Bartın altın tozunu andıran kumlu plajları, her köşesini çevreleyen doğal manzaraları, tarihi hazineleri ile Karadeniz’in tatil cennetidir. Günübirlik kısa geziler ya da uzun süreli yaz tatilleri için ideal bir şehir olan Bartın, Karadeniz kıyısında uzanan ilçelere ev sahipliği yapıyor. 

Bartın dört mevsim boyunca ziyaret edilen bir şehir olmasına rağmen Karadeniz ikliminin etkisi altında olduğunu unutmamalısınız. Bu durum sonbahar ve kış aylarında ziyaret ettiğiniz takdirde yağış ile karşılaşma ihtimalinizin çok yüksek olduğunu gösterir. Eğer turistik açıdan keyifli bir seyahat gerçekleştirmek ve bu esnada denize girerek Karadeniz’in tadını çıkarmak istiyorsanız seyahatinizi ilkbahar ve yaz aylarında planlamanızı öneriyoruz. Bunun yanı sıra Bartın otelleri ile benzersiz bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.

Bartın’da gezilecek yerler:

  • Amasra Kalesi
  • Güzelcehisar Lav Sütunları
  • Bartın Irmağı
  • Tavşan Adası
  • Küre Dağları Milli Parkı
  • Ulukaya Şelalesi
  • Kemere Köprüsü
  • Bakacak Tepesi
  • İlgarini Mağarası
  • İnkumu Plajı

Her biri tarihi, kültürel ve doğal güzellikler arasında bulunan yerler ile dolu olan Bartın’da gezilecek yerler listesi seyahatinizi çok daha keyifli hale getiriyor. Köklü ve zengin bir geçmişe sahip olan Bartın, Roma olmak üzere pek çok egemenliğin altına girmiş bir şehirdir. Bugüne dek ev sahipliği yaptığı egemenliklerden izleri halen taşıyan Bartın Türkiye için önemli bir tarihi noktadır. Şehre ulaşmak için hava yolu veya kara yolunu tercih edebilirsiniz. 

1.Amasra Kalesi

Amasra Kalesi 1

Amasra Kalesi Bartın’ın en çok ziyaret edilen tarihi hazinelerinin başında geliyor. Özellikle güneş batarken izlemeye değer bir manzara sunan ve en kalabalık zamanlarını yaşayan Amasra Kalesi Roma döneminde inşa edilmiştir.

Kesme taşlarla inşa edilmiş ve 2013 senesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmış olan Amasra Kalesi, Boztepe Adası’nda bulunan antik köprü ile karaya bağlanıyor. Cenevizliler, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi birçok uygarlık tarafından savunma hattı olarak kullanılan Amasra Kalesi 70 metreye yakın uzunluklardaki surlara ve sekiz farklı burca ev sahipliği yapıyor. Amasra’da Gezilecek Yerler listesinde öne çıkan bu yapıyı mutlaka görmelisiniz.

”Amasra Kalesi konum için tıklayın”

2.Güzelcehisar Lav Sütunları

Guzelcehisar Lav Sutunlari

Ünü dünyayı aşmış olan Güzelcehisar Lav Sütunları, Karadeniz’in değil, Türkiye’nin en ünlü tabiat harikalarından biridir. Güzelcehisar Koyu’nda yer alan ve koyun en çok ziyaret edilen bölümü olan Güzelcehisar Lav Sütunları, araştırmalara göre 8 milyon yıllık bir geçmişe sahiptir.

Güzelcehisar Lav Sütunları’nın örnekleri yalnızca Amerika, Kuzey İrlanda ve İskoçya’da bulunuyor. Karadeniz’in masmavi suları karşısında mutlaka görülmesi gereken bir manzaraya sahip olan Güzelcehisar Lav Sütunları, şehirde gerçekleşen doğa yürüyüşleri ve fotoğrafçılık gezilerinin de değişmez adresi oluyor.

