçmişte birkaç defa restore edilmiştir.

Konağın yapımının 1889 senesinde gerçekleştiği tahmin edilmektedir. 1 yıl gibi bir süre içinde yapımı tamamlanan konak, Amasra ilçesinde bulunmaktadır ve Bartın şehir merkezine 17 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Günümüzde konağın iç kısmının gezilmesine müsaade edilemiyor olsa da konağı dış kısımdan inceleyebilir ve fotoğraflarını çekebilirsiniz.

2-Amasra Deniz Feneri

Amasra Deniz Feneri 804X420

Burası neresi? Karadeniz’deki en eski deniz feneri olma özelliğine sahip olan Amasra Deniz Feneri, Amasra gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında görülmesi gereken noktalardan biridir. 1863 yılında inşa edilen ve o günden beri denizcilere yol gösteren fener, deniz seviyesinden 77 metre yüksekliktedir.

Fenerin yan kısmında ise 3 metre yükskliğinde bir lojman bulunmaktadır. Fenerin aksamadan çalışması 4 kuşaktır aynı aile mensupları tarafından gerçekleştirilmektedir. Şu anda da lojmanda kalan Ahmet Demirci fenerin bakım ve onarımını üstlenmiş durumdadır.

Neden gitmeliyim? Amasra Deniz Feneri, sunduğu muhteşem manzara ile Bartın’daki en güzel seyir noktalarından biridir. Bu nedenle burası, özellikle romantik bir ortam arayanlar için keşfedilmesi gereken önemli bir yerdir.

-Seyir Noktaları

3-Ağlayan Ağaç 

Amasra Aglayan Agac 696X464

Burası Neresi? Boztepe’de bulunan Ağlayan Ağaç, içerisinde bulunan çay bahçesi de bölgenin isminde almıştır. Peki ağacın ismi nereden geliyor derseniz; 300 ile 350 yıllık selvi ağacı deniz ve havadan almış olduğu nemi, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yağmur damlası şeklinde geri verir. Bu nedenle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülmeyi hak eden bir yer.

Neden Gitmeliyim? Burayı işleten çay bahçesi de, bulunduğu konum itibari ile harika bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. İçeceğinizden birkaç yudum alırken karşınızda yer alan;  Tavşan Adası, Atatürk Tepesi ve Büyük Limanı seyredebilir ve denizin keyfini sürebilirsiniz. Karşınızda ki bu güzellikleri daha iyi görebilmeniz için çay bahçesinden dürbün kiralayabilirsiniz.

Kaçırmayın! Dönerken yolun kenarına kurulan standlarda yerli yöre halkının el işçiliği ile yapılan ürün ve yiyeceklerinden satın alabilirsiniz.

4-Bakacak Tepesi

Bakacak Tepesi Amasra 804X420

Burası Neresi? Amasra‘nın tüm güzelliğini ayaklar altına seren Bakacak Tepesi, yaz dönemlerinde oldukça yoğun ziyaretçi sayısına ulaşmaktadır. Buranın hikayesi; Fatih Sultan Mehmet’in, “Lala Lala Çeşhm-i Cihan Bu Mu Ola?” diye bahsettiği yerdir. Tepede bir dürbün bulunuyor, dürbünle marinayı, yelkenli gemileri ve balıkçı tekneleri gözlemleyebilirsiniz. Közde yapılan veya haşlanmış mısırlardan yiyerek anın keyfini doyasıya yaşayın.

  • Konum: Kaleiçi, Gen. Mithat Ceylan Cd. No:69, 74300 Gömü/Amasra/Bartın
  • Yol tarifi al >

-Plajlar, Koylar

5-Yardibi Plajı

Yardibi Plaji 768X470

Burası neresi? Oldukça temiz bir denize sahip olan Yardibi Plajı’nda kamp kurulabilecek yerler de bulunuyor. Plajı biraz taşlı olsa da güzel bir ortam sunması nedeniyle ziyaretçiler Kurucalişe ilçesindeki bu plajı sıklıkla tercih etmektedir.

Neden gitmeliyim? Yardibi Plajı da Bartın’daki diğer plajlar gibi özellikle bakirliği koruması ve doğal bir ortam sunması nedeniyle çok sevilmektedir. Plajın üst kısmındaki çam ağaçlarının olduğu kısım ise gölgelik alan olarak değerlendirmek ve piknik yapmak için tercih edilebilecek güzel bir konumda bulunmaktadır.