100 metre yüksekliğe sahip lav sütunlarını yakından inceleyebileceğiniz ve turkuaz denizde tüplü veya tüpsüz dalışlar yapabileceğiniz Güzelcehisar Lav Sütunları, Bartın seyahatinizi unutulmaz bir deneyime dönüştürüyor. Bölgeye toplu taşıma araçlarıyla ya da şahsi aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

3.Bartın Irmağı

Bartın Irmağı Kocaçay ve Kocanaz Çayı’nın, şehir merkezinde yer alan Gazhane Burnu’nda birleşmesi ile oluşan bir ırmaktır. 14 km boyunca akarak Karadeniz’e ulaşan Bartın Irmağı düşük akış hızına sahiptir. Bu sebeple tekne turları için uygun bir atmosfer sağlar. Irmak üzerinden tekne ile Çağlayan’a ulaşmak mümkündür. Irmak bu sebeple de yoğun bir ilgi görüyor. 

Bartın doğal güzellikleriyle gezi ve tatil için en sık ziyaret edilen illerden biridir. Şehrin orta yerinde yer alan ve büyüleyici manzarasıyla görenleri kendine hayran bırakmayı başaran Bartın Irmağı ziyaretiniz esnasında görmeniz gereken yerlerin başında gelir. Bartın Irmağı etrafında dinlenebileceğiniz ve keyifli vakit geçirebileceğiniz kafe ve restoran gibi işletmeler bulunur.

4.Tavşan Adası

İsmini içerisinde yaşayan tavşanlardan alan Tavşan Adası, Bartın’ın en sevilen ilçelerinden biri olan Amasra’da yer alıyor. Bartın’ın simgesel yapılarından biri olarak değerlendirilen Tavşan Adası Kemere Köprüsü’nün karşısında etkileyici bir manzara sunuyor. Tekne gezilerinin vazgeçilmez adreslerinden biri olan Tavşan Adası huzurlu ve sakin bir atmosfere sahiptir. 

Denizde yüzebileceğiniz, doğayla iç içe huzurlu bir gün geçirebileceğiniz Tavşan Adası, Bizans döneminden kalan bir kale ve manastır kalıntılarına da ev sahipliği yapıyor. Tavşan Adası’nda vakit geçirirken şnorkel ile dalış yapabilir ya da kaya teraslarında güneşlenerek güzel havanın tadını çıkartabilirsiniz. 

5.Küre Dağları Milli Parkı

Kure Daglari Milli Parki 1

Doğa ve fotoğrafçılık tutkunları tarafından en sevilen yerlerden biri olan Küre Dağları Milli Parkı, Bartın’ın doğal güzelliklerinin başında geliyor. Küre dağlarının büyük bir bölümünü kapsayan milli park 2000 yılında el değmemiş doğası sebebiyle koruma altına alınmıştır. Kastamonu ile Bartın arasında, şehir merkezine yalnızca 2 saat uzaklıkta bulunan Küre Dağları Milli Parkı yılın her mevsimi dağcılık, kaya tırmanma, trekking ve fotoğraf safarileri için ziyaret ediliyor.

Küre Dağları Milli Parkı içerisinde Horma ve Valla Kanyonu ile İlgarini Mağarası gibi popüler doğa harikaları da bulunuyor. 130’dan fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Küre Dağları Milli Parkı, huzurlu ve doğayla iç içe olmak için ideal lokasyonlardan biri oluyor. 

6.Ulukaya Şelalesi

Bartın birbirinden güzel doğa harikalarına ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri olan ve seyahat esnasında mutlaka ziyaret edilmesi gereken Ulukaya Şelalesi, Küre Dağları’nın eteklerinde yer alıyor. Sarp kayalar arasından ve 10 metre yükseklikten dökülen bembeyaz suları ile Ulukaya Şelalesi tablolara konu olabilecek kadar eşsiz bir manzaraya sahiptir.

40 metre çapındaki buz gibi sularla dolu kaya bölgesi Ulukaya Şelalesi’nde yaz aylarında vakit geçirirken serinlemek için yüzebileceğiniz alanlardan biridir. Ulukaya Şelalesi etrafında bulunan ahşap seyir terasları da muhteşem fotoğraflar çekmek için idealdir. Ulukaya Şelalesi’nde tertemiz dağ havasında piknik yaparak yeşil ve mavinin her tonunu gördüğünüz keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

”Ulukaya Şelalesi konum için tıklayın”

7.Kemere Köprüsü

Tarih, mimari ve kültür meraklılarının Bartın seyahatleri esnasında mutlaka görmeleri gereken yerlerin başında Kemere Köprüsü geliyor. Boztepe Adası ve Amasra arasında bağlantı sağlayan Kemere Köprüsü, sağlam mimarisiyle onlarca senedir güzelliğini korumayı başarıyor.