6-Kapısuyu Koyu

Kapisuyu Koyu 696X464

Burası Neresi? Bartın’ın kıyı ili Kurucaşile’ye 3 kilometre uzaklıkta yer alan plaj, ismini yer aldığı Kapısuyu Köyü’nden almıştır. 1 kilometrelik uzunluğa sahip plajıyla çevredeki il ve ilçelerden yoğun ziyaretçi ilgisi ile karşılaşıyor.

Neden Gitmeliyim? İnce kum ve dalgalı denize sahip Kapısuyu, etrafını çevreleyen yeşil alanlarıyla doğal bir ortam sunuyor. Bir derinleşip bir sığlaşan denizi çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için tercih noktası oluşturuyor.

Ayrıca; Plajda şemsiye-şezlong kiralayabileceğiniz ve yiyecek-içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler mevcut. konaklamak için az sayıda bulunan pansiyonları tercih edebilirsiniz.

7-Güzelcehisar Koyu

Guzelcehisar Koyu 804X420

Burası Neresi? Karadeniz Bölgesi’nin en büyük sahilleri arasında başı çeken yerler arasında Güzelcehisar Koyu yer alıyor. Çevresinde herhangi bir yerleşim yeri olmayışı sebebiyle bu denli doğal ve güzelliğinden bir şey kaybetmeyerek günümüze kadar gelebilmiş.

Bartın yöre halkının çok fazla tercih ettiği plaj da burada yer alıyor. Özellikle tercih edilen aylar temmuz ve ağustos aylarıdır. İnce kum yapısına sahip olup, deniz sığ başlayarak ileri doğru gittikçe derinleşiyor. Koy Doğal Sit Alanı olarak ilan edilip koruma altına alınmıştır. Şezlong ve şemsiye hizmeti bulunmuyor, iş başa düşüyor yani. Kendi eşyalarınızı kendiniz getirmeniz gerekiyor.

8-İnkumu Plajı

Inkumu Plaji 804X420

Burası Neresi? Doğa ile denizin kavuştuğu İnkumu Plajı, hoş bir güzelliğe sahiptir. Temmuz ve ağustos ayları denize girmeniz için en uygun zamandır ancak çok yoğun olduğunu belirtmeliyim. Kasım ve mayıs ayları daha sessiz ve sakindir tabi su oldukça soğuktur. Tipik Karadeniz özelliğini taşıyan deniz dalgalıdır. Eğer yüzme bilmiyorsanız çok açıklarda yüzmemeniz konusunda uyarmalıyım!

Neden Gitmeliyim? Bölgede konaklayabileceğiniz otel ve pansiyon seçenekleri mevcutken bunların yanı sıra yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler de yer almaktadır. Şemsiye ve şezlong hizmeti de sağlanıyor olup, üstünüzü değiştirebileceğiniz kabinleri makul bir fiyata kullanabilirsiniz. İğne yapraklı çam ormanlarının altında bulunan piknik alanlarında mangal keyfi yapabilirsiniz.

  • Adres: 74000 Karasu/Bartın Merkez/Bartın
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9-Amasra Plajı (Çakraz Plajı)

Cakraz Plaji 804X420

Burası Neresi? Diğer bilinen adıyla Çakraz Plajı, 1 buçuk kilometre uzunluğundadır. Çevresinde konaklayabileceğiniz tüm seçenekler mevcutken, bunlarda yeme-içme ve eğlece ihtiyaçlarınızı karşılayabilmektedir. Plajın yakınında kamp yapabileceğiniz uygun noktalar yer almaktadır.

Karadeniz denizi insanı yoran dalgalara sahiptir. Bu sebeple yorucu bir yüzmenin ardından sapsarı kumlar da uzanarak güneşin keyfini çıkartabilirsiniz. Amasra’ya yarım saatlik uzaklıkta yer alan plajda şemsiye ve şezlong kiralayabileceğiniz bir işletme ve lokanta bulunuyor. Tuvaletleri kullanmak ücretlidir.

10-Delikli Şili

Delikli Sili 804X420

Burası Neresi? Bartın’ın Amasra ilçesinde yer alan Delikli Şili, yarımada görünümüne sahip olup plaj doğu kısmında bulunmaktadır. Buranın hikayesi; antik çağlarda “Demir Atlar Ülkesi” anlamına gelen Paflagonya deniyormuş. Burada atlı birlikleriyle popüler olan Enetliler yaşamıştır. Birtakım tarihçiler tarafından Büyük İskender, Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim’e ait atların bu topraklarda yetiştirildiğini ifade etmektedirler.