Antik Roma’ya ait olan Kemere Köprüsü bugüne dek pek çok egemenlik tarafından kullanılmıştır. Devasa bir yapı olduğu için de önemli olan Kemere Köprüsü, Cenevizliler, Osmanlılar ve Bizanslılar döneminde aktif bir rol oynamıştır. Kesme taş mimarisi ve çakıl taşları ile dizayn edilen Kemere Köprüsü, Bartın’da görülmeye değer güzellikler arasında yer alıyor. 2006 yılında aslına uygun şekilde restore edilen Kemere Köprüsü, şehrin büyüleyici manzaralarına tanıklık etmenizi sağlıyor.

”Kemere Köprüsü konum için tıklayın”

8.Bakacak TepesiBakacak Tepesi

Karadeniz’in muhteşem manzaralarını sunan, tarihi konaklar ile süslü Bakacak Tepesi Bartın’da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Amasra’da yer alan Bakacak Tepesi dört mevsim boyunca ziyaret ediliyor olsa da özellikle bahar ve yaz aylarında en kalabalık zamanlarını yaşıyor. 

Bakacak Tepesi için Fatih Sultan Mehmet’in “dünyanın göz bebeği” olarak adlandırması tepeye duyulan ilgiyi arttırıyor. Seyir teraslarında kilometrelerce uzanan manzaralara şahit olabileceğiniz ve kır bahçelerinde çay içerek dinlenebileceğiniz Bakacak Tepesi, ilçe merkezinden kolaylıkla ulaşılabilecek bir konumda yer alıyor. Amasra Kalesi ve rengarenk balıkçı sandallarını izleyerek keyifli vakit geçirmenize olanak tanıyan Bakacak Tepesi huzurlu bir ambiyansa sahiptir.

”Bakacak Tepesi konum için tıklayın”

9.İlgarini Mağarası

Küre Dağları Milli Parkı’nda bulunan ve dünyanın en büyük 4. mağarası olması sebebiyle dikkat çeken İlgarini Mağarası, rehberli ya da rehbersiz turlar ile keşfedebileceğiniz doğal bir oluşumdur. Dünyanın her yerinden gelen mağara ve doğa tutkunlarını kendine çekmeyi başaran İlgarini Mağarası 850 metre uzunluğa ve 300 metreye yakın bir derinliğe sahiptir. 

Devasa bir yapı olan İlgarini Mağarası Bartın’da düzenlenen doğa yürüyüşlerinin vazgeçilmez adreslerinden biridir. Her yıl iki binden fazla ziyaretçi tarafından ziyaret edilen İlgarini Mağarası’nda Roma ve Bizans döneminden kalan mezarlar, damla taş havuzları, dikitler ve devasa sarkıtlar bulunuyor.

10.İnkumu Plajı

İnkumu Plajı Karadeniz’in serin sularının tadını çıkartmak için tercih edebileceğiniz en güzel plajların başında geliyor. 3 km uzunluğa sahip, altın kumlu bir sahil olan İnkumu Plajı Bartın merkezine yalnızca 10 km uzaklıkta bulunuyor. 

Günübirlik geziler ya da uzun süreli yaz tatilleri için yaz aylarında turistler tarafından yoğun bir ilgi gören İnkumu Plajı, çevresini saran yemyeşil ormanlar ile huzurlu bir atmosfere sahiptir. Balık sürülerini yakından görebileceğiniz kristal berraklığında suları ile İnkumu Plajı turistik açıdan da gelişmiş olanaklara sahip lokasyonlardan biridir.

İnkumu Plajı etrafında konaklayabileceğiniz Bartın otelleri bulunur. Bununla birlikte güneş şemsiyesi ve şezlong kiralayabileceğiniz işletmeler, restoranlar, kafeler ve eğlence merkezleri de plaj çevresinde yer alıyor.

İnkumu Plajı konum için tıklayın”

11.Çekiciler Çarşısı

Amasra, Bartın için turistik bir cennet olarak değerlendiriliyor. Şehrin en sevilen ilçesi Amasra’da yer alan Çekiciler Çarşısı, 17. yüzyıldan beri ticaretin kalbinin attığı yerlerden biridir. Keyifli bir tatil alışverişi yapmak için ziyaret edilmesi gereken Çekiciler Çarşısı, birbirinden güzel ürünlere yer veriyor.

Ahşap ürünler, yöresel giysiler, baharatlar, bakırlar ve el emeği hediyelik eşyalar bulabileceğiniz çok sayıda atölyeye ev sahipliği yapan Çekiciler Çarşısı alışveriş yapmak ve ilçenin ambiyansını daha yakından incelemek için ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. İlçe merkezinden kolaylıkla ulaşabileceğiniz Çekiciler Çarşısı’na gitmek için ilçeye giden dolmuşları kullanabilirsiniz.

”Çekiciler Çarşı konum için tıklayın”

12.Ağlayan Ağaç

Amasra Bartın’ın en turistik ilçesidir. İlçe içerisinde Bartın seyahatiniz esnasında mutlaka görmeniz gereken pek çok yer bulunur. Bunlardan biri olan Ağlayan Ağaç, Amasra’nın en çok fotoğrafı çekilen yerlerindendir.

Yerden ve havadan aldığı nem sebebiyle ağlıyormuş gibi bir görüntüye sahip olan Ağlayan Ağaç gerçekte bir Selvi ağacıdır. Büyüleyici bir güzelliğe sahip olduğu için koruma altına alınan ve oldukça ilginç bir oluşum olan Ağlayan Ağaç Tavşan Adası’nın hemen karşısında bulunur. Ağlayan Ağaç etrafında çay bahçeleri, yürüyüş yolları ve tarihi evler de yer alıyor. 

13.Ardıç Yaylası

Bartın’da düzenlenen yayla turları ve doğa yürüyüşlerinin en sevilen adreslerinden biri Ardıç Yaylası’dır. Ulus ilçesine 33 km uzaklıkta bulunan Ardıç Yaylası, ismini ev sahipliği yaptı ardıç kuşlarından alıyor. 

Ardıç Yaylası kış aylarından ilkbahar aylarına dek karlar altında kalıyor. Yemyeşil bir yayla olan Ardıç Yaylası bahar ve yaz aylarında oksijen seviyesi en yüksek gezi alanlarından biri haline geliyor. Çam ağaçları altında bulunan iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları, kır bahçeleri ve Bartın’ın meşhur yemekleri deneyebileceğiniz restoranlara ev sahipliği yapan Ardıç Yaylası keyifli bir gezi rotası sunuyor. 

Yaylaya ulaşmak için rehberli yürüyüş veya turlara katılabilirsiniz. Eğer tercihiniz bu değilse şahsi aracınız ile de yaylaya ulaşım sağlayabilirsiniz.

”Ardıç Yaylası konum için tıklayın”

14.Gürleyik Şelalesi

Merkezden kalkan toplu taşıma araçları ya da özel aracınız ile ulaşabileceğiniz Gürleyik Şelalesi, Bartın’da kamp yapmak için en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Belirli bir ücret karşılığında şelaleye giriş yapabilir ve kamp yaparak keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Karadeniz ikliminin etkisinde olan Bartın, yaz aylarında bunaltıcı sıcaklara sahip olabiliyor. Bunaltıcı sıcaklardan uzaklaşmak ve doğayla iç içe, serin bir havada vakit geçirmek isteyenlerin ziyaret ettikleri Gürleyik Şelalesi, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında en kalabalık zamanlarını yaşıyor. 

Muhteşem doğal güzelliklere sahip olan ve sunduğu manzaralar ile ziyaretçilerini etkilemeyi başaran Gürleyik Şelalesi koruma altına alınmış bir şelaledir. Bu sebeple herhangi bir güvenlik sorunu yaşamanız söz konusu değildir. Eğer şelale etrafında kamp yapmayı düşünüyorsanız yanınıza yeme içme ihtiyaçlarınızı almanız önerilir.

15.Uluyayla

Bartın yayla turizmi açısından Türkiye’nin en gelişmiş şehirlerinden biridir. Bu sebeple şehrin dikkat çekici konumlarından biri Uluyayla’dır. Şehir merkezine 30 km uzaklıkta, Ulus ilçesi sınırları içerisinde bulunan Uluyayla yaz mevsiminin en sıcak günlerinde bile serin olan tertemiz havasıyla ünlüdür.