Balıkçılığın yapılabileceği bir alan olan Amasra Delikli Şili yamaç paraşütü içinde oldukça elverişlidir. Kayanın ortasına açılmış delik, Bartın’da görüp görebileceğiniz en değişik doğa harikalarından bir tanesidir. Denilene göre ismini, birbirlerini seven Delkianus ve Shilla isimlerindeki iki gençlerden alan Delikli Şili’nin önünden geçerken dilek dilenilen bir yer haline gelmiştir.

11-Karaman Koyu

Karaman Koyu 804X420

Burası Neresi? Bartın’a 50 kilometre uzaklıkta bulunan Karaman Plajı, Kurucaşile ilçesine yakın konumda yer alıyor. Kayalıklardan oluşan koyun uzunluğu 400 metre kadar bir alanı kapsamaktadır. Huzurlu bir ortam sunan koya, tekneler aracılığıyla da ulaşabilirsiniz. Huzurlu bir ortam arıyorsanız mutlaka burayı tercih ederek denizin keyfini çıkartabilirsiniz.

12-Büyük Liman Plajı

Buyuk Liman Plaji 804X420

Burası Neresi? Bartın’ın en yoğun olarak seçilen plajlarından Büyük Liman Plajı, yaz aylarında tabiri caizse tıklım tıklım oluyor diyebilirim. Hatta öyle ki bu ziyaretçi sayısından dolayı deniz kirliliği artmaktadır. Özellikle temmuz ayında burası denize girmek için daha elverişlidir. Büyük bir ticari katkısı olan limanda kömür ihracatı yapılıyor olup bunun yanında turizm ve ticari gemiler burayı tercih etmektedir. Sahilde keyifli bir yürüyüş yaparak yaz akşamlarınızı keyiflendirebilirsiniz.

13-Göçkündemirci Köyü Plajı

Burası neresi? Amasra ilçesinde bulunan plaj, Bartın şehir merkezinden 37 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Plaj, özellikle Bartın merkezdeki ziyaretçiler tarafından günübirlik denize girmek amacıyla tercih edilmektedir. Plaj çevresinde herhangi bir tesisleşme bulunmadığından burayı tercih edecek ziyaretçilerin yiyecek ve içeceklerini yanlarında getirmeleri tavsiye edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Göçkün Plajı, denize girmek için tercih edilebileceği gibi kamp yapmak ve şnorkelli dalış ile su altı manzaralarını fotoğraflamak isteyenler için tercih edilebilecek yerler arasında bulunmaktadır. Bununla birlikte plaj bölgesinin hizmet konusunda yeterli ilgiyi görmediğini ve bu nedenle etrafın temizlik vs. gibi konularda yetersiz kaldığını da belirtmek isteriz.

14-Hatipler Plajı

Hatipler Plaji 768X585

Burası neresi? Mugada Köyü’ne yakın bir konumdaki Hatipler Köyü Plajı, Bartın şehir merkezinden yaklaşık 23 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Buradaki deniz suyu da diğer plajlarda olduğu gibi oldukça berrak ve insanı yüzmeye teşvik eden cinsten. Hatipler Plajı’nı ziyaret ettiğinizde denize girebilir, kamp yapabilir ve sessizliğin keyfini çıkarabilirsiniz.

Hatipler Plajı’na geldiğinizde ihtiyaçlarınızı yanınızda getirmeniz faydalı olacaktır. Bununla birlikte acil ihtiyaçlarınız için köydeki kahvehaneyi, mini bakkalı ve 1 adet büfeyi değerlendirebilirsiniz. Deniz suyunun temiz oluşusu ise ziyaretçiler için Hatipler Plajı’nı ayrı bir cazip kılıyor.

Neden gitmeliyim? Güvenlik konusunda tedirgin olmadan girebileceğiniz temiz, berrak, sığ ve ılık bir deniz arıyorsanız Hatipler Plajı’nı Bartın gezi listesine eklemelisiniz.

15-Akkonak Köyü Plajı

Akkonak Koyu Plaji Kamp Alani 768X562

Burası neresi? Sıcak yaz aylarında Bartın’da serinleyebilecek bir yer arıyorsanız Akkonak Köyü’nde bulunan Akkonak Köyü Plajı’nı da mutlaka ziyaret etmelisiniz. Plajın yapısı çakıl taşlıdır. Plaj çevresinde kamp yapılabilecek yerler bulunmaktadır. Akkonak Köyü’nden plaja kısa bir yürüyüşle ulaşmak mümkün olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Çocuğunlukla dalgasız bir suya sahip olan Akkonak Köyü Plajı, bu özelliği sayesinde gerek profesyönel yüzücüler için, gerekse de acemi yüzücüler ve çocuklu aileler için Bartın’daki önemli yüzme duraklarından biridir. Tabi buraya gelirken çok büyük beklentilere girmemek gerektiğini de belirtmek isteriz.