Dağ eteklerine dek uzanan yayla çiçekleri ve bulutlar arasından gökyüzüne yükselen çam ormanları Uluyayla’nın en sevilen gezi rotasyonlarından biri olmasını sağlar. Hem doğa severler hem de fotoğraf tutkunları için sevilen bir gezi alanı olan Uluyayla gürgen, meşe ağaçları ve sarıçam arasında uzanan yürüyüş parkurlarına sahiptir. Rehberli turlar ile keşfe çıkabileceğiniz Uluyayla, doğa ile iç içe huzurlu bir gün geçirmek için idealdir. Yaylaya şahsi aracınız ya da toplu taşıma araçları ile ulaşabilirsiniz.

16.Gürcüoluk Mağarası

2013 yılında tabiat parkı ilan edilen ve büyüleyici bir güzelliğe sahip olan Gürcüoluk Mağarası 2,5 metre yükseklik ve 7 metre derinliğe sahip bölümleri ile Bartın’da keşfedilmesi gereken mağaralardan biridir. Mağara içerisinde binlerce yılda oluşan devasa sarkıtlar, dikitler ve damla taş havuzları bulunur. 

49 hektarlık geniş bir alanda yer alan Gürcüoluk Tabiat Parkı içerisindeki Gürcüoluk Mağarası, doğa ile iç içe keyifli bir gün geçirmek için de ziyaret edilebilecek bir mağaradır. Mağarayı ziyaret ettikten sonra tabiat parkında yıl boyunca düzenlenen kaya tırmanma, trekking, mağaracılık turları ve fotoğrafçılık gezilerine katılabilirsiniz.

Kestane, gürgen ve kayın ağaçları ile dolu ormanlık bir alanda yer alan Gürcüoluk Mağarası huzurlu bir atmosferde keyifli bir gün geçirmenize imkan tanır. Gürcüoluk Mağarası’nda vakit geçirdikten sonra tabiat parkının büyüleyici orman güllerinin harika fotoğraflarını çekmeyi unutmamanız önerilir.

”Gürcüoluk Mağarası konum için tıklayın”

17.Gergece Şelalesi

Şehir merkezine 26 km uzaklıkta bulunan Gergece Şelalesi doğa yürüyüşleri ve fotoğrafçılık gezilerinin en popüler noktasıdır. Endemik bitki türlerinin büyük bir çoğunluğuna ev sahipliği yapan ve onlarca metre yükseklikten dökülen bembeyaz sular ile benzersiz bir manzara sunan Gergece Şelalesi geniş bir kaya göletinde yer alıyor.

Çocuklu aileler ve kalabalık arkadaş grupları için ideal bir gezi rotasyonu olan Gergece Şelalesi keyifle zaman geçirebileceğiniz doğal oluşumlardan biridir. Çevresinde bulunan gür çam ormanlarında tertemiz havada yürüyebilir, seyir teraslarında muhteşem manzarayı gözleyebilir ve şehrin kaotik gürültüsünden uzakta keyifli bir gün geçirebilirsiniz. 

”Gergece Şelalesi konum için tıklayın”

18.Bartın Kent Müzesi

Milattan önce 2 binli yıllara dayanan, köklü bir geçmişe sahip olan Bartın’ın 4 bin yıllık tarihini ve kültürünü daha yakından anlamak için Bartın Kent Müzesi’ni ziyaret etmelisiniz. Doğal güzelliklerinden mutfak kültürüne, sanat eserlerinden tarihi hazinelere; edebiyat ve kültür dünyası gibi pek çok farklı özelliği başarılı şekilde yansıtan koleksiyonu ile Bartın Kent Müzesi paha biçilmez eserler sergiler. Bartın Kent Müzesi koleksiyonunda yöresel giysiler giyen bal mumu heykeller, geleneksel şark köşeleri, antikalar ile süslü odalar, Bartın’ın tarihini fotoğraflarla anlatan bir bölüm ve yüzlerce yıllık el sanatı ürünleri gibi pek çok farklı eser bulunur. Hükümet Caddesi üzerinde yer alan Bartın Kent Müzesi pazartesi günleri hariç haftanın her günü 09.30 ile 18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

”Bartın Kent Müzesi konum için tıklayın”

Kaynak: Haber Merkezi