  • Adres: Akkonak Köyü Yolu, 74310 Akkonak/Amasra/Bartın
  • Yol tarifi al >

16-Mugada Sahili

Mugada Sahili 804X420

Burası Neresi? Yine Bartın’da bilinen koylarından biri olan Mugada Sahili, sahip olduğu doğası bakımından huzura kavuşabileceğiniz bir yer. Girişleri ücretsiz olan Mugada Sahilinde, soyunma kabinleri ve duş alanları mevcut. Tüm temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz market ve yeme-içme mekanlarının da bulunduğu yerde, hoş vakit geçirebilirsiniz. İnkumu’na giderken Güzelcehisar ilçesine uzanan yola saptığınızda 20 dakika kadar ilerledikten sonra ulaşım sağlayabilirsiniz.

-Adalar

17-Tavşan Adası

Tavsan Adasi Amasra 804X420

Burası Neresi? Bölgenin önemli yerleri arasında yer alan Tavşan Adası, Amasra Kemere Köprüsü’nün tam karşısında konumlanmaktadır. Karayla hiç bir bağlantısı bulunmayan  adada, Cenevizliler kalan Bizans Kilisesi bulunuyor. İsmi, uzun zaman önce halk tarafından adaya bırakılmış olan ve hala var olan tavşanlardan almaktadır.

Adanın en uç kısmında bulunan bir kaya kavuğunun şöyle bir hikayesi var; eski zamanlarda hastalık geçiren insanlar, buraya gelerek iyileşeceklerini umarlarmış. Diğer bir ucunda ise mağara bulunuyor. 70 metre uzunluğuna sahip olup, yüzerek geçebilirsiniz.

18-Boztepe Adası

Boztepe Ordu 804X420

Burası neresi? Amasra Denzi Feneri ve Ağlayan Ağaç gibi Bartın’ın görülmesi gereken önemli yerlerin olduğu Boztepe Adası, kesinlikle ziyaret edilmeye değer yerler arasındadır. Muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz Boztepe Adası, şehrin en popüler yerlerinden biridir.

Neden gitmeliyim? Özellikle gün doğumu ve gün batımı esnasında şahane kareler yakalabileceğiniz Boztepe Adası, Bartın’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler 

-Parklar, Yeşil Alanlar

19-Balamba Tabiat Parkı

Balamba Tabiat Parki 768X480

Burası Neresi? Bartın merkezde yer alan Balamba Tabiat Parkı, 1 kilometrelik bir uzaklıkta yer aldığı için yürüyüş yaparak dahi ulaşım sağlayabilirsiniz. On üç bin hektar büyüklüğe sahip tabiat parkı içerisinde, yok yok desem yeridir. Çocuklar için oyunları, yürüyüş parkurları, piknik alanları, voleybol sahası, yeme-içme ihtiyaçlarınız için restoran ve çay bahçesi ve çeşitli organizasyonların yapıldığı alanlara sahip park siz ziyaretçilerini bekliyor.

Neden Gitmeliyim? Şehir merkezi ortasında doğa ile iç içe geçebileceğiniz harika bir ortam sunuyor. Gerek aileniz ile birlikte gerek arkadaşlarınızla, sevdiklerinizle şöyle güzel bir kahvaltı veya piknik yaparken varsa küçük yaştaki miniklerimizin neşeyle eğleneceği bir gün sizi bekliyor burada. Saat fark etmeksizin gün içerisinde köy gözlemesi, su böreği serpme ekmeğinin tadına bakabilirsiniz.

  • Konum: Çaydüzü, 56. Sk. No:11, 74200 Bartın Merkez/Bartın
  • Yol tarifi al >

20-Ahatlar Tabiat Parkı

Ahatlar Tabiat Parki 788X420

Burası Neresi? Bulunduğu köy ile aynı ismi taşıyan park, 2011 senesinde tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Herhangi bir belirli alan çevrilmemiş olup, sınırları belli değildir. Bu sebeple bulmakta veya anlamakta zorlanabilirsiniz. Köyün içinde bulunan eski bir yerleşim alanının bittiği noktada parkında bitiş tabelasını göreceksiniz. Dilediğiniz gibi piknik, yürüyüş ve doğa sporları yapabilir biraz daha aşağıya doğru ilerlerseniz denize kenarına kadar inebilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